سامانه نوبتدهی واکسن کرونا برای دانشآموزان سال آخر متوسطه دوم بازگشایی شد؛ وزیر بهداشت: شرط سنی تزریق واکسن با افزایش مراکز تجمیعی حذف میشود
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در گفتوگو با «وطن امروز»: بازگشایی مدارس منوط به تزریق هر 2 دوز واکسن کرونا به دانشآموزان است
سامانه ثبتنام نوبتدهی واکسیناسیون برای دانشآموزان در حالی از دیروز بازگشایی شد و سفیر ایران در چین از واردات 12 میلیون دوز واکسن به کشور برای افراد 3 تا 18 سال در هفتههای پیش رو خبر داد که مدیرکل سلامت و تندرستی وزارت آموزشوپرورش میگوید با واکسیناسیون دانشآموزان و معلمان نگرانیای برای بازگشایی مدارس وجود ندارد. به گزارش«وطنامروز»، روند واکسیناسیون افراد جامعه با واردات روزافزون واکسن کرونا به کشور و همچنین دستیابی به واکسنهای داخلی سرعت بالایی گرفته است تا جایی که طبق گفته وزیر بهداشت، طی روزهای آینده محدودیت رده سنی برای دریافت واکسن برداشته میشود و همه افرادی که تاکنون واکسن کرونا دریافت نکردهاند، با توسعه مراکز تجمیعی تزریقات میتوانند واکسینه شوند. در عین حال با توجه به شروع سال تحصیلی جدید در روزهای آینده، نگرانیهایی برای والدین دانشآموزان ایجاد شده است که در شرایط فعلی شیوع کرونا، چگونه فرزندان خود را به کلاسهای درس بفرستند. با آنکه واکسیناسیون دانشآموزان شروع شده و بخش عمده دانشجویان، اساتید دانشگاه و معلمان نیز واکسن کرونا را دریافت کردهاند اما وزیر بهداشت تاکید دارد واکسیناسیون به معنای اتمام بیماری کرونا یا بازگشایی مدارس و مراکز علمی نیست و رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاریهای اجتماعی همچنان باید مورد توجه قرار گیرد. در چنین شرایطی برای بازگشایی مدارس لازم است معلمان و دانشآموزان هر ۲ دوز واکسن را تزریق کنند. تاکید بر بازگشایی مدارس و دانشگاهها و تدریس و تحصیل به شکلی که بیماری «کووید-19» تهدیدکننده سلامت جامعه نشود به این دلیل است که اکنون دغدغهای از بابت کمبود واکسن کرونا در کشور وجود ندارد، چرا که سفیر ایران در چین میگوید تا ۲ هفته آینده ۱۲ میلیون دوز واکسن مناسب فقط برای افراد ۳ تا ۱۸ سال وارد کشور میشود. محمد کشاورززاده با بیان اینکه تا ۲ هفته آینده ۱۲ میلیون دوز واکسن مناسب افراد ۳ تا ۱۸ سال وارد کشور میشود، گفت: این واکسن برای شروع مدارس و واکسیناسیون دانشآموزان لازم است و از طرفی تا یکونیم ماه آینده حدود ۶۰ میلیون دوز واکسن دیگر از چین وارد ایران میشود.
* آغاز واکسیناسیون دانشآموزان با «سینوفارم»
به گفته وزیر بهداشت بزودی همه دانشآموزان واکسن کرونا دریافت میکنند. بهرام عیناللهی با اعلام آغاز واکسیناسیون دانشآموزان ۱۲ تا ۱۸ سال در سراسر کشور، به مطالعات انجام شده در این باره اشاره کرد و گفت: بنا بر مطالعات صورتگرفته، واکسن سینوفارم برای این گروه سنی تزریق خواهد شد. وی در تشریح اقدامات صورتگرفته در جهت تسهیل بازگشایی مدارس گفت: در این راستا و براساس مطالعات علمی، تصمیمات کمیته علمی وزارت بهداشت و همچنین واکسنهایی که در کشور داریم، تایید شد که از امروز ثبتنام دانشآموزان سال آخر متوسطه دوم برای واکسیناسیون انجام شود. وزیر بهداشت با اشاره به الزامات بازگشایی مدارس و با تاکید بر اینکه انجام واکسیناسیون به منزله بازگشایی مدارس نیست، بلکه زمینهها فراهم میشوند، افزود: برای بازگشایی مدارس لازم است هر ۲ دوز واکسن تزریق شود، بنابراین توصیه ما این است که دانشآموزان به مراکز واکسیناسیون مراجعه کنند و به این ترتیب انشاءالله واکسیناسیون آنها نیز آغاز و انجام شود. عیناللهی با بیان اینکه به مراکز توصیه کردهایم واکسیناسیون دانشآموزان را در اولویت قرار دهند، افزود: بر اساس مطالعاتی که انجام شده واکسن سینوفارم برای این گروه سنی تزریق خواهد شد و این واکسن در اختیار همه مراکز نیز قرار داده شده است. وی تصریح کرد: به لطف خدا تاکنون بیش از ۴۲ میلیون دوز واکسن تزریق کردهایم که این اقدامی بیسابقه و رکوردی بسیار خوب است، چرا که تا پایان تیرماه تنها ۵ میلیون از مردم واکسن دریافت کرده بودند. عیناللهی ضمن تشکر از همراهی مردم با وزارت بهداشت، عنوان کرد: از دانشجویان عزیز، نیروهای بسیج و داوطلب در همه سازمانها و نهادها که به ما کمک کردند تا آمار مرگومیر در موج پنجم کاهش یابد و جمهوری اسلامی ایران این رکورد را که در ۴۵ روز ۳۷ میلیون دوز واکسن تزریق کند و به ثبت برساند، تشکر میکنم. وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه انجام واکسیناسیون به معنای پایان بیماری کرونا نیست، افزود: ویروس «کووید-۱۹» در محیط وجود دارد و واکسیناسیون قدرت دفاعی فرد را افزایش میدهد. وی ادامه داد: بنابراین لازم است همه افرادی که واکسینه میشوند حتی پس از اینکه ۲ دوز واکسن را هم دریافت میکنند، حتما فاصله اجتماعی را رعایت کرده و از ماسک استفاده کنند. به این ترتیب در صورت تایید بازگشایی مدارس که البته هنوز زمان آن مشخص نیست، باید این موارد در نظر گرفته شوند.
عیناللهی در ادامه صحبتهایش با اعلام اینکه طی3-2هفته آینده دانشگاههای علومپزشکی بازگشایی میشوند، در عین حال درباره مراکز و پایگاههای واکسیناسیون در کشور به ایسنا گفت: بر اساس هماهنگیای که استانداریها در سراسر کشور انجام دادهاند، پایگاههای واکسیناسیون افزایش پیدا کرده است؛ بالغ بر ۳۰ درصد تعداد پایگاهها افزایش پیدا کرده و نزدیک به هزار و ۹۰ مرکز تجمیعی در سراسر کشور ایجاد شده است.
وزیر بهداشت همچنین در پاسخ به سوالی درباره ظرفیت تزریق واکسن در مراکز و پایگاهها در صورت کاهش محدودیت سنی واکسیناسیون، گفت: در بازدیدهایی که از ۹ استان داشتم، متوجه شدم آمادگی کامل برای واکسیناسیون مردم در مراکز وجود دارد. وی درباره تهران نیز گفت: با توجه به جمعیت زیادی که در تهران داریم، استاندار محترم این قول را دادهاند که از روز سهشنبه تعداد پایگاهها را به مقدار زیادی افزایش دهند و به احتمال زیاد اگر تعداد پایگاهها افزایش یابد شاید شرط سنی را برای همه حذف کنیم. وی با بیان اینکه به استانها اختیار دادهایم با توجه به شرایط موجود، محدوده سنی واکسیناسیون را مشخص کنند، گفت: محدوده سنی عمدتا برای جلوگیری از تجمع است، چرا که ما مشکلی از نظر تامین واکسن نداریم و الحمدلله واکسن به مقدار فراوان در کشور وجود دارد. اگر هر استانی بتواند محدوده سنی را به شرط اینکه صف ایجاد نشود، حذف کند، ما مشکلی نداریم و این اجازه را به آنها خواهیم داد. عیناللهی ادامه داد: البته این شرط را برای استانها گذاشتهایم که هیچ واکسنی نباید ذخیره کنند. ما مقداری واکسن را به عنوان علیالحساب یا تنخواه در اختیار استانها قرار میدهیم و هر مقدار که مصرف کنند دوباره به آنها واکسن میدهیم. به عنوان مثال در مرحله اول ۱۰۰ هزار دوز واکسن به یک استان میدهیم و در مرحله بعدی اگر حجم قابل توجهی از واکسنها را تزریق کرده باشند، مجددا شارژ خواهند شد. وزیر بهداشت تاکید کرد: بنابراین در استانها به شرط اینکه تعداد پایگاهها را افزایش دهند، صف ایجاد نشود و احترام مردم حفظ شود، تعیین محدوده سنی واکسیناسیون برای ما مطرح نیست. وی گفت: مردم عزیز هم با توجه به شرایط هر استان میتوانند به مراکز مراجعه کنند. پیشنهاد ما این است که واکسیناسیون هر چه سریعتر انجام شود. وزیر بهداشت همچنین در توضیح وضعیت فعلی «کووید-۱۹» در کشور گفت: بر اساس آمار، اکنون موج پنجم در حال فروکش کردن است و هنگامی که این بیماری در حال فروکش کردن باشد به این معناست که ویروس فعال نیست و هنگامی که ویروس فعال نباشد، بهترین زمان برای واکسیناسیون است. وزیر بهداشت در پایان صحبتهایش به ایسنا گفت: یکی از نگرانیهایی که همیشه وجود دارد این است که وقتی ویروس فعال بوده و ما در پاندمی هستیم، فرد بیماری کرونا داشته و واکسن هم تزریق کند، این موضوع باعث تشدید بیماری میشود، بنابراین اکنون بهترین زمان برای انجام واکسیناسیون است و توصیه میکنم هموطنان در اسرع وقت برای دریافت واکسن مراجعه کنند تا انشاءالله از شیوع موج بعدی جلوگیری کنیم.
* بازگشایی سامانه نوبتدهی واکسن کرونا برای دانشآموزان سال آخر متوسطه دوم
سامانه نوبتدهی واکسن کرونا salamat.gov.ir برای دانشآموزان سال آخر متوسطه دوم (متولدان اول مهر ۱۳۸۲ تا اول مهر ۱۳۸۳) باز شد. بنا بر اعلام مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت، حضور دانشآموزان در مراکز واکسیناسیون صرفا براساس نوبتدهی از طریق این سامانه خواهد بود. واکسیناسیون دانشآموزان سایر مقاطع تحصیلی در روزهای آینده پس از باز شدن سامانه نوبتدهی برای این عزیزان انجام خواهد شد. وزارت بهداشت اعلام کرد: از دانشآموزان عزیز و خانوادههای ایشان صمیمانه تقاضا میکنیم برای جلوگیری از شلوغی، معطلی و احتمال ابتلا در مراکز واکسیناسیون، صرفا در زمان نوبت ثبت شده در سایت به مراکز مراجعه و از حضور بدون نوبت جدا خودداری کنند.
***
بازگشایی مدارس با واکسیناسیون کامل دانشآموزان
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت: اگرچه آموزش غیرحضوری تبعات منفی خود را در یادگیری دانشآموزان دارد اما سلامت جامعه در اولویت است. بر این اساس با آنکه که تاکید شده است آموزش در سال تحصیلی جدید باید حضوری باشد اما تا همه دانشآموزان، معلمان و کادر آموزش هر ۲ دوز واکسن کرونا را دریافت نکنند بازگشایی مدارس تصمیم درستی نیست. محمدرضا احمدی در گفتوگو با «وطنامروز» گفت: قرار بر این است وقتی واکسیناسیون دانشآموزان، دانشجویان، اساتید و معلمان به طور کامل انجام شد، ستاد ملی مقابله با کرونا درباره بازگشایی مدارس تصمیمگیری کند، حال از آنجا که واکسیناسیون این گروه از جامعه شروع شده است و بخشی از آنها نیز واکسن دریافت کردهاند، معلوم نیست اتمام تزریق هر ۲ دوز واکسن کرونا تا چه زمانی به طول انجامد. وی خاطرنشان کرد: سلامت دانشآموزان، دانشجویان و دستاندرکاران وزارت علوم و آموزشوپرورش و در نهایت جامعه در اولویت است اما نباید نسبت به تداوم آموزش غیرحضوری که تاثیر 100 درصدی در یادگیری و تدریس دارد هم بیتوجه بود. امید است هر چه سریعتر واکسیناسیون به شکل انبوه انجام شود تا دانشآموزان و دانشجویان بتوانند سر کلاسهای درس حاضر شوند.