در ادامه برای بررسی هر چه بیشتر ظرفیتهای تجاری ایران و عراق سراغ رئیس اتاق مشترک بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران و عراق رفتیم. یحیی آلاسحاق، در گفتوگو با «وطنامروز» با اشاره به روابط دیرینه ایران و عراق گفت: روابط ایران و عراق رابطهای استراتژیک است و مربوط به دیروز و امروز و فردا نیست و در همه حوزههای اجتماعی، فرهنگی، تاریخی، مذهبی، سیاسی، امنیتی و اقتصادی این روابط وجود دارد، لذا موضوع عراق یکی از اولویتهای نظام جمهوری اسلامی ایران است. حوزه اقتصادی به همه حوزههای دیگر وصل است، یعنی اگر حوزه اقتصادی سامان پیدا کند، در سایر حوزهها نیز اثر خواهد گذاشت. به همین خاطر حوزه اقتصادی یکی از مهمترین شئون روابط 2 کشور است. اوج روابط اقتصادی 2 کشور سال 98 بود که حجم تبادلات به 13 میلیارد دلار رسید. قسمتی از سبد صادراتی ما کالاهای عمومی است که به عراق صادر میشود. نکته مهم این است که تمام محصولات صنعتی، کشاورزی و خدماتی که در ایران تولید میشود، میتواند به عراق صادر شود.
وی با اشاره به وجود پتانسیلهای فراوان برای توسعه روابط تجاری گفت: مزیتهای متعددی از همسایگی گرفته تا سوابق تاریخی، فرصت خوبی را برای افزایش حجم تبادلات تجاری به وجود آورده به طوری که رسیدن این 13 میلیارد دلار به 20 میلیارد اتفاق دور از ذهنی نیست و حتی در مذاکرات اخیر 30 میلیارد دلار نیز هدفگذاری شده است. توسعه این روابط احتیاج به یکسری هماهنگیها میان تولیدکنندگان و صادرکنندگان و همچنین بسترهایی دارد که ۲ دولت برای انجام این مهم لازم است انجام دهند.
آلاسحاق درباره موانع پیش رو جهت افزایش مبادلات گفت: مسائلی که بر سر توسعه روابط وجود دارد، شامل بحث قوانین و مقررات، اراده ۲ دولت و نوع تولید و سرمایهگذاری است. نگرانیای که وجود دارد این است که اگر کل صادرات ما به عراق 13 میلیارد دلار در سال 98 یا حدود 8 میلیارد دلار در امسال باشد، مجموع واردات ما از عراق در حدود چند صد میلیون دلار است. این نبود توازن، پایداری این تعاملات را به هم میزند و باید سعی شود تبادلات دوطرفه شود. همچنین بتدریج که اوضاع عراق از نظر اقتصادی و امنیتی آماده میشود، رقبای جدیدی وارد بازار عراق خواهند شد که همین الان هم برخی طرفها وارد این کشور شدهاند. چین و ترکیه در سالهای اخیر در بازار این کشور حضور پررنگی داشتهاند اما اخیر عربستان نیز وارد این کشور شده و به دنبال توسعه روابط هستند. عراق در حوزه سرمایهگذاری، پروژههای بزرگی را در دست دارد و در حال جبران گذشته است و به این دلیل که عراق فروش نفت خوبی دارد، اگر اوضاع این کشور آرام شود، از نظر بازپرداخت مشکلی نخواهد داشت و نگرانی از این جهت وجود ندارد.
وی با اشاره به لزوم بهبود کیفیت کالاهای ایرانی گفت: موضوع نگرانی ما، نخست در بحث صادرات کالاست. تولیدکننده کشور ما باید تلاش کند کالایی را صادر کند که بتواند در بازار صادراتی رقابت کند. بازار عراق در طول سالهای آینده کمکم بازار آزاد بینالمللی خواهد شد و همه در آن حضور خواهند داشت. اگر تولیدکنندگان ایرانی نتوانند کالایی با قیمت مناسب، خدمات پس از فروش قوی، بستهبندی مطلوب و... در جهت تقویت خود در رقابت با سایر تولیدکنندگان تولید کنند، بتدریج از بازارها خارج خواهند شد. این خطر بزرگی است که تولیدکنندگان ایرانی باید به آن توجه کنند.
وی ادامه داد: مسؤولان عراقی به دنبال آن هستند که وضعیت تولید و اقتصاد خود را سامان بخشند و کشور واردکننده صرف نباشند، لذا تولیدکنندگان ایرانی باید سعی کنند به سمت سرمایهگذاری مشترک با تولیدکنندگان عراقی پیش روند به نحوی که تولیدکننده عراقی نیز سهمی از تولید داشته باشد، در غیر این صورت عراقیها هر چند وقت یکبار با اتخاذ سیاستهایی مانع ورود تولیدکنندگان خارجی خواهند شد. باید به این نکته توجه داشت که عراقیها نیز به دنبال توسعه اقتصاد خود هستند.
آلاسحاق ادامه داد: ما در کشور با برخی مشکلات روبهرو هستیم که دولت باید تلاش کند آنها را مرتفع کند. یکی از مشکلات، نحوه انتقال وجوهی است که در عراق وجود دارد. البته بخش خصوصی به نحوی توانسته وجوه خود را دریافت کند اما بخش دولتی مقداری از مطالباتش باقی مانده و با مشکل مواجه است. رابطه بانکهای مرکزی و نظام بانکی ایران و عراق روان نیست و این از چالشهایی است که باید حل آن در دستور کار قرار گیرد.
وی درباره زمینههای احداث پروژههای فنی- مهندسی در عراق گفت: زمینه احداث پروژهها در عراق بسیار فراوان است. نیروگاه، جاده، راه و مسکن فضای فراوانی را برای احداث پروژههای فنی- مهندسی و خدماتی ایجاد کرده است. البته این فضا هم با مشکلاتی مواجه است؛ نخست بحث تضمین پروژههاست. باید یک سازمان بیمهای قوی، پروژههایی را که قصد داریم در عراق راهاندازی کنیم، تضمین کند.
* تاکید بر دیپلماسی اقتصادی
نکته دوم حمایتهای حقوقی و سیاسی است. در گرفتن پروژههای اقتصادی، فعالان سیاسی به دنبال استفاده از فضا هستند که به دلیل ارتباط سیاسی مطلوب ایران و عراق، باید تلاش شود فعالان اقتصادی ایران نیز بتوانند از این حمایت استفاده کنند. دولت باید پشتیبان فعالان اقتصادی باشد. اختصاصا وزارت امور خارجه باید در راستای تقویت ویژه دیپلماسی اقتصادی تلاش کند. به طور کلی دولت باید ارکان حمایتی خود را از بخش اقتصادی به طور عملیاتی تقویت و بخشی از هزینههای تعاملات را قبول کند. امکانپذیر نیست که همه هزینههایی از جمله خسارت و تضمین حقوقی را بدون حمایت و تضمین بیمهای دولت، فعال اقتصادی متقبل شود. اگر این مسائل رعایت شود، میتوان گام خوبی در این مسیر برداشت. رعایت نکردن این موارد میتواند باعث شود در اهداف سیاسی و امنیتی خود نیز شکست بخوریم. قصد ما توسعه اقتصادی است و میتوان تجارت ۲ کشور را به رقم 30 میلیارد دلار رساند. در این مسیر دولت باید سعی کند بخشی از هزینه و مسؤولیت را بر عهده بگیرد. همچنین فعالان اقتصادی و نهادهای مربوط مانند اتاق مشترک ایران و عراق، اتاق عراق و اتاق ایران باید گامهای موثری بردارند.
* تسریع در احداث راهآهن شلمچه - بصره
وی درباره راهآهن شلمچه - بصره نیز گفت: موضوع دیگری که وجود دارد، راهآهن شلمچه- بصره است. این راهآهن 32 کیلومتری اگر ایجاد شود، ایران را به شبکه ریلی عراق متصل میکند، همچنین راه را برای ورود ریلی کشورمان به روسیه نیز هموار میکند. آلاسحاق ادامه داد: قریب به 10 سال در ایجاد این مسیر 32 کیلومتری تعلل شده است، البته عدم همراهی طرف عراقی هم در این اتفاق دخیل بوده است. حالا با توجه به مذاکرات اخیر، عزمی برای حلوفصل این مشکل به وجود آمده که امیدواریم این موضوع هر چه زودتر عملیاتی شود.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و عراق گفت: اتفاق مناسب دیگری که رخ داد، بحث روادید و ویزا بود که حل شد. اگر دیگر مشکلات در زمینههای مختلف از جمله تجاری نیز حل شود، میتوان امیدوار به رسیدن به هدفگذاری تجارت 30 میلیارد دلاری بین ایران و عراق بود.
آلاسحاق در پاسخ به این سوال که تحریمهای آمریکا تا چه میزان بر نقل و انتقالات مالی بین ایران و عراق تاثیر گذار بوده است، اظهار داشت: با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از درآمدهای عراق حاصل از فروش نفت و به شکل دلاری است، فشار آوردن به این کشور از سمت آمریکا محتمل به نظر میآید. از سوی دیگر نماینده فدرال رزرو و سازمانهای نظارتی آمریکا در این کشور حضور دارند و بر تراکنشها نظارت میکنند. وی افزود: با این وجود قریب به 9 میلیارد دلاری که مربوط به بخش خصوصی بوده است، بدون هیچ وقفه خاصی مبادله شده است. در رابطه با تجارت دولتی مربوط به انرژی هم نقل و انتقالاتی رخ داده و مشکلی وجود ندارد. ضمن اینکه پس از سفر اخیر قرار بر این شده است تسهیلاتی در روند نقل و انتقالات اتفاق بیفتد و همه مطالبات بخش دولتی هم حلوفصل شود. وی در پایان اظهار داشت: مشکل اصلی که تحریمها در شرایط کنونی به وجود آورده، در رابطه با حجم سرمایهگذاری در پروژههای آتی است به طوری که از هر حربهای استفاده میکنند تا تاثیر کشورمان را کمتر کنند.