printlogo


کد خبر: 238962تاریخ: 1400/7/19 00:00
گفت‌وگو با ناصر امانی درباره بدهی سنگین دوره پنجم مدیریت‌ شهری
ارثیه نامیمون 000/000/000/000/ 55 تومانی

گروه اجتماعی: ۲ ماه است شورای شهر ششم مدیریت شهر تهران را در دست گرفته و کم‌کم با استقرار مدیران مناطق و معاونت‌های شهرداری تهران، پازل مدیریت در پایتخت در حال تکمیل است. در حالی این تیم مدیریتی مسؤولیت امور را بر عهده گرفته که شهر تهران با بدهی سنگین 80 هزار میلیاردی رو‌به‌رو است که بخش عمده آن میراث دوره پنجم مدیریت شهری است. حال این سوال پیش می‌آید که مدیریت ششم شهر تهران چگونه می‌خواهد با توجه به این حجم از بدهی از پس هزینه‌های جاری برآمده و روند تحولی در شهر را شکل دهد. به منظور بررسی چالش‌های پیش روی مدیریت ششم شهری «وطن امروز» گفت‌وگویی با ناصر امانی، عضو ششمین دوره شورای اسلامی شهر تهران و عضو کمیسیون بودجه این شورا انجام داد. 
***
* جناب امانی! به نظر می‌رسد شورای شهر با برگزاری هفته‌ای یک جلسه به دنبال پیگیری مصوبات بر زمین مانده از دوره‌های قبل و ایجاد هماهنگی بیشتر در بدنه مدیریت شهری است؛ نظر شما در این زمینه چیست؟ 
این موضوع که باید مصوبات بر زمین مانده را پیگیری کنیم، قبول دارم و بر این باورم مصوبات پی‌در‌‌پی و وضع متکثر قوانین که فرصت اجرا پیدا نمی‌کند، کار درستی نیست اما من با برگزار نشدن جلسات موافق نیستم. شورا باید شفافیت را در دستور کار خود قرار دهد. از آنجا که ما در ابتدای کار قرار داریم و مردم از ما توقع زیادی دارند و همچنین شهر با مشکلات عدیده و انباشته‌ای رو‌‌به‌رو است، ما باید به سرعت برای رفع آنها تدبیر کنیم. ما این شورای انقلابی و جهادی را باید با تشکیل جلسات مستمر و بررسی مسائل و مشکلات شهر پیش ببریم. شروع‌مان خوب بود ولی به یکباره در برگزاری جلسات توقف ایجاد شد، لذا پیشنهاد می‌دهم جلسات روز یکشنبه که به عنوان جلسات هم‌اندیشی با شهردار به صورت غیرعلنی برگزار می‌شود، علنی شود تا هم شهردار درباره اقداماتی که انجام می‌دهد به مردم گزارش دهد و هم از طریق رسانه‌ها مردم از نظرات شورا مطلع شوند. ما باید امیدی را که در مردم ایجاد شده کم‌کم تقویت کنیم و نباید به سمتی حرکت کنیم که زمینه‌ساز ناامیدی و یأس مردم شود. 
 
* به بحث شفافیت اشاره کردید. شفافیت یکی از آن موضوعاتی است که توسط مدیریت پنجم مطرح شد اما بیشتر اقدامات در این زمینه نمایشی بود؛ برنامه مدیریت شهری برای تحقق شفافیت واقعی که مصوبه‌ای بر زمین مانده است، چیست؟
معتقدم کمیته شفافیت و هوشمندی یکی از کمیته‌های مهم شورای شهر است و ضرورت دارد مجددا این کمیته فعال شود. با توجه به اینکه مسؤول این کمیته مشخص شده و ایشان هم شماره تلفنی را اعلام کرده‌اند تا مردم از طریق آن کم‌کاری یا بدکاری سیستم مدیریت شهری را گزارش دهند، ضرورت دارد به این موضوع دقیق‌تر پرداخته شود و اطلاع‌رسانی‌ به مردم در دستور کار قرار گیرد. موضوع شفافیت اهمیت بالایی دارد، به همین دلیل است که من تاکید بر برگزاری جلسات شورا دارم، چرا که جلسات شورا کمک شایانی به بحث شفافیت می‌کند. مردم باید احساس کنند شورا خانه خودشان است و چیزی از آنان پوشیده نیست و همه چیز به اطلاع‌شان می‌رسد. ما باید از حرکات سطحی در زمینه شفافیت در دور قبل عبور کنیم و به آن عمق ببخشیم. یکی از روش‌های عمق‌بخشی به این شفافیت همین تشکیل جلسات عمومی و گزارش به مردم است. مثلا بر اساس قانون ما موظفیم هر یک ماه یک بار گزارش درآمد هزینه شهرداری را در صحن شورا مطرح کنیم. از عمر شورا ۲ ماه می‌گذرد ولی این کار انجام نشده و باید در این زمینه به سرعت اقدام کنیم. از سوی دیگر مدیریت پنجم شهری حسابرسی‌های دوره خود را نیمه‌تمام رها کرد و به موضوع حسابرسی‌ها نپرداخت و انجام آن برای ما باقی مانده است. ما باید اینها را به سرعت تمام کنیم و به مردم اطلاع دهیم که اینها در زمینه مالی و گردش مالی شهرداری تهران چه کردند و اینکه چه میزان از اشکالاتی که نسبت به دوره چهارم می‌گرفتند، در دوره خودشان تکرار شده است؛ مثل واگذاری املاک. اینها می‌تواند موضوعات خوبی برای گزارش به مردم و تشکیل جلسات و همچنین شفاف‌سازی عملکرد دوره قبل باشد. 
 
* با توجه به اینکه گفتید هنوز حسابرسی دوره قبل کامل انجام نشده، آیا رقم بدهی مدیریت شهری تهران مشخص نیست؟
تا 29 اسفند 99 آنطور که معاون مالی و اقتصادی شهرداری به کمیسیون بودجه شورا اعلام کرده شهرداری 65 هزار میلیارد تومان بدهی دارد که بخشی از این بدهی‌ها به پیمانکاران، بخشی به بانک‌ها و بخشی به افراد حقیقی و نهادها و سازمان‌هاست. البته در بخش بانک‌ها رقم‌های بدهی دقیق بوده و بعید است اشتباهی در این زمینه شده باشد اما سایر بخش‌ها نیاز به بررسی داشته و ممکن است با بررسی مجدد، ارقام بدهی کاهش یابد. ما برای امسال باید حدود 12 هزار و 500 میلیارد به بانک‌ها به خاطر تسهیلات دریافتی سود بدهیم. با اضافه شدن این رقم و موارد دیگر ما چیزی حدود 80 هزار میلیارد بدهی اسمی در شهرداری تهران داریم که در بخش‌های غیربانکی امکان دارد اصلاح شده و این رقم کاهش یابد. 
 
* آیا مشخص شده چه میزان از این حجم کلان بدهی مربوط به دوره پنجم مدیریت شهری است؟
شهریور 96 که دوره چهارم به پایان رسید، بدهی شهرداری در شورا 25 هزار میلیارد تومان اعلام شده بوده که با کسر این رقم از مجموع بدهی 80 هزار میلیارد تومانی که بخشی از آن سود بانک و جریمه دیرکرد پرداخت تسهیلات است، میزان بدهی‌ها در مدت 4 سال دوره پنجم حدود 55 هزار میلیارد است. 
 
* می‌توان توقع داشت با این حجم از بدهی، مدیریت ششم شهری در اجرای طرح‌های خود موفق باشد؟
بگذارید جواب این سوال‌تان را اینگونه بدهم که ما در شرایطی که با این حجم از بدهی روبه‌رو هستیم، حجم قابل توجهی مطالبات مالی نیز داریم. در آخرین گزارش، آقای حناچی، شهردار سابق تهران در شورای شهر اعلام کرد شهرداری 53 هزار میلیارد مطالبات مالی از دولت دارد. این عدد خیلی قابل توجه است. اگر بدهی اشخاص حقیقی را هم به آن اضافه کنیم و بدهی سایر ارگان‌ها هم اضافه شود، میزان مطالبات با میزان بدهی برابر می‌شود. از سوی دیگر ما سرمایه‌هایی در شهرداری در قالب پروژه‌های مشارکتی داریم که به خاطر اختلاف بین سرمایه‌گذار و شهرداری بلاتکلیف مانده‌ است. اگر این موضوع به مطالبات مالی اضافه شود، تراز مالی مثبت خواهد شد. طی روزهای گذشته آقای زاکانی، شهردار تهران با رئیس‌جمهور صحبت کردند و قول‌هایی داده شد که دولت کمک کند. اگر بخشی از بدهی‌ها از طریق تهاتر، پرداخت نقدی، واگذاری سهام یا اوراق مشارکت پرداخت شود، دست شهرداری باز شده و می‌تواند بسیاری از خلأ‌هایی را که در اجرای پروژه‌های شهری درباره منابع مالی دارد، پر کند. 
 
* قبول دارید همگرایی بین مدیریت شهری و دولت، مسؤولیت خدمت‌رسانی به مردم را سنگین‌تر می‌کند؟
دقیقا! این موضوع هم یک فرصت است و هم یک تهدید. ما باید از فرصت ایجاد شده کمال استفاده را ببریم و تعاملی پایدار را شکل دهیم. نمایندگان مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، نمایندگان مردم در شورای شهر و دولت همه همفکر هستیم و همه دنبال کار جهادی، کار انقلابی و خدمت به مردم؛ آن هم با نگاه ویژه به مناطق محروم تهران. اگر این همبستگی ایجاد شود، واقعا می‌توانیم بهتر از دوران 12 ساله به مردم خدمات ارائه دهیم و مردم را امیدوار کنیم و آنطور که آقای زاکانی گفتند، تهران را تبدیل به یک شهر الگو در جهان اسلام کنیم. ما باید هر چه زودتر به سمت انجام کار جهادی رفته و وارد فاز اجرا شویم تا یک بار دیگر نسیم خوش خدمت در شهر وزیدن بگیرد. 

Page Generated in 0/0064 sec