دادگاه عالی فدرال ۱۳ دسامبر را موعد بررسی شکایات معترضان به نتایج انتخابات اعلام کرد
گروه بینالملل: وضعیت سیاسی عراق با گذشت 2 ماه از انتخابات کماکان دچار آشفتگی و اختلاف است. کمیساریای عالی انتخابات عراق 30 نوامبر (9 آذر) نتایج نهایی را اعلام کرد. با این حال عمده گروههای بزرگ سیاسی شیعه و برخی جریانهای سیاسی کرد و سنی بر وجود مستندات غیرقابل انکار مبنی بر وقوع تقلب و تخلف در انتخابات تاکید دارند. در این میان نشست روز پنجشنبه گروههای شیعی در منزل «هادی العامری» با «مقتدا صدر» (رئیس جریان صدر) اگرچه قدم مثبتی در راستای حلوفصل اختلافات بود، با این حال چشم امید معترضان به نتایج انتخابات، جلسه دادگاه فدرال عراق است که بنا بر زمانبندی اعلام شده 13 دسامبر شکایات بررسی خواهد شد. از سویی نزدیک شدن به موعد مصوب اخراج نظامیان آمریکا از عراق نیز بحث مهمی است که از سوی گروههای مقاومت دنبال میشود.
* 13 دسامبر؛ بررسی شکایات در دادگاه فدرال عراق
به گزارش «وطنامروز» به نقل از خبرگزاری شفقنیوز، دادگاه عالی فدرال روز یکشنبه اعلام کرد ۱۳ دسامبر بررسی شکایت هادی العامری، رئیس ائتلاف الفتح درباره تقلب در انتخابات و لغو آن را در دستور کار قرار میدهد. این دادگاه دیروز برخی شکایتها درباره نتایج انتخابات و قانون انتخابات را در حضور رهبران چارچوب هماهنگی شیعه و کارشناسان انتخابات بررسی کرد. هادی العامری روز شنبه با بیان اینکه اختلاف فاحشی در نوار کاغذی نتایج آرا که به نامزدها تحویل شد و نتایج اعلام شده وجود دارد، گفت: ما شکایتی به دادگاه فدرال تقدیم کردیم و دلایل و مستندات لازم و نیز ۶ گزارش درباره پرونده تقلب و تخلفهای کمیساریا را در دست داریم. العامری گفت: ما تصمیم دادگاه فدرال درباره نتایج انتخابات پارلمانی را قبول خواهیم کرد. وی در پایان گفت: ما معتقدیم ابطال انتخابات توسط دادگاه فدرال یکی از راههای خروج از بحران کنونی است. العامری درباره برگزاری انتخابات اخیر عراق گفت: ترس ما از تقلب در این انتخابات تصادفی نبود و از ابتدا از دستکاری الکترونیکی نتایج نگرانی داشتیم، زیرا تجربه سال ۲۰۱۸ را هنوز از خاطر نبردهایم. همچنین «احمد الاسدی» از رهبران الفتح گفت شکایتهای ارائه شده درباره تقلب در نتایج انتخابات بر گزارش شرکت آلمانی هنسولدت متمرکز هستند. یکی از نمایندگان «ائتلاف دولت قانون» در عراق نیز اعلام کرد ادله و شواهد قاطعی درباره وجود تقلب و دستکاری در انتخابات پارلمانی اخیر این کشور وجود دارد. «کاطع الرکابی» از نمایندگان این ائتلاف به سایت خبری المعلومه گفت: قوه قضائیه بالاترین نهاد در کشور است و ائتلاف دولت قانون درباره نتایج انتخابات و بررسی جدی شکایتها درباره تقلب در انتخابات پارلمانی به دادگاه فدرال اعتماد کامل دارد. وی افزود: موضع برخی گروههای سیاسی درباره نتایج انتخابات مورد تاکید قرار گرفت و منتظر تصمیم دادگاه فدرال درباره شکایتهای ارائه شده هستیم. پیشتر چارچوب هماهنگی که متشکل از گروههای شیعه معترض به نتایج انتخابات پارلمانی اخیر عراق است، اعلام کرد اقدامات قانونی و مردمی در مخالفت با نتایج اعلام شده پیرامون انتخابات ادامه دارد. «ولید السهلانی» عضو ائتلاف فتح هم گفت: هیات هماهنگی گروههای شیعی به طور آشکار اعلام کرده است نتایج انتخابات را برنمیتابد. وی افزود: افراد حاضر در هیات هماهنگی شیعیان از شخصیتهای سیاسی و دینی مهم هستند و عدم پذیرش نتایج از سوی آنها موضوعی طبیعی به سبب تخلف روی داده، محسوب میشود. السهلانی گفت: هیات هماهنگی گروههای شیعی همه ادله خود را به دادگاه فدرال فرستاده و منتظر احقاق حق و بازگشت آرای به سرقت رفته است. دادگاه فدرال نقاط ضعف کمیساریای عالی انتخابات را برملا خواهد کرد و حق شهروندان و نامزدهایی را که آرای آنها به سرقت رفته است، بازمیگرداند. وی بیان کرد: هیات هماهنگی گروههای شیعی هماکنون در عرصه سیاسی بزرگ هستند اما بحث فراکسیون اکثریت باید پس از پایان رسیدگی به نتایج انتخابات از سوی دادگاه فدرال مشخص شود.
* نشست قریبالوقوع گروههای سیاسی عراقی در منزل مقتدا صدر
منابع عراقی از نشست جدیدی که میان احزاب چارچوب هماهنگی شیعی و رهبر جریان صدر این بار در نجف برگزار خواهد شد، خبر دادند. ۲ سیاستمدار عراقی که یکی از آنها نزدیک به «عمار حکیم» رهبر جریان حکمت ملی عراق است، از رایزنیهای گسترده برای برگزاری نشستی در شهر نجف خبر دادند و اعلام کردند ترتیبدهندگان این حرکت به دنبال آن هستند این نشست طی روزهای آتی با حضور افراد شرکتکننده در نشست روز پنجشنبه گذشته بغداد برگزار شود. یکی از این ۲ منبع به العربیالجدید گفت: در این نشست همان موضوعاتی مورد بحث قرار خواهد گرفت که همه به دنبال بحث و بررسی آن هستند. به گفته این منابع، این نشست در منزل مقتدا صدر در بخش قدیمی نجف برگزار خواهد شد. به گفته این منابع، احتمالا «نوری المالکی» رئیس ائتلاف دولت قانون و «قیس الخزعلی» دبیرکل عصائب اهلالحق عراق در این نشست شرکت نخواهند کرد. این در حالی است که «عصام حسین» از رهبران جریان صدر از رایزنی میان بیت شیعی برای نزدیک کردن دیدگاهها سخن گفت و افزود: روابط میان هادی العامری، رئیس ائتلاف فتح و مقتدا صدر، رهبر جریان صدر بسیار عالی و محکم است. وی بیان کرد: العامری به دنبال نزدیک کردن دیدگاهها میان چارچوب هماهنگی متشکل از احزاب شیعی و جریان صدر است. عصام حسین گفت: رایزنیها برای نزدیک کردن دیدگاهها با هیات هماهنگی گروههای شیعی جریان دارد و هادی العامری رهبری این تلاشها برای نزدیک کردن دیدگاهها و ائتلاف جدید را بر عهده دارد. وی افزود: هیات هماهنگی گروههای شیعی به تلاشهای خود برای تشکیل دولت توافقی با بقیه طرفها ادامه میدهد. «علی الفتلاوی» عضو ائتلاف فتح گفت: هادی العامری سند و مدارک تاییدکننده دستکاری در انتخابات را روی میز دستگاه قضایی گذاشته است و امید میرود قوه قضائیه رعایت انصاف را کرده و موضع نهایی را اتخاذ کند.
***
سرنوشت خطرنا برای نظامیان آمریکایی در صورت تداوم حضور در عراق
نظامیان آمریکایی در حالی قرار است تا دسامبر ۲۰۲۱ از عراق خارج شوند که نخستوزیر عراق با سفیر واشنگتن در بغداد گفتوگو کرد. «مصطفی الکاظمی» و «متیو تولر» بر نقش فزاینده عراق در تقویت امنیت و ثبات منطقهای تأکید کردند. الکاظمی در دیدار سفیر آمریکا و هیات همراهش درباره راهکارهای تقویت همکاری و شراکت میان ۲ کشور و آخرین تحولات امنیتی منطقه رایزنی کرد. در این دیدار طرفین درباره پیشرفت حاصلشده در پایان دادن به نقش نظامی نیروهای آمریکایی در عراق بر اساس خروجی گفتوگوهای راهبردی و انتقال به نقش مشورتدهی، کمک و توانمندسازی بحث و رایزنی کردند. بر اساس توافقات عراق و آمریکا در چهارمین دور گفتوگوهای راهبردی واشنگتن- بغداد، مأموریت رزمی نیروهای ائتلاف بینالمللی در عراق در پایان ماه جاری میلادی به پایان میرسد. «احمد عبدالحسین» عضو دفتر سیاسی جنبش عصائب اهلالحق عراق تصریح کرد در صورت عدم خروج نظامیان آمریکایی از عراق تا پایان ماه جاری میلادی از عراق، سلاح مقاومت آماده پاسخ به اشغالگری آمریکا خواهد بود. وی در گفتوگو با پایگاه خبری العهد، درباره شایعه طرح پرونده خلع سلاح مقاومت در نشست اخیر رهبر جریان صدر و هیأت هماهنگی گروههای سیاسی شیعی موسوم به «چارچوب هماهنگی» گفت: چنین امری صحت ندارد و این پرونده در دیدار مذکور طرح نشده است. عبدالحسین تصریح کرد: «در صورت عدم عقبنشینی نیروهای آمریکایی از عراق تا ۳۱ دسامبر جاری، سلاح مقاومت آماده پاسخ خواهد بود. سلاح مقاومت تا زمانی که آخرین سرباز آمریکایی، عراق را در زمان تعیین شده ترک کند، باقی خواهد ماند. در نشست با رهبر جریان صدر بر لزوم خروج نیروهای خارجی به طور کلی بویژه نیروهای آمریکایی و حفظ حاکمیت عراق توافق شد». بغداد و واشنگتن ۲۶ ژوئیه گذشته به توافق رسیدند نیروهای رزمی ایالات متحده تا پایان ماه جاری از عراق خارج شوند و تنها تعدادی از نیروهای آمریکایی (که شمار آنها مشخص نشده است) برای مشاوره و آموزش نیروهای عراقی باقی در این کشور بمانند. نیروهای آمریکایی سال ۲۰۱۴ به درخواست دولت عراق برای مبارزه با داعش که آن زمان یکسوم خاک این کشور را اشغال کرده بود، وارد عراق شدند. آمریکا به این بهانه ۳۰۰۰ نیرو در قالب یک ائتلاف بینالمللی موسوم به ضد داعش که ۲۵۰۰ نفر از آنها آمریکایی بودند، وارد این کشور کرد. پس از اعلام پیروزی بر داعش از سوی بغداد، مردم و دولت عراق بر ضرورت خروج نظامیان خارجی از این کشور تاکید کردند.