printlogo


کد خبر: 239261تاریخ: 1400/7/26 00:00
مذاکره طبق قانون مجلس
وزیر امور خارجه در جلسه غیرعلنی: در مذاکرات احیای برجام و تعامل با آژانس به قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران پایبندیم این قانون دست تیم مذاکره‌کننده را بازتر کرده است

گروه سیاسی: جمهوری اسلامی ایران پس از بدعهدی‌های طرف‌‌های غربی در برجام، با توقف اجرای داوطلبانه‌‌‌‌‌ پروتکل الحاقی و تثبیت پیشرفت‌‌های هسته‌‌ای خود طی این مدت، در راستای اجرای قانون «اقدام راهبردی برای رفع تحریم‌‌ها و صیانت از منافع ملت ایران» مصوب مجلس، ضمن عدم وقت‌‌کشی توانست برگ برنده‌‌ای موثر برابر طرف غربی برای مذاکرات آینده داشته باشد؛ مساله‌‌ای که وزیر امور خارجه نیز با حضور در مجلس به آن اذعان کرد. 
به گزارش «وطن‌امروز»، روز گذشته حسین امیرعبداللهیان با حضور در جلسه غیرعلنی مجلس شورای اسلامی به ارائه‌‌‌‌‌ گزارشی از تحولات منطقه به نمایندگان پرداخت. با اینکه جزئیات محتوای این جلسه منتشر نشده، تعدادی از نمایندگان در گفت‌وگو با برخی خبرگزاری‌‌ها به تشریح قسمت‌‌هایی از صحبت‌‌های وزیر امور خارجه پرداختند. 
شهریار حیدری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفت‌وگو با تسنیم‌ درباره نشست غیرعلنی دیروز گفت:‌ نشست با حضور آقای امیرعبداللهیان و با دستور کار بررسی آخرین تحولات منطقه‌ای بویژه مرزهای کشور با همسایگان برگزار شد. نمایندگان در این نشست نقطه‌‌نظراتی داشتند و جمع‌بندی این بود که وزارت امور خارجه در حوزه دیپلماسی به ‌شکل فعال‌تری به مسائل منطقه ورود کند، رصد دقیق‌تری از وضعیت منطقه داشته باشد و با استفاده از ظرفیت همسایگان نسبت به تقویت ثبات و امنیت در منطقه اقدام کند. عضو کمیسیون امنیت ملی همچنین درباره نظر وزیر امور خارجه در رابطه با ادامه مذاکرات احیای برجام و نحوه تعامل ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: آقای امیرعبداللهیان تأکید کرد ایران به قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران،‌ پایبند خواهد بود. وی افزود: وزیر امور خارجه ضمن تشکر از مجلس بابت تصویب قانون هسته‌ای، پیام این قانون را برای طرف‌های مقابل کاملا قابل فهم عنوان و تأکید کرد این قانون دست تیم مذاکره‌کننده را بازتر کرده است. 
علیرضا سلیمی، عضو هیات‌‌رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با فارس در تایید این نقل قول اظهار داشت: آقای امیرعبداللهیان درباره نوع تعامل جمهوری اسلامی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم اعلام کرد ما به قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران که در مجلس یازدهم به تصویب رسیده است عمل خواهیم کرد، ضمن اینکه وزیر امور خارجه این قانون را قابل فهم برای طرف‌های مقابل دانست که پیام‌های خاصی دارد. 
وی ادامه داد: وزیر امور خارجه درباره مذاکرات هسته‌ای به صراحت اعلام کرد سیاست جمهوری اسلامی اقدام در برابر اقدام و عمل در برابر عمل است و آمریکایی‌ها باید حسن‌نیت و صداقت خود را نشان دهند و ایالات متحده حتما باید اقدام جدی قبل از مذاکره را انجام دهد، ضمن اینکه بنای تهران آن است که مذاکره را از زمانی که ترامپ از برجام خارج شد، دنبال کند. وی خاطرنشان کرد: وزیر امور خارجه در این نشست اعلام کرد جمهوری اسلامی مسیر مذاکرات هسته‌ای را از مسیر اقتصاد کشور جدا خواهد کرد و به هیچ‌وجه اقتصاد را شرطی نمی‌کند، ضمن اینکه دولت سیزدهم اقتصاد پایدار را فارغ از مسائل مرتبط با مذاکرات هسته‌ای پیگیری خواهد کرد. 
لازم به ذکر است محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، هفته گذشته در دیدار «آندراس ایبی» رئیس مجلس شورای ملی سوییس با اشاره به قانون هسته‌ای مصوب مجلس گفته بود: طبق قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها ایران باید اطمینان داشته باشد آمریکا فشار حداکثری به مردم ایران در تحریم‌ها را منتفی می‌کند. وی اضافه کرد: طبیعتا وقتی آمریکا از برجام خارج شده، باید گام اول را هم بردارد و پایبندی باید در برابر پایبندی باشد و نمی‌شود صرفا آنها از ایران توقعات برجامی داشته باشند اما خودشان آن را اجرا نکنند، ضمن اینکه نباید توافقات صرفا روی کاغذ باشد، بلکه بر اساس برجام باید تحریم‌ها لغو شده و ایران انتفاع اقتصادی داشته باشد. 
 
* قانون هسته‌‌ای مجلس چگونه به موازنه‌‌سازی در مذاکرات کمک کرد؟
قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران، آذر سال گذشته پس از ترور دانشمند شهید محسن دکتر فخری‌‌زاده در حالی تصویب شد که در همان زمان، مسؤولان دولت وقت به این مصوبه اعتراض کردند. دولت وقت و رسانه‌‌های حامی آن با طرح صحبت‌‌های گوناگون، این قانون را خلاف منافع ملی و باعث ضعف ایران در آینده‌‌‌‌‌ مذاکرات می‌‌دانستند. قانون اقدام راهبردی زمانی تصویب شد که دولت موسوم به تدبیر و امید و رسانه‌‌های وابسته‌‌اش به آمدن بایدن و بازگشت فوری به برجام امید بسته بودند. 
اکنون با گذشت قریب به یک ‌‌سال، نتایج مثبت قانون اقدام راهبری برای لغو تحریم‌‌ها و صیانت از منافع ملت ایران بیش از پیش نمایان شده است؛ مساله‌‌ای که وزیر امور خارجه نیز به آن اذعان کرد و در جلسه‌‌‌‌‌ غیرعلنی روز گذشته مجلس گفت این قانون دست تیم مذاکره‌کننده را بازتر کرده است. 
ایران سال گذشته توسعه توان هسته‌ای خود را در پاسخ به عمل نکردن تروئیکای اروپا (‌۳ کشور اروپایی در برجام) به تعهدات برجامی و تاکتیک اتلاف وقت تروئیکای اروپا، ذیل قانون هسته‌ای مجلس در دستور کار قرار داد. تحت این قانون، سازمان انرژی اتمی علاوه بر رساندن سطح غنی‌سازی به 60 درصد با سانتریفیوژهای نسل جدید IR6 و تولید اورانیوم فلزی، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را نیز متوقف کرد. هم‌اکنون طبق اظهارات محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی، ذخایر اورانیوم با غنای 20 درصد ایران از رقم 120 کیلوگرم فراتر رفته است. پیش‌تر طبق برجام مقرر شده بود سوخت اورانیوم ۲۰درصد به رآکتور تهران داده شود، در حالی ‌که این اتفاق رخ نداد و اگر ساخت این میزان سوخت را خودمان آغاز نمی‌کردیم، این موضوع امروز به یکی از معضلات‌ کشور تبدیل می‌شد. 
 
* سفر مورا به تهران و ادامه طلبکاری غرب
«انریکه مورا» معاون جوزپ بورل، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پنجشنبه هفته گذشته با سفر به تهران با علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت‌وگو کرد. در این نشست مقرر شد رایزنی‌ها طی ۲ هفته آینده در بروکسل ادامه یابد و معاون وزیر امور خارجه در این نشست گفت ایران برای مذاکرات جدی که نتیجه آن توافق عملی و نه توافق کاغذی باشد، همواره آماده است. البته شنیده‌های خبرنگار «وطن‌امروز» حاکی است در جریان سفر انریکه مورا به تهران و دیدار با معاون سیاسی وزیر امور خارجه، یک جشن تولد برای انریکه مورا تدارک دیده شده بود! اقدامی که با توجه به وضعیت مناسبات ایران و طرف مقابل بر سر برجام و همین‌طور با توجه به خلف وعده اروپا و آمریکا برای اجرای تعهدات‌شان در برجام و طلبکاری آنها برای فشار بر ایران، اقدام بجایی نبود کما اینکه مقامات اروپایی پس از این دیدار در تهران لحن طلبکارانه خود را در قبال ایران ادامه دادند. به عنوان مثال وزارت خارجه فرانسه در ادامه اتهام‌زنی‌های بی‌اساس، ضمن درخواست از تهران برای همکاری کامل با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، تأکید کرد ایران باید تمام اقدامات ناقض توافق هسته‌ای را متوقف کند. 
این در حالی است که طرف‌‌های غربی قدم اول را در راه نقض توافق با ایران برداشتند و جمهوری اسلامی ایران با استعانت از قانون اقدام راهبردی برای رفع تحریم‌‌ها و صیانت از منافع ملت ایران توانست اقدام متقابل انجام دهد. 
جمهوری اسلامی ایران با توقف اجرای داوطلبانه‌‌‌‌‌ پروتکل الحاقی و تثبیت پیشرفت‌‌های هسته‌‌ای خود طی این مدت، ضمن عدم وقت‌‌کشی توانست برگ برنده‌‌ای موثر در برابر طرف غربی برای مذاکرات آینده داشته باشد. به عبارت دیگر اجرای قانون مجلس توانست در برابر بدعهدی‌‌های اروپا و آمریکا، موازنه را درست کرده و به نفع ایران رقم بزند تا بتواند امتیازات بیشتری در زمینه‌‌‌‌‌ رفع تحریم‌‌ها به دست آورد. 

Page Generated in 0/0147 sec