printlogo


کد خبر: 239145تاریخ: 1400/7/24 00:00
هدف سعودی‌ها برای حضور در فوتبال اروپا چیست؟
خرید اعتبار با توپ فوتبال

داریوش مجلل: ولیعهد عربستان برای ورود به عرصه فوتبال در اروپا با اهداف سیاسی به چند کشور باج داد. داستان حضور محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان در فوتبال انگلیس و خرید نیوکاسل ابعاد سیاسی و اقتصادی برای آل‌سعود داشت. 
 
* پروژه پاکسازی پرونده بن‌سلمان از جنایت و قتل‌عام
ابتدا باید دید چگونه بن‌سلمان موفق به کسب رضایت سازمان لیگ انگلیس و دولت این کشور شده تا نیوکاسل را خریداری کند. وی متهم اصلی پرونده قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار سعودی است که به صورت وحشتناکی در سفارت این کشور در استانبول در سال 2018 به قتل رسید. پرونده قتل این خبرنگار تنها اتهام سنگین ولیعهد سعودی نیست، بلکه جنگ علیه یمن در چند سال گذشته و قتل‌عام مردم بی‌گناه این کشور، از دیگر پرونده‌های سنگین بن‌سلمان در جامعه بین‌الملل به شمار می‌رود. تمام این پرونده‌های قتل و نقض حقوق بشر باعث شده در 3 سال گذشته بن‌سلمان تلاش زیادی کند تا یک باشگاه فوتبال در سطح یک دنیا خریداری کرده و از آن برای انجام کارهای اقتصادی و تطهیر چهره‌اش استفاده کند. 
 
* باج دادن به امیر قطر برای رفع مشکل «بین اسپورت»
ناکامی‌های پیاپی بن‌سلمان در کسب رضایت مسؤولان انگلیسی برای خرید نیوکاسل باعث شد ولیعهد سعودی دست به لابی‌گری بزند. نخستین و بزرگ‌ترین مشکل پیش‌ روی بن‌سلمان برای خرید باشگاه در اروپا شبکه «بین اسپورت» قطر بود. سعودی‌ها به دلیل راه‌اندازی یک شبکه تلویزیونی غیرمجاز و پخش بازی‌های فوتبال از شبکه بین اسپورت، در ۲ سال گذشته پرونده بزرگ سرقت برای‌شان تشکیل شده بود. شاکی اصلی سعودی‌ها شبکه بین اسپورت قطر است که حق پخش انحصاری مسابقات فوتبال در خاورمیانه را در اختیار دارد. محمد بن‌سلمان در نخستین گام بعد از عادی‌سازی روابط با دولت قطر، حل پرونده سنگین شکایت بین اسپورت را در اولویت گذاشت تا نخستین مانع برای خرید باشگاه مرتفع شود. در همین رابطه ۲ هفته قبل از آغاز دوره ریاست جمهوری بایدن در آمریکا، عربستان میزبان همپیمانان عربی خود شد تا بحران قطر به پایان برسد. امیر قطر در این جلسه حضور پیدا کرد و سعودی‌ها با آغوش باز از او استقبال کردند. در این جلسه مساله حق پخش بین اسپورت یکی از مسائل کلانی بود که بن‌سلمان مطرح کرد تا حل شود. 
 
* لابی با نخست‌وزیر انگلیس برای نادیده گرفتن پرونده قتل و جنایت در یمن
بعد از حل مشکل پرونده شکایت بین اسپورت، این بار نوبت سازمان لیگ برتر انگلیس رسید که 3 بار پیشنهاد سعودی‌ها را برای خرید نیوکاسل در 2 سال گذشته به دلیل پرونده‌های ضد حقوق بشری بن‌سلمان رد کرده بود. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا به سعودی‌ها قول داده بود رضایت مسؤولان انگلیس را برای فروش نیوکاسل کسب کند ولی با رفتن وی معادلات به هم ریخت، چون بایدن ارتباط تنگاتنگی با آل‌سعود نداشت. به همین خاطر بن‌سلمان برای برطرف کردن دومین مانعش، این بار دست به دامن بوریس جانسون، نخست‌وزیر انگلیس شد و امتیازاتی به بلندترین مقام سیاسی انگلیسی داد تا رضایت سازمان لیگ برتر انگلیس را کسب کند. در نهایت، صندوق سرمایه‌گذاری عربستان موفق شد 80 درصد سهام این باشگاه را خریداری کند. 
 
* انتخاب زبده‌ترین مسؤول اقتصادی برای پیشبرد اهداف سیاسی در فوتبال
بعد از حل مشکلات سیاسی برای خرید نیوکاسل، بن‌سلمان باید کسی را به عنوان رئیس انتخاب می‌کرد تا بتواند اهداف سیاسی و اقتصادی او را در فوتبال پیاده کند. یاسر الرمیان، مدیرعامل شرکت صندوق سرمایه‌گذاری عربستان و رئیس هیات‌مدیره شرکت آرامکو بهترین گزینه برای ریاست نیوکاسل بود تا بتواند اهداف محمد بن‌سلمان را در اروپا پیاده کند. تاجر زبده سعودی با 25 سال تجربه در مسائل اقتصادی کلان در عربستان، به عنوان رئیس جدید نیوکاسل انتخاب شد تا پشت پرده فوتبال، کارهای بزرگ اقتصادی را با ابزار ورزش انجام دهد و بتواند چهره بن‌سلمان را در دنیا مثبت نشان دهد. الرمیان از سال 2019 ریاست هیات‌مدیره شرکت آرامکو (شرکت ملی نفت عربستان) را بر عهده دارد. این شرکت از لحاظ مالکیت ذخایر (نفت خام و گاز طبیعی) یکی از باارزش‌ترین شرکت‌های جهان محسوب می‌شود و ارزش بازار آن تا ۵ تریلیون دلار برآورد شده که آن را باارزش‌ترین شرکت کنونی جهان می‌کند. انتصاب زبده‌ترین مسؤول اقتصادی عربستان به ریاست نیوکاسل، بیش از پیش به اهمیت خرید این باشگاه از سوی بن‌سلمان تاکید می‌کند تا بتواند پروژه‌های بلندمدت اقتصادی و سیاسی خود را در اروپا با تطهیر چهره‌اش استارت بزند. 

Page Generated in 0/0161 sec