هشدار تهران درباره اقدام احتمالی صدور قطعنامه علیه ایران در نشست این هفته شورای حکام آژانس
گروه سیاسی: طرف غربی بدعهد در برجام تلاشهایی را برای استفاده از اهرم قطعنامه ضدایرانی شورای حکام آژانس آغاز کرده است. به گزارش «وطنامروز»، آمریکا به همراه ۳ کشور اروپایی انگلستان، آلمان و فرانسه پیش از این هم در زمستان سال گذشته پس از اقدامات جبرانی تهران در پی تصویب قانون هستهای مجلس تلاش داشتند پیشنویس قطعنامهای ضدایرانی را در شورای حکام تهیه و به رای بگذارند اما یک روز مانده به نشست از این اقدام صرفنظر کردند. بهانه تازه طرف غربی برای فعال کردن تهدید سازوکار شورای حکام، محدودیتهای دسترسی آژانس به تاسیسات هستهای ایران است. رافائل گروسی که طی ماههای گذشته پس از توقف اجرای پروتکل الحاقی، از کاهش سطح همکاریها در چارچوب پادمان از سوی تهران و همچنین عدم دسترسی این سازمان به دوربینهای نظارتی خود به دفعات ابراز نگرانی کرده، در آخرین گزارش خود اعلام کرد فعالیتهای آژانس در ایران به طور جدی تضعیف شده است. نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار است از روز دوشنبه ۲۲ شهریور تا جمعه ۲۶ شهریور در وین برگزار شود که برنامه هستهای و قطع دسترسی آژانس به تأسیسات اتمی ایران یکی از مباحث اصلی آن خواهد بود. آمریکا و متحدانش که در حال حاضر با عوض شدن متغیرهای تاثیرگذار بر برجام و برنامه هستهای تهران هیچ گزینهای را برای وادشتن تهران به امتیازدهی ندارند، تنها راه پیش روی خود را تهدید به قطعنامه شورای حکام میبینند اما این گزینه هم پیامدهایی را برای آنها خواهد داشت، ضمن اینکه مسیر دشواری هم برای اجماعسازی باید طی کنند؛ چه اینکه «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین روز جمعه در صفحه توئیتر خود تاکید کرد مسکو به هر گونه قطعنامه احتمالی ضدایرانی در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی رأی منفی میدهد. اولیانوف در پاسخ به توئیت «لارنس نورمن» خبرنگار نشریه «والاستریت ژورنال» نوشت: «هیچ توهمی نداشته باشید. اگر پیشنویس قطعنامهای در شورای حکام آژانس اتمی علیه ایران مطرح شود، روسیه به آن رأی منفی میدهد». وی در ادامه توضیح داد: «همانطور که روز گذشته توئیت کردم، هیچ نیازی به یک قطعنامه [علیه ایران] نیست، چون نه تنها بیمعنی خواهد بود، بلکه شدیدا زیانبار است. باید حساب بهتری روی دیپلماسی باز کرد».«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه هم چهارشنبه به طرفهای غربی یادآور شد: «ما به همکاران غربی خود نسبت به امتیازگیری بیشتر در زمینه تدوین برخی فرمولهای محکومکننده علیه ایران که ممکن است در قطعنامه فرضی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی گنجانده شود، هشدار میدهیم».
خبرنگار والاستریت ژورنال در توئیتر خود نوشته بود کشورهای آلمان، فرانسه، انگلیس و آمریکا میخواهند روسیه را مجاب کنند در صورت مطرحشدن قطعنامهای ضد ایران در جلسه پیش روی شورای حکام، رأی ممتنع به آن بدهد.
* هشدار غریبآبادی
کاظم غریبآبادی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در توئیتی درباره تحولات مرتبط با آژانس و نشست هفته بعد شورای حکام نوشت: سیاستزدایی، استقلال، بیطرفی و حرفهایگری از اصول ضروری برای حفظ اعتبار آژانس و جلب اعتماد کشورهای عضو به آن است. وی تصریح کرد: آژانس باید برای تقویت همکاریها و تعاملات برنامهریزی کند، نه اینکه به ایجاد بیاعتمادی با کشورهای عضو مبادرت کند. نماینده ایران خاطرنشان کرد: آژانس بینالمللی انرژی اتمی و نهادهای سیاستگذار آن نمیتوانند خود را از سرنوشت تفاهم هستهای جدا کنند. هر اقدام غیرسازنده، مخل فرآیند مذاکره خواهد بود. البته امیدوارم عقلانیت بر نشست این هفته شورای حکام، حاکم شود: همکاری در برابر همکاری، حسننیت در برابر حسننیت و اقدام در برابر اقدام. پیش از این هم غریب آبادی سهشنبهشب ۱۶ شهریورماه در واکنش به گزارش گروسی با بیان اینکه 4 موضوع پادمانی بین ایران و آژانس وجود دارد، به این سازمان توصیه کرد استقلال، بیطرفی و حرفهایگری خود را حفظ کند و گفت: هیچ کس نمیتواند خواستار توقف فعالیتهای هستهای ایران شود.
* گفتوگوی امیرعبداللهیان با لاوروف
سرگئی لاوروف تلفنی با حسین امیرعبداللهیان گفتوگو کرد. در گفتوگوی تلفنی وزیر خارجه فدراسیون روسیه با وزیر امور خارجه کشورمان مسائل و موضوعات مرتبط با روابط دوجانبه، دیدار مقامات ۲ کشور در حاشیه اجلاس شانگهای، تقویت همکاریها در حوزه مهار کرونا، مشکلات تجار و فعالان اقتصادی برای تردد طبیعی به روسیه، تحولات منطقه و ابتکارات مرتبط با افغانستان و موضوعات مرتبط با برجام مورد تبادل نظر قرار گرفت.
وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه درباره تحولات منطقه و ابتکارات مرتبط با افغانستان گفتوگو و بر ضرورت تشکیل دولت فراگیر ملی با مشارکت همه گروهها تاکید کردند. درباره برجام و مذاکرات وین نیز لاوروف ضمن تبادل نظر با امیرعبداللهیان اظهار داشت: روسیه همانند ایران هیچگونه تغییری در برجام را نمیپذیرد و خواستار اجرای کامل توافق هستهای است.