printlogo


کد خبر: 240641تاریخ: 1400/9/2 00:00
طبق تازه‌ترین گزارش مرکز آمار، تورم نقطه به نقطه با افت 5/3 درصدی به 7/35 درصد رسیده است
ادامه خط ترمز تورم
نرخ تورم سالانه آبان‌ ١٤٠٠ برای خانوارهای کشور به 4/44 درصد رسید که نسبت به ماه گذشته، یک درصد کاهش یافت

گروه اقتصادی: روز گذشته گزارش مرکز  آمار ایران از شاخص قیمت مصرف‌کننده منتشر شد که بر اساس این گزارش نرخ تورم در پایان آبان‌ با یک درصد کاهش به 4/44 درصد و تورم نقطه به نقطه با افت 5/3 درصدی به 7/35 درصد رسید. نرخ تورم سالانه آبان‌ ١٤٠٠ برای خانوارهای کشور به 4/44 درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، یک واحد درصد کاهش نشان می‌دهد. با مشاهده نمودار تورم سالانه در دولت سیزدهم متوجه این نکته می‌شویم که نسخه‌های دولت به منظور کشیدن ترمز تورم جواب داده است و نتایج عدم استقراض از بانک مرکزی به منظور تامین کسری بودجه را شاهد هستیم. 
 
* کاهش نرخ تورم نقطه‌ای خانوارهای کشور
منظور از نرخ تورم نقطه‌ای، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه مشابه سال قبل است. نرخ تورم نقطه‌ای در آبان‌ ١٤٠٠ به عدد 7/35 درصد رسیده است؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین 7/35 درصد بیشتر از آبان ١٣٩٩ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کرده‌اند. 
نرخ تورم نقطه‌ای آبان‌ ١٤٠٠ در مقایسه با ماه قبل 5/3درصد کاهش یافته است. نرخ تورم نقطه‌ای گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» با کاهش 1/14 واحد درصدی به 4/46 درصد و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» با افزایش 7/0 واحد درصدی به 2/30 درصد رسیده است. 
این در حالی است که نرخ تورم نقطه‌ای برای خانوارهای شهری 3/35 درصد است که نسبت به ماه قبل 1/3 درصد کاهش داشته است. همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی 4/37 درصد بوده که نسبت به ماه قبل 5/6 واحد درصد کاهش داشته است. 
 
* کاهش نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور
منظور از نرخ تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل است. نرخ تورم ماهانه آبان ١٤٠٠ به 5/2درصد رسیده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل، 2/1 درصد کاهش داشته است. تورم ماهانه برای گروه‌های عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» و «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» به ترتیب 1/3 درصد و 1/2 درصد بوده است.  این در حالی است که نرخ تورم ماهانه برای خانوارهای شهری 4/2 درصد است که نسبت به ماه قبل 2/1 درصد کاهش داشته است. همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی 7/2 درصد بوده که نسبت به ماه قبل 4/1 درصد کاهش داشته است. 
 
* کاهش نرخ تورم سالانه خانوارهای کشور
منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن است. نرخ تورم سالانه آبان‌ ١٤٠٠ برای خانوارهای کشور به 4/44 درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، یک واحد درصد کاهش نشان می‌دهد. 
همچنین نرخ تورم سالانه برای خانوارهای شهری و روستایی به ترتیب 6/43 درصد و 3/48 درصد است که برای خانوارهای شهری 1/1 درصد کاهش و برای خانوارهای روستایی 3/1 درصد کاهش داشته است. 
 
* تغییرات قیمت‌ها در ماه جاری
در گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به گروه «ادویه و چاشنی» (رب گوجه فرنگی، زعفران و سس گوجه فرنگی)، گروه «سبزیجات» (گوجه فرنگی، فلفل دلمه‌ای و سیب زمینی) و گروه «انواع گوشت» (گوشت مرغ، کالباس و سوسیس) است. در گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات»، گروه «حمل‌و‌نقل» (انواع خودروی سواری و لاستیک خودرو)، گروه «پوشاک و کفش» (انواع پوشاک) و گروه «هتل و رستوران» (غذاهای سرو شده در رستوران) بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشته‌اند. 
 
* درصد تغییرات شاخص قیمت در دهک‌های هزینه‌ای کل کشور در ماه جاری
دامنه تغییرات نرخ تورم سالانه در آبان‌ ١٤٠٠ برای دهک‌های مختلف هزینه‌ای از 44 درصد برای دهک هشتم تا 2/47 درصد برای دهک دوم است. 
 
* ترجیحی‌بگیران هنوز در صدر افزایش قیمت
بررسی گزارش تورم آبان‌ماه مرکز آمار نشان می‌دهد هنوز کالاهای مشمول تخصیص ارز ترجیحی پیشتاز افزایش تورم هستند به طوری که تورم شیر، پنیر و تخم‌مرغ 9/70 درصد، روغن و چربی‌ها 47 درصد و نان و غلات 9/46 درصد بوده است. طبق مستندات این گزارش به طور کلی ردیف «خوراکی و آشامیدنی‌ها» که بیشترین هدف محل اصابت ارز ترجیحی هستند 47 درصد تورم داشته‌اند اما ردیف‌های دیگر تورم کمتری را تجربه کرده‌اند. برای مثال ردیف «مسکن، آب، برق، گاز و سایر خدمات» 6/25 درصد تورم را تجربه کرده است. نباید فراموش کنیم که دولت ظرف یک سال اخیر بیش از 10 میلیارد دلار ارز ترجیحی و یارانه پنهان برای کنترل قیمت اقلام خوراکی پرمصرف و کالاهای اساسی به 7 ماده اولیه دانه‌های روغنی، کنجاله سویا، روغن خام، ذرت، جو، گندم و دارو تخصیص داده است. قرار بود این یارانه پنهان باعث کاهش قیمت کالاهایی مانند مرغ، تخم‌مرغ، گوشت قرمز و روغن‌های خوراکی شود که این مهم محقق نشده است. حتی می‌بینیم افزایش قیمت این اقلام از دیگر کالاها بیشتر بوده است. این نشان می‌دهد ارز ترجیحی در اصلی‌ترین هدف خود یعنی کنترل قیمت این اقلام ناکام مانده است.
 

Page Generated in 0/0155 sec