printlogo


کد خبر: 239005تاریخ: 1400/7/20 00:00
امدادرسانی به مناطق زلزله‌زده شرق خوزستان به‌خاطر صعب‌العبور بودن مسیرها با کندی پیش می‌رود
اندیکا را دریابید
از 600 روستای شهرستان اندیکا، 330 روستا متحمل خسارات زیاد شده و 30 روستا بین 80 تا 90 درصد تخریب شده‌اند

گروه اجتماعی: یک هفته است زمین‌لرزه‌های پی در پی امان ساکنان شرق خوزستان را بریده است به طوری که طی این مدت علاوه بر وقوع زلزله 7/5 ریشتری 12 مهرماه 20 پس‌لرزه با حداکثر قدرت 5 ریشتر در این منطقه به وقوع پیوسته که آخرین آن ساعت 1:۲۲ دقیقه بامداد دیروز به بزرگی 2/4 ریشتر اتفاق افتاد که برای چندمین بار قلعه‌خواجه و حوالی آن را لرزاند. 
به گزارش«وطن‌‌امروز»، 330 روستای منطقه کوهستانی قلعه‌خواجه و حوالی شهرستان اندیکای خوزستان بر اثر وقوع زلزله‌های اخیر دچار خسارت شده‌ که 30 روستا تا 90 درصد ویران و ده‌ها خانه به طور کامل تخریب شده است. هر چند بحمد‌الله تاکنون گزارشی از تلفات جانی در این منطقه گزارش نشده اما خانه و کاشانه خیلی‌ها آوار شده و از طرفی به دلیل صعب‌العبور بودن، روند امداد‌رسانی به ساکنان این منطقه نیز با سختی انجام می‌شود. البته در پی نخستین زلزله 7/5 ریشتری 12 مهر ‌در منطقه قلعه‌‌خواجه ‌استان خوزستان، بلافاصله تیم‌های امدادی و تجهیزات سپاه به منطقه اعزام و به یاری مردم شتافتند اما چون پس‌لرزه‌ها ادامه‌دار شده است و از طرفی با توجه به اینکه مصالح به کار گرفته شده برای ساخت منازل از نوع خشت و سنگ و چوب است، مشکلات فراوانی را برای زلزله‌زدگان و امدادرسان‌ها ایجاد کرده است. 
هر چند تیم‌های ارزیابی حادثه از هلال‌احمر، اورژانس، سپاه و دیگر نهادهای امدادرسانی از لحظات ابتدایی پس از وقوع زلزله در منطقه زلزله‌زده و مناطق اطراف حضور یافتند اما با توجه به صعب‌العبور بودن منطقه و عدم وجود راه دسترسی آسان، برآورد صحیح از میزان خسارات هنوز اعلام نشده است. 
در این باره مجتبی یوسفی، از نمایندگان استان خوزستان در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با «وطن‌امروز» گفت: شرایط زلزله‌زدگان این استان به دلیل تخریب خانه‌هایی که از جنس سنگ و چوب است و بعضا تا 100 درصد تخریب شده، نامساعد است. 
وی با بیان اینکه ساکنان شمال شرقی استان به دلیل وقوع زلزله‌های متعدد اخیر با مشکلات عدیده‌ای مواجه شده‌اند، افزود: کوهستانی بودن منطقه زلزله‌زده همراه با بافت پراکنده روستایی، همچنین محرومیت و نبود زیرساخت‌های عمرانی در این خطه مشکلات زلزله‌زدگان را از لحاظ امدادرسانی و تامین سرپناه موقت دوچندان کرده است. از طرفی با توجه به نزدیک بودن فصل سرما و سردسیر بودن منطقه، چنانچه اقداماتی در راستای اسکان موقت آنها در کانکس‌ها به ‌کار گرفته نشود، گذران زندگی برای آنها سخت خواهد بود. 
یوسفی ادامه داد: دولت، امدادگران و نهادهای خدمات‌رسان ابتدا باید با اسکان زلزله‌زدگان در کانکس، سلامت و مایحتاج آنها را تامین کنند و سپس دولت برای ساخت خانه‌های مستحکم با پرداخت وام بلاعوض و تسهیلات ارزان‌قیمت به یاری زلزله‌زدگان بشتابد. 
همچنین بر اساس اعلام «امرالله نوذری» فرماندار شهرستان اندیکا، از میان 600 روستای این شهرستان، بیش از نیمی از روستاها یعنی 330 روستا، متحمل خسارات فراوان شده و 30 روستا بین 80 تا 90 درصد خسارت دیده‌اند. 
وی با اشاره به آغاز فصل سرما در بخش شمال شرقی استان خوزستان اظهار داشت: اکثریت منازل روستاییان و عشایر کوچ‌کننده این منطقه، به صورت سنتی و از خشت و گل و سنگ است که با وقوع یک زلزله متوسطی با قدرت بیش از 5 ریشتر شاهد تخریب هستیم. 
کار امداد‌رسانی به زلزله‌زدگان از لحظات ابتدایی وقوع زلزله در منطقه توسط تیم‌های اورژانس، هلال‌احمر، کمیته امداد و دیگر نهادهای امدادرسان از جمله سپاه و بسیج آغاز شده است که با اولویت‌بندی مناطق در دسترس و توجه ویژه به آغاز فصل سرما، در منطقه کار امداد‌رسانی سرعت گرفته است. 
سپاه خوزستان از دیروز در روند امداد به زلزله‌زدگان به طور جدی ورود کرد که در این راستا، سرهنگ «سیدرسول موسوی» مسؤول آماد و پشتیبانی سپاه خوزستان با اشاره به اعزام اکیپ‌های امداد‌رسانی و توزیع اقلام ضروری از جمله وسایل گرمایشی اظهار داشت: روند جدی امدادرسانی به زلزله‌زدگان آغاز شده است و کار امداد‌رسانی با سرعت ادامه دارد. 
وی افزود: به محض اعلام خبر وقوع زلزله در منطقه اندیکا، حسب دستور فرماندهی سپاه استان خوزستان، شناسایی مایحتاج و تهیه و توزیع اقلام از امروز (دیروز دوشنبه) با تهیه و شناسایی اقلام ضروری از جمله علاءالدین، پتو و چادر آغاز شده است. مسؤول آماد و پشتیبانی سپاه خوزستان در ادامه تصریح کرد: تاکنون 500 بسته مواد غذایی و 50 دستگاه گرمایشی از نوع علاءالدین در میان زلزله‌زدگان توزیع کرده‌ایم و برای تأمین آب شرب مردم منطقه نیز 100 تانکر ثابت آبرسانی در مناطق زلزله‌زده حضور دارند. سرهنگ موسوی در انتها افزود: با توجه به نیاز مردم منطقه، کمک‌های بیشتری در مسیر توزیع میان مردم منطقه زلزله‌زده قرار دارد. 
 
* امداد‌رسانی به زلزله‌زدگان در مناطق صعب‌العبور
طبق گزارش‌های رسیده، در مناطق زلزله‌زده اندیکا به دلیل پراکندگی خانه‌ها در کوه و نبود مسیر دسترسی، امدادرسانی با چالش‌هایی مواجه است. برخی منازل کاملا تخریب شده و ترس هنوز در دل مردم از جمله زنان و کودکان از زلزله چند روز گذشته وجود دارد. در این میان امدادرسانی به روستاهای زلزله‌زده با ۲ چالش جدی مواجه است؛ چالش اول روستاهایی هستند که در ارتفاعات قرار دارند و هیچ راه دسترسی به آنها وجود ندارد. برای مثال روستای بنه شیرمحمد در کنار جاده قرار دارد ولی چون منازل روستایی به صورت پراکنده تا نوک کوه ساخته شده‌اند و هیچ راه ماشین‌رویی وجود ندارد، در رسیدگی به این روستا پس از زلزله تا حدی غفلت شده است. چالش دوم، روستاهای دورافتاده هستند که به دلیل وضعیت نامناسب جاده‌ای با خودروی معمولی امکان دسترسی به آنها وجود ندارد و اگر می‌خواهید از تمام مناطق زلزله‌زده بازدید کنید باید حتما از خودروی شاسی‌بلند استفاده کنید. 
خسارات زلزله اخیر غالبا در بخش «چلو» شهرستان اندیکاست. مردم این بخش زندگی عشایری دارند و نیمی از سال در خوزستان و نیم دیگر در چهارمحال‌وبختیاری ساکن هستند. به دلیل کوچ‌رو بودن اهالی این منطقه و بی‌توجهی به محرومیت آنها در سال‌های گذشته، حتی اگر زلزله‌ای در کار نبود از دیدن شرایط وخیم زندگی ساکنان روستاهای این بخش شرمنده می‌شدید. 
سازه منازل روستاهای بخش چلو از سنگ و چوب است و اهالی این روستاها با دست خودشان این سنگ‌ها را بر روی هم بنا کرده‌اند. اندک منازلی که دارای سازه معمولی هستند، آسیب به مراتب کمتری دیده‌اند اما سازه‌های دست‌ساز مردم روستانشین یا فروریخته‌اند یا در آینده بر اثر پس‌لرزه یا حتی بارش شدید باران فرو می‌ریزند. 
بنا بر مشاهدات میدانی، در ابتدای کار باید به میزان مورد نیاز چادر به منطقه ارسال شود بویژه چادرهای برزنتی که قابلیت استفاده در سرما را دارند. از سویی برخی لوازم خانگی اهالی منطقه بر اثر زلزله آسیب‌ دیده که مردم محروم این منطقه توان تعویض یا تعمیر آنها را ندارند. همچنین چنانچه برخی لوازم ابتدایی مانند پلیت و سیمان فراهم شود، مردم برای تعمیر آغل گوسفندان خود اقدام می‌کنند. از طرفی سرما نزدیک است و برخی منازل سنگ‌چین شده کاملا فروریخته‌اند و برخی ترک برداشته‌اند که در هر ۲ صورت این منازل قابل سکونت نیستند، لذا باید طرحی سبک، مقاوم و با مدت زمان اجرای کوتاه برای آنها اجرا شود. 
با وجود خسارات واردشده به منازل مسکونی، مردم این منطقه با روی گشاده به استقبال امدادرسان می‌روند. 
بنا به این گزارش، زمین‌لرزه‌های متعدد سبب شده در مناطق ایذه و اندیکا مردم و عشایر ساکن در این مناطق خسارات سنگینی ببینند و فصل سرما نیز بر مشکلات مردم افزوده است. به ‌هر حال همین خانه‌های سنگی و سرپناهی که از ساده‌ترین مصالح ساخته شده بر سرشان فرو ریخته است. تمام دارایی‌‌شان چند گوسفند و بز است که شاید فقط پاسخگوی امرار معاش و تغذیه خود و فرزندانش باشد که آنها هم از بخت بدشان زیر آوار تلف شده‌اند؛ اتفاقی که سبب شد مشکلات ریشه‌دار عشایر و ساکنان منطقه بیشتر از گذشته نمایان شده و توجه مسؤولان را به خود جلب کند و امیدواریم در دوره بازسازی خرابی‌های زلزله اخیر، مشکلات ریشه‌ای ساکنان منطقه نیز برای همیشه برطرف شود. 
 
* سپاه تا رفع کامل مشکلات زلزله‌زدگان اندیکا پای کار است
پس از وقوع زمین‌لرزه در منطقه قلعه‌خواجه و اندیکا نیرو‌های  سپاهی برای کمک‌رسانی به زلزله‌زدگان به این منطقه عازم شدند. مسؤول آماد و پشتیبانی سپاه ولیعصر خوزستان گفت: سپاه تا رفع کامل مشکلات زلزله‌زدگان اندیکا پای کار خواهد ماند و خدمات‌رسانی همچنان ادامه خواهد داشت. سرهنگ سیدرسول موسوی در گفت‌وگو با فارس اظهار کرد: با‌ تدبیر و دستور فرماندهی سپاه ولیعصر خوزستان پس از وقوع زمین‌لرزه در اندیکا، معاونت آماد سپاه با بسیج تمام امکانات وارد صحنه کمک و خدمات‌رسانی شد. وی افزود: کمک‌های خودرویی و تامین مایحتاج مردم از قبیل وسایل گرمایشی، مواد غذایی، آبرسانی و سایر ملزومات از جمله خدماتی است که توسط سپاه خوزستان انجام شد. مسؤول آماد و پشتیبانی سپاه ولیعصر خوزستان گفت: تاکنون ۵۰۰ بسته مواد غذایی، ۵۰ علاءالدین و ۱۰۰ تانکر ثابت آب توزیع و مستقر شده و سایر اقلام در حال ارسال به منطقه است که به محض رسیدن به اندیکا توزیع خواهد شد. وی ادامه داد: تا رفع کامل مشکلات مردم و منطقه پای کار خواهیم بود و خدمات‌رسانی همچنان ادامه خواهد داشت. 
***
    دستور رئیس‌جمهور  بر ای رسیدگی و امداد رسانی به زلزله زده‌گان خوزستان    
رئیس‌جمهور در تماس‌های تلفنی جداگانه با استاندار خوزستان و فرماندار اندیکا وضعیت رسیدگی به زلزله‌زدگان اندیکا را پیگیری کرد. حجت‌الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی، در تماس‌های تلفنی جداگانه با استاندار خوزستان و فرماندار اندیکا، ضمن پیگیری وضعیت رسیدگی به زلزله‌زدگان، دستوراتی را برای تسریع در امداد‌رسانی و بازسازی اماکن خسارت دیده صادر کرد. رئیسی در این تماس‌های تلفنی با اشاره به نزدیک شدن فصل سرما و صعب‌العبور بودن منطقه تاکید کرد: اسکان زلزله‌زدگان و بازسازی و ساخت اماکن خسارت‌دیده باید با سرعت انجام شود. رئیس‌جمهور همچنین دستور پیگیری و بازسازی منازل و اماکن تخریب شده را به بنیاد مسکن صادر کرد. 

Page Generated in 0/0153 sec