printlogo


کد خبر: 237490تاریخ: 1400/6/13 00:00
بایدن پس از کشته شدن 50 نفر در تندبادها و سیلاب‌های آمریکا اعلام وضعیت اضطراری ملی کرد
نیویورک زیر آب
تعلل دولت بایدن در توفان آیدا در سالگرد افتضاح دولت بوش در توفان کاترینا

سیل بی‌سابقه در 6 ایالت آمریکا بویژه کلانشهر نیویورک، دست‌کم 50 کشته بر جا گذاشت و 20 میلیون نفر را تحت تاثیر و در وضعیت هشدار قرار داده است. این در حالی است که تعلل کاخ سفید در اعلام وضعیت اضطراری برای مواجهه با توفان آیدا، افکار عمومی را به یاد رفتار مشابه 16 سال پیش دولت جورج بوش پسر انداخته است. 
تندباد آیدا از دوشنبه گذشته به مناطق جنوب شرق آمریکا حمله‌ور شده اما کاخ سفید تازه از روز پنجشنبه و بعد از هجوم توفان آیدا با تبعاتی همچون گردباد، بارندگی شدید و سیلاب به سواحل شمال شرق آمریکا، وضعیت اضطراری اعلام کرد، یعنی زمانی که خسارات و تلفات اصلی بویژه در نتیجه سیلاب به بار آمده بود. 
توفان چهارشنبه‌شب و صبح پنجشنبه در آمریکا و سیل ناشی از توفان آیدا، دست‌کم جان ۴۵ نفر را از مریلند تا کنتیکت گرفته است. 
به گفته مقامات پلیس فدرال، فقط 13 نفر در نیویورک‌‌سیتی جان خود را بر اثر سیل از دست دادند، در حالی که در ایالت نیوجرسی نیز دست‌کم ۲۳ نفر جان باختند. سایر قربانیان شامل 5 تن در ایالت پنسیلوانیا و ۲ تن دیگر در ایالات کنتیکت و مریلند است. در میان قربانیان یک کودک ۲ ساله و یک نوجوان 19 ساله هم مشاهده می‌شوند. 
این در حالی است که رسانه‌های خبری اصلی آمریکا در اقدامی عجیب از انتشار آمار تجمیعی خسارات و تلفات سیل و توفان آیدا در روزهای اخیر اجتناب کرده و با سانسور آمار کلی، موارد را به تفکیک ایالات و شهرها اعلام می‌کنند. 
توفان آیدا از اواسط هفته گذشته از سواحل ایالات کنتیکت و نیویورک، مناطق شمال شرق آمریکا را درنوردید و تا چهارشنبه‌شب خود را به سواحل نیوجرسی، مناطق داخلی ایالت نیویورک و ایالات مریلند و پنسیلوانیا رساند و باعث جاری شدن سیل ناگهانی و اختلال در عبور و مرور شد و سپس بیش از یک میلیون نفر در شرایط قطع برق و خاموشی فرو رفتند. توفان آیدا در مسیر خود وارد مناطق داخلی‌تر شرقی شد. شاخه دیگر توفان آیدا ۳ روز قبل نیز از خلیج مکزیک به ایالت لوئیزیانا در جنوب شرق آمریکا حمله کرده بود. 
توفان درجه ۴ آیدا با تندبادهایی با سرعت ۲۴۰ کیلومتر بر ساعت به خشکی ‌زد و سواحل ایالت لوئیزیانا را با وجود کاهش شدتش به درجه ۲ دستخوش سیلاب‌های کم‌سابقه کرد. توفان در این ایالت خسارت‌های جدی، از جمله قطع برق، توقف پرواز هواپیماها، قطع آب لوله‌کشی و کمبود بنزین و آب آشامیدنی همراه داشت و جان ۵ نفر را نیز گرفت. این توفان سهمگین با ورود به خشکی موجب آسیب خطوط انتقال نیرو و قطع برق بیش از یک میلیون نفر از شهروندان آمریکایی شد. 
جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا از دوشنبه گذشته وضعیت لوئیزیانا را یک «فاجعه بزرگ» خوانده و دستور داده بود کمک‌های دولت فدرال برای کمک به بازسازی مناطق آسیب‌دیده از توفان آیدا ارسال شود. او همچنین در سخنانی گفت آیدا تهدیدی برای زندگی مردم این کشور است و تخریب ناشی از آن به احتمال زیاد بسیار گسترده و فراتر از سواحل این کشور خواهد بود. 
شدت این تندباد به قدری بود که جریان رودخانه می‌سی‌سی‌پی را معکوس کرد و باعث بالا آمدن آب در سواحل شد به طوری که هزاران تن از ساکنان لوئیزیانا خانه‌های خود را ترک کردند. این رخداد دقیقا در شانزدهمین سالگرد حمله توفان کاترینا به ایالت لوئیزیانا و غرق شدن پایتخت آن نیواورلئان به وقوع پیوست که در عین بی‌توجهی دولت جورج بوش به حادثه‌زدگان، بیش از یکهزار و ۸۰۰ کشته و میلیون‌ها بی‌خانمان در ایالات آمریکا در ساحل خلیج مکزیک بر جا گذاشت. 
توفان آیدا سپس نیمه‌شب چهارشنبه وارد بندر نیویورک و دهانه رود هادسن شد و بخش‌هایی از محله پرجمعیت کوئین را سیل فرا گرفت. بر اساس گزارش اداره هواشناسی آمریکا، در آغاز باران‌های سیل‌آسا ناشی از توفان تنها در سنترال پارک نیویورک، در مدت یک ساعت بیش از ۷۶ میلیمتر باران بارید که این باعث آبگرفتگی گسترده خیابان‌های شهر شد و سپس ایستگاه‌های مترو نیویورک را غرق در آب کرد که موجب اختلال در حمل‌و‌نقل شهری و سرگردانی شهروندان زیادی شد. 
مقامات فدرال از وقوع سیل در 43 نقطه از مناطق شمال شرق آمریکا خبر داده‌اند. گفته می‌شود مجموع بارندگی‌ها تا شامگاه پنجشنبه در این مناطق بین 150 تا 250 میلیمتر بوده است. در برخی مناطق پنسیلوانیا، ارتفاع سیل حتی به سقف خانه‌‌ها می‌رسید.  در ایالت نیویورک با 5/19 میلیون نفر جمعیت که قلب تجاری آمریکا را در خود جای داده است، «بیل د بلاسیو» شهردار شهر نیویورک و همچنین «کتی هوکول» فرماندار ایالت وضعیت اضطراری اعلام کرده و از مردم خواستند از جاده‌ها و زیرگذرها دوری کنند. 
خانم هوکول نخستین فرماندار زن نیویورک که بتازگی جایگزین هم‌حزبی دموکرات خود شده که متهم به فساد اخلاقی است، شامگاه چهارشنبه گذشته وضعیت اضطراری در این ایالت برقرار کرد. این در حالی است که کاخ سفید برای این کار تا ظهر پنجشنبه صبر کرد. 
پیش از بازدید روز جمعه از مناطق آسیب‌دیده، فرماندار نیویورک خواستار اختصاص کمک‌های ویژه و فوری به یک میلیون خانه آسیب دیده و دست‌کم ۶۰۰ هزار شهروند بدون دسترسی به آب لوله‌کشی شده بود. 
خبرگزاری رویترز گزارش کرد مقام‌های ایالتی از شدت خسارات و تلفات گیج شده‌اند و خبرگزاری فرانسه شمار تلفات را بیش از آنچه پلیس نیویورک گفته اعلام کرده است. 
بزرگ‌ترین تراژدی سیل نیویورک، در محله کوئین رقم خورد؛ جایی که یک خانواده نپالی‌تبار حین خواب بر اثر به زیر آب رفتن منزل‌شان غرق شدند. چهره پدر و مادر 50 و 48 ساله و همچنین کودک ۲ ساله‌شان «لوبسانگ لاما» دیروز روی جلد بسیاری از نشریات محلی نیویورک رفت. شهروندان کوئین به روزنامه نیویورک‌پست گفته‌اند ۲ تن دیگر نیز در طبقه اول یک آپارتمان در همان حوالی غرق شده‌اند. به گفته مردم محل، این فجایع اتفاقی نبوده و چندین سال است اهالی خیابان شماره 183 منطقه رامسکرت در کوئین خواهان وصل شدن این بخش به سیستم فاضلاب شهری برای تخلیه سیلاب‌های سطحی شده‌اند. 
 
* قول‌های پوچ بایدن
دی بلاسیو، شهردار نیویورک سیل‌های بی‌سابقه در 50 سال گذشته در نیویورک و نیوجرسی را نشانه قطعی بودن تغییرات آب و هوایی و لزوم تغییر در همه ابعاد زندگی آمریکایی‌ها دانسته است. 
جو بایدن هم به اداره هوانوردی فدرال مجوز داده است با پروازهای پهپادی در مناطق آسیب‌دیده از سیل، خسارت‌ها به زیرساخت‌های آمریکا را ارزیابی کنند. 
در همین رابطه روزنامه نیویورک‌تایمز، در تحلیلی با مطرح کردن این پرسش که چرا مقامات نتوانستند کلانشهری بین‌المللی مثل نیویورک را از خطر سیل در امان نگاه دارند، تلاش کرد عملکرد دولت دموکرات در این زمینه را توجیه کند. در مقابل شبکه فاکس‌نیوز دیروز با مقصر خواندن رئیس‌جمهور آمریکا در عدم کمک بموقع به توفان‌زدگان، در صفحه اول تارنمای خود از تیتر «سیل کلمات پوچ» در کنار تصویر جو بایدن و مناطق سیل‌زده استفاده کرد. به گزارش این شبکه، بایدن همان‌طور قولش (از روز دوشنبه هفته پیش) برای کمک به سیل‌زدگان نیویورک و سایر ایالت‌ها را شکاند که در وعده کمک به آمریکایی‌های گرفتار شده در افغانستان ناکام ماند. همچنین خانم هوکول، فرماندار نیویورک مسؤولان دولتی را به خاطر عدم پیش‌بینی سیل شدید بازخواست کرده است. 

Page Generated in 0/0087 sec