printlogo


کد خبر: 239195تاریخ: 1400/7/25 00:00
پایان شمارش دستی آرای انتخابات پارلمانی عراق
رقابت صدر و مالکی
رایزنی 2 جریان‌ سیاسی شیعی برای تشکیل ائتلاف اکثریت

مشاور نخست‌وزیر عراق با اعلام پایان شمارش دستی آرای پنجمین انتخابات پارلمانی عراق، گفت نتایج این شمارش مطابق شمارش الکترونیک بوده است. دولت عراق دیروز از پایان شمارش دستی آرای پنجمین انتخابات پارلمانی این کشور خبر داد. خبرگزاری رسمی عراق (واع) به نقل از «عبدالحسین الهنداوی» مشاور «مصطفی الکاظمی» نخست‌وزیر عراق گزارش داد شمارش دستی آرا به پایان رسیده و نتایج به دست آمده از این شمارش مطابق نتایج شمارش الکترونیک است. عراق یکشنبه هفته گذشته پنجمین انتخابات پارلمانی بعد از سقوط رژیم بعث را برگزار کرد که مشارکت در آن 41 درصد بود. کمیساریای عالی انتخابات عراق که متولی برگزاری انتخابات بود، دوشنبه گذشته نتایج شمارش الکترونیک این انتخابات را اعلام کرد که نشان از کاهش کرسی‌های برخی ائتلاف‌های انتخاباتی داشت. اعتراض نامزدها و این ائتلاف‌ها به این نتایج باعث شد این نهاد متولی و ناظر بر انتخابات اعلام کند برخی حوزه‌ها را برای راستی‌آزمایی و انطباق با شمارش الکترونیک، دوباره دستی شمارش می‌کند. کمیساریای عالی انتخابات عراق در پاسخ به واکنش‌ها به درخواست لغو نتایج انتخابات گفت بازشماری همه آرا در شرایط خاصی امکان‌پذیر است و از بین 3600 حوزه انتخابات، تنها 140 حوزه به صورت دستی بازشماری شده است. با این حال شمارش دستی و دوباره این حوزه‌ها باعث شد به برخی ائتلاف‌ها ۲ تا ۶ کرسی به تعداد کرسی‌ها کسب شده اضافه شود. بر این اساس بعد از بازشماری آرا توسط کمیساریای عالی انتخابات، کرسی‌های ائتلاف الفتح از 14 به 20 کرسی و کرسی‌های ائتلاف دوله‌القانون نیز به 40 کرسی رسید. 
 
* دخالت امارات، آمریکا و انگلیس در انتخابات عراق
بنا بر نتایج اعلام شده از سوی کمیساریای عالی انتخابات عراق، هیچ‌یک از ائتلاف‌های سیاسی، میزان آرایی را که بر اساس آن قادر به تشکیل فراکسیون بزرگ‌تر در پارلمان باشند، کسب نکرده‌اند و ائتلاف میان گروه‌های سیاسی مختلف مانند دوره‌های پیشین، برای تشکیل کابینه ضروری است. ائتلاف‌های سیاسی مختلف نیز در حال رایزنی با یکدیگر برای ایجاد همپیمانی‌های جدید مانند دوره‌های پیشین هستند. در این میان برخی احزاب و ائتلاف‌های سیاسی و مقامات سیاسی عراق مدعی تقلب و دستکاری نتایج در این انتخابات هستند و از نقش امارات، انگلیس و آمریکا در این امر خبر می‌دهند. «حسین علی جاسم» نامزد انتخاباتی از حزب «حرکه حقوق» به ریاست «حسین مونس» از دخالت آمریکا، بریتانیا و امارات در نتایج انتخابات پارلمانی اخیر عراق خبر داد. وی در گفت‌وگو با پایگاه خبری العهد تاکید کرد: اشتباهاتی که با انتخابات پارلمانی همراه شد، صرفا تصادفی یا خودسرانه نبود. تقلبی که با این انتخابات پارلمانی همراه شد، به نفع کشورهای خارجی برای تضعیف نیروهای مقاومت است. حسین علی جاسم تاکید کرد: نیروهای سیاسی شواهد قانع‌کننده‌ای برای اثبات دخالت آمریکا، بریتانیا و امارات در نتایج انتخابات دارند و نیروهای سیاسی متضرر در این انتخابات، از روش‌های قانونی برای اعتراض و به چالش کشیدن مشروعیت این نتایج استفاده می‌کنند. «محمود المشهدانی» رئیس پیشین پارلمان عراق نیز فرضیه هک کردن و دخالت سایبری از سوی برخی کشورهای خارجی را تایید کرد و بدون نام بردن از کشوری با تایید تقلب در این انتخابات گفت: «نفوذ در این انتخابات، سایبری بود که تنها از سوی برخی کشورها امکان‌پذیر است و این چیزی نیست که نهادهای سیاسی عراقی بتوانند انجام دهند». «سید صدرالدین قبانجی» خطیب نماز جمعه نجف اشرف هم روز جمعه، تقلب در انتخابات پارلمانی عراق را تایید کرد و آن را «اظهر من الشمس» خواند و از احزاب سیاسی خواست قبل از شمارش دستی آرا با یکدیگر گفت‌وگو و نتایج انتخابات را پس از اصلاح آن بپذیرند. وی انتخابات اخیر عراق را تجربه‌ای موفق از نظر سیاسی و مذهبی دانست و گفت: مردم عراق کار خود را کرده‌اند و اکنون توپ در زمین کمیساریای انتخابات و نهادهای سیاسی کشور است. امام جمعه نجف اشرف در ادامه گفت: کمیساریای انتخابات عراق تایید کرده ۲ میلیون رای شمرده نشده است و این یک علامت سوال بزرگ درباره نقش کمیساریاست و موجب بی‌اعتمادی به آن می‌شود. 
 
* رایزنی حکیم با فیاض
«عمار حکیم» رئیس ائتلاف نیروهای حکومت ملی عراق با «فالح الفیاض» رئیس سازمان حشد‌الشعبی، تحولات سیاسی این کشور و نتایج انتخابات و میزان تأثیرگذاری آن بر آینده را مورد بحث و تبادل نظر قرار داد. حکیم در جریان این دیدار بر ضرورت ممانعت از بروز بحران سیاسی جدید به‌ سبب نتایج انتخابات تأکید کرد و گفت: عراق قوی مقتدر ضامن تأمین حقوق همه است. توجه همگان به فرهنگ گذشت به‌ نفع عراق ضروری است و باید راه‌های قانونی مورد توجه قرار گیرد. فراکسیون «النهج‌الوطن» هم اعلام کرد: 93 هزار رأی مفقود شده است. نوارهایی که به تشکل‌ها داده شده است، با نتایج انتخابات اعلام‌شده از سوی کمیساریا همخوانی ندارد و باید شمارش دستی در همه استان‌ها انجام شود. 
 
* حزب حلبوسی: هنوز ائتلافی نداشته‌ایم
ائتلاف تقدم تحت ریاست «محمد الحلبوسی» هرگونه ائتلاف با هر طرفی را تکذیب کرد. ائتلاف تقدم ضمن تکذیب هرگونه ائتلاف‌ تاکنون، تأکید کرد آنچه روزنامه العرب لندن اعلام کرده، نادرست است. این ائتلاف از رسانه‌ها خواست در انتشار اخبار دقت به خرج دهند و به منابع رسمی ائتلاف تقدم توجه کنند. ائتلاف تقدم اعلام کرد «یحیی المحمدی» به‌ عنوان سخنگوی ائتلاف مشخص شده است. 
 
* درخواست نوری مالکی
«نوری المالکی» رئیس ائتلاف دولت قانون از کمیساریای عالی مستقل انتخابات عراق خواست به موارد «اجحاف و اختلال» در نتایج انتخابات رسیدگی کند. المالکی تأکید کرد: مسیر درست تحقق اراده ملت، دموکراسی است که ملت عراق هزینه‌های بسیاری برای دستیابی به آن داده است و همواره نیز از آن دفاع خواهد کرد. او افزود: عراق مرحله تاریخی حساسی را تجربه می‌کند که همه در آن باید برای حفظ مسالمت اجتماعی و وحدت ملی و عدم تعمیق دودستگی‌ها و جلوگیری از آشوب و اختلافات عمیق و بن‌بست سیاسی تلاش کنند. المالکی ابراز اطمینان کرد همگان در عراق برای عبور از این مرحله حساس به ساحل امن بر اساس رهنمودهای مرجعیت عالی شیعه متناسب با مسؤولیت ملی خود عمل خواهند کرد. در همین حال روزنامه العربی‌الجدید در گزارشی به نقل از منابع سیاسی در بغداد خبر داد نوری المالکی می‌کوشد با ایجاد ائتلافی از دولت قانون (38 کرسی)، فتح (20 کرسی)، العقد الوطنی (6 کرسی)، نیروهای حکومت ملی (6 کرسی)، بابلیون (4 کرسی) و چند تشکل سیاسی دیگر که هر کدام یک یا ۲ کرسی به دست آورده‌اند، فراکسیونی از 90 کرسی تشکیل دهد. بر اساس این گزارش، یک مسؤول بلندپایه در دفتر سیاسی حزب الدعوه که خواست نامش فاش نشود، به این پایگاه گفته فراکسیون جدید تا چند روز آینده نهایی خواهد شد و همه تشکل‌های شیعی جز جریان صدر در آن حضور خواهند داشت و افزود اگر صدر بخواهد می‌تواند به برای تشکیل دولت ائتلافی به این فراکسیون بپیوندد. این منبع با بیان اینکه تماس‌هایی از کشورهای همسایه عراق نیز برای کمک به پیشبرد این طرح انجام شده، تصریح کرد: نامزد پیشنهادی این فراکسیون برای نخست‌وزیری، نوری المالکی است. 
 
* سهم‌خواهی فراکسیون مستقل از ائتلاف‌ها
«باسم خشان» نامزد مستقلی که بر اساس نتایج اولیه انتخابات به مجلس عراق راه یافته است، از تشکیل فراکسیون نمایندگان مستقل شامل 30 نماینده خبر داد. خشان به پایگاه خبری عراقی «ناس نیوز» گفت: فراکسیون نمایندگان مستقل در زمان حاضر با ۲ گزینه پیوستن به ائتلاف اکثریت برای تشکیل دولت یا تشکیل فراکسیون اپوزیسیون به ‌معنای واقعی کلمه مواجه است. او افزود: اپوزیسیون به ‌معنای حسابرسی از عملکرد دولت و ارزیابی آن و استیضاح و سؤال و تصویب و تعدیل قوانین است که همگی اصلی‌ترین مسؤولیت‌های نماینده مجلس است. خشان که در دوره سابق هم نماینده مجلس بود و در هفته‌های اخیر اظهاراتش درباره مقتدا صدر جنجال بسیاری به ‌پا کرد، گفت: دستیابی فراکسیون مستقل‌ها به مقام نخست‌وزیری چندان دور از ذهن نیست، چون به ‌نظر می‌آید جناح‌های صدر و مالکی از فرصت برابر برخوردار باشند و هر دو برای تکمیل فراکسیون اکثریت به مستقل‌ها نیاز دارند. او گفت: اگر نیروهای سیاسی به شرط‌های مستقل‌ها درباره تشکیل دولتی قاطع و مقتدر تعهد بدهند، وارد دولت می‌شویم، اگرنه راه اپوزیسیون را پیش می‌گیریم. 
 
* حزب بارزانی پست ریاست‌جمهوری را می‌خواهد
«شیرزاد قاسم» عضو حزب دموکرات کردستان به ‌ریاست «مسعود بارزانی» گفت: حزب دموکرات، پست ریاست‌جمهوری را با توجه به تعداد کرسی‌هایش که از همه احزاب کرد بیشتر است، سهم خود می‌داند. وی درباره رایزنی با گروه‌های سیاسی عراقی هم گفت: بحث مذاکرات با گروه‌های سیاسی دیگر در بغداد هم طولانی است و جزئیات گفت‌وگوها مشخص نشده است و پس از اعلام نتایج و کسب ضمانت از گروه‌های سیاسی عراقی با تأمین حقوق ما، همه چیز مشخص خواهد شد. 
 
* مداخله‌جویی آمریکا در انتخابات عراق
«داگلاس سلیمان» سفیر سابق آمریکا در عراق مدعی شد: ائتلاف فتح که خواهان خروج نیروهای آمریکایی از عراق بود، انتخابات را باخت. اعتراض فتح و دیگر گروه‌ها به نتایج انتخابات بی‌مورد است. وی در عین حال گفت: به مذاکره‌کنندگان با صدر توصیه می‌کنم مطمئن شوند دولتی را رهبری خواهد کرد که با آمریکا تعامل کند.

Page Generated in 0/0067 sec