ایران روز چهارشنبه از حصول توافق با 1+4 برای از سرگیری مذاکرات تا ماه آینده خبر داد
گروه سیاسی: معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان پس از دیدار روز چهارشنبه با «انریکه مورا» معاون مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی و هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام در بروکسل، برای رایزنیهای برجامی با هدف انجام مذاکرات دوجانبه با سرگئی ریابکوف، همتای روس خود درباره دور جدید مذاکرات در وین راهی مسکو شد.
به گزارش «وطنامروز»، علی باقری در شرایطی به روسیه سفر کرد که پس از دیدار چهارشنبه با انریکه مورا در پیامی توئیتری از حصول توافق بر سر آغاز مذاکرات وین قبل از پایان ماه نوامبر خبر داد. باقری در توئیتر نوشت: «گفتوگویی جدی و سازنده با انریکه مورا درباره عناصر ضروری مذاکرات موفق داشتم. توافق کردیم پیش از پایان ماه نوامبر مذاکرات را شروع کنیم. تاریخ دقیق هفته بعد اعلام خواهد شد».
معاون سیاسی وزیر امور خارجه پس از ورود به مسکو درباره زمان آغاز دور جدید مذاکرات با هدف لغو تحریمها گفت: آن چیزی که در دور جدید از اهمیت زیادی برخوردار است آمادگی طرف مقابل برای تصمیمگیری در زمینه لغو تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه است. باقری تصریح کرد: در مذاکرات لغو تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه علیه ملت ایران از این به بعد هم انتظار و هم پیشبینی ما این است که این ۲ کشور [روسیه و چین] همراهی خوبی را با مواضع جمهوری اسلامی ایران در قالب گفتوگوهایی که در قالب گروه 1+4 داریم، داشته باشند. معاون سیاسی وزیر امور خارجه همچنین در پاسخ به سوالی درباره استقبال آمریکا از گفتوگوهای جدید گفت: «گفتوگوهای ما با کشورهای 1+4 است».
باقری و هیات همراه دیروز با سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه و میخائیل بوگدانف، نماینده ویژه رئیسجمهوری روسیه در امور خاورمیانه و شمال آفریقا و معاون وزارت خارجه روسیه دیدار کردند.
* دیدار با ریابکوف
بر این اساس، علی باقری با سرگئی ریابکوف، همتای روس خود و مذاکرهکننده ارشد هستهای این کشور در وزارت خارجه روسیه درباره سازوکارهای لغو تحریمهای غیرقانونی علیه ملت ایران رایزنی کرد.
دیدار باقری با سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه برای اشتراک دیدگاهها درباره مذاکرات لغو تحریمهای ضدایرانی که قرار است در وین انجام شود برگزار شده است. بر اساس توافق انجامشده کشورمان با کشورهای گروه 1+4 قرار شد مذاکرات دوجانبهای نیز با هر یک از این کشورها برای اشتراک دیدگاهها درباره مذاکرات لغو تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران انجام شود و در همین چارچوب به دعوت ریابکوف نخستین دور این مذاکرات روز جمعه با طرف روس انجام شد.
در این دیدار ۲ طرف تاکید کردند گفتوگوهای جدید تنها در صورتی موفقیتآمیز خواهد بود که به لغو تحریمها و اجرای تمام و کمال تعهدات طرفین منجر شود. باقری با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران، فدراسیون روسیه و چین، دیدگاههای نزدیکی درباره مسائل منطقهای و بینالمللی بویژه برجام دارند، افزود: لازم است اعضای اروپایی 1+4 نیز به تعهدات خود پایبند باشند و برای لغو تحریمهای غیرقانونی تلاش کنند.
* ابراز خرسندی چین
سخنگوی وزارت خارجه چین روز پنجشنبه در یک نشست خبری با اعلام اینکه دولت متبوعش از آغاز مجدد مذاکرات وین استقبال میکند، تأکید کرد احیای برجام به نفع جامعه بینالمللی است. وانگ ونبین در پاسخ به سوالی درباره اظهارات روز گذشته علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اینکه مذاکرات احیای برجام در وین قبل از پایان ماه نوامبر [حداکثر تا یک ماه آینده] از سر گرفته خواهد شد، گفت: «بازگرداندن برجام به مسیر عادی آن در اسرع وقت به نفع جامعه بینالمللی است و صلح و ثبات را در منطقه ارتقا میدهد». سخنگوی وزارت خارجه چین ادامه داد: چین از اظهارات ایران مبنی بر بازگشت به مذاکرات وین تا قبل از پایان نوامبر استقبال میکند. دیپلمات چینی با تأکید بر اینکه همه طرفهای مذاکرات وین باید برای دستیابی به نتایج عینی با رعایت اصل انصاف در مذاکرات تلاش کنند، اظهار داشت: «ایالات متحده باید سیاست غلط فشار حداکثری علیه ایران را اصلاح کند و ایران هم پایبندی کامل به تعهداتش را از سر گیرد. سایر طرفها نیز باید فضای مطلوبی را برای دستیابی به این اهداف فراهم کنند».
* کاخ سفید: آماده مذاکره با حسننیت هستیم
مشاور امنیت ملی کاخ سفید در واکنش به اعلام آمادگی ایران برای ازسرگیری مذاکرات در وین شامگاه پنجشنبه مدعی شد هنوز برای او مشخص نیست ایران آماده بازگشت به مذاکرات وین است یا خیر. جیک سالیوان در این باره گفت: «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا در حاشیه اجلاس گروه ۲۰ با «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان، «امانوئل مکرون» رئیسجمهور فرانسه و «بوریس جانسون» نخستوزیر انگلیس دیدار و درباره هماهنگسازی مواضع غرب در مذاکرات وین رایزنی خواهد کرد. سالیوان در جمع خبرنگاران در واشنگتن مدعی شد: «هنوز برای من کاملا روشن نیست که ایرانیها آماده بازگشت به مذاکرات هستند یا خیر. ما سیگنالهای مثبتی شنیدهایم که آنها آمادهاند اما فکر میکنم لازم است صبر کنیم ببینیم آنها در میز مذاکرات حاضر میشوند یا خیر یا اینکه این کار را چه زمانی انجام میدهند». مشاور امنیت ملی کاخ سفید اضافه کرد: ما برای مذاکره با حسننیت(!) جهت بازگشت دوجانبه به برجام آمادهایم. امیدواریم آنها هم آماده باشند!
* تلاش اتحادیه اروپایی برای تعیین تاریخ مذاکرات وین
اتحادیه اروپایی هم روز گذشته با مفید ارزیابی کردن دیدار «علی باقری» و «انریکه مورا» اعلام کرد به دنبال تعیین تاریخی برای بازگشت به وین است. «پیتر استانو» سخنگوی امور خارجه اتحادیه اروپایی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری رسمی کویت در این زمینه گفت: «میتوانم تأیید کنم که این ۲ مقام دیدار مفیدی داشتند. این دیدار به تعیین مسیری به سمت ازسرگیری مذاکرات در وین کمک کرد». دیپلمات اروپایی افزود: «جوزپ بورل» مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی و هماهنگکننده امور برجامی و تیم وی بشدت در تلاش برای شروع مجدد گفتوگوهای وین در اسرع وقتند. استانو افزود: آنها همچنان مشغول هستند و در تلاش با دیگر شرکای خود به دنبال تعیین تاریخی برای گردهمایی دوباره در وین در سریعترین زمان ممکن هستند.
* اکنون نوبت بایدن است
نشریه آمریکایی «ویک» در یادداشتی تحلیل کرد اگر ایران به توافق هستهای بازنگردد، باید واشنگتن را مقصر آن دانست. این نشریه در توضیح عبارت مذکور نوشت: «ما این را میدانیم، زیرا ایران روز چهارشنبه اعلام کرد برای احیای توافق هستهای، دوباره به مذاکرات خواهد پیوست. این خبری غافلگیرکننده است، زیرا انتخاب ابراهیم رئیسی در ماه ژوئن به ریاستجمهوری، امیدها به توافق آمریکا و ایران را کاهش داد اما ظاهرا هنوز امیدی هست». این گزارش ادامه میدهد: «اکنون نوبت بایدن است که تلاشی همراه با حسننیت برای احیای توافق هستهای انجام دهد. سوال اینجاست که آیا او از این فرصت استفاده خواهد کرد؟» نشریه ویک میافزاید: «گفتن آن سخت است. بایدن سال گذشته به طرز معقولی در کمپین انتخاباتی خود مبنی بر تعامل مجدد با ایران شرکت کرد اما او اکنون اقدامات سردرگمکنندهای را انجام میدهد. ماه فوریه، دولت پیشنهادی را رد کرد که در آن واشنگتن و تهران به طور همزمان مجددا به توافق هستهای بازگردند؛ یعنی همزمان با از سرگیری پایبندی ایران به تعهداتش، آمریکا نیز تحریمها را کاهش دهد. در عوض، کاخ سفید به ایران گفت اول شما [به تعهداتتان بازگردید]. ایران نیز به جای پذیرش این شرط نابرابر، ترجیح داد به افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده خود ادامه دهد».
***
وندی شرمن: میخواستیم غنیسازی ایران را برای همیشه تعطیل کنیم
«وندی شرمن» معاون وزیر خارجه آمریکا در مصاحبهای با فارنپالیسی به شکست برنامههای دولتهای متعدد کشورش برای به تعطیلی کشاندن برنامه غنیسازی جمهوری اسلامی ایران اعتراف کرد. شرمن که در دولت «باراک اوباما» معاون سیاسی وزارت خارجه و سرپرست تیم مذاکرهکننده آمریکا با ایران بود، در مصاحبه با مجله فارنپالیسی به توضیح سیاستهای دولتهای آمریکا درباره برنامه غنیسازی ایران پرداخت. او گفت: «ایالات متحده در تمام جلسات رسمی تأکید کرده بود ایران نباید هیچ تأسیسات غنیسازی یا فرآیند غنیسازی داشته باشد». معاون وزیر خارجه آمریکا در ادامه به درک حاصلشده در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما درباره امکانناپذیر بودن سیاست «غنیسازی صفر» پرداخت و افزود: «ما میخواستیم برنامه[غنیسازی ایران] را برای همیشه تعطیل کنیم اما رئیسجمهور [اوباما] به این درک رسیده بود که نمیتوان دانش یاد گرفته شده را از آدمها پس گرفت و به همین خاطر، او اینکه ایران یک برنامه غنیسازی کوچک، محدود و غیرنظامی را که ذیل معاهده منع اشاعه تسلیحات اتمی و تحت نظارت و راستیآزمایی آژانس اتمی باشد، بررسی کرد».