رافائل گروسی، مدیرکل آژانس انرژی اتمی در گزارش تازه خود اعلام کرد فعالیتهای آژانس در ایران به طور جدی تضعیف شده است
انتقاد نماینده ایران در آژانس از اقدام گروسی در گزارش موضوع مربوط به ثبت دادههای فراتر از پادمان
گروه سیاسی: اقدامات جبرانی ایران پس از پایان بخشیدن به مسیر یکجانبه عمل به تعهدات برجامی همانطور که انتظار میرفت، وضعیت را برای طرف غربی پیچیده کرده است. به گزارش «وطنامروز»، تهران پس از خروج آمریکا از توافق هستهای و فرصتسوزیهای 3 ساله تروئیکای اروپا در عمل به تعهدات، شتاب برنامه هستهای صلحآمیز کشورمان را در دستور کار قرار داد. ایران با علم به اینکه دولت بایدن استفاده از اهرم تحریمها را مبنایی برای تحت فشار قرار دادن تهران برای حصول یک توافق حداقلی و به قول طرف آمریکایی بازگرداندن برنامه هستهای ایران به جعبه قرار میدهد، همچنین خرابکاریهای صهیونیستها در تاسیسات ایران، سطح غنیسازی را به 60 درصد رسانده و به تولید اورانیوم فلزی پرداخت تا اهرم فشار را از دست طرف مقابل بگیرد.
بر این مبنا یکی از اقدمات اساسی ایران، توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی و رساندن همکاریها با آژانس فقط در چارچوب پادمان بود. این اتفاق باعث شده چشم نظارتی آژانس-که در دوره مدیریت رافائل گروسی با خروج از وظایف حرفهای و فنی به بازوی مذاکراتی طرف غربی تنزل پیدا کرده است- کور شود.
در چنین شرایطی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی شامگاه چهارشنبه در گزارش تازه خود مدعی شد فعالیتهای آژانس در ایران به طور جدی تضعیف شده است. رافائل گروسی که تلاشهای اخیرش برای سفر به تهران با هدف بازگرداندن نظارتها و دسترسیهای فراپادمانی این سازمان با پاسخ منفی تهران مواجه شد، در این گزارش مدعی شده است: «من به طور فزایندهای نگرانم مسائل مربوط به سایتهای اعلام نشده، حل نشده باقی بماند و ایران باید آنها را هر چه سریعتر حل کند». روزنامه والاستریت ژورنال نیز- که به سیاق معمول گزارشهای محرمانه آژانس در این روزنامه آمریکایی و خبرگزاری انگلیسی رویترز درز میکند- خبر داد آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز سهشنبه در ۲ گزارش محرمانه اعلام کرده است ایران دسترسی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به سایتهای مرتبط هستهای را مسدود کرده و به توسعه فعالیتهای هستهای خود ادامه میدهد. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در یکی از این گزارشهای فصلی خود به طور فزایندهای ابراز نگرانی کرده است حتی پس از ۲ سال، موضوعات پادمانی در ارتباط با ۴ سایت در ایران که به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام نشده بود، حل نشده باقی مانده است. گروسی در دومین گزارش گفته است ایران باید موضوعات مهم در ارتباط با سایتها را که شامل سوالاتی درباره موقعیت چهارم بوده و آژانس بینالمللی انرژی اتمی از آن بازدید نکرده، بدون تاخیر بیشتر حل کند. والاستریت ژورنال در گزارش خود نوشته است موضوع مهمی که در ۲ گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی دیده میشود، این است که تهران مانع دسترسی به تجهیزات نظارتی شده و تجهیزات نظارتی را در یکی از سایتها برداشته است و هیچ تعامل جدیای در زمینه پادمانها و فعالیتهای هستهای، شکل نگرفته است. این روزنامه آمریکایی اضافه کرد: «این گزارشها چند چیز را تایید کرد که درخواست روز 16 آگوست (25 مرداد) آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای دسترسی به تجهیزات نظارتی در تاریخ 29-21 آگوست (30 مرداد-7 شهریور)، تنها دسترسی به یکی از سایتها را به همراه داشته است. همچنین تایید شده رافائل گروسی تصمیم خود را برای سفر به ایران برای انجام گفتوگو شفاف کرده است».این در حالی است که توافق فنی آژانس با تهران از تاریخ 3 تیر تمدید نشده و درخواست 16 آگوست -25 مرداد- آژانس برای دسترسی به تجهیزات نظارتی فاقد موضوعیت و خارج از وظایف پادمانی این سازمان بوده و اقدام شیطنتآمیزی از سوی رافائل گروسی و مجموعه تحت امرش محسوب میشود. در همین حال خبرگزاری آسوشیتدپرس با اشاره به این گزارش نوشت آژانس بینالمللی انرژی اتمی برآورد میکند ذخایر اورانیوم 60 درصد غنیسازی شده ایران به 10 کیلوگرم رسیده که این میزان در ماه مه 6/7 کیلوگرم بوده است. آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین برآورد کرده ذخایر اورانیوم 20 درصد غنیسازی شده ایران به 3/84 کیلوگرم رسیده باشد که ۳ ماه پیش این میزان 3/62 کیلوگرم بوده است.
* واکنش غریبآبادی به گزارش آژانس
کاظم غریبآبادی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمانهای بینالمللی در وین و همچنین نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی سهشنبهشب، در واکنش به انتشار گزارشات برجامی و پادمانی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: تمام فعالیتهای هستهای ایران، از جمله غنیسازی در سطوح مختلف و تولید فلز اورانیوم، در چارچوب حقوق هستهای ایران تحت معاهده عدم اشاعه و کاملا همراستا با تعهدات پادمانی ایران انجام میشود. وی افزود: از آنجا که سایر طرفها به تعهدات خود تحت توافق هستهای (برجام) در حوزه رفع تحریم عمل نکردند و سیاست اعمال تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه آمریکا نیز ادامه دارد، هیچکس نمیتواند توقف این فعالیتها را در چارچوب این توافق از ایران طلب کند.
* انتقاد از اقدام گروسی
نماینده دائم کشورمان در همین زمینه، از اقدام مدیرکل در گزارش موضوع مربوط به ثبت دادههای فراتر از پادمان انتقاد کرد و گفت: این اقدام فقط برای ۳ ماه با آژانس تفاهم شده بود و مبنای آن نیز کاملا سیاسی بوده است؛ موضوعی که نه حقی برای آژانس ایجاد میکند و نه تکلیفی برای ایران.
* هشدار روسیه: دنبال امتیازگیری از طریق شورای حکام نباشید
طرف غربی که با گذر زمان به ضرر خود روبهرو است، از هفته گذشته تلاشهایی را برای تهدید ضمنی ایران به استفاده از قطعنامه شورای حکام آژانس آغاز کرده و تحرکات اخیر مدیرکل آژانس نیز در تکمیل این پازل بوده است. این سناریو البته هشدارهای مسکو را در پی داشته است. «رابرت مالی» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران هم که چندی قبل ایران را با این ژست تهدید کرد که آمریکا تا ابد منتظر برجام نمیماند، پس از بیاعتنایی ایران، به تحرکات خود سرعت بخشیده و قرار است برای رایزنی درباره برجام به مسکو و پاریس سفر کند. وزارت خارجه آمریکا بامداد چهارشنبه خبر داد رابرت مالی به همراه یک هیات کوچک به مسکو و پاریس سفر خواهد کرد. این سفر بین روزهای ۷ تا ۱۰ سپتامبر (۱۶ تا ۱۹ شهریور) انجام خواهد شد و هدف از این سفر، رایزنی با مقامهای روس و فرانسوی درباره برنامه هستهای ایران و ضرورت رسیدن به تفاهمی درباره بازگشت دوجانبه به برجام است. در این رابطه «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه گفت مسکو به غرب درباره گرفتن امتیازات از مساله احیای برجام از جمله از طریق شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی هشدار میدهد و قصد دارد این موضوع را در دیدار خود با نماینده آمریکا در امور ایران مطرح کند. ریابکوف با اشاره به نشت اطلاعات در این باره در رسانههای آمریکایی گفت: ما به همکاران غربی خود نسبت به امتیازگیری بیشتر در زمینه تدوین برخی فرمولهای محکومکننده علیه ایران که ممکن است در قطعنامه فرضی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی گنجانده شود، هشدار میدهیم. وی افزود: میدانیم که محافل غربی در این زمینه در حال هماهنگی هستند. در گفتوگوی آتی با رابرت مالی، موضع خود را بیان خواهیم کرد. دیپلمات روس سپس بر لزوم حفظ خویشتنداری و پیگیری مداوم و با حوصله سازش تاکید کرد. وی خواستار ممانعت از برخورد احساسی نسبت به احیای برجام شد و گفت مصالحه ضرورت دارد و هیچگونه بازنگری در توافقنامههای قبلی نباید شود. ریابکوف ابراز امیدواری کرد طرف آمریکایی رویکردی متعادل و منطقی را اتخاذ کند و با اظهارات و اقدامات خود اوضاع را پیچیدهتر نکند.