گروه بینالملل: شامگاه جمعه و بامداد شنبه رسانهها در آمریکا از وقوع توفان در ایالت آرکانزاس آمریکا خبر دادند. بر اساس گزارش سیانان و آسوشیتدپرس، توفان در ایالت آرکانزاس موجب کشته شدن ۲ نفر و مصدوم شدن چند نفر دیگر شده است. توفان موجب شد چندین نفر در یک مرکز نگهداری از سالمندان در شهر «مونته» گرفتار و ۲ تن نیز کشته شوند. علاوه بر این 5 نفر نیز مصدوم شدند. همچنین گزارشها حاکی از آن است که توفان به ساختمان این مرکز خسارت وارد کرده است. شهردار «مونته» اعلام کرد «همه افراد از خانه سالمندان خارج و در یک مرکز در مدرسه محلی تحت درمان هستند و برخی دیگر به بیمارستانهای محلی منتقل شدهاند». به گزارش خبرگزاری رویترز، سرویس ملی هواشناسی ایالات متحده جمعه شب در اطلاعیهای نسبت به احتمال وقوع توفان در چندین ایالت از جمله آرکانزاس، تنسی، میزوری و ایلینوی هشدار صادر کرده بود. در شهرهای دیگر نیز گردباد موجب آسیب رسیدن به چند ساختمان شد و افرادی در زیر آوار گرفتار شدند. در ایالت «کنتاکی» نیز پلیس ایالتی درباره تلفات احتمالی پس از گردباد شدید در چندین شهر هشدار داد. بر اساس اعلام فرماندار ایالت «کنتاکی»، بر اثر وقوع گردباد در جنوب غرب این ایالت در اواخر روز جمعه، دستکم ۵۰ نفر جان خود را از دست دادند و احتمال افزایش شمار تلفات وجود دارد. به گفته وی چند شهر بیشترین آسیب را دیدهاند.
* ۵۵ میلیون نفر در معرض خطر توفان
بر اساس گزارش مرکز پیشبینی توفان آمریکا، دستکم ۲۴ گردباد در 5 ایالت «آرکانزاس»، «ایلینوی»، «کنتاکی»، «میزوری» و «تنسی» گزارش شده است. احتمال وقوع گردبادهای شدیدتر در روزهای آینده نیز وجود دارد، ضمن اینکه برق بیش از ۲۴۰ هزار مشترک در ۷ ایالت بر اثر گردباد قطع شد.
خسارت قابل توجهی نیز در شهر «میفیلد»، شهری با جمعیت حدود ۱۰ هزار نفر گزارش شده است. تصاویر و ویدئوهای منتشر شده نشان میدهد به دادگاه شهر «گریوس» و زندان مجاور آن آسیب وارد شده است. بر اساس گزارش مرکز پیشبینی توفان سازمان ملی اقیانوسی و جوی آمریکا، گردبادی که در «آرکانزاس»، «میزوری»، «تنسی»، «کنتاکی» و «ایلینوی» گزارش شده است؛ در مجموع بیش از ۵۵ میلیون نفر را در سراسر آمریکا در معرض خطر توفان شدید قرار داد.
* تخمین کشتهها بین ۷۰ تا ۱۰۰ نفر در کنتاکی
فرماندار کنتاکی در پی توفان و گردباد در این ایالت ابتدا اعلام کرد احتمالا بیش از ۵۰ نفر جان خود را از دست دادهاند. «اندی بشیر» فرماندار کنتاکی اعلام کرد احتمالا دستکم ۵۰ نفر در غرب این ایالت جان خود را بر اثر توفان و گردباد از دست داده باشند. وی در مصاحبه با یک شبکه محلی گفت: ما میدانیم که احتمالاً بیش از ۵۰ مورد فوتی خواهیم داشت. بر اساس گزارشها، سقف یک کارخانه بر اثر توفان فرو ریخت که منجر به تلفات گسترده شد. فرماندار کنتاکی اظهار داشت که تعداد تلفات از 50 نفر فراتر رفته است و احتمالاً بین 70 تا 100 نفر بر اثر توفان جان باختهاند. به گزارش «آسوشیتدپرس»، توفان در گذر از تنسی به کنتاکی خسارات زیادی وارد کرد. یکی از نیروهای پلیس ایالت کنتاکی در «میفیلد» گفت چندین ساختمان در این منطقه در جنوب غرب ایالت فروریخته است. فرماندار کنتاکی اوایل روز جمعه به دلیل خسارت بزرگ ناشی از گردباد در چند شهر غربی وضعیت اضطراری اعلام کرد. بشیر گفت گارد ملی به منطقه احضار شده است.
توفان و گردباد همچنین اواخر روز جمعه ایالتهای آرکانزاس و ایلینوی را در آمریکا درنوردید و به یک انبار شرکت تجاری آمازون آسیب جدی وارد کرد.
براساس گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، بر اثر این توفان دهها نفر زیر آوار گرفتار شدند. این گزارش افزود: نیروهای امدادی موفق شدند مجروحان را از زیر آوار ساختمانهای آسیبدیده خارج کنند اما اطلاعاتی درباره شرایط جسمانی آنها مخابره نشده است.
* قطع گسترده برق بر اثر توفان در آمریکا
تغییرات اقلیمی، آمریکا را از جهات مختلفی تحت تاثیر قرار داده است اما مهمترین چالش این کشور از این تغییرات، قطع برق مکرر و طولانیمدت است. به گزارش «واشنگتن پست»، توفانهای مختلف سالهای اخیر در آمریکا، قطع برق در این کشور را به دنبال داشت. علت این امر، ناتوانی سیستمهای برقرسانی قدیمی و خارج از سرویس آمریکا در برابر تغییرات اقلیمی است که غالبا نتایج مهلکی دارد. براساس اعلام اداره اطلاعات انرژی آمریکا، سال گذشته به طور متوسط هر خانه در آمریکا بیش از ۸ ساعت قطع برق را شاهد بود که ۲ برابر بیشتر از زمان قطع برق در توفان ۵ سال گذشته است. در سال جاری، موجی از توفانهای بیسابقه و شدید زمستانی، قطع برق فاجعهبار در ایالت «تگزاس» را به دنبال داشت. بر اثر این قطع برق دستکم ۲۰۰ نفر جان خود را از دست داده و میلیونها خانه، ساعتها و شاید روزها با قطع برق سر کردند. قطع برق ناشی از توفان «آیدا» در ایالت «لوئیزیانا» نیز مرگ ۱۴ نفر را رقم زد زیرا برخی از فقیرترین مناطق در این ایالت، هفتهها در گرمای ۹۰ درجه امکان استفاده از تهویه را نداشتند. ایالت «کارولینای شمالی»، در 4 سال گذشته با ۵ توفان مواجه شد که دولت فدرال آمریکا در برخی موارد ناچار به اعلام وضعیت فاجعه در این ایالت شد. فاجعهبارترین این توفانها، توفان «فلورانس» بود که سپتامبر ۲۰۱۸ رخ داد و بدترین خسارت را به این ایالت در یک دهه گذشته وارد کرد. بر اثر توفان مذکور، بیش از یک میلیون نفر از ساکنان این ایالت، تا ۲ هفته به یخچال و فریزر، تهویه مطبوع، دستگاههای تنفسی و سایر دستگاههای ضروری دسترسی نداشتند. همچنین ساکنان مسن وابسته به اکسیژن از خانههای سالمندان خارج شدند. یکی از مهمترین دلایل تداوم این بحران، عدم محاسبه هزینههای ناشی از قطع برق طولانی و مکرر مانند فساد مواد غذایی، تعطیلی مشاغل، اختلال در زنجیره تامین و مشکلات پزشکی از سوی مقامهای ایالتی و فدرال آمریکاست. ضمن اینکه راهکارهایی مانند انتقال زیر زمینی برق در برخی ایالتها به دلیل میلیونها دلار هزینه برای هر مایل نیز رد شده است. این راهکار رایجترین پیشنهاد برای عایقبندی شبکه برق در مقابل باد شدید، آتشسوزی و سیل است. «نیویورک» از معدود ایالتهای آمریکاست که پس از قطع برق ۱۰ روزه در پی توفان ۲۰۱۲، شرکتهای خدماترسانی را مجبور به سرمایهگذاری در راهحلها کرده است. بر اساس گزارشها، خطرات ناشی از تغییرات اقلیمی تا سال ۲۰۵۰ میتواند 2/5 میلیارد دلار برای شرکتهای خدمات برق هزینه در پی داشته باشد.
***
تورم آمریکا به بالاترین رقم 40 سال اخیر رسید
قیمت مصرفکننده در آمریکا در ماه نوامبر 8/6 درصد افزایش یافت که بالاترین رقم از ژوئن 1982 به شمار میرود.
تحلیلگران دیلی افایکس میگویند قیمت مصرفکننده در آمریکا ماه نوامبر 8/6 درصد افزایش یافت که بالاترین رقم از ژوئن 1982 به شمار میرود. به نوشته راشاتودی، این رقم از ارقام ماه اکتبر بیشتر است؛ قیمتهای مصرفکننده در ماه اکتبر۲/6 درصد افزایش یافته بود.تحلیلگران میگویند نرخ تورم آمریکا در ماه نوامبر به۲/۵ درصد افزایش یافته، در حالی که در ماه پیش از آن ۵/۴ درصد بوده است.این افزایش به دلایل متعدد از فشار دستمزدها و کمبود کارگر گرفته تا مشکلات و اختلال در زنجیره تامین و تقاضای بالا برای کالا اتفاق افتاده است.
همچنین از دیگر عوامل، ترمیم سریع صنایع است که تحت تاثیر شیوع کرونا قرار گرفته بودند و این عوامل، قیمتها را در همه چیز، از قیمت انرژی گرفته تا مسکن و املاک بالا برده است.
گزارش رسمی وزارت کار آمریکا با در نظر گرفتن نرخ تورم در ساعات پایانی روز پنجشنبه منتشر شد. جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا قبل از انتشار این گزارش، با انتشار بیانیهای در ساعات پایانی روز پنجشنبه، تلاش کرد خسارات را کنترل کند. وی در این بیانیه تلاش کرد توجهها را به کاهشهای اخیر قیمتهای انرژی و خودروهای فرسوده که به عنوان 2 عامل اصلی تورم در آمریکا در سال جاری تلقی میشوند، جلب کند.