printlogo


کد خبر: 240031تاریخ: 1400/8/17 00:00
997 بیمارستان نیازمند خون
سخنگوی سازمان انتقال خون در گفت‌و‌گو با «وطن امروز» خبر داد فراخوان عمومی برای اهدای خون به دلیل کاهش شدید ذخایر خونی کشور

مصرف خون این روزها در پی انجام عمل‌های جراحی که در دوران کرونا متوقف شده بود، افزایش یافته که به گفته مسؤولان سازمان انتقال خون مشارکت بیشتر و مستمر مردم برای اهدای خون را می‌طلبد. 
به گزارش«وطن‌امروز»، میزان مراجعه مردم به مراکز اهدای خون معمولا با کاهش دمای هوا و بارش‌ها کم می‌شود. این موضوع در کنار برخی مسائل چون انجام واکسیناسیون کرونا در کشور باعث شده آمار اهدا‌کنندگان خون به نسبت قبل سیری نسبتا نزولی به خود گیرد. این در حالی است که به گفته کارشناسان سازمان انتقال خون، اهدای خون برای افرادی که واکسن کرونا تزریق کرده‌اند تاثیری بر کاهش اثر واکسن بر جا نمی‌گذارد. البته افرادی که واکسن آسترازنکا و اسپوتنیک دریافت کرده‌اند تا ۲ هفته معافیت اهدای خون داشته و بعد از آن می‌توانند نسبت به اهدای خون اقدام کنند اما سایر واکسن‌ها هیچ نوع معافیت زمانی نداشته و افراد بعد از دریافت واکسن می‌توانند اقدام به اهدای خون کنند. از طرفی هیچ نوع محدودیتی برای اهدای خون در افراد بهبودیافته که قبلا به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند وجود نداشته و آنها یک ماه پس از بهبودی می‌توانند اقدام به اهدای خون کنند. همچنین برخی افراد که تنها در تست پی‌سی‌آر، کرونای آنها مثبت شده است می‌توانند خون اهدا کنند، چرا که کرونا از طریق خون منتقل نمی‌شود ولی در مجموع برای اطمینان از وضعیت خود فرد که سطح ایمنی وی حفظ شود، بهتر است یک ماه بعد از بهبودی اهدای خون انجام ‌شود. سخنگوی سازمان انتقال خون در گفت‌وگو با «وطن‌امروز» درباره وضعیت ذخایر خونی در کشور گفت: میزان ذخایر خون در کشور بستگی به اقبال مردم در اهدای خون به صورت روزانه و مستمر دارد، بنابراین میزان ذخایر خون درون رگ‌های مردم اهدا‌کننده خون است اما با توجه به نیاز بیمارستان‌ها و مراکز درمانی بویژه برای تامین خون بیماران تالاسمی، این نیاز این روزها بیشتر شده است که مردم باید به این امر خیر و خداپسندانه مبادرت ورزند. 
دکتر بشیر حاجی‌بیگی در ادامه با بیان اینکه برای اهدای خون در سراسر کشور فراخوان عمومی اعلام شده، گفت: هر ساله با شروع فصل سرما و بارندگی‌ها و همچنین کوتاه شدن طول روز، میزان مراجعه برای اهدای خون معمولا کاهش می‌یابد. این در حالی است که این روزها به دلیل عمل‌های جراحی تخصصی و فوق‌تخصصی و همچنین گسترش خون آنکولوژی و مراکز پیوند اعضا، در کنار رشد چشمگیر فضاهای درمانی و بیمارستانی در استان‌های فارس، تهران، اصفهان، خراسان رضوی، خوزستان، آذربایجان شرقی، مازندران و گیلان نیاز به خون افزایش یافته است. حاجی‌بیگی افزود: از طرفی در مناطق شمالی و جنوبی کشور که با کثرت بیماران تالاسمی مواجهیم (استان‌های مازندران و گیلان در شمال و بوشهر، بندرعباس، خوزستان و سیستان‌وبلوچستان در جنوب)، به دلیل بالا بودن مصرف «گلبول قرمز فشرده» نیاز به خون زیاده شده است که با فعال‌سازی طرح شبکه ملی خون‌رسانی کشور اقدامات لازم برای تامین نیاز مصرف خون این مناطق به دلیل وجود بیماران تالاسمی انجام شده است. 
سخنگوی سازمان انتقال خون در ادامه با اشاره به خودداری برخی‌ از ترس اینکه مبادا با اهدای خون به کرونا مبتلا شوند، گفت: با علم و یقین کامل می‌گویم کرونا با انتقال خون منتقل نمی‌شود. از طرفی تمام پروتکل‌های بهداشتی در مراکز انتقال خون بخوبی رعایت می‌شود و همه وسایل و تجهیزات در این مراکز استریل شده و یکبار مصرف مورد استفاده قرار می‌گیرد، بنابراین مردم با خاطری آسوده برای اهدای خون به مراکز انتقال خون مراجعه کنند. 
وی اظهار داشت: کشورهای مختلف برای تزریق واکسن‌ها دستورالعمل‌های مختلفی دارند که این دستورالعمل‌ها بستگی به نوع ساختار واکسن دارد؛ به طور مثال در برخی مقالات علمی اعلام شده است کسانی که واکسن اسپوتنیک و آسترازنکا تزریق کرده‌اند 27 روز و در برخی مقالات 14 روز بعد می‌توانند اقدام به اهدای خون کنند. البته در کشور ما 2 هفته زمان برای افرادی که این نوع واکسن‌ها را تزریق کرده‌اند در نظر گرفته شده است. یعنی اگر فردی یکی از این ۲ واکسن را تزریق کرده باشد پس از 2 هفته می‌تواند بدون هیچ مشکلی خون اهدا کند. 
وی در ادامه افزود: همچنین افرادی که واکسن‌هایی نظیر سینوفارم و برکت را تزریق کرده‌اند، پس از رفع واکنش‌های اولیه یعنی حدود یک هفته می‌توانند خون اهدا کنند، علاوه بر این مبتلایان به «کووید-‌19» نیز حدود یک ماه پس از بهبودی می‌توانند اقدام به اهدای خون کنند. 
سخنگوی سازمان انتقال خون ایران در ادامه اظهار داشت: سازمان انتقال خون ایران موظف به تامین نیاز خون و فرآورده‌های آن در 997 بیمارستان و مراکز درمانی است که  اکنون به خون نیاز دارند و حدود 100 بیمارستان در تهران هستند. 
وی در پاسخ به اینکه چرا در برخی شهرستان‌ها مرکز انتقال خون وجود ندارد و چه اقداماتی برای گسترش مراکز انتقال سیار خون شده است، گفت: یکی از شاخص‌های مهم ارتقای مراکز انتقال خون دسترسی آسان مردم به مراکز انتقال خون است. هر چند سازمان انتقال خون اقدامات خود را در راستای گسترش مراکز انتقال خون به کار گرفته است اما باز هم نیاز است که این مراکز با همت مسؤولان افزایش یابد. 
حاجی‌بیگی ادامه داد: البته اکنون در پی فراخوان عمومی برای اهدای خون و شکل‌گیری پویش‌های مردمی، از مراکز انتقال خون درخواست می‌شود تیم‌های سیار برای گرفتن خون اعزام شوند. امید است مسؤولان و نمایندگان مجلس در راستای گسترش مراکز اهدای خود تلاش کنند تا مردم برای اهدای خون به راحتی بتوانند در نزدیک‌ترین مکان اقدام به اهدای خون کنند. 
وی ادامه داد: به همه گروه‌های خونی برای اهدای خون نیاز داریم اما به دلیل اینکه ۹۰درصد مردم ایران دارای گروه خون مثبت هستند، اهدای خون دارندگان گروه خونی منفی بسیار مهم و حائز اهمیت است. مردم ایران بر اساس آمارهای صحیح، ۳۳ درصد دارای گروه خونی O مثبت، ۲۷ درصد دارای گروه خونی A مثبت، ۲۳ درصد دارای گروه خونی B مثبت و ۷ درصد دارای گروه خونی AB مثبت هستند و در جمع ۱۰ درصد مردم ایران که دارای گروه‌های خونی منفی هستند، ۴ درصد دارای گروه خونی O منفی، ۳ درصد دارای گروه خونی A منفی، 2 درصد دارای گروه خونی B منفی و یک درصد دارای گروه خونی AB منفی هستند. 

Page Generated in 0/0064 sec