printlogo


کد خبر: 237447تاریخ: 1400/6/11 00:00
نگاهی به جدیدترین پویش کتابخوانی ویژه محرم
نسل حسینی به راه افتاد
عباس اسماعیل‌گل: همه‌ساله، همزمان با ایام ماه محرم و صفر، انواع پویش‌های فرهنگی در کشور آغاز می‌شود و قیام حسینی، نقطه‌ای برای شروع و اصلاح حرکت‌های فرهنگی - اجتماعی در نظر گرفته می‌شود. امسال نیز پویش‌های مختلفی آغاز شد که بخشی از آن مربوط به دهه اول محرم بود و بخشی دیگر تا پایان ماه صفر ادامه دارد. پویش «نسل حسینی» از جمله پویش‌هایی است که در ۲ ماه محرم و صفر جاری است و به همه علاقه‌مندان، ۴ کتاب «همرزمان حسین»، «تندتر از عقربه‌ها حرکت کن»، «تنها گریه کن» و «پشت درهای بهشت» را معرفی می‌کند. در این پویش که با همکاری کتابشهر ایران، مرکز رسانه‌ای شیرازه و ناشران این آثار در حال برگزاری است، سعی شده است از ظرفیت صداوسیما برای تبلیغ این آثار استفاده شود و همچنین در هیئات مذهبی نیز معرفی شود تا مخاطبان بیشتری را با خود همراه کند. در این پویش مردم با مطالعه هر یک از این آثار می‌توانند در مسابقه‌ای که در نظر گرفته شده است، شرکت کنند و در پایان پویش، به قید قرعه از برخی شرکت‌کنندگان تقدیر به عمل خواهد آمد. در ادامه معرفی کوتاهی از این 4 اثر ارائه می‌شود.

همرزمان حسین
این کتاب مشتمل بر 10 سخنرانی حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای در ماه محرم سال 51 است. ایشان بین سال‌های 46 تا 55 به ‌طور متناوب در مناسبت‌های مذهبی به تهران مسافرت می‌کردند و در جلسات مختلف به ایراد سخن می‌پرداختند. آیت‌الله خامنه‌ای در محرم سال 51 به تهران عزیمت می‌کنند و در هیات انصارالحسین(علیه‌السلام) و برخی جلسات دیگر به سخنرانی می‌پردازند. هیات انصارالحسین(علیه‌السلام) از هیات‌های پرشور و انقلابی تهران بود و بسیاری از مبارزان انقلابی در جلسات این هیات شرکت می‌کردند و سخنرانان این جلسه نیز از میان روحانیان انقلابی انتخاب می‌شدند. معظم‌له از ابتدای تأسیس این هیأت، بارها در آن سخنرانی کرده بودند. نفس سخنرانی در این جلسه، اقدامی انقلابی از سوی ایشان تلقی می‌شد. ایشان از سوم محرم تا 12 محرم از ساعت 7:30 تا 9 صبح، در این هیات بیانات خود را در موضوع سیره امامان معصوم(علیهم‌السلام) در قالب طرح انسان 250 ساله مطرح می‌کنند. تمرکز اصلی این بیانات بر تحلیل زندگی امام سجاد علیه‌السلام تا امام کاظمعلیه‌السلام است؛ 4 امام عزیزی که در اذهان متشرعان آن زمان، بیشتر به‌ عنوان افرادی ساکت و منزوی شناخته شده بوده‌اند. این کتاب را انتشارات انقلاب اسلامی عرضه کرده است. 
***
تنها گریه کن
کتاب «تنها گریه کن» نوشته اکرم اسلامی، روایت زندگی اشرف‌سادات منتظری، مادر شهید محمد معماریان است که به‌تازگی وارد بازار نشر شده و نظر علاقه‌مندان را به خود جذب کرده است. در واقع «تنها گریه کن» روایت مادری است که به‌تنهایی بار یک زندگی را به دوش می‌کشد و مخاطب را با فداکاری‌ها و ایثارگری‌های این مادر سختی‌کشیده آشنا می‌کند. این مادر که در انتها، پاداش خود را با شهادت پسرش می‌گیرد، نمادی از مجاهدت مادران شهداست که بخوبی می‌تواند مخاطب را درگیر خود کند و او را تحت‌تأثیر قرار دهد. 
به عقیده خوانندگان این کتاب، یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این کتاب، تأثیرگذاری بالای آن بر مخاطب است که دلیل آن هم احوالات و شرح زندگی خانم منتظری است که دستمایه قلم روان نویسنده شد تا چنین اثری خلق شود. این اثر در دوره کوتاهی که در دسترس عموم مردم قرار گرفته، با استقبال خوبی مواجه شده و یکی از آثار در حال ترویج در پویش نسل حسینی است. این کتاب را انتشارات حماسه یاران منتشر کرده است. 
***
تندتر از عقربه‌ها حرکت کن
به اعتقاد کارشناسان فرهنگی و جامعه‌شناسی، «ادبیات پیشرفت» یکی از مهم‌ترین و ضروری‌ترین موضوعاتی است که جامعه ایران در شرایط فعلی به آن نیاز دارد و اهالی فرهنگ باید توجه ویژه‌ای به آن داشته باشند چرا که روایت کردن چرخه پیشرفت در کشور می‌تواند شعار «ما می‌توانیم» را تبدیل به یک باور و گفتمان عمومی کند. کتاب «تندتر از عقربه‌ها حرکت کن» که بهزاد دانشگر نگارش آن را بر عهده داشته، یکی از جدیدترین آثار این حوزه است که بازخوردهای خوبی را نیز به همراه داشته است. متن کتاب حاصل گفت‌وگوهای بهزاد دانشگر و نوید نجات‌بخش، مدیرعامل شرکت بهیارصنعت سپاهان، در سال 1395 است. این کتاب می‌تواند برای دانشجوها، مدیران اقتصادی و فرهنگی، استادان دانشگاه و شرکت‌های صنعتی نه فقط جذاب، که حتی نقطه عطفی باشد در پرشتاب‌تر شدن حرکت رو به‌ جلوی‌شان. این اثر را می‌توان در دسته‌بندی کتاب‌های انگیزه‌بخش جای داد؛ در حالی که مانند آثار این حوزه، از هیچ فرمول و سحر جادویی سخن نمی‌گوید و تنها روایتگر مسیر و تلاش‌های نوید نجات‌بخش است که در انتها هم با موفقیت همراه است. البته که مطالعه و آشنایی با مسیر پرپیچ‌وخم زندگی نجات‌بخش هر خواننده‌ای را به وجد می‌آورد و می‌تواند شروعی برای تغییر و اصلاح روند زندگی باشد. 
***
پشت درهای بهشت
رضا کاشانی اسدی، نویسنده رمان «پشت درهای بهشت»، فضای خدعه و خفقان زمان شهادت امام حسین(ع) را به تصویر کشیده و برخی عبرت‌های ماجرای عاشورا را در قالب داستان بیان کرده است. او با استفاده از روایات تاریخی، ماجرای زندگی فردی را به تصویر کشیده که بخشی از زوایای پنهان آن ‌برهه تاریخی را برای مخاطب روشن می‌کند. نویسنده این ‌کتاب، مخاطبش را به شهر کوفه و زمانی می‌‌برد که 10 هزار نامه برای امام حسین(ع) فرستاده شده و از او دعوت کرده‌اند برای امامت به کوفه بیاید اما با ورود عبیدالله‌بن‌زیاد، ورق برمی‌گردد و کوفه روی دیگرش را نشان می‌دهد. در نتیجه، کوفه در اختیار ابن‌‌زیاد قرار گرفته و مردم شهر و قبایل برای بیعت با او، از هم سبقت می‌گیرند. در این کتاب با فردی به نام «موقع» که جوان کوفی و شاگرد ویژه حبیب‌بن‌مظاهر است، آشنا و همراه می‌شویم. پدرِ موقع نیز از ترس خشم ابن‌زیاد به دربار رفته و موقع را نیز با زور به همراه خود برای دستبوسی می‌برد. پدرش او را در خانه حبس می‌کند تا دور و بر حبیب‌بن‌مظاهر نباشد. وقتی حبیب به قصد پیوستن به امام حسین(ع) از کوفه خارج می‌شود، موقع با واقعیتی روبه‌رو می‌شود که سرنوشتش را تغییر می‌دهد. «پشت درهای بهشت» را انتشارات کتاب جمکران به چاپ رسانده است.
***
جانباز واقعه عاشورا
داستان «پشت درهای بهشت» روایتگر اوضاع کوفه قبل از واقعه عاشوراست.
رضا کاشانی‌اسدی، نویسنده کتاب «پشت درهای بهشت» در گفت‌وگوبا «وطن‌امروز» گفت: قهرمان داستان «پشت درهای بهشت» شخصیت جانباز واقعه عاشوراست. او یکی از 32 کوفی‌ای است که به امام حسین(ع) ملحق شدند و شخصیت‌ محوری آن 32 نفر بوده است و همه این افراد را وی مجاب به همراهی با اباعبدالله کرده است. وی افزود: نام او «موقع» است و نمادی از یک شخصیت وارسته در میان اوضاع مه‌آلود آغشته به حق و باطل. او جلوه‌ای است از یک جوان شیعه که در همه زمان‌ها قابل درک است. 
کاشانی ادامه داد: داستان «پشت درهای بهشت» روایتگر اوضاع کوفه قبل از واقعه عاشوراست اما این اوضاع منطبق است بر حال و احوال جوامع گذشته، حال و آینده؛ لذا خواندن کتاب و دقت و همراهی با قهرمان داستان «پشت درهای بهشت» صرفا یک سرگرمی نیست، بلکه پالایش‌کننده و پالاینده هم هست تا ما را با اوضاع و موقعیت بسیاری از کوفیانی که پشت درهای بهشت بودند، آشنا کند. 
نویسنده کتاب پشت درهای بهشت افزود: ما در این کتاب از منظر «موقع» به خودمان نگاه می‌کنیم تا آن چیزی را که ممکن است باعث مانع یا محرک ما در پیمودن و انتخاب راه درست در موقعیتی چون عاشورا باشد بدرستی حذف یا اضافه کنیم. 
رضا کاشانی‌اسدی، نویسنده کتاب «پشت درهای بهشت» تصریح کرد: در این کتاب سرگذشت جوانی را دستمایه قرار دادم که شاگرد حبیب بن مظاهر بود، جوانی باهوش و راهگشا که نقشی تماشایی برای همه زمان‌ها ایفا می‌کند و نسل نورسته ما می‌تواند با وی ارتباط برقرار کند. اهل نگاه گویند جهان امروز و فردا مه‌آلود است و در پی خیانت حیله‌ای است. اندیشیدیم که این کتاب شاید نوشدارویی برای نسل امروز و فردای ما باشد. 
وی با بیان اینکه امروز زینب‌(س) در انتقال پیام تنهاست، عنوان کرد: در رمان «پشت درهای بهشت» فقط در قالب متن از رسم داستان‌نویسی بهره گرفتم. در محتوا اما چنان پیمانه‌ام پر بود که ظرف تخیل به کارم نیامد، از این رو مدعی هستم که شاکله «پشت درهای بهشت» واقعیت محض است. 
فیلمنامه‌نویس سریال‌هایی از جمله نسیم و عطر گل یاس درباره منابع کتاب «پشت درهای بهشت» بیان کرد: از گذشته درباره عاشورا کار تحقیقی داشتم. آنچه باعث جمع‌بندی من در رمان «پشت درهای بهشت» شد، اثر ارزشمند استاد جواد محدثی با نام فرهنگ عاشورا بود. ایشان در این کتاب با جمع‌آوری همه شخصیت‌ها و اتفاقات، سنگ‌ تمام گذاشته‌اند. 

Page Generated in 0/0236 sec