printlogo


کد خبر: 238322تاریخ: 1400/6/30 00:00
افزایش مشارکت در انتخابات دومای روسیه همراه با کاهش استقبال از حزب روسیه متحد
تسلط پوتین بر دوما تداوم یافت

با وجود افزایش نارضایتی عمومی در روسیه، انتخابات سراسری پارلمانی در این کشور نتایجی قابل پیش‌بینی‌ای داشت. 
در حالی که شمار واجدان شرایط شرکت در این انتخابات حدود ۱۰۸ میلیون نفر اعلام شده بود، میزان مشارکت نسبت به انتخابات 5 سال پیش، دست‌کم 4 درصد رشد داشت و به 52 درصد رسید. 
علاوه بر هشتمین انتخابات دومای دولتی فدراسیون روسیه (از زمان فروپاشی شوروی) طی روزهای جمعه، شنبه و یکشنبه انتخابات رؤسای شوراهای استانی، شهری و روستایی نیز برگزار شد و شهروندان برای انتخاب 9 رئیس منطقه‌ای روسیه و 39 پارلمان منطقه‌ای پای صندوق‌های رای رفتند. 
در این انتخابات که به خاطر همه‌گیری کرونا طی ۳ روز متوالی منتهی به یکشنبه این هفته برگزار شد، حزب «روسیه متحد» نزدیک به ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور، توانست به‌رغم ریزش بیش از 10 درصدی آرایش، پیشتازی خود را حفظ کند اما طبق آخرین گزارش از آرای شمارش شده، هنوز مشخص نیست آیا این حزب توانسته اکثریت مطلق کرسی‌های دومای دولتی را هم از آن خود کند یا نه. با این وجود برتری بزرگ‌ترین حزب روسیه به رهبری دیمیتری مدودف، رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر پیشین و متحد قدیمی پوتین آنقدر هست که بتواند در ائتلاف با یک حزب کوچک، چند کرسی کسری‌اش را در ازای یک معاونت، وزارتخانه یا ریاست و استانداری پر کند. 
بدین ترتیب حاکمیت سیاسی روسیه که از سال 1999 به دست تیم فعلی به رهبری تزار جدید 68 ساله است، دست‌کم تا سال 2024 که این دوره ریاست‌جمهوری به پایان می‌رسد، دست آنها باقی خواهد ماند. 
در انتخابات سراسری 2021 روسیه، 14 حزب بر سر 450 کرسی دومای دولتی یا همان مجلس پایین‌دستی قوه مقننه رقابت کردند که البته صلاحیت چند چهره مخالف کرملین برای شرکت در آن احراز نشد که سرشناس‌ترین آنها «الکسی ناوالنی» متحد پیشین پوتین و دشمن امروز او بود. ناوالنی که بشدت مورد حمایت غرب قرار دارد، به دنبال ادعای مسمومیت در حبس خود، برای معالجه به آلمان فرستاده شد اما چند هفته بعد خود بدون اثبات این موضوع به کشور بازگشت و به خاطر اتهامات پیشین فساد به زندان رفت. او می‌خواست با حزبش، «روسیه آینده» در این انتخابات شرکت کند که صلاحیتش رد شد. 
منتقدان کرملین ادعاهای مختلفی درباره بروز تقلب و خرید رای به شکل کلان علیه حزب حاکم مطرح کرده‌اند که در مقابل دولت روسیه این منتقدان را به دریافت مبالغ حمایتی از سازمان‌های غربی برای بدنام کردن انتخابات متهم کرده است. همچنین مقامات امنیتی گفته‌اند تلاش‌های متعددی برای حمله سایبری به ستاد انتخابات انجام شده است. 
عصر یکشنبه حزب روسیه متحد تنها چند ساعت پس از پایان رأی‌گیری، اعلام پیروزی کرد و شبکه تلویزیونی دولتی راسیا 1، «آندری تورچاک» از مقامات ارشد این حزب را در میان هوادارانش در مسکو نشان داد که خطاب به آنان می‌گفت یک پیروزی پاک و صادقانه را به دست آورده‌اند. 
 بر اساس آخرین نتایج اعلامی از سوی کمیسیون برگزار‌کننده انتخابات که ظهر دیروز بر اساس شمارش ۶۴درصد آرا منتشر شد، حزب روسیه واحد نزدیک به 50 درصد و حزب کمونیست بیش از 20 درصد کرسی‌های پارلمان را به دست آورده‌اند. این در حالی است که «گنادی زیوگانف» رهبر دیرپای حزب کمونیست که مهم‌ترین تشکیلات سیاسی به جا مانده از دوران اتحاد جماهیر شوروی محسوب می‌شود، پیش از برگزاری انتخابات مدعی شده بود کمونیست‌ها در این دوره موفق به شکست حزب حاکم شده و سرانجام پس از ۳ دهه می‌توانند در تشکیل دولت نقش داشته باشند اما با وجود پیشرفت 7 درصدی این حزب، آنها همچنان در جایگاهی که رهبرشان ادعا کرده نیستند. 
حزب روسیه متحد در انتخابات ۲۰۱۶ با 2/54 درصد آرا، اکثریت مطلق پارلمانی را در اختیار داشت. در همان انتخابات حزب کمونیست تنها 3/13 درصد آرا را کسب کرده بود. 
حزب «یک روسیه عادلانه» (اس آر زد پی) نیز که جزو اپوزیسیون میانه‌رو (سازگار با حاکمیت) محسوب می‌شود، در این دوره پیشرفت قابل ملاحظه‌ای داشته و با کسب بیش از 7درصد آرا (معادل 25 تا 27 کرسی) توانست خود را به عنوان چهارمین حزب برتر دوما مطرح کند. 
همچنین حزب لیبرال- دموکرات روسیه با کسب بیش از 9 درصد کرسی‌ها جایگاه همیشگی خود را در دوما تثبیت کرد. «ولادیمیر ژیرینوفسکی» رهبر این حزب محافظه‌کار ملی‌گرای مورد حمایت الیگارش‌های یهودی در جریان کارزارهای انتخاباتی این دوره حواشی زیادی آفریده بود، از جمله اینکه او با کالسکه اسب‌دار در همایش هفته گذشته لیبرال- دموکرات‌ها شرکت کرد. 
شگفتی‌ساز انتخابات 2021 دوما اما حزب «مردم جدید» به رهبری «الکسی ناچایف» بود که با وجود گرایش‌های لیبرال و ضد مرکز‌گرا، حامی رهبری پوتین است و به همین خاطر از سوی منتقدان دولت به عنوان سوپاپ اطمینان شناخته می‌شود. این حزب بیش از 7 درصد پارلمان را از آن خود کرده است.
یکی از دلایل اتهام‌زنی به روند انتخابات می‌تواند این باشد که در این دوره از انتخابات سراسری روسیه برای نخستین‌بار از سال ۱۹۹۳ ناظران اروپایی حضور نداشتند. ناوالنی از زندان مردم را به شرکت در انتخابات پارلمانی تشویق کرد و حامیان او افزونه‌ای اینترنتی را طراحی کردند که در حوزه‌های انتخاباتی شهرهای مختلف، نامزدی که بیشترین بخت پیروزی مقابل کاندیدای نزدیک به پوتین را داشت، شناسایی و برای رای دادن معرفی می‌کرد. از طرف دیگر کابینه «ولادیمیر میشوستین» نخست‌وزیر روسیه با جریمه نقدی شرکت‌های اپل و گوگل، این اقدام را دخالت در انتخابات خواند و آنها را وادار به حذف این اپلیکیشن‌ها کرد. با افزایش فشار دولت روسیه، تلگرام نیز اقدام به خاموش کردن ربات‌های هوشمند رای‌دهی کرد. مسکو پیش‌تر سایت مربوط به این اپلیکیشن را فیلتر کرده بود، همچنین برخی وی‌پی‌‌‌ان‌های رایج در این کشور و حدود ۵۰ تارنمای حامیان حزب غیرقانونی ناوالنی را نیز فیلتر و ده‌ها دفتر منطقه‌ای آنها را تعطیل کرده بود. 
 
* 19 حمله سایبری علیه سیستم رأی‌گیری
در این دوره در ۶ منطقه روسیه رای‌گیری برای انتخابات به شکل الکترونیک انجام شد. در همین رابطه «میخائیل اوسیوسکی» رئیس شرکت خدمات دیجیتال روسیه موسوم به تلکام در نشست خبری مرکز کمیسیون انتخابات اعلام کرد طی روزهای گذشته 19 حمله سایبری علیه سیستم رای‌گیری الکترونیک این کشور انجام شده است که همه آنها خنثی و دفع شد.  او گفت: «در مجموع 19 حمله سایبری داشتیم که بعضی از آنها خیلی کوتاه بود و فقط چند دقیقه طول کشید. اغلب حملات روز شنبه و به مدت 5 ساعت و 32 دقیقه به طول انجامید. این حملات از اول صبح شروع شد و تا میانه روز ادامه داشت». به گفته اوسیوسکی، «مراکز مختلف از جمله پرتال کمیسیون مرکزی انتخابات و پرتال‌های خدماتی دولتی و انتخاباتی هدف این حملات بودند؛ به طور کلی تلاش‌های وسیعی در مقیاس بزرگ شد اما ما برای این حملات آماده بودیم». خبرگزاری تاس گزارش داد حملات سایبری علیه سیستم انتخاباتی روسیه از کشورهای هند، برزیل، ویتنام، لیتوانی، آمریکا، آلمان، روسیه، تایلند، بنگلادش، چین و برخی کشورهای دیگر انجام شد. 

Page Generated in 0/0152 sec