زمزمه واردات لوازم خانگی از کرهجنوبی به جای پولهای بلوکهشدهمان آن هم زمانی که در تولید این محصولات به خودکفایی رسیدهایم
گروه اقتصادی: کرهایها نزدیک به یک سال است به صورت رسمی بازار لوازم خانگی ایران را به دلیل تحریمهای آمریکا ترک کردهاند و در این مدت شرکتهای تولیدکننده داخلی توانستهاند با 8/92 درصد افزایش تولید، کشور را از واردات بینیاز کنند؛ توفیقی درست مانند خودکفایی ایران در بنزین که پس از تحریمهای آمریکا به دست آمد.
به گزارش «وطنامروز»، پس از سفر نخستوزیر کرهجنوبی در ابتدای سال جاری، گمانهزنیها از قالب کردن لوازم خانگی کره به کشورمان در ازای طلب کشورمان از محل فروش نفت مطرح شد اما این موضوع با توجه به انتخابات بایکوت ماند ولی اخیرا سخنگوی انجمن صنفی لوازم خانگی ایران درباره ورود دوباره محصولات ۲ برند معروف کرهای به ایران گفته است: آمریکا برای آزاد کردن بخشی از پولهای ایران، مجوزی را به شرکتهای کرهای داده که بر اساس آن این شرکتها میتوانند بدهی ایران را تنها از طریق واردات کالا به ایران پرداخت کنند. در این مجوز همچنین قید شده است شرکتهای جدید امکان صادرات محصولات خود به ایران را ندارند، بلکه همان شرکتهای پیشین باید اقدام به صادرات محصولات خود به ایران کنند. آمریکا برای این مجوز نیز ضربالاجل ۹۰ روزه تعیین کرده است.
به گفته حمیدرضا غزنوی، این شروط نشان میدهد برای ورود دوباره الجی و سامسونگ به بازار ایران و دقیقا زمانی که ایران اعلام کرده در صنعت تولید لوازم خانگی به خودکفایی رسیده، طراحی دقیقی شده است. وی میافزاید: متاسفانه آمریکا به دنبال راهی برای شکستن استقامت ایران در بخشهای مختلف است. صنعت لوازم خانگی به لطف خروج الجی و سامسونگ از کشور، روی پای خود ایستاد و سال ۹۹ در اوج تحریمها و شرایطی که از نظر شیوع کرونا بر کشور حاکم بود، صنعت تولید لوازم خانگی رشد چشمگیری داشت؛ رشدی که در صنعت کشور بیسابقه و شگفتانگیز بوده است.
لوازم خانگی الجی و سامسونگ در انبارهای گمرک ایران؟
یک منبع آگاه از گمرک ایران هم در گفتوگو با «وطنامروز»، موضوع ورود بخشی از لوازم خانگی کرهای به انبارهای گمرک را تایید کرد. همچنین وی خبر از ورود لوازم خانگی برند مشهور آلمانی (بوش) به انبارهای گمرک داده است. اینطور که پیداست واردکنندگان در یک راهکار قدیمی ابتدا کالاهای خود را وارد انبارهای گمرک کردهاند و مترصد رفع ممنوعیت واردات هستند تا اقدام به ترخیص کالاهای خود کنند.
سابقه خیانت کرهایها
خیانت کرهایها به اقتصاد کشورمان به خروج شرکتهای لوازم خانگی و شوک قیمتی به بازار لوازم خانگی ایران محدود نمیشود، بلکه این کشور یکی از بدهکارترین کشورهای جهان به کشورمان است. کره از معدود کشورهایی بود که پس از تشدید تحریمهای ایالات متحده آمریکا اجازه بازگشت ارز حاصل از فروش نفت را به کشورمان نداد. غلامحسین شافعی، رئیس اتاق بازرگانی ایران دوم شهریور سال جاری در دیدار «یو کانگ هیون» سفیر کرهجنوبی، با انتقاد از رویکرد دولت این کشور نسبت به ایران بعد از آغاز تحریمها گفت: با توجه به روابط دیرینه بین 2 کشور و رابطه خوب اقتصادی بین 2 کشور، پیروی کرهجنوبی از مسائل تحریم برای ما بسیار سختتر از سایر کشورها بود؛ به طوری که حتی اذهان فعالان اقتصادی کشورمان نسبت به کارکرد در کرهجنوبی از حالت مثبت به منفی تبدیل شد.
رئیس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به مبالغ قابل توجه مسدود شده ایران در کرهجنوبی افزود: حتی در رابطه با دارو و مواد غذایی که از دایره تحریمها خارج بود، ما نتوانستیم از محل این منابع بلوکه شده با کرهجنوبی همکاری داشته باشیم، در صورتی که با سایر کشورها مانند ژاپن که وابستگی زیادی به نیز به آمریکا دارد، مسائلی از این قبیل نداشتیم و توانستیم با این کشور بویژه درباره مواد دارویی همکاریها را ادامه دهیم.
نیازی به واردات نداریم
گمانهزنیها از بازگشت کرهایها در حالی مطرح میشود که معاون وزیر صمت چندین بار اعلام کرده است نیازی به واردات لوازم خانگی نداریم. مهدی صادقینیارکی با بیان اینکه با توجه به وضعیت کنونی تولید، در بخش محصولات آماده (کامل) لوازم خانگی نیازی به واردات نیست و از طرف دیگر رقابت تولیدکنندگان داخلی با برندهای خارجی نیازمند فراهم کردن برخی الزامات است، بر لزوم حمایت 4 ساله از این صنعت تاکید کرد. وی پیشنهاداتی را برای سرمایهگذاری جدید و حمایت از این صنعت عنوان کرد و مهمترین مساله صنعت لوازم خانگی را قاچاق کالا دانست که با قیمت تمام شده پایینتر وارد کشور میشود. وی با بیان اینکه ممنوعیت واردات لوازم خانگی از سال ۱۳۹۷ به استناد مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا اجرا شده، اظهار کرد: با توجه به محدودیتهای ارزی و ضرورت صیانت از صنایع داخلی، شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا در آن سال مصوب کرد واردات برخی کالاهای مصرفی و مصرفی بادوام که توان تولید آنها در کشور وجود دارد و همچنین کالاهای غیرضرور به کشور محدود شود. این مجوز فعلا تا پایان سال ۱۴۰۰ تمدید شده است. وی با اشاره به اجرای سیاستهای حمایتی از صنایع داخلی نظیر لوازم خانگی با توجه به خروج برندهای خارجی افزود: محدودیتهای ارزی، ضرورتها و اولویت تامین مواد اولیه در کشور، ممکن است این ممنوعیت را در سال آتی در صورت تصویب در جلسه شورای هماهنگی ادامهدار کند. یعنی ممکن است بر اساس منابع و مصارف ارزی و ظرفیت تولید کشور برای این موضوع تصمیمگیری شود. در صنعت لوازم خانگی در حال حاضر برای تولید ۲۰ میلیون دستگاه ظرفیت وجود دارد که حدود ۱۵ میلیون دستگاه از آن استفاده میشود. با توجه به ظرفیتهای این صنعت و تامین بازار داخلی توسط صنعتگران بهرغم بدعهدی برندهای خارجی، تصمیمگیری برای واردات، با بررسی شرایط انجام خواهد شد. این مقام مسؤول تصریح کرد: وضعیت کنونی به نفع تولید تمام شد و شاهد رشد تولید در صنعت لوازم خانگی نسبت به سال ۱۳۹۶ هستیم که واردات آزاد بود. در حال حاضر عمق ساخت داخل و میزان تولید بالا رفته و اشتغال نیز ایجاد شده است. بنابراین در حال حاضر در بخش محصولات آماده (کامل) واقعا نیاز به واردات نداریم.