فدراسیون والیبال قصد دارد در نشست بررسی عملکرد تیم ملی ایران در مسابقات قهرمانی آسیا، تصمیم مهم استفاده از مربی ایرانی یا خارجی برای المپیک 2024 پاریس را اتخاذ کند. تیم ملی والیبال ایران در بیست و یکمین دوره مسابقات قهرمانی آسیا با پیروزی بر ژاپن برای چهارمین بار قهرمان شد. بهروز عطایی هدایت تیم ملی را در مسابقات
بر عهده داشت و پس از چند شکست پیاپی ایران مقابل ژاپن در لیگ ملتها و بازیهای المپیک توکیو، تیم ملی طعم پیروزی را برابر ساموراییها چشید. تیم جوان ایران در این دوره از مسابقات جنگنده و باانگیزه بازی کرد که نوید آیندهای روشن را میدهد. پس از بازیهای المپیک توکیو جلسات آسیبشناسی برگزار نشد و محمدرضا داورزنی در گفتوگو با مهر خبر داد جلسات آسیبشناسی و تصمیمگیری درباره کادر فنی تا المپیک پاریس پس از مسابقات قهرمانی آسیا برگزار خواهد شد. پس از کسب چهارمین جام قهرمانی در آسیا که برای نخستین بار توسط سرمربی و کادر ایرانی به دست آمد، حال باید دید فدراسیون والیبال تا المپیک پاریس بار دیگر به مربی ایرانی اعتماد خواهد کرد؟ شاید زمان آن فرا رسیده که به مربیان وطنی اعتماد و حمایت ویژهای از آنها کرد تا با تیم کاملا وطنی در آوردگاههای جهانی به دنبال افتخارآفرینی باشیم. عطایی و همکارانش نتایج قابل تأملی در قهرمانی آسیا کسب کردند. به اعتقاد برخی کارشناسان سطح مسابقات بالا نبوده است و تنها حریف جدی ایران ژاپن بود اما باید به کادر ایرانی اعتماد کرد و به دنبال تقویت آن بود. شاید حضور یک مشاور فنی خارجی در کنار کادر ایرانی بتواند تاثیرگذار باشد؛ کاری که ژاپنیها مدتهاست انجام میدهند. آنها از فیلیپ بلان، بازیکن سابق و مربی فعلی والیبال اهل فرانسه که یکی از بزرگترین تئوریسینهای والیبال دنیا به شمار میرود، در کنار سرمربی وطنی خودشان استفاده کردند و به دنبال آن شاهد پیشرفت بودند.
* سقف آسیا برای بلندقامتان ایران کوتاه بود
قهرمانی والیبال ایران در رقابتهای آسیایی باعث خشنودی والیبالدوستان شد اما به نظر میرسد این قهرمانی برای فدراسیون والیبال بیشتر جنبه فراموش کردن نتایج ضعیف با آلکنو را دارد. بیستویکمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی مردان آسیا با قهرمانی تیم ملی والیبال ایران و معرفی تیمهای برتر این رقابتها به پایان رسید. در فینال بیستویکمین دوره مسابقات والیبال قهرمانی مردان آسیا در ژاپن، تیم ملی والیبال ایران به مصاف ژاپن رفت و با برتری ۳ بر صفر به عنوان قهرمانی دست پیدا کرد. قهرمانی ایران در رقابتهای آسیایی با بهروز عطایی و کادر تمام ایرانی قدمی مثبت جهت رشد والیبال ایران بود. پاک کردن نتایج ضعیف آلکنو در لیگ ملتهای ۲۰۲۱ و المپیک توکیو ماموریت سختی بود که عطایی ریسک آن را پذیرفت و در این راه موفق عمل کرد؛ ریسکی که اگر عدم موفقیت عطایی و کادر ایرانی را همراه داشت، شاید ادامه کار برای مربیان وطنی در تیمهای ملی سختتر میشد. قهرمانی در هر تورنمنتی باعث خرسندی و خشنودی هموطنان و والیبالدوستان خواهد شد اما باید یک نکته را در نظر گرفت که در چه رقابتهایی قهرمان شدیم. قطعا سطح والیبال ایران در سالهای اخیر فراتر از آسیا بوده و نباید فدراسیون والیبال در باد این قهرمانی خوابیده و پیروزی در این مسابقات را بزرگنمایی کند، چرا که ممکن است به آینده والیبال ایران صدمه بزند. قطعا مسابقات آسیایی به دلیل حضور تیمهای ضعیف در آن، آنچنان مطرح نیست و قهرمانی برای تیمی مانند ایران نمیتواند نشاندهنده پیشرفت والیبال ایران باشد؛ هر چند شاید قهرمانی برای تیمهای دیگر آسیایی در این رقابتها پیشرفت محسوب شود. به نظر میرسد قهرمانی در رقابتهای آسیایی باعث شده فدراسیون والیبال نتایج ضعیف آلکنو در لیگ ملتهای والیبال و المپیک را فراموش کند و درباره برخی موضوعات که همچنان برای همگان مشخص نشده، سکوت کند. زمان حضور آلکنو در ایران اتفاقات زیادی برای والیبال ایران افتاد که همچنان فدراسیون والیبال ایران درباره آن سکوت کرده است. برخی تیمهای مطرح والیبال قبل از المپیک توکیو برای المپیک پاریس برنامه داشتند و این موضوع نشان میدهد اگر فدراسیون والیبال بخواهد با قهرمانی در مسابقات آسیایی آن هم پس از المپیک که تیمها دچار تغییر میشوند، مشکلات اصلی تیم ملی والیبال ایران در المپیک توکیو و لیگ ملتهای ۲۰۲۱ والیبال را فراموش کرده و به واسطه این پیروزی به شناسایی نقاط قوت و ضعف تیم در دوران آلکنو نپردازد، قطعا والیبال ایران ضربه خواهد خورد. امروز بیشتر تیمهای صاحبنام و صاحبسبک برنامه خود را برای المپیک پاریس ترسیم کردهاند و در پی اجرای آن هستند. اگر فدراسیون والیبال و بخش مدیریتی آن بخواهد در باد این قهرمانی بخوابد، در آینده نزدیک دود این موضوع به چشم والیبال و جوانان ایران خواهد رفت. اعتماد فدراسیون والیبال به کادر ایرانی و ریسک جوانگرایی از مواردی است که میتوان آن را تحسین کرد. انتظار میرود فدراسیون والیبال پاسخ برخی ابهامات دوره آلکنو را به صورت شفاف داده و بعد از آن با کمک کارشناسان خبره به تشخیص نقاط ضعف و قوت تیم ملی والیبال بپردازد تا بعد از آن با برنامهریزیهای صحیح تیم ملی والیبال ایران را در مسیر اصلی خود حرکت دهد. برای المپیک پاریس آنچنان وقتی وجود ندارد و اگر مدیریت والیبال میخواهد کاری برای جوانان ایران انجام دهد، اکنون زمانش است. امید است فدراسیون والیبال زمان را مغتنم شمرده و از این قهرمانی برای پاک کردن خاطرات بد دوران آلکنو استفاده نکند، بلکه مشکلات را شناسایی کرده و از آن تجربه کسب کند.
***
وقت اعتماد به مربی بومی رسیده است
رئیس فدراسیون والیبال اوایل سال 1399 قرارداد ایگور کولاکوویچ را به دلیل لغو دیدارهای بینالمللی با توجه به شیوع کرونا فسخ کرد و پس از بررسی و مشورت با اعضای هیاترئیسه فدراسیون و تخصیص بودجهای چشمگیر، به این نتیجه رسید که همچنان از مربی ایرانی استفاده نکند و ولادیمیر آلکنو را به تهران بیاورد. توافق با آلکنو یا هر مربی دیگری با توجه به داشتن بلیت المپیک 2020 توکیو کار زیاد سختی نبود، چرا که آرزوی هر مربیای است حضور در المپیک را تجربه کند. حتی آلکنو که 3 بار پیش از این به المپیک رفته و قهرمان شده بود، نتوانست در قبال وسوسه المپیک مقاومت کند و با اعتراف به اینکه پیشنهاد مالی ایران هم خوب بوده است به ایران آمد. استفاده از مربی ایرانی در رأس کادر فنی بهدلیل برخی ملاحظات محافظهکارانه و به این خاطر که «اگر مربی ایرانی در المپیک موفق نباشد، برای همیشه از لیست سرمربیان تیم حذف خواهد شد»، منتفی شد. ۲ سال پس از این ماجرا تیم ملی بزرگسالان ایران با هدایت بهروز عطایی قهرمان آسیا شد تا محمدرضا داورزنی، رئیس فدراسیون والیبال در این باره بگوید: «در دیداری که با مقام معظم رهبری داشتیم، ایشان به موضوع توجه و اعتماد به مربی داخلی تأکید کردند». اشاره داورزنی به روز چهارشنبه 16 مرداد 1398 بود که در آن بیش از 100 تن از مدالآوران المپیادهای علمی و همچنین اعضای تیم والیبال جوانان ایران که بتازگی در رقابتهای جهانی زیر 21 سال با هدایت بهروز عطایی به عنوان قهرمانی رسیده بودند با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار کردند. در این دیدار رهبر معظم انقلاب، کسب عنوان قهرمانی جهان توسط تیم والیبال جوانان را با سرمربی ایرانی بسیار خرسندکننده و مهم دانستند و گفتند: «من همواره معتقد بودهام مجموعههای ورزشی کشور شایسته است سرمربی ایرانی داشته باشند». در واقع رئیس فدراسیون والیبال پس از انتخاب مربی خارجی، در نهایت و بعد از ۲ سال، مربی ایرانی را برای تیم ملی انتخاب کرد و اکنون هم این موضوع را به ۲ سال پیش ارتباط میدهد اما سوال این است: کاری که داورزنی بین سالهای 1398 تا 1400 انجام داد چه بود؟ موفقیت تیم ملی در میادین مختلف، آرزوی هر ایرانی است که اگر با مربی ایرانی محقق شود، شادی مضاعفی در پی خواهد داشت. نسل جدید والیبال ایران، بهروز عطایی را به عنوان یک سرمربی شاخص قبول دارد. در وقتهای استراحتی که عطایی میگرفت، میشد دید میلاد عبادیپور، کاپیتان باتجربه تیم ملی، مثل یک تازهکار، چشم به دهان و گوش به توصیههای عطایی دارد. این نسل هنوز به بازیکنسالاری که کسی نمیتواند منکر وجود آن در تیم ملی شود، گرفتار نشده است و چنین موضوعی فعلا در مجموعه تحت هدایت «آقا بهروز» نیست. پیشگیری از شروع مجدد چنین جریانی باید از اهداف و برنامههای کادر فنی و فدراسیون والیبال باشد.
***
محمدرضا داورزنی: جوانترین تیم آسیا بودیم
رئیس فدراسیون والیبال میگوید با شرایطی که تیم ملی والیبال دارد، با خیال راحتتر برای المپیک پاریس سرمایهگذاری میکنیم. کاروان تیم ملی والیبال ایران بعد از کسب عنوان قهرمانی در مسابقات آسیا - به میزبانی ژاپن- دیروز به تهران بازگشت. محمدرضا داورزنی، رئیس فدراسیون والیبال بعد از بازگشت تیم ملی گفت: کسب عنوان قهرمانی توسط تیم خوب، جوان و مقتدر ایران را تبریک میگویم. این قهرمانی نوید میدهد والیبال ایران برای لیگ ملتها و مسابقات قهرمانی جهان با برنامهریزی خوب و میدان دادن به کادر فنی، روزهای بهتری خواهد داشت. رئیس فدراسیون والیبال که با شبکه خبر گفتوگو میکرد، درباره قهرمانی با بهروز عطایی، سرمربی ایرانی تاکید کرد: این قهرمانی یکشبه به دست نیامده است. والیبال ما در رده نوجوانان و جوانان قهرمان جهان شد و تعدادی از نفرات همان تیم به تیم ملی بزرگسالان اضافه شدند. داورزنی خاطرنشان کرد: بعد از آن کمیته فنی و هیاترئیسه فدراسیون والیبال تصمیم گرفت میدان را به بازیکنانی بدهد که عضو تیم جوانان بودند و آنها را در کنار تعدادی از بازیکنان بزرگسال که در المپیک بودند، قرار دهد. این فرصتی بود تا هم کادر فنی را محک بزنیم و هم تیم جوانمان را. رئیس فدراسیون والیبال یادآور شد: تیم ما بین ۱۷ تیمی که در مسابقات جام ملتها بودند، هم جوانترین و هم بلندقدترین تیم بود. این نوید میدهد برای المپیک بعد -۲۰۲۴ پاریس- با خیال راحتتر میتوانیم روی بازیکنان سرمایهگذاری و با رفع نقاط ضعف، شرایط بهتری را فراهم کنیم.