با آنکه این روزها روند واکسیناسیون در کشور سرعت بالایی گرفته و روزانه حدود 700 هزار دوز واکسن کرونا به جامعه هدف تزریق میشود اما میزان مرگومیر و ابتلا به این بیماری نسبت به زمانی که واکسیناسیونی انجام نمیشد، بسیار بالاتر است. این به ظاهر همچون معمایی شده اما حل آن چندان سخت به نظر نمیرسد، چرا که در زمان همهگیری کرونا در موجهای قبلی میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی به حدود 80 درصد رسیده بود و همین موضوع باعث شد آمار فوتیهای ناشی از کرونا حتی به زیر 100 نفر در یک شبانهروز برسد. این در حالی است که اکنون روزانه 30 تا 40 هزار نفر به کرونا مبتلا میشوند ولی رعایت پروتکلها نزولی شده و به کمتر از 40 درصد رسیده است.
بر اساس آمار وزارت بهداشت، مهرماه سال گذشته همزمان با موج سوم کرونا در کشور میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی به 50 درصد رسید، در حالی که میزان مرگومیرها کرونایی از 27 هزار نفر فراتر نرفته بود. اواسط مهرماه 99 ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت اجباری شدن استفاده از ماسک در تهران به منظور پیشگیری از این بیماری را اعلام کرد اما با این وجود میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی از 60 درصد فراتر نرفت تا اینکه در 26 آبانماه با مرگ 486 نفر، رکوردی جدید از مرگومیرها روزانه کرونایی در کشور به ثبت رسید.
با ثبت این قله جدید در آمارهای مرگومیر، ستاد ملی کرونا ضرباهنگ ایجاد محدودیت برای مهار کرونا را افزایش داد. بر این اساس این ستاد اعمال محدودیتها از جمله محدودیت مشاغل و تردد شبانه از ساعت 21 تا 4 صبح را در دستور کار قرار داد. با سختگیرانهتر شدن اعمال محدودیتها، میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی به مرز 80 درصد رسید که در پی آن میزان تلفات روزانه این بیماری هم از اول دیماه با روند کاهشی به زیر 200 نفر در روز رسید. تداوم این روند حتی باعث شد آمار مرگومیرهای روزانه در 22 اسفند 99 به 53 نفر برسد.
اما در اواخر اسفندماه و با شروع فصل سفرهای نوروزی، دولت در برنامهریزیهای خود برای مقابله با کرونا درست عمل کرد و بدون در نظر گرفتن محدودیتی خاص برای سفرهای نوروزی، راهها را به روی مسافران گشود و باعث چرخش و شیوع مجدد بیماری در کشور و افزایش تعداد متوفیان کرونا شد. بر اساس آمار وزارت بهداشت، میزان مرگومیرهای ناشی از کرونا همزمان با پایان تعطیلات نوروزی در 13 فروردین یک بار دیگر مرز 100 نفر در روز را رد کرد.
این بیماری در حالی همچنان به صورت پایدار در کشور روزانه تعداد زیادی از هموطنان را درگیر کرده و به کام مرگ میکشاند که به گفته کارشناسان بهداشت عادیانگاریها، عدم توجه به رعایت دستورالعملهای بهداشتی و فاصلهگذاریهای اجتماعی، باعث شد میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی در تیرماه به 44 درصد برسد و سرآغازی باشد برای حرکت انفجاری مرگومیرهای روزانه کرونایی در کشور. با این وجود در اواخر تیرماه و زمانی که میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی سیر نزولی به خود گرفته بود، زمزمه ورود سویه جهشیافته کرونای هندی به ایران به گوش رسید تا موج پنجم این بیماری با سویه قالب دلتا کشور را فرا گیرد. سویه جدید این بیماری به دلیل سرایتپذیری بالا بهسرعت از استانهای شرقی و جنوبی کشور راه خود را به سمت دیگر استانها باز کرد و توانست دوم شهریور ماه سال جاری با مرگ 709 متوفی در یک روز رکوردی جدید از مرگومیرها کرونایی را در کشور به ثبت برساند.
در حال حاضر و همزمان با رشد بالای آمار مرگومیرهای ناشی از دلتا کرونا، در مقابل عملیات واکسیناسیون در کشور سرعت گرفته و مرز 700 هزار دوز در روز را رد کرده است اما متاسفانه همچنان رعایت پروتکلها رضایتبخش نیست و طبق اعلام وزارت بهداشت، میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی به زیر 40 درصد رسیده است که این موضوع بسیار نگرانکننده است، چرا که در این شرایط عملا عملیات واکسیناسیون در کشور با چالش روبهرو شده و مهار بیماری به تاخیر میافتد.
به گفته کارشناسان بهداشت، انجام واکسیناسیون در زمان پیک بیماری در صورت کاهش رعایت پروتکلها در جامعه بیتردید چرخش بیماری را در کشور افزایش و عملیات واکسیناسیون را بیاثر میکند، چرا که برای افرادی که هنوز دوز دوم واکسن را دریافت نکردهاند ایمنیسازی صورت نگرفته و همچنان آنان در معرض خطر قرار دارند. این به این معناست که در زمان پیک بیماری، واکسیناسیون باید همراه با رعایت سفت و سخت پروتکلهای بهداشتی در جامعه باشد.
ضرورت برخورد قهری با قانونشکنان کرونایی
آمار مرگومیر و ابتلای به کرونا در کشور مدتی است سیر صعودی به خود گرفته است. عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس دلیل رشد این آمارها را کمتوجهی مردم به رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاریهای اجتماعی همچنین واکسیناسیون دیرهنگام و روند نسبتا کند آن عنوان میکند. همایون سامهیحنجفآبادی در گفتوگو با «وطنامروز» با بیان اینکه در موجهای گذشته بیماری «کووید-19» رعایت دستورالعملهای بهداشتی در کشور از سوی مردم تا حدودی رضایتبخش بود و این موضوع باعث شد آمار مرگومیر و ابتلا به کرونا کمتر گزارش شود، گفت: حضور مردم در اجتماعات، معابر و محافل پرتردد زیاد شده است، آن هم در حالی که کرونا با سویه دلتا و سرایتپذیری بالای آن در کمین است. وی با بیان اینکه برخی محدودیتها از جمله محدودیتهای ترددی اعمال میشود اما ضمانت اجرایی قوی ندارد، افزود: در شرایطی که سرعت انتقال ویروس کرونا با سویه دلتا در کشور بسیار بالاست اما مردم نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاریهای فیزیکی کمتوجه شدهاند و رستورانها، مراکز خرید و... باز هستند. این در حالی است که دولت و ستاد ملی مقابله با کرونا باید با خاطیان قانونشکن رفتاری قهری داشته باشند. عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس تاکید کرد: برای عبور از این بیماری مرگبار علاوه بر توجه به خودمراقبتی با هدف پیشگیری از ابتلای به کرونا، واکسیناسیون هم باید با سرعت بالایی انجام و به هر شکل ممکن برای تهیه و تامین واکسن اقدام شود. وی خاطرنشان کرد: بهرهگیری از تجربه کشورهای موفق در مقابله با بیماری «کووید-19»، استفاده از همه ظرفیتهای کشور با هدف کمک به کادر بهداشت در بخشهای مختلف چون شناسایی افراد مبتلا، غربالگری مسافران در مبادی ورود به کشور، افزایش تختهای بیمارستانی، رایزنی برای خرید و واردات واکسن و در نهایت گسترش ظرفیت جایگاههای واکسیناسیون در این شرایط سخت ضروری است.
7/8 میلیون ایرانی علیه کرونا واکسینه شدند
بررسی آماری واکسیناسیون در کشور نشان میدهد تاکنون 7/8 میلیون نفر علیه «کووید-۱۹» واکسینه شدهاند. مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت اعلام کرد تاکنون ۱۸ میلیون و ۷۸۹ هزار و ۶۱۶ نفر در کشور دوز اول واکسن کرونا را دریافت کردهاند. بر همین اساس ۸ میلیون و ۷۱۱ هزار و ۹۷۰ نفر نیز دوز دوم را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریقشده در کشور به ۲۷ میلیون و ۵۰۱ هزار و ۵۸۶ دوز رسیده است. همچنین در شبانهروز گذشته ۵۶۰ هزار و ۳۲۶ دوز واکسن کرونا تزریق شده است. افراد واجد شرایط برای تزریق واکسن حتما در سامانه salamat.gov.ir
ثبتنام کنند.
ابتلای ۱۰۰ هزار پرستار به بیماری «کووید-19»
با آنکه خیلی از پرستاران واکسن کرونا را دریافت کردهاند اما باز هم به بیماری کرونا مبتلا شدهاند. رئیس هیات مدیره نظام پرستاری تهران با اشاره به ابتلای پرستاران به کرونا به رغم انجام واکسیناسیون گفت: همه پرستارانی که به سویه دلتای کرونا مبتلا شدهاند، واکسن کرونا را دریافت کرده بودند. آرمین زارعیان در گفتوگو با فارس، درباره وضعیت پرستاران در شرایط پیک پنجم کرونا اظهار داشت: با توجه به شرایط فعلیای که در آن قرار داریم، آمار مبتلایان و فوتیهای ناشی از ابتلا به سویه دلتای کرونا افزایش یافته و کادر درمان و پرستاران ۲۴ ساعته مشغول خدمترسانی به بیماران هستند و به لحاظ جسمی دچار فرسودگی شده و به لحاظ روحی هم افسردگی آنها را تهدید میکند. وی با اشاره به اینکه بر اساس بررسیهای اولیه حدود ۳۰ هزار پرستار در تهران به سوی دلتای کرونا مبتلا شدهاند، گفت: البته گزارشات در این زمینه هنوز در حال تکمیل است و احتمالا این آمار افزایش مییابد. رئیس هیات مدیره نظام پرستاری تهران با اشاره به ابتلای پرستاران به کرونا به رغم انجام واکسیناسیون گفت: همه پرستارانی که به سویه دلتای کرونا مبتلا شدهاند، واکسن کرونا را دریافت کرده بودند. زارعیان خاطرنشان کرد: حدود یک ماه پیش نیز یک پرستار در تهران به دلیل فشار کاری دچار ایست قلبی شد و جان خود را از دست داد. وی بیان داشت: از ابتدای شیوع کرونا ۱۰۰ هزار پرستار در کل کشور مبتلا به کرونا شدهاند که ۳۰ هزار نفر آنها مربوط به تهران بوده است. همچنین ۹۲ پرستار از ابتدای شیوع بیماری به دلیل ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادهاند. وی گفت: در حال حاضر تهران ۳۵ تا ۴۰ هزار پرستار دارد که دارای کارت نظام پرستاریاند که البته این میزان باید افزایش یابد و حداقل تعداد پرستاران در پایتخت ۲ برابر شود.