printlogo


کد خبر: 239941تاریخ: 1400/8/15 00:00
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد در آخرین گزارش خود اعلام کرد
قیمت جهانی مواد غذایی رکورد 10 ساله را شکست

بر اساس آخرین آمار، قیمت مواد غذایی در سراسر جهان همچنان در حال افزایش است و ماه گذشته به بالاترین سطح در یک دهه اخیر رسیده است.  سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد(فائو) وابسته به سازمان ملل متحد می‌گوید قیمت جهانی مواد غذایی پس از افزایش ۳۰ درصدی در سال گذشته به بالاترین سطح در یک دهه گذشته رسیده است. ارقام این آژانس نشان‌دهنده افزایش هزینه غلات و روغن‌های گیاهی در سراسر جهان است. قیمت روغن نباتی پس از افزایش تقریبا ۱۰ درصدی در ماه اکتبر به بالاترین حد خود رسیده است. اختلال در عرضه، قیمت بالای کالاها، تعطیلی کارخانه‌ها و مخاصمات سیاسی از جمله دلایلی عنوان شده‌اند که به افزایش قیمت‌ها دامن‌ زده‌اند. فائو اعلام کرد قیمت غلات در مقایسه با سال گذشته بیش از ۲۲ درصد افزایش یافته است. بالا رفتن قیمت گندم یکی از عوامل اصلی افزایش قیمت مواد غذایی عنوان شده است. برآورد می‌شود در ۱۲ ماه گذشته تقریبا 40 درصد قیمت این محصول افزایش یافته است.  شاخص قیمت غذای فائو که تغییرات ماهانه سبدی از غلات، دانه‌های روغنی، محصولات لبنی، گوشت و شکر را بررسی می‌کند، در اکتبر به 2/133 واحد رسیده است که بالاترین رکورد از ژوئیه سال ۲۰۱۱ محسوب می‌شود. شاخص سپتامبر پیش از این 2/129 واحد اعلام شده بود و قیمت‌ها بر مبنای سالانه اکتبر 3/31 درصد افزایش داشت.  شاخص قیمت غلات فائو در اکتبر نسبت به ماه پیش از آن 2/3 درصد رشد کرد که ناشی از رشد 5 درصدی قیمت گندم بود که برای پنجمین ماه متوالی افزایش یافت و به بالاترین رکورد از نوامبر سال ۲۰۱۲ رسید. فائو درباره گندم گفت: محدودیت عرضه در بازارهای جهانی به دلیل برداشت کمتر در کشورهای صادرکننده بزرگ بویژه کانادا، فدراسیون روسیه و آمریکا، همچنان قیمت‌ها را تحت فشار صعودی قرار داده است. بهای معاملات گندم همچنین در نوامبر به رکورد جدیدی افزایش یافت. قیمت‌ گندم در آمریکا در بالاترین حد از سال ۲۰۱۲ ایستاد و بهای معاملات ماه آتی پاریس هم به رکورد بالایی صعود کرد.  فائو همچنین معتقد است افزایش قیمت روغن نباتی به سبب افزایش هزینه روغن پالم، سویا، آفتابگردان و... است. بنا بر اعلام فائو در مالزی به سبب کمبود کارگر مهاجر تولید روغن پالم کاهش یافته و قیمت افزایش پیدا کرده است.  بدین ترتیب، کمبود نیروی کار به افزایش هزینه‌های تولید و حمل‌و‌نقل مواد غذایی در سایر نقاط جهان نیز می‌انجامد. 
علاوه بر موارد ذکر شده، کرونا نیز حمل‌و‌نقل و انتقال مواد غذایی و زنجیره توزیع را با مشکل مواجه کرده است. اختلال در حمل‌و‌نقل همچنین بر قیمت شیر نیز تاثیر گذاشته است به طوری که هزینه محصولات لبنی در سال گذشته تقریبا ۱۶درصد افزایش یافته است.  شاخص قیمت روغن‌های گیاهی فائو در اکتبر تحت تاثیر قیمت بالای روغن پالم به دلیل کمبود کارگر در مالزی، بر مبنای ماهانه 6/9 درصد رشد کرد. در مقابل شاخص قیمت شکر فائو در اکتبر 8/1 درصد کاهش یافت و به روند رشدی که در 6 ماه گذشته داد، پایان بخشید. 
فائو پیش‌بینی کرد تولید غلات جهان در سال ۲۰۲۱ به ۲میلیارد و ۷۹۳ میلیون تن می‌رسد که در مقایسه با ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تن برآورد ماه پیش این سازمان اندکی کمتر بود. برآورد پایین‌تر فائو منعکس‌کننده کاهش برآورد تولید گندم ایران، ترکیه و آمریکا بود که پیش‌بینی افزایش تولید مناطق دیگر را تحت‌الشعاع قرار داد. تولید جهانی غلات که از سوی فائو برآورد شده است، همچنان رکورد بالایی محسوب می‌شود اما پایین‌تر از تقاضا بوده و به کاهش سطح ذخایر غلات منتهی می‌شود. 

Page Generated in 0/0053 sec