دیدار امیر قطر و حاکم دوبی پس از 4 سال
اجلاس روز شنبه بغداد زمینهای فراهم کرد تا ۲ حاکم قطری و اماراتی، 4 سال پس از اعمال محاصره یکجانبه دولتهای عربی علیه دوحه با یکدیگر دیدار کنند. «تمیم بن حمد آلثانی» امیر قطر و «محمد بنراشد آلمکتوم» حاکم دوبی دیروز در حاشیه اجلاس همکاری و مشارکت بغداد با یکدیگر گفتوگو کردند. محمد بنراشد با اعلام خبر این دیدار عملا به شکست طرح مشترک امارات و شرکای عربیاش سعودی، بحرین و مصر برای محاصره قطر اعتراف کرد. او با درج تصاویر این دیدار توئیت زد: «دیدار با برادرم جناب شیخ تمیم بنحمد آلثانی امیر دولت قطر حفظهالله. امیر تمیم دوست و برادرم است و با مردم قطر برادری داریم. سرنوشت کشورهای خلیج[فارس] یکی است. چنین بوده و خواهد بود. خداوند مردم و امنیت و ثبات و برادریمان را حفظ کند». هر چند 5 کشور مذکور ژانویه ۲۰۲۱ در نشست «العُلا» توافق از سرگیری روابط امضا کردند اما دیدار دیروز از زمان آغاز بحران دیپلماتیک میان آنها در ژوئن ۲۰۱۷ بیسابقه است. البته «طحنون بن زاید آلنهیان» مشاور امنیت ملی امارات پنجشنبه هفته گذشته با شیخ تمیم در دوحه دیدار کرده بود و پس از این دیدار «انور قرقاش» وزیر مشاور در امور خارجه امارات که زمانی دشمن خونی شیخ تمیم محسوب میشد، در توئیتی نوشت صفحه اختلافات را میبندیم.
***
13 کشته و 98 زخمی در انفجارهای قزاقستان
دفتر مطبوعاتی وزارت حوادث غیرمترقبه جمهوری قزاقستان دیروز اعلام کرد تعداد قربانیان انفجار و متعاقبا آتشسوزی در انبار مهمات نظامی در منطقه ژامبیلسکی در جنوب این کشور با پیدا شدن اجساد جدید در محل وقوع حادثه و شناسایی آنها به 13 نفر افزایش یافت و جستوجو برای یافتن 3 فرد مفقود شده دیگر در این حادثه همچنان ادامه دارد. به گزارش خبرگزاری تاس، آتشسوزی ناشی از انفجارهای پیاپی در این انبار مهمات نظامی در شهر تاراز همچنین باعث مجروح شدن 48 نفر از نظامیان و 50 نفر از نیروهای امدادگر شده است. آتشسوزی اوایل صبح شنبه به طور کامل مهار شد. در همین رابطه، «قاسم جومارت توغایف» رئیسجمهوری قزاقستان روز یکشنبه را عزای عمومی اعلام کرد. «نورلان ارمیکبایف» وزیر دفاع قزاقستان نیز در همان روز حادثه اعلام کرد از سمت خود استعفا میکند.
***
نیروهای ترکیه و آذربایجان افغانستان را ترک کردند
رئیسجمهور ترکیه با اشاره به تخلیه نیروهای نظامی این کشور از افغانستان در چارچوب نیروهای اشغالگر آیساف اعلام کرد تنها 30-20 نیروی فنی در افغانستان باقی ماندهاند. خروج نیروهای ترکیه از افغانستان متعاقب هشدار گروه طالبان به آنکارا انجام شد که با کنترل فرودگاه کابل توسط نیروهای اشغالگر خارجی مخالفت کرده بود. وزارت دفاع ترکیه نیز در بیانیهای اعلام کرد پس از 20 سال 500 نیروی این کشور به ماموریت خود در افغانستان پایان دادهاند. گفته میشود 120 نیروی نظامی جمهوری آذربایجان نیز به حضور نظامی 20 ساله باکو در افغانستان پایان داده و به همراه نیروهای ترکیهای از مسیر ترکیه به جمهوری آذربایجان بازگشتهاند.
***
طالبان: جلوی کشت خشخاش را میگیریم!
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی سابق طالبان و وزیر فرهنگ و اطلاعرسانی کنونی امارت طالبان دیروز در مصاحبهای بر ضرورت مقابله با کشت خشخاش در افغانستان و همینطور ترانزیت مواد مخدر از فرودگاهها و گذرگاههای مرزی این کشور تأکید کرد. او به روسیاالیوم گفت:« در حال حاضر نزدیک به 3 میلیون افغان اعتیاد به مواد مخدر دارند. این برای ما بسیار دردناک است. تلاش خواهیم کرد از کشت و تولید مواد مخدر جلوگیری کنیم. سال ۲۰۰۱ توانسته بودیم کشت و تولید انواع مواد مخدر را کاهش دهیم. اکنون نیز در همان مسیر اقدام خواهیم کرد». به گفته این مقام طالبان، در برخی ولایات همچنان مواد مخدر کشت و تولید میشود و همه کشورهای منطقه و دیگر کشورهای مبتلا به مواد مخدر باید در این زمینه همکاری کنند. او گفت باید کشاورزان را قانع کرد به جای مواد مخدر محصولات دیگر کشت کنند. طبق آمار دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، در ۳ سال گذشته افغانستان شاهد بالاترین آمار تولید مواد افیونی بود و تجارت مواد مخدر به ستون فقرات اقتصاد افغانستان تبدیل شده است. این دفتر سازمان ملل در سال ۲۰۱۰ گزارش داد تولید مواد افیونی در افغانستان پس از حمله نظامی آمریکا و ناتو در سال ۲۰۰۱ بشدت افزایش یافته است به طوری که فقط در سال ۲۰۰۷ به میزان تمام سالهای تسلط طالبان بر افغانستان در این کشور تریاک تولید شده بود.
* دیدار طالبان با شورای علمای شیعه افغانستان
هیأتی از شورای رهبری طالبان در واکنش به درخواست شورای علمای شیعه افغانستان برای ایجاد دولت فراگیر گفت تجربه ۴ دهه گذشته نشان داده هیچ گروهی به تنهایی نمیتواند بر افغانستان حکومت کند.
به گزارش تسنیم، هیات شورای علمای شیعه افغانستان تحت ریاست «محمد اکبری» با هیاتی از شورای رهبری طالبان تحت ریاست «شهابالدین دلاور» دیدار کرد. در این دیدار رئیس کمیته سیاسی طالبان بر اهمیت وحدت بین همه مردم کشور و اخوت و برادری بین شیعه و سنی تصریح کرد و گفت:«تجربه 40 ساله ثابت کرده است هیچ گروهی به تنهایی نمیتواند بر افغانستان حکومت کند، لذا نباید عدهای نادیده گرفته شوند، بلکه باید همه مردم و همه مجموعهها در نظر گرفته شوند. بر همین اساس تصمیم ما جدی است که با شما به طور مشترک کار کنیم».
اکبری، معاون دوم شورای اجرایی شورای علمای شیعه نیز ضمن تاکید بر اهمیت امنیت و عدالت اجتماعی در انسجام و پایداری دولت آینده این کشور گفت: «باید هرچه زودتر دولت فراگیری ایجاد شود که آیینه تمامنمای همه اقوام ساکن کشور و متشکل از همه جهتها باشد».