printlogo


کد خبر: 238744تاریخ: 1400/7/10 00:00
رزمایش «فاتحان‌خیبر» نیروی زمینی ارتش در منطقه عمومی شمال غرب کشور برای خنثی‌سازی فتنه رژیم‌صهیونیستی و مقابله با طمع‌ورزی سران آنکارا و باکو آغاز شد
خیبر‌خیبر یا صهیون
چرا ترکیه به دنبال قطع ارتباط زمینی ایران با اروپا از طریق خاک ارمنستان است

گروه سیاسی: «جمهوری اسلامی ایران کاملا نسبت به تغییرات مرزهای رسمی کشورها در این منطقه حساس است و آن را قابل قبول نمی‌داند»؛ این بخشی از سخنان فرمانده نیروی زمینی ارتش در حاشیه رزمایش «فاتحان خیبر» را احتمالا می‌توان خلاصه‌ای جامع از تحولات اخیر در مرزهای شمال غرب کشورمان و موضع تغییر‌ناپذیر ایران در مواجهه با سناریوهای احتمالی جمهوری آذربایجان دانست. 
به گزارش «وطن‌امروز»، یک سال پس از جنگ جمهوری آذربایجان و ارمنستان در مهر سال گذشته، با توجه به حضور مشکوک تروریست‌های اجاره‌ای و تکفیری در مرزهای شمال غرب ایران، کماکان نگرانی‌ها درباره سرنوشت این منطقه وجود دارد؛ نگرانی‌هایی که البته در هفته‌های گذشته با مزاحمت‌ نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان برای تعدادی از کامیون‌های کشورمان، به شکل عیان‌تری بروز کرد. در این میان برگزاری رزمایش نظامی مشترک جمهوری آذربایجان، ترکیه و پاکستان در کنار افزایش مراودات مقامات باکو با رژیم صهیونیستی به تشدید تنش‌ها کمک کرده است. با این حال موضع ایران همانند جنگ سال گذشته آمیزه‌ای از تساهل و هشدار باقی ماند؛ تساهل در مواجهه با برخی شیطنت‌های همسایه شمالی و هشدار نسبت به خط قرمز تغییرناپذیری با عنوان حضور نیروهای تروریستی و رژیم صهیونیستی در مرزهای ایران. با این حال شواهد موجود حکایت از عدم توجه به هشدارهای ایران داشت. در این فضا انتشار خبر برگزاری رزمایش نیروی زمینی ارتش در مرزهای شمال غربی کشورمان با واکنش مداخله‌جویانه الهام علی‌اف همراه شد. رئیس‌جمهور آذربایجان دوشنبه هفته گذشته در واکنش به خبر برگزاری این رزمایش گفت: مایه تعجب ما است؛ چرا طی 30 سال گذشته که این منطقه در اختیار ارمنستان بود، هیچ رزمایشی را از سوی ایران شاهد نبودیم اما بعد از آزادسازی این منطقه چنین رزمایشی برگزار می‌شود. اظهارات مداخله‌جویانه علی‌اف با واکنش ایران نیز مواجه شد و سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان ضمن تاکید بر لزوم احترام به تمامیت ارضی کشورها و مرزهای شناخته شده بین‌المللی، بار دیگر به خط قرمز تغییر‌ناپذیر ایران اشاره کرد و گفت: روشن است جمهوری اسلامی ایران، حضور هر چند نمایشی رژیم صهیونیستی در نزدیکی مرزهای خود را تحمل نخواهد کرد و در این رابطه هر اقدامی را که برای امنیت ملی خود لازم بداند، انجام خواهد داد. 
اقدامات تحریک‌آمیز جمهوری آذربایجان در روزهای گذشته ادامه پیدا کرد تا جایی که پنجشنبه‌شب خبر تعرض به سفارت جمهوری اسلامی ایران در باکو منتشر شد. در همین زمینه سیدعباس موسوی، سفیر کشورمان در باکو اظهار داشت: در پی تعرض و بی‌احترامی عده‌ای به سفارت جمهوری اسلامی ایران در باکو در نیمه‌شب پنجشنبه‌ و اعتراض شدید و پیگیری‌های رسمی، پلیس دیپلماتیک و وزارت کشور جمهوری آذربایجان 4 متعرض به سفارت جمهوری اسلامی ایران را شناسایی، بازداشت و بازجویی کردند. 
 
* آغاز رزمایش «فاتحان خیبر»
با تمام این اوصاف رزمایش «فاتحان خیبر» نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران روز گذشته در منطقه عمومی شمال غرب کشور آغاز شد. در این رزمایش، ابتدا یگان پهپاد نیروی زمینی ارتش به شناسایی کلی منطقه پرداخت و پس از ارسال تصاویر به قرارگاه فرماندهی، تیپ ۲۵ واکنش سریع با هلی‌برن نیرو‌ در منطقه رزمایش، به اجرای عملیات رزم پرداخت. در ادامه رزمایش، یگان توپخانه به اجرای آتش تهیه بر مواضع و اهداف از پیش تعیین شده پرداخت و همزمان با آتش تهیه یگان‌های توپخانه، یگان‌های زرهی عملیات قدرت ضربت زرهی را اجرا کردند. در تمام مراحل رزمایش فاتحان خیبر، بالگرد‌های کبرای هوانیروز ارتش با اجرای آتش، یگان‌های عمل‌کننده را پشتیبانی کردند. فرمانده قرارگاه منطقه‌ای شمال غرب ارتش با اشاره به برگزاری این رزمایش گفت: ظرف مدت کمتر از 48 ساعت توانستیم نیروها و تجهیزات را از شمال غرب کشور به منطقه رزمایش فاتحان خیبر منتقل کرده و رزمایش را با موفقیت اجرا کنیم. امیر سرتیپ علی حاجیلو افزود: رزمایش فاتحان خیبر با به کاری‌گیری بخشی از توان یگان‌های عمده شمال‌ غرب کشور از جمله یگان‌های مستقر در استان‌های قزوین، مرکزی، تهران، گروه پهپاد نزاجا و هوانیروز انجام شد. وی خاطرنشان کرد: رزمایش‌ها معمولا مرحله تکمیلی آموزش‌ها هستند و چون نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران مرتبا در حال به‌روزرسانی ساختار و تجهیزات و توسعه دانش نظامی است، لذا در جهت هماهنگی ساختار جدید، آموزش‌ها و نیروها لازم است در رزمایش‌های مختلف کارایی این به‌روزرسانی‌ها در میدان عمل تمرین شود. 
 
* مرزهای شمال غرب کشور تغییرناپذیر است
امیر سرتیپ کیومرث حیدری، فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران و ایران عزیز ما در ۲ قرن اخیر هیچ‌گاه مهاجم نبوده و هیچ‌گونه چشمداشتی به خاک همسایگان نداشته و ندارد و صرفا از خود دفاع کرده است. در مدت دوره طولانی اشغال قره‌باغ توسط ارمنستان نیز همواره بر تمامیت ارضی آذربایجان تاکید کرده و هیچ‌گاه اشغالگری را تایید نکرده‌ایم. وی افزود: رزمایش‌های نیروهای مسلح ما در این منطقه و سایر مناطق برابر یک برنامه‌ریزی دقیق و با هدف آزمایش سلاح‌ها و تجهیزات و ارزیابی آمادگی رزم نیروهای مسلح در هر صحنه از جغرافیا و مرزهای جمهوری اسلامی ایران است. زمان رزمایش‌ها، مکان رزمایش‌ها و اندازه نیروها، برابر تدابیر نیروهای مسلح است. 
فرمانده نیروی زمینی ارتش تصریح کرد: انجام این رزمایش‌ها با هدف ارتقای آمادگی است، همان‌طور که چندین رزمایش اجرا شده در کشور همسایه ما با اهداف خاص خودشان در حال انجام است. 5-4 رزمایش طی ماه گذشته در شمال مرزهای جمهوری اسلامی ایران انجام شده و همین الان هم یک رزمایش در جوار مرزهای ما در ترکیه در حال اجراست و این روندها ادامه دارد. امیر حیدری گفت: در این منطقه، یک عنصر ناخوانده و برهم زننده امنیت داریم که از جای دیگر آمده و آن رژیم نامشروع صهیونیستی است و از موقعی که این رژیم آمده، حساسیت ما به این مرز افزایش یافته؛ فعالیت آنها در اینجا کاملا در رصد ما است. وی افزود: در کنار این موضوعات، هنوز برای جمهوری اسلامی ایران خروج نیروهای تروریستی که از سوریه به این منطقه آمده‌اند، محرز نشده و جمهوری اسلامی ایران از این بابت حساس است. امیر سرتیپ حیدری تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران کاملا نسبت به تغییرات مرزهای رسمی کشورها در این منطقه حساس است و آن را قابل قبول نمی‌داند. فرمانده نیروی زمینی ارتش یادآور شد: همه مرزهای قانونی باید حفظ شود و ضعف احتمالی یک کشور در حفظ مرزهای خود دلیل نمی‌شود کشور دیگری با کمک بیگانه، مرزها را به‌ هم بریزد و جمهوری اسلامی ایران اجازه این کار را نمی‌دهد. 
وی با بیان اینکه رزمایش‌های ما به تنهایی انجام می‌شود و انتظار داریم سخنان مسؤولان کشورها در این رابطه از روی صدق باشد، اضافه کرد: زمانی در این منطقه جنگ بوده و الان زمان امنیت و بازسازی است و تاریخ کشور ما و رفتار کشور ما نسبت به همسایگان در این منطقه گواه بزرگی در جهت ثبات و امنیت است. فرمانده نیروی زمینی ارتش اظهار داشت: تردد کامیون‌ها از خاک آذربایجان به جمهوری اسلامی ایران و از آنجا به ترکیه یا به نخجوان یا از جمهوری اسلامی ایران به آذربایجان و ارمنستان، باید در امنیت و آرامش کامل انجام شود. انتظار می‌رود کشورها در این رابطه به مسؤولیت خودشان که احترام به امنیت و مسیرهای اقتصادی و انتقال انرژی است، توجه کنند و از بازی‌های رسانه‌ای خود را دور کنند. 
 
* پیام رزمایش برای دشمنان کوبنده خواهد بود
امیر سرتیپ فرهاد آریان‌فر، معاون عملیات نیروی زمینی ارتش هم با اشاره به اینکه هدف از برگزاری این رزمایش نمایش آمادگی نیروی زمینی ارتش برای صیانت از مرزهای جمهوری اسلامی ایران است، اظهار داشت: نیروی زمینی ارتش برای واکنش‌های سریع و متناسب با هر تهدیدی آمادگی لازم و کافی را دارد. 
وی افزود: یگان‌های عمل‌کننده در منطقه رزمایش با تحقق اهداف آموزشی، اطلاعاتی و عملیاتی نشان دادند هر لحظه آمادگی دفاع از امنیت ملی و مرزهای جمهوری اسلامی ایران را دارند. معاون عملیات نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران گفت: پیام این رزمایش برای کشورهای دوست و همسایه صلح و دوستی و برای دشمنان، پاسخی کوبنده خواهد بود. آریان‌فر افزود: جمهوری اسلامی ایران همواره خواهان حفظ آرامش و امنیت منطقه است. 
امیر سرتیپ دوم خلبان قاسم خاموشی نیز در حاشیه برگزاری رزمایش «فاتحان خیبر» اظهار داشت: هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران در رزمایش «فاتحان خیبر»، پشتیبانی هوایی از یگان‌های عمل‌کننده را بر عهده داشت. وی افزود: پایگاه‌های هوانیروز تبریز و کرمانشاه پشتیبانی یگان‌های عمل‌کننده زمینی در رزمایش را انجام دادند و الحمدلله هم در هلی‌برن نفرات و هم اصابت دقیق هدف‌ها بسیار خوب ظاهر شدند. خاموشی گفت: الحمدلله هوانیروز ارتش در همه رزمایش‌های ارتش با موفقیت ایفای نقش کرده است و امروز بسیار پرتوان‌‌تر از 8 سال دفاع‌مقدس برای دفاع از کیان ملت ایران در آمادگی به سر می‌برد. امیر سرتیپ دوم شهرام حسن‌نژاد، فرمانده گروه پهپادی ولیعصر(عج) ارتش هم دیروز با اشاره با پیشرفت‌های چشمگیر کشورمان در ساخت انواع پهپادهای شناسایی و رزمی اظهار داشت: با به‌کارگیری پهپادهای شناسایی و مراقبت، قسمت اول رزمایش بزرگ «فاتحان خیبر» انجام شد. وی افزود: نکته قابل توجه در این رزمایش، بهره‌برداری نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران از پهپادهای شناسایی بود. این نوع پهپادها در خلال برگزاری این رزمایش مورد استفاده قرار گرفتند و تمام اطلاعات را بلافاصله به قرارگاه فرماندهی ارسال کردند. 
 
* تغییرناپذیری مرزهای ایران و ممنوعیت حضور صهیونیست‌ها و تکفیری‌ها
هشدار نسبت به عدم تحمل حضور نیروهای تکفیری و رژیم صهیونیستی در نزدیکی مرزهای کشورمان ثابت‌ترین موضعی بوده که از سوی مقامات جمهوری اسلامی خطاب به دولت جمهوری آذربایجان مخابره شده است. در کنار این موضع، تغییرناپذیر بودن مرز ایران با همسایگان از دیگر هشدارهایی بوده که در روزهای اخیر با صراحت بیشتری نسبت به آن هشدار داده می‌شود. بر این اساس مهم‌ترین سناریوها و تهدیدهای بالقوه علیه کشورمان در مرزهای شمال غربی را باید در تلاش برای قطع کردن مرز و راه ارتباطی میان ایران و ارمنستان و تهدیدآفرینی در سایه حضور صهیونیست‌ها و نیروهای تکفیری دانست. 
در چنین فضایی رزمایش «فاتحان خیبر» آنچنان که در مواضع فرمانده نیروی زمینی ارتش نیز مشهود بود، نشان از عزم جزم جمهوری اسلامی ایران برای عقب‌نشینی نکردن در برابر تهدیدهای احتمالی و توطئه‌های دشمنان کشورمان دارد. هشدار سال گذشته نسبت به حضور تروریست‌های اجاره‌ای و تکفیری در نزدیکی مرزهای کشورمان با اعزام نیروهای نظامی به مرز خداآفرین همراه بود. از سوی دیگر تصرف ناحیه مرزی ارمنستان با جمهوری اسلامی با نیت قطع کردن راه مشترک میان ۲ کشور از دیگر تهدیدهایی است که در این فضا نباید مورد غفلت قرار گیرد. تغییر مرزهای جغرافیایی در راستای قطع ارتباط مرزی ایران با اروپا و تغییر ژئوپلیتیک مناطق شمالی را باید به عنوان یک فتنه منطقه‌ای نگریست که به هیچ‌وجه از سوی ایران تساهل‌پذیر نخواهد بود. 
***
    امیرعبداللهیان: حضور و فعالیت رژیم صهیونیستی را تحمل نمی‌کنیم   
سفیر جدید جمهوری آذربایجان که برای تقدیم استوارنامه از سوی رئیس‌جمهور کشورمان مورد پذیرش قرار نگرفته بود، روز پنجشنبه میهمان حسین امیرعبداللهیان بود که با تذکر جدی وزیر امور خارجه کشورمان درباره اظهارات اخیر مقامات باکو و رفتارهای تنش‌زای کشورش مواجه شد. امیرعبداللهیان در دیدار علی علیزاده، سفیر جدید جمهوری آذربایجان از برخوردهای نامناسب اخیر نیروهای مرزبانی جمهوری آذربایجان با رانندگان کامیون‌های ایرانی و بازداشت ۲ نفر از آنها ابراز نارضایتی کرد و اظهارات منفی اخیر از سوی جمهوری آذربایجان را تعجب‌آور و تاسف‌برانگیز خواند. وی انجام رزمایش نظامی از سوی کشورها در داخل اراضی خود را در چارچوب حق حاکمیت ملی دانست و با اشاره به تحرکات رژیم صهیونیستی در کنار مرزهای مشترک کشورمان تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران حضور و فعالیت رژیم صهیونیستی علیه امنیت ملی خود را تحمل نمی‌کند و در این رابطه هر اقدامی که لازم باشد، انجام می‌دهد.
******
چرا ترکیه به دنبال قطع ارتباط زمینی ایران با اروپا از طریق خاک ارمنستان است
گروه اقتصادی: اوایل شهریورماه اخباری مبنی بر مسدود شدن مرز نوردوز - تنها مرز مشترک زمینی ایران با اتحادیه اوراسیا- توسط نظامیان جمهوری آذربایجان منتشر شد. پس از آن نیز اواسط همان ماه، وزارت کشور آذربایجان اعلام کرد ۲ راننده ایرانی را به خاطر عبور از مرز در جاده گوریس- قاپان (مسیر اصلی ترانزیت و انتقال بار کامیون‌های ایرانی به ارمنستان) که در مرز بین ارمنستان و ایران واقع شده، بازداشت کرده است؛ جاده‌ای که بخش اعظم آن از محدوده منطقه گولالینسکی آذربایجان عبور می‌کند و پس از درگیری‌های پارسال و در پی توافق آتش‌بس پس از آن، در کنترل جمهوری آذربایجان در آمد. رخداد‌های اخیر بویژه زیاده‌گویی اخیر رئیس‌جمهور آذربایجان و اتهام‌زنی علیه ایران، زنگ خطر از بین رفتن مزیت ترانزیتی ایران و انسداد مسیر زمینی ایران به اروپا از طریق ارمنستان را به واسطه ماجراجویی‌های آذربایجان در منطقه قفقاز به صدا درآورد و باعث شد ایران با برگزاری رزمایشی گسترده در مناطق شمال غربی کشور، عزم خود را برای برخورد با هر گونه تغییر در ژئوپلیتیک منطقه و عدم تغییر مرزهای بین‌المللی به عنوان خط قرمز خود نشان دهد. 
 
* ترکیه و آذربایجان در پی حذف مسیر ترانزیتی ایران
از جمله کشورهای منطقه که اهداف بلندپروازانه ترانزیتی در سر می‌پروراند ترکیه است؛ این کشور به دلیل واقع شدن میان آسیا و اروپا و همچنین وجود دریای سیاه و مدیترانه در شمال و جنوب خود، موقعیت خوبی برای ترانزیت کالا در کریدور شرق به غرب دارد و البته بهترین همسایه ترانزیتی کشور ترکیه در این زمینه نیز ایران است. ایران با داشتن خطه‌ای پهناور می‌تواند کالاهای صادراتی چین به اروپا را پس از انتقال آن به ترکیه، به مقصد اروپا ترانزیت کند اما کشور ترکیه با پس زدن این فرصت همکاری، سیاستی را اتخاذ کرده است تا با حذف ایران از کریدورهای ترانزیتی، خود را به عنوان هاب مرکزی اوراسیا و همچنین رهبر منطقه معرفی کند. رجب طیب اردوغان خرداد امسال به شهر تاریخی شوشا در جمهوری آذربایجان و از مناطق تازه آزادشده از اشغال ارمنستان در پی جنگ اخیر قره‌باغ سفر کرد و در نشستی خبری با الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان از پلتفرمی شش‌جانبه سخن گفت. اگر چه اظهار نظر اردوغان درباره پلتفرم شش‌جانبه ایران، ترکیه، آذربایجان، گرجستان، روسیه و ارمنستان مبنی بر توسعه همکاری‌های حمل و نقلی و ترانزیتی برای تقویت تجارت کالا در منطقه قفقاز، نخستین‌بار نبود که مطرح می‌شد اما به نظر می‌رسد پشت پرده این تلاش اردوغان برای اجرای پلتفرم مذکور، حذف بخش مهمی از مسیر خاک ایران برای عبور کالاهای شرق آسیا به اروپا باشد. کریدورر ریلی 826 کیلومتری باکو- تفلیس- قارص که به گفته اردوغان پکن را به لندن وصل می‌کند، مثالی از تلاش‌هایی است که قصد آنها حذف نقش ترانزیتی ایران است.
 
* دالان «زنگزور»؛ رؤیای خام صهیونیستی
احداث کریدور زنگزور در نزدیکی مرز جمهوری اسلامی ایران که نخجوان را از طریق خاک ارمنستان به خاک اصلی جمهوری آذربایجان وصل می‌کند، با توجه به یکسری تبعات و پیامدهای آتی می‌تواند به موضوعی بسیار جدی برای برخی کشورهای منطقه از جمله روسیه، ایران و حتی خود ارمنستان تبدیل شود. پس از پایان جنگ دوم قره‌‌باغ و توافقاتی که بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان با میانجیگری روسیه حاصل شد، در محافل رسانه‌ای، گمانه‌زنی‌هایی درباره احداث کریدور یا کریدورهایی از طریق خاک ارمنستان مطرح شد که هر چند برخی طرف‌ها در مواقعی به تکذیب این مساله پرداختند و ادعا کردند ایجاد چنین کریدور یا کریدورهایی از طریق خاک ارمنستان مطرح نیست اما با گذشت چند ماه از جنگ و بروز برخی نشانه‌ها به نظر می‌رسد احداث این کریدور بشدت مورد توجه طرف‌هایی نظیر جمهوری آذربایجان، ترکیه و رژیم صهیونیستی است. هر کدام از این کشورها و طرفین بنا به منافع خودشان حامی ایجاد چنین کریدوری هستند. رژیم صهیونیستی از طریق این کریدور براحتی خواهد توانست وسایل و تجهیزات مورد نیاز خود برای جاسوسی از کشورهای منطقه را منتقل کند؛ رژیمی که اخیرا الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان به استفاده از پهپادها و جنگ‌افزارهای خریداری شده از آن در جریان جنگ قره‌باغ اذعان کرد. شاید پس از احداث چنین کریدوری تامین امنیت آن به نیروهای روس یا نیروهای مشترک واگذار شود تا از این طریق خیال روسیه نسبت به خطرات احتمالی این کریدور برای مسکو آسوده شود اما باید گفت قرار نیست نیروهای روسیه تا آخر در این کریدور حضور داشته باشند و پس از مدت معینی شاید 5 سال و شاید هم بیشتر در نهایت نیروهای روس از این کریدور خارج می‌شوند. دسترسی سریع، ارزان، کم‌هزینه، کم‌خطرتر و راحت‌تر ترکیه به جمهوری‌های قفقاز و آسیای میانه و همچنین احداث کریدور مذکور از آرزوهای بلندمدت تقریبا همه رهبران جمهوری ترکیه بوده است که هر کدام به نوبه خود تلاش کرده‌اند در اجرای این پروژه طولانی‌مدت نقش داشته باشند و به نوعی بخش‌هایی از این پروژه را تکمیل کنند. ارمنستان اما مخالفت قاطع خود را با این طرح اعلام کرده است. نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان ماه گذشته اعلام کرد: اجازه نمی‌دهیم از نخجوان به جمهوری آذربایجان کریدور عبوری شکل بگیرد. این اظهارات در حالی بیان شده که نوامبر سال گذشته و پس از جنگ ۴۴ روزه قره‌باغ که منجر به شکست ارمنستان در مقابل جمهوری آذربایجان شد، توافقنامه‌ای بین طرفین با حضور پوتین رئیس‌جمهور روسیه به امضا رسید که به موجب آن، ایروان برای ایجاد این کریدور عبوری از نخجوان به جمهوری آذربایجان که زنگزور نام دارد، توافق کرده بود. 
 
* جاده گوریس- قاپان و مسیر‌های جایگزین
بخشی از جاده گوریس- قاپان (گوروش- قافان) که مسیر اصلی ترازیت و انتقال بار کامیون‌های ایرانی به ارمنستان است و ۲ شهر اصلی جنوب ارمنستان را به هم متصل می‌کند، در پی توافق آتش‌بس سال گذشته در کنترل جمهوری آذربایجان در آمده است. باکو از هفته گذشته اعلام کرده بود از کامیون‌ها و تریلی‌هایی که از ایران از مسیر ۲۱ کیلومتری جاده گوریس- قاپان عبور می‌کنند، مالیات جاده و هزینه حمل‌و‌نقل بین‌المللی می‌گیرد. هزینه عبور مبلغی حدود ۱۳۰ دلار عنوان شده است که بسیاری از رانندگان ایرانی، چنین پولی همراه نداشتند و قادر به پرداخت آن نبودند. تا چند ماه پیش، این جاده کامل در کنترل ارمنستان بود و تردد کامیون‌های ایرانی در آن بدون هیچ محدودیتی انجام می‌شد. 
«هرویک یاری‎جانیان» رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ارمنستان، باکو را به سنگ‌اندازی در مسیر تجارت میان ۲ کشور ایران و ارمنستان متهم و تایید کرد هر خودروی حامل کالای ایرانی برای عبور از محدوده مرزی که در اختیار جمهوری آذربایجان است باید ۱۳۰ دلار عوارض پرداخت کند. چهارشنبه هفته گذشته نیز معاون نخست‌وزیر ارمنستان و «عباس بدخشان‌ظهوری» سفیر جمهوری اسلامی ایران در ارمنستان درباره وضعیت ایجاد شده در جاده گوریس- قاپان بحث و تبادل نظر کردند. 
معاون نخست‌وزیر ارمنستان همچنین گفت احداث جاده‌های جایگزین یکی از اولویت‌های دولت این کشور است و انتظار می‌رود ساخت جاده «تاتو- قاپان» اواخر نوامبر به پایان برسد؛ جاده‌ای که شهر کاپان را بدون عبور از مناطق مورد مناقشه به شهر تاتف می‌رساند. 
***
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس  در گفت‌وگو با «وطن‌امروز»:
از باکو انتظار داریم مراقب شیطنت‌های رژیم صهیونیستی باشد
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفت‌و‌گو با «وطن‌‌امروز» با اشاره به رزمایش نظامی شمال غرب کشور گفت: ایران قدرتمندترین و مقتدرترین کشور منطقه است و با توجه به شرایط خاص خود پس از انقلاب، مورد تهدیدهای شدید نظام سلطه و بیگانگان به وسیله ترور و تحریم قرار گرفته است. جمهوری اسلامی پس از جنگ تحمیلی در حوزه نظامی با اتکا به ظرفیت‌های بومی توانست به عنوان یکی از قدرت‌های جهان ظهور کند. ما در زمان جنگ، در سیم‌خاردار وارد‌کننده بودیم و برای واردات آن مشکل داشتیم ولی امروز صادرکننده مدرن‌ترین تجهیزات نظامی به بیش از 40 کشور دنیا هستیم. 
محمود عباس‌زاده افزود: معمولا در طول سال چند مانور نظامی در همه مناطق کشور برگزار می‌شود و طبیعی است در چارچوب مرزهای خودمان رزمایش برگزار کنیم. این اقدام پیامی برای بیگانگان، دشمنان کشورهای مسلمان بویژه رژیم کودک‌کش صهیونیستی و همسایگان ایران دارد. پیام صادر شده به این صورت است که جمهوری اسلامی ایران قدرتمند می‌تواند عنداللزوم حامی تمامیت ارضی و امنیت کشورهای همسایه باشد. رزمایش اخیر در شمال غرب کشور دارای ۳ پیام داخلی، فرامنطقه‌ای و منطقه‌ای است. در حقیقت این پیام را صادر می‌کند که قدرت، اقتدار و دستاوردهای ایران ضامن امنیت کشورهای منطقه است.
عباس‌زاده درباره حواشی ایجاد شده پس از دستگیری کامیون‌داران ایرانی توسط آذربایجان ادامه داد: آزادی قره‌باغ و پایان اشغال منطقه به عنوان بخشی از خاک اسلام، ملت و دولت ایران را خوشحال کرد. پس از آزادی قره‌باغ نظم جدیدی باید در منطقه تحقق یابد و قوانین بازتعریف شود. رفت و آمدهای منطقه، یک مساله فنی است که در سطح وزارتخانه‌های مربوط باید این موضوع حل شود. بحث رفت‌وآمد نمی‌تواند به تعلقات، ارتباطات، تاریخ، اعتقادات دینی، زبانی و منافع مشترک ایران و آذربایجان خدشه‌ای وارد کند. متعاقبا از برادران‌مان در جمهوری آذربایجان انتظار داریم مراقب شیطنت‌های رژیم‌ ماجراجو و کودک‌کش صهیونیستی باشند. جمهوری اسلامی ایران، حامی و حافظ منافع ملی و تمامیت ارضی همسایگان خود است. ایران و آذربایجان مشترکات ویژه‌ای دارند که می‌تواند پشتوانه امنیت منطقه باشد. وی در پایان درباره اثرات اقتصادی تنش‌های اخیر گفت: هر تنشی یک اثری دارد که ممکن است دامنه زیادی داشته باشد اما توصیه ما این است که هر ۲ طرف ایران و آذربایجان اجازه سوءاستفاده دشمنان ملت‌های منطقه و کشورهای ماجراجو را ندهند. هیچ‌گاه از طرف ایران تهدیدی متوجه جمهوری آذربایجان نخواهد شد. همان‌طور که ایران به هیچ طرف ثالثی اجازه نمی‌دهد از خاک ایران تهدیدی را متوجه آذربایجان کند، متقابلا ایران نیز انتظار دارد آذربایجان و دیگر همسایگان هم تهدیدی از خاک‌شان مورد توجه ایران نشود. در گفت‌وگوهایی که با آذربایجانی‌ها داشتیم اذعان داشته‌اند اجازه‌ای برای تهدید از سوی خاک آنها به ایران نخواهند داد، بنابراین تمام رفتارها و اظهارات و اقدامات باید بر همین اساس تنظیم شود. اعتقاد ما این است که بیگانگان نمی‌خواهند ایران با همسایگان خود روابط حسنه داشته باشد اما جمهوری اسلامی ایران دست آنها را خوانده است و اجازه ماجراجویی به بیگانگان را نمی‌دهد. 

 


Page Generated in 0/0075 sec