گروه سیاسی: دور دوم مذاکرات جدید نشست کمیسیون برجام برای تعیین تکلیف توافق هستهای در شرایطی امروز برگزار میشود که تروئیکای اروپا در رفتاری غیرسازنده و مخل حسن نیت در مذاکرات به زبان تهدید روی آورده است.
به گزارش «وطنامروز»، برآیند دور نخست نشستهای ایران و 1+4 در هتل کوبورگ وین، ارائه 2 سند و پیشنویس پیشنهادی ایران به عنوان تنها عضو خسارتدیده از برجام به طرف مقابل بود که متعاقب آن تیم ایرانی اعلام کرد این اسناد قابل مذاکره هستند.
با این وجود ۳ کشور اروپایی در برجام که انتظار چنین چیزی را نداشتند اعلام کردند برای مشورت در این باره با پایتختهای خود به کشورهایشان بازمیگردند اما از 3-2 روز گذشته طرف اروپایی به یکباره تغییر لحن داده و پیشنویس ایران را غیرواقعبینانه دانسته و زیادهخواهی تهران ارزیابی میکند! این در حالی است که انگلستان، فرانسه و آلمان در 3 سال گذشته حتی یک بار خروج غیرقانونی آمریکا از توافق را محکوم نکرده و زیادهخواهی ندانستهاند(!) و تنها اقدامی که انجام دادهاند ابراز تأسف از خروج آمریکا از برجام بوده است. یک مقام ارشد وزارت امور خارجه ایران در نشستی توجیهی درباره پیشنویس ایران بیان کرد: متن پیشنهادی ایران بر اساس پیشنویس ۶ دور قبل بوده و همان متن مبنا قرار گرفته و اصلاحات و پیشنهادهای مورد نظر ایران روی متن مشخص و ارائه شدهاند. این پیشنهادها از آن جهت که کاملا منطبق بر برجام ارائه شده، طبیعتا حداکثری نبوده و نیستند اما متاسفانه رویکرد طرف مقابل نسبت به تعهداتش حداقلی است.
بر این اساس، تروئیکای اروپا که انتظار دارد ایران باید رایگان به توافق بازگشته و تمام هزینههای برجام را بدهد - شبیه 3 سال گذشته- شروع به تنظیم مواضع اعلامی خود با این انتظارات غیرواقعبینانه و فراقانونی کرده است. در همین حال، «لیز تراس» وزیر خارجه انگلیس روز چهارشنبه در آستانه مذاکرات وین برای «رفع تحریمها» که قرار است امروز از سرگرفته شود، خطمشی تهدید و هشدار را در پیش گرفت. تراس به صورت غیرمستقیم به ایران هشدار داده و گفته است: «مذاکرات در وین آخرین شانس ایران برای بازگشت به برجام است». بنا بر گزارش شبکه «یورونیوز»، وزیر خارجه انگلیس طی سخنرانی در اندیشکده «چتمهاوس» با تأکید بر لزوم پیوستن ایران به برجام گفت: «این واقعا آخرین شانس ایران برای پیوستن [به برجام] است و من شدیدا آنها را ترغیب به چنین کاری میکنم، زیرا ما برای همکاری با همپیمانان خود برای ممانعت از دستیابی ایران به سلاحهای هستهای بسیار مصمم هستیم». وی پس از این هشدارها گفت: «بنابراین آنها باید به توافق برجام بپیوندند. چنین چیزی به نفع آنهاست».لیز تراس پیش از آغاز دور نخست مذاکرات هم در رفتاری خلاف نزاکت دیپلماتیک با یائیر لاپید، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی یک مقاله مشترک ضدایرانی در روزنامه تلگراف منتشر کرد. در این یادداشت آمده بود: زمان در حال سپری شدن است و ما نیازمند همکاری نزدیک با شرکا و دوستانمان برای مقابله با جاهطلبیهای ایران هستیم!
پیش از فضاسازی روز گذشته وزیر خارجه انگلیس، پاریس هم که هوس کرده به نقش گذشته و مخرب خود؛ «پلیس بد» مذاکرات بازگردد مواضعی خلاف واقع اتخاذ کرد. وزارت خارجه فرانسه در تازهترین واکنش به مذاکرات ایران و 1+4 در وین گفت: پیشنهادات ارائه شده ایران درباره پرونده هستهای پایه معقولی برای هیچ توافقی نیست. این موضعگیری بعد از اظهارات جمعه ۱۲ آذرماه امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه بود که همزمان با پایان دور نخست مذاکرات جدید وین، در موضعی عجیب گفت این دور از مذاکرات پیشرفتی نداشته است. مکرون که به امارات عربی متحده سفر کرده بود، در این باره اظهار داشت: «فکر میکنم احتمالا این دور از مذاکرات با توجه به مواضع ایران، موفقیتآمیز نبود و به احتمال زیاد این مذاکرات در کوتاهمدت از سر گرفته نشود».
برلین هم با پیوستن به پاریس و لندن موضعی مشابه گرفت. یک سخنگوی وزارت خارجه آلمان دوشنبه مدعی شد پیشنهادات ایران درباره برنامه هستهایاش قابل قبول نیست و زمان رو به اتمام است. این دیپلمات آلمانی افزود: انتظار داریم هیأت ایرانی پس از رایزنی در تهران با پیشنهادات واقعبینانه به وین بازگردد.
* رمزگشایی از فضاسازی E3
تغییر لحن تروئیکای اروپا در شیفت به ادبیات تهدیدآمیز در ۳ روز گذشته از آنجا قابل تامل است که آنها بعد از دریافت متون پیشنهادی تیم ایرانی در وین تنها اعلام کرده بودند باید جهت کسب مشورت به مراکز سیاسی خود بازگردند. البته اخبار غیررسمی اگرچه از ناخشنودی و عدم رضایت طرف غربی بعد از دریافت پیشنویسهای پیشنهادی ایران حکایت میکرد اما در همان سطح باقی ماند و دیپلماتهای اروپایی در محافل رسمی به طور صریح علیه این پیشنهادات موضع نگرفتند. اتفاقی که در این میان در ملتهب شدن بازار ارز و افزایش قیمت آن در روزهای گذشته رخ داد ۳ کشور اروپایی را به نفی صریح پیشنهادات ایران سوق داد. طرف اروپایی این راهبرد را مشخصا برای تاثیرگذاری بر مذاکرات امروز اتخاذ کرده است تا با قرار دادن تیم مذاکرهکننده ایرانی در موضع پایین، دستگاه تصمیمسازی آنها را مختل کند. آمریکا و شرکایش بخوبی میدانند از طرفی با روند فعلی بازدارندگی هستهای ایران، گذر زمان به نفع آنها نیست و از طرف دیگر به واسطه ناکارآمد شدن اهرم فشارهای واشنگتن این بار با دست خالی به هتل کوبورگ آمدهاند، بنابراین از هر فرصتی برای اهرمسازی علیه تهران و موازنهسازی منفی در برابر خواستهای مشروع ایران برای انتفاع از برجام، بیشترین بهره را کسب میکنند.
* واکنش تهران به اظهارات تراس!
شبکه «المیادین» عصر چهارشنبه به نقل از چند منبع آگاه خبر داد که هیأت اعزامی ایران به مذاکرات وین ۵ شرط برای ۱+۴ دارد. این شبکه لبنانی به نقل از منابع مذکور نوشت: «خواستهها اولا رفع تحریمهای مربوط به توافق هستهای و... است». این منابع اضافه کردند: از جمله شروط همچنین راستیآزمایی درباره رفع تحریمها و کسب ضمانت است. بنا بر این گزارش، «از جمله دیگر شروط هیأت ایرانی در گفتوگوهای وین، جبران خسارتهای ایران و بازگشت تمام طرفها به تعهدات ذیل توافق است». این منابع که اشارهای نیز به نام آنها نشده، با اشاره به سخنان دیروز «لیز تراس» وزیر خارجه انگلیس بیان کردند که «اظهارات وزیر خارجه انگلیس یک پیام تهدید مردود است». این منابع همچنین خبر دادند: «دستیابی به یک نتیجه در آینده نزدیک در گفتوگوهای وین دور از ذهن است». این منابع در پایان افزودند: ما ۲ پیشنویس ارائه کردیم که قابل ویرایش هستند. ما منتظر موضع اروپا هستیم.
***
تأکید پوتین بر اجرای مفاد برجام در گفتوگو با بایدن
«جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا شامگاه سهشنبه با «ولادیمیر پوتین» همتای روس خود از طریق تماس تصویری به گفتوگو نشست. «یوری اوشاکوف» دستیار ریاستجمهوری روسیه در امور سیاست خارجی، پس از پایان گفتوگوی پوتین و بایدن خبر داد پوتین در این تماس بر اهمیت پایبندی [آمریکا] به پارامترهای اولیه برنامه جامع اقدام مشترک حول برنامه هستهای ایران تاکید کرده است. به نوشته خبرگزاری تاس، اوشاکوف طی نشست خبری با بیان اینکه رؤسایجمهور ۲ کشور درباره مساله ایران صحبت کردند، توضیح داد: «رئیسجمهور [پوتین] بر اهمیت و ضرورت اجرای پارامترهای مورد توافق اولیه برجام تاکید کرد و لازم به ذکر است مواضع مسکو و واشنگتن [در این خصوص] چندان تفاوتی با هم ندارد». به گفته اوشاکوف، بایدن نیز ابراز امیدواری کرد «مذاکرات وین درباره این موضوع که اواخر نوامبر از سر گرفته شد، در فضای سازندهتری پیش برود و در نهایت راهحلهای قابل قبول برای همه شرکتکنندگان به دست آید». بر اساس این گزارش، دستیار کرملین همچنین اضافه کرد: «با این حال، بایدن به عدم آمادگی شرکای ایرانی برای پیمودن این مسیر نیز اشاره کرد».