printlogo


کد خبر: 237882تاریخ: 1400/6/22 00:00
سی‌ان‌ان: مدیر اطلاعات ملی آمریکا در پرونده اسناد دولتی ۱۱ سپتامبر مداخله کرده است
بایدن: نمی‌توانیم همه‌جا با القاعده بجنگیم

گروه بین‌الملل: 20 سال پس از واقعه 11 سپتامبر 2001 جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا اعتراف کرد سیاست آمریکا درباره افغانستان اشتباه بوده و آنها توان مقابله مجدد با القاعده را ندارند. این در حالی است که ۲ دهه قبل آمریکا به بهانه مبارزه با تروریسم خاک افغانستان را به اشغال خود درآورد و چند هفته قبل هم در وضعیت شکست محض برای همیشه این کشور را ترک کرد. به گزارش «وطن‌امروز» به نقل از رویترز، رئیس‌جمهور آمریکا که در سالگرد حملات 11 سپتامبر از یکی از محل‌های سقوط هواپیماها در پنسیلوانیا دیدن می‌کرد، بار دیگر از عملکردش در قبال خروج و عقب‌نشینی نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان دفاع کرد. بایدن گفت: آمریکا نمی‌تواند هر کشوری را که القاعده در آنجا حضور دارد، اشغال کند. اظهارات بایدن در حالی است که خروج شتاب‌زده و عجولانه نیروهای آمریکایی از افغانستان و تصرف این کشور توسط طالبان با انتقادهای گسترده بین‌المللی روبه‌رو شده است. وی افزود: ایالات متحده نمی‌تواند به هر کشوری که سازمان تروریستی القاعده در آن حضور دارد، حمله نظامی کند. بایدن اظهار داشت: آیا این احتمال وجود دارد که القاعده به افغانستان بازگردد؟ بله! ولی می‌دانید مساله اصلی چیست، آنها پیش از این به خیلی جاهای دیگر برگشته‌اند. رئیس‌جمهور ایالات متحده در ادامه گفت: پس رویکرد چه باید باشد؟ هر جایی که القاعده در آنجا حضور داشته باشد، ما باید به آن حمله کنیم و نیروهای‌مان در آنجا باقی بمانند؟ هرگز! بی‌خیال! بایدن ادعا کرد: این مساله که تصور می‌کردیم افغانستان را می‌توان واقعا متحد و یکپارچه کرد، اشتباه بود... ولی نیروهای آمریکایی به هدف اصلی خود یعنی کشتن «اسامه بن لادن» رهبر القاعده در دوم مه ‌2011 دست یافتند. این در حالی است که دولت وی شامگاه پنجشنبه در آستانه فرا رسیدن سالگرد حوادث ۱۱ سپتامبر در پیامی به کنگره وضعیت اضطراری مربوط به «تهدیدهای تروریستی» علیه ایالات متحده را که نخستین‌بار سال ۲۰۰۱ اعلام شده بود، به مدت یک سال دیگر تمدید کرد.
 
* انتشار سند جدید درباره 11 سپتامبر
ساعتی پس از اعلام موضع بایدن، اداره تحقیقات فدرال (اف‌بی‌آی) نخستین بخش از آنچه را که انتظار می‌رفت چندین سند مربوط به تحقیقات خود درباره حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ و حمایت مورد ظن دولت سعودی از هواپیماربایان باشد، پس از دستور اجرایی رئیس‌جمهور آمریکا منتشر کرد. با این حال انتشار این بخش از اسناد رضایت خانواده‌های قربانیان حادثه 11 سپتامبر را در پی نداشت و برعکس منجر به ابراز انتقادات گسترده شد. به گزارش شبکه «سی‌ان‌ان»، این سند 16 برگی که بتازگی از حالت طبقه‌بندی خارج شده و مربوط به سال ۲۰۱۶ است، جزئیات کار «اف‌بی‌آی» را برای تحقیق درباره حمایت لجستیکی ارائه می‌دهد که گفته می‌شود یک مقام کنسولی سعودی و یک مامور اطلاعاتی آن در لس‌آنجلس به حداقل ۲ نفر از افرادی که ۱۱ سپتامبر هواپیماها را ربوده بودند، ارائه کردند. طبق این گزارش، این سند که در بیستمین سالگرد حملات مرگبار ۱۱ سپتامبر منتشر شده، همچنان حاوی ویرایش قابل ‌توجهی است. در این گزارش به چندین ارتباط و شهادت شهود پرداخته شده که باعث شد «اف‌بی‌آی» به «عمر البیومی» که ظاهراً دانشجوی سعودی در لس‌آنجلس بود اما «اف‌بی‌آی» مظنون بود مأمور اطلاعات سعودی باشد، شک کند. در سند «اف‌بی‌آی» گفته شده او بشدت در ارائه کمک‌های مسافرتی، اقامت و تامین مالی برای کمک به ۲ هواپیماربا مشارکت داشته است. سفارت عربستان در واشنگتن پیش‌تر اعلام کرده بود از انتشار اسناد «اف‌بی‌آی» استقبال می‌کند و هرگونه ادعایی مبنی بر مشارکت عربستان در حملات ۱۱ سپتامبر را به طور کامل نادرست خواند.  بایدن اخیرا به وزارت دادگستری آمریکا دستور داد اسناد مربوط به تحقیقات پلیس «اف‌بی‌آی» درباره این حملات را برای خارج کردن از طبقه‌بندی محرمانه مورد بررسی قرار دهد. پیش از آن، خانواده‌های قربانیان حملات ۱۱ سپتامبر با ارسال نامه‌ای از دولت آمریکا درخواست کرده بودند درباره احتمال دروغگویی و پنهانکاری «اف‌بی‌آی» یا از بین بردن شواهد مربوط به دست داشتن عربستان سعودی در این حملات و هواپیماربایان تحقیق کند. آنها در این نامه به «میشل هوروویتز» بازرس کل وزارت دادگستری آمریکا نوشتند احتمالا یک یا چند مامور پلیس فدرال مرتکب تخلفات عمدی با قصد از بین بردن شواهد و مدارک یا جلوگیری از انتشار عمومی آنها شده‌اند. شبکه آمریکایی سی‌ان‌ان نیز گزارش داده بود مدیر اطلاعات ملی این کشور شخصا در پرونده شکایت ولیعهد سعودی علیه یکی از مقام‌های اطلاعاتی سابق ریاض مداخله کرده تا مانع انتشار اطلاعات حساس شود. عربستان سعودی مدعی است هیچ نقشی در ربودن هواپیماها که با برج‌های تجارت جهانی در روز ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ برخورد کردند، نداشته است. خانواده‌ها و بستگان قربانیان این حادثه طی ۲ دهه گذشته بارها خواستار ارائه اطلاعات بیشتر درباره تحقیقات و کشفیات «اف‌بی‌آی» درباره عاملان حوادث ۱۱ سپتامبر شده‌اند. در حملات ۱۱ سپتامبر ۱۹ عضو القاعده که اقدام به هواپیماربایی کردند، شهروند سعودی بودند.
 
* سود سرشار کمپانی‌های تسلیحاتی از 11 سپتامبر
در حالی که انتقادات از دولت آمریکا درباره تجاوز به خاک افغانستان و عراق در داخل و خارج از این کشور طی 2 دهه اخیر جزو لاینفک موضوعات مربوط به آمریکا بوده و شکست محض این کشور در جنگ‌های افغانستان و عراق بر شدت نارضایتی‌ها از مدیریت دولت آمریکا افزوده است، به نظر می‌رسد کمپانی‌های ساخت اسلحه برنده نهایی این تجاوز نظامی بوده‌اند. بر اساس گزارش پایگاه «دیفنس‌نیوز»، حادثه 11 سپتامبر طی 20 سال گذشته درآمدی 35/7 تریلیون دلاری برای شرکت‌های تسلیحاتی به همراه داشته است که بخش عمده‌ای از آن، از سوی پنتاگون پرداخت شده است. بر اساس این گزارش روزهایی که بیشتر بودجه‌های دفاعی مستقیما صرف نظامیان می‌شد، گذشته است. از 11 سپتامبر جنگ‌ها به روز شده‌اند که بدان معناست جنگ‌ها طی سال‌های اخیر با سلاح‌های بسیار گرانقیمت انجام می‌شده که سودهای سرشاری را برای شرکت‌های بخش خصوصی تسلیحاتی به همراه داشته است. زمانی که بورس نیویورک پس از حوادث یازدهم سپتامبر، روز 17 سپتامبر بازگشایی شد، خاکسترهای برج‌های دو‌قلوی تجارت جهانی بازار بورس را فرا گرفته بود و سهام S&P با کاهش 5‌درصدی نسبت به روز 10 سپتامبر که بسته شده بود، مواجه شد و طی روزهای بعد نیز سقوط این سهام ادامه داشت اما در همان زمان، سهام شرکت «لاکهید مارتین» که بزرگ‌ترین پیمانکار نظامی آمریکا به شمار می‌آید، روند متفاوتی را سپری کرد. سهام این شرکت روز 17 سپتامبر با رشد 17 درصدی، به 95/43 دلار برای هر سهم رسید. امروز پس از 20 سال هر سهم شرکت لاکهید مارتین 349 دلار معامله می‌شود. از سوی دیگر، سال 2000 درآمد شرکت لاکهید مارتین از بخش تجهیزات نظامی 18 میلیارد دلار بود که 71 درصد مجموع درآمدهای این شرکت را شامل می‌شد اما سال 2020 درآمد بخش نظامی این شرکت به 63 میلیارد دلار رسید که 96 درصد از مجموع درآمدهای این شرکت می‌شود. جنگ و اشغال افغانستان تنها یک ماه قبل از بیستمین سالگرد ۱۱ سپتامبر خاتمه یافت و بیش از 3/2 تریلیون دلار برای ایالات متحده هزینه داشت؛ رقمی که نیم تریلیون دلار سود وام دریافت شده برای جنگ و ۲۳۳ میلیارد دلار به منظور مراقبت از حدود ۲۱۰۰۰ کهنه‌سرباز مجروح شده در افغانستان را شامل نمی‌شود.

Page Generated in 0/0077 sec