محمد سلحشور: «تقویت روحیه امید و اعتماد در بین مردم»، بایسته فراموشنشدنی و ضروری روزگار ما است که رئیسجمهور نیز روز گذشته بار دیگر بر حرکت تمام اجزای نظام به سمت تحقق این مهم تاکید کرد. قابل کتمان نیست تجربه تلخ مردم از حکمرانی دولتمردان سابق باعث شده ۲ عنصر «امید» و «اعتماد» در میان بسیاری از مردم بویژه طبقات متوسط و ضعیف جامعه تضعیف شود.
احیای «امید» و «اعتماد» آن هم در شرایطی که بافت سیاسی کشور در سالهای اخیر دچار تحولات گستردهای شده، به عنوان وظیفهای تخلطیناپذیر از سوی مردم و نخبگان مطالبه خواهد شد. شواهد نیز گویای این امر است که تغییر قوه اجرایی و روی کار آمدن دولت سیزدهم و مشاهده عزم و جهد دولتمردان، فضای عمومی جامعه را تا حد قابل توجهی تغییر داده و حتی بخشی از مردمی که روز 28 خرداد نیز پای صندوقهای رای حاضر نشدند (بر اساس نظرسنجیها) از تغییرات ماههای اخیر استقبال کردهاند.
در چنین فضایی، گذر زمان اقتضائات خاص خود را خواهد داشت، به عبارت دیگر هر قدر به عمر دولت افزوده شود، انتظارات افکار عمومی نیز مضاعف خواهد شد و بیش از آنکه خواهان مشاهده تغییرات در رفتار دولتمردان باشند، به دنبال تجربه تغییرات در زندگی روزمره خود خواهند بود. صیانت از امید جامعه و جلوگیری از افول اعتبار دولت به عنوان مهمترین سرمایه رئیسجمهور، امر مهمی است که نباید در کشاکش وقایع و فرازونشیبهای مدیریت کشور نادیده گرفته شود. وعده رئیسجمهور در زمینه مبارزه جدی با فساد و ممانعت از شکلگیری حاشیه امن برای افراد نزدیک به دولت، تا زمانی که سرفصل رفتار دولتمردان باشد، یقینا حمایت مردم نیز به کمک دولت خواهد آمد. اواسط آبانماه بود که رئیسی با بیان اینکه اگر فسادی در مجموعه دولت محرز شد، اول مسؤولان با فرد خاطی برخورد کنند و سپس او را برای طی مراحل قانونی به مراجع قضایی معرفی کنند، گفت: بنده هیچ خط قرمزی ندارم؛ نه دفترم، نه معاونانم و نه وزرا، هیچکدام خط قرمز برای بنده نیستند.
اکنون در کنار مشاهده عزم دولتمردان و رصد سیاستگذاریهای دولت و تاثیری که میتواند بر بهبود زندگی روزمره مردم بگذارد، جامعه به سنجش جدیت دستگاه اجرایی در جلوگیری از شکلگیری مجراهای فساد نیز چشم دوخته است. مبارزه عملی با فساد - چه در سطح قوه قضائیه و چه قوه مجریه- امکان کمنظیری است که میتواند به ارتقای امید و اعتماد مردم در روزهای دشوار کنونی کمک کند.