پرداخت 102 هزار میلیارد ریال تسهیلات رونق تولید
وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد از ابتدای امسال تا پایان مهرماه بیش از ۱۰۲ هزار و ۴۱۸ میلیارد ریال تسهیلات در قالب پروژه رونق تولید پرداخت شد. این میزان تسهیلات برای تامین مالی بنگاههای تولیدی کوچک و متوسط و طرحهای نیمهتمام با پیشرفت فیزیکی بالای ۶۰ درصد در راستای اقتصاد مقاومتی و در قالب پروژه رونق تولید پرداخت شد. بر اساس آمار ارائهشده از سوی معاونت طرح و برنامه وزارتخانه یاد شده، این میزان تسهیلات به ۲ هزار و ۳۷۸ بنگاه و طرح در 7 ماهه ۱۴۰۰ پرداخت شد. بر این اساس، تا پایان مهرماه امسال ۱۰هزار و ۲۸۴ بنگاه تولیدی و طرح نیمهتمام با پیشرفت فیزیکی بالای ۶۰ درصد برای دریافت تسهیلات ثبتنام کرده بودند. پراکندگی پرداخت این تسهیلات در ۳۱ استان کشور و مناطق آزاد بوده است. در این بازه زمانی همچنین 5 هزار و ۲۲۱ فقره معرفی به بانک برای دریافت بیش از ۲۹۶ هزار و ۷۶ میلیارد ریال تسهیلات انجام شد.
***
نرخ تورم ترکیه رکورد 3 ساله را شکست
پس از سقوط تاریخی ارزش لیر ترکیه، نرخ تورم سالانه این کشور در ماه نوامبر به بالاترین رقم 3 سال گذشته رسید. آمارها نشان داد نرخ تورم ترکیه در ماه نوامبر به 31/21 درصد رسید که این امر ریسکهای اخیر کاهش تهاجمی نرخ بهره که موجب سقوط تاریخی لیر شد را بیشتر نشان میدهد. تحت فشار رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، بانک مرکزی این کشور نرخ بهره بانکی ترکیه را از ماه سپتامبر از ۱۹ درصد به ۱۵ درصد رسانده است که این امر بازده واقعی ترکیه را شدیدا منفی میکند و هشداری برای سرمایهگذاران و پساندازکنندگان است. موسسه آمار ترکیه اعلام کرد شاخص قیمت مصرفکننده ماهانه 51/3 درصد افزایش یافته است. این در حالی که نظرسنجی رویترز پیشبینی کرده بود این رقم به ۳ درصد و پیشبینی سالانه به 7/20 درصد برسد. شاخص قیمتهای تولید نیز نسبت به ماه پیش از آن به 99/9 درصد و نسبت به سال پیش از آن به 62/54 درصد رسید که این نشان میدهد کاهش ارزش ارز باعث افزایش قیمتهای وارداتی شده است و تورم کلی را در ماههای آینده افزایش میدهد، لیر ترکیه ۴۶ درصد از ارزش خود را در برابر دلار در سال جاری میلادی از دست داده که تنها ۳۰ درصد از این رقم در ماه گذشته بوده است. پس از اینکه اردوغان طی هفته گذشته از سیاست نرخ پایین بهره خود که با وجود انتقادات گسترده مورد استقبال دولت، نهادهای نظارتی و انجمن بانکها قرار گرفته است دفاع کرد، ارزش لیر ترکیه در برابر دلار به کمترین رقم در تاریخ این کشور رسید و هر دلار آمریکا ۱۴ لیر ترکیه معامله شد. موسسه رتبهبندی فیچ اعلام کرد: «نرخ منفی نرخ بهره (یعنی نرخ تورم از نرخ اسمی بهره بیشتر است)، فقدان راهنماییهای سیاسی، اظهارات مقامات دولتی مبنی بر کاهش ارزش لیر به عنوان بخشی از استراتژی توسعه اقتصادی و افزایش تورم و انتظارات تورمی، فشار بر لیر را حفظ خواهد کرد». این آژانس رتبهبندی چشمانداز ترکیه را از «خنثی» به «منفی» تغییر داده است. این موسسه نرخ تورم ۲۵ درصدی را تا پایان سال پیشبینی کرده و انتظار دارد این رقم در ۲ سال آینده به حدود ۲۰درصد برسد. بانک مرکزی ترکیه که نرخ 5 درصدی را برای تورم این کشور هدف قرار داده است، اعلام کرد این فشار موقتی است و افزایش اعتبار، صادرات و رشد اقتصادی لازم است. اما اقتصاددانان میگویند سیاست نرخهای پایین با توجه به واردات بالا و بدهی خارجی، نتیجه معکوس خواهد داد و پس از 5 سال افزایش 2 رقمی قیمتها منجر به تورم بیشتر خواهد شد. دفاعهای مکرر اردوغان از سیاستهایش و تاکید بر کاهش نرخ بهره سبب شد ارزش لیر ترکیه در برابر دلار سقوط کند و ناآرامیهای سیاسی و اقتصادی به دنبال داشته باشد.
***
رفت و برگشت قیمت بیتکوین
صبح دیروز قیمت بیتکوین با سقوط ۱۷ درصدی به زیر ۴۲ هزار دلار رسید و سپس با سرعت تا سطح ۴۷ هزار دلار بازیابی شد. دیروز همچنین اتریوم دومین ارز بازار، نزدیک به ۱۱۰۰ دلار کاهش قیمت داشت. ریزش قیمت بیتکوین دیگر ارزهای بازار را هم تحتتأثیر قرار داده و در ۲۴ ساعت گذشته قیمت برخی از آنها بیش از ۲۰ درصد سقوط کرده است. روند نزولی بازار ارزهای دیجیتال تقریبا پس از آن آغاز شد که روز گذشته اداره کار آمریکا اعلام کرد نرخ بیکاری در این کشور از 6/4 درصد ماه گذشته به 2/4 درصد در ماه نوامبر (آبان) سقوط کرده است؛ این رقم پایینترین نرخ بیکاری در آمریکا از فوریه ۲۰۲۰ (بهمن ۹۸) است. عدهای از کارشناسان معتقدند کاهش نرخ بیکاری در آمریکا و بازگشت این نرخ به سطوح قبل از همهگیری کرونا در سراسر جهان، میتواند به بانک مرکزی این کشور کمک کند تا سریعتر سیاستهای پولی خود را به حالت عادی بازگرداند و سرعت چاپ دلار را کمتر از قبل کند؛ اتفاقی که میتواند در نهایت باعث افزایش قیمت دلار در بازارهای جهانی و به دنبال آن کاهش قیمت بیتکوین و دیگر داراییهای پرخطر شود.