printlogo


کد خبر: 241472تاریخ: 1400/9/22 00:00
«وطن‌امروز» از افزایش امیدها برای اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری پس از تأکید رهبر انقلاب گزارش می‌دهد
فصل امیدواری پرستاران
اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری در ابتدای دولت روحانی از دستور کار خارج شد و هرگز به مرحله اجرا نرسید

مهدی جابری: یک سال قبل، سی‌ام آذرماه 1399 بود که رهبر حکیم انقلاب بر 2 موضوع مهم «اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری» و «استخدام پرستاران» تاکید کردند. ایشان با گذشت 355 روز، بار دیگر به ضرورت اجرای این قانون اشاره فرمودند اما آنچه این بار جامعه پرستاری را امیدوار کرده، این است که دولتی مردمی و پیگیر، مسؤول توجه به این دغدغه و مطالبه مهم است. 
به گزارش «وطن‌امروز»، اجرا نشدن قانون تعرفه خدمات پرستاری در 15 سال گذشته، بارها و بارها تذکر و گلایه کارشناسان و فعالان حوزه پرستاری را به دنبال داشته است. پرستاران در این سال‌های طولانی آنقدر این مطالبه را پیگیری کردند و به نتیجه نرسیدند که دیگر برای همیشه نسبت به اجرای آن حتی در دولت موسوم به تدبیر و امید، ناامید شده بودند. 
واقعیت این است که دولت سابق بی‌توجهی به اقشار مختلف جامعه را بارها در نوع ادبیات و شیوه تصمیماتش آشکار ساخته بود. از جمله اینکه ۲ موضوع مهم و حساس «رتبه‌بندی معلمان» و «تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری» که مربوط به ۲ قشر شریف و بزرگ کشور بود را به روزهای پایانی عمر خود موکول کرد. 
 
* دولت سابق و قانون غبارگرفته
ششم مردادماه 1400، چند روز مانده به پایان دولت سابق، اسحاق جهانگیری یک مصوبه خاک‌خورده و غبارگرفته مجلس شورای اسلامی را از کشوی میز دولت بیرون کشید تا آن را طی تصویب‌نامه‌ هیات‌وزیران برای اجرا ابلاغ کند. 
نکته قابل تأمل اما این است که دولت حسن روحانی در ماه‌های آغازین فعالیت خود، یکی از نخستین اقداماتش را «منتفی کردن اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری» تعریف کرد! از نظر آنها چون این قانون در دولت قبلی برای اجرا ابلاغ شده بود، جای تردید داشت و باید از دستور کار دولت خارج می‌شد. بسیار عجیب و قابل تأمل است که دولت روحانی، روزهای آغازین و پایانی کار خود را به قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری اختصاص داد؛ یعنی با روی کار آمدن خود اجرای این قانون را لغو و در پایان کارش اجرای آن را ابلاغ کرد!
 
* بیانات رهبر انقلاب، یک سال قبل
تعلل آن دولت در اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری در حالی بود که ۷ ماه و ۷ روز قبل از آن، رهبر انقلاب در سخنانی خطاب به مسؤولان دولتی، ضمن گلایه تلویحی از اجرا نشدن این قانون، خواستار توجه جدی دولت شده بودند. 
حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای توجه به اجرای این قانون را «تکلیف مسؤولان» و «لازم‌الاجرا» دانسته و فرموده بودند: «مسؤولان تکالیفی دارند که باید تکالیف خودشان را انجام دهند. باید به فکر باشند. من البته در این زمینه بحث تخصصی نمی‌توانم بکنم. این کار باید در مراکز تخصصی انجام بگیرد. شاید یکی از کارهای لازم‌الاجرا که به بنده گزارش دادند عبارت باشد از اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری که این قانون مدت‌ها قبل تصویب شده. این قانون به سود پرستارها است لکن اجرا نشده که باید اجرا شود». ایشان همچنین بر ضرورت توجه به استخدام و دغدغه‌های صنفی پرستاران تاکید داشتند و فرمودند: «استخدام پرستارها را 4-3 سال قبل (1395-96) به مسؤولان محترم گفتم. آن زمان گفتم که باید 30 هزار پرستار را استخدام کنید اما مشکلاتی داشتند که نشد. اخیرا گویا کارهایی انجام شده. این باید با شدت و جدیت دنبال شود. وضع پرستارهای ما باید طوری باشد که بتوانند با خیال راحت به کارهای‌شان بپردازند و خانواده‌های‌شان هم باید خاطر جمع باشند که فرزند، همسر یا پدر و مادر پرستارشان که مشغول این کار بزرگ هستند توفیقاتی خواهند داشت».
 
* سال به سال تا امروز
مروری بر اظهارات کارشناسان و فعالان صنفی پرستاری و حتی نمایندگان مجلس نشان می‌دهد آنها در سال‌های اخیر همواره درباره اجرا نشدن قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری گلایه‌مند بوده‌اند، البته جای خالی اظهارات مقامات دولتی در این باره در همه این سال‌ها محسوس بوده است. 
محمد شریفی‌مقدم که در سال‌های اخیر دبیرکل خانه پرستار بوده و بی‌توجهی چندین دولت به اجرای قانون مذکور را از نزدیک درک کرده است، در طول این سال‌ها بارها و بارها اعلام کرده بود ما از اجرای این قانون ناامید شده‌ایم. 
نکته قابل توجه در اظهارات دبیرکل خانه پرستار این است که هر سال یک عدد به رقم مورد اشاره‌‌اش اضافه می‌شود: «اکنون 12 سال از تصویب قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری می‌گذرد... امسال 13 سال... الان 14 سال از تصویب آن قانون می‌گذرد... امروز 15 سال از تصویب قانونی می‌گذرد که بر تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری...».
 
* دبیرکل خانه پرستار: با ورود رهبری به موضوع، امیدوار شدیم
روز گذشته پس از آنکه رهبر انقلاب در دیدار جمعی از پرستاران و خانواده‌های شهدای سلامت بار دیگر بر اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری تاکید فرمودند، با شریفی‌مقدم، دبیرکل خانه پرستار درباره پیش‌بینی و برآوردش از آینده اجرای این قانون گفت‌وگو کردیم. وی به «وطن‌امروز» گفت: حتما و حتما تاکیدات مقام معظم رهبری تاثیر مثبت خواهد داشت. این جای امیدواری است که عالی‌ترین مقام کشور به این موضوع ورود داشته است. از نظر من قطعا شاهد تاثیرات مثبتی خواهیم بود. 
شریفی‌مقدم تصریح می‌کند: البته رهبر انقلاب سال گذشته نیز بر همین موضوع تاکید داشتند اما متاسفانه شاهد اقدام جدی و اساسی از سوی دولت وقت نبودیم و آنها اراده‌ای برای این کار نداشتند. دبیرکل خانه پرستار ادامه می‌دهد: سال‌ها بود از اجرای این قانون قطع امید کرده بودیم اما الان چرا من می‌‌گویم امیدوار هستم؟ چون ۲ اتفاق خوب افتاده است؛ اول اینکه مقام معظم رهبری این موضوع را گوشزد کرده‌اند و دوم اینکه شخص رئیس‌جمهور در سفر اخیر خود به لرستان توجه به وضعیت صنفی و شغلی پرستاران را در اولویت دانسته است. 
 
* دولت سابق پزشک‌سالار بود و به پرستاران توجه نداشت
وی می‌افزاید: با توجه به اینکه دولت سابق نگاه پزشک‌سالاری داشت، هیچ امیدی به اجرا شدن قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری نداشتیم اما شرایط در این دولت متفاوت است و مقام اول دولت بخوبی این دغدغه را دارد که به دور از شعار و نمایش، گام مثبتی به نفع جامعه پرستاری کشور برداشته شود. 
شریفی‌مقدم با اشاره به اینکه قطعا گزارش‌هایی به مقام معظم رهبری شده است، می‌گوید: جامعه پرستاری در این سال‌هایی که گذشت مظلوم واقع شد. افرادی بودند که اجازه نمی‌دادند این قشر به مطالبات صنفی و بحق خود دست یابد. به اعتقاد من گزارش‌هایی به استحضار رهبر انقلاب رسیده است که امروز شاهد موضع‌گیری خردمندانه ایشان هستیم. 
دبیرکل خانه پرستار ادامه می‌دهد: یک مافیای قدرتمند در همه این سال‌ها اجازه نداد این قانون به نفع پرستاران اجرا شود. متاسفانه قدرت این مافیا فراتر از سران ۳ قوه بود اما امروز جای امیدواری است که به جولان چندین ساله و طولانی آن مافیا پایان داده شود و جامعه پرستاری کشور به آنچه که این همه سال به دنبالش بوده، دست یابد. 
وی البته به یک نکته و دغدغه مهم اشاره می‌کند: حال که رهبر انقلاب به این موضوع ورود داشته‌اند، قطعا شاهد تلاش برای اجرای قانون خواهیم بود اما نگران هستیم به واسطه عجله یا فشاری که برای اجرا وارد می‌شود، شاهد اجرای ناقص و بد این قانون باشیم. امیدواریم دولت محترم بتواند تدبیری اتخاذ کند که این نگرانی مرتفع شود. شریفی‌مقدم تاکید می‌کند: ورود حضرت آقا بهترین اتفاق ممکن بود. رئیس‌جمهور هم دغدغه این موضوع را داشته و دارد. ان‌شاءالله با لحاظ شدن دغدغه‌ای که گفتم، حتما اتفاقات خوبی در راه است. 
 
* نماینده مجلس: حجت تمام شد
انتظار جامعه پرستاری این است که اکنون با تاکیدات رهبر انقلاب و توجه دولت، قانون غبارگرفته‌ تعرفه خدمات پرستاری پس از 15 سال به مرحله اجرا برسد. 
ملک فضلی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در این باره به «وطن امروز» می‌گوید: شرایط باید به گونه‌ای باشد که ما بتوانیم از ظرفیت و استعداد موجود در جامعه پرستاری کشور به نحو مطلوب و موثر بهره‎مند شویم. اخباری که بعضا در زمینه مهاجرت پرستاران یا وضعیت اقتصادی و درآمدی آنها به گوش می‌رسد زیبنده جامعه ما نیست و بسیار امیدواریم که در آینده اتفاقات خوبی را شاهد باشیم. 
وی می‌افزاید: فرمایشات رهبر انقلاب در دیدار پرستاران یک تلنگر و تذکر جدی بود و این را باید یک اتمام حجت دانست. اکنون از دولت محترم انتظار می‌رود که برنامه‌ریزی مناسبی برای اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری داشته باشد. 
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس تصریح کرد: البته 15 سال قبل که این قانون در مجلس تصویب شد، شرایط اقتصادی کشور کاملا متفاوت از امروز بود و طبیعتا باید به دور از عجله و اقدامات غیرکارشناسی، ابعاد اجرای این قانون توسط دولت بررسی شود.
***
دفاع مقدس سپیدپوشان در جبهه سلامت
وزیر بهداشت در دیدار پرستاران، مسؤولان بهداشت و درمان و خانواده‌های شهدای مدافع سلامت با رهبر حکیم انقلاب اسلامی که به مناسبت روز پرستار برگزار شد، با بیان اینکه ۲۲ ماه مقابله با بیماری کرونا، «دفاع مقدس» سپیدپوشان جبهه سلامت محسوب می‌شود، گفت: در دوران کرونا ظرفیت‌های فراوان و گسترده کشور به فعلیت رسید و طی این مدت، متخصصان و دانشمندان بویژه دانشمندان جوان ما، در 5 مرکز علمی و تحقیقاتی توانستند واکسن کرونا را تولید کنند. بهرام عین‌اللهی در دیدار با رهبر معظم انقلاب اسلامی ضمن تبریک ولادت حضرت زینب سلام‌الله علیها و روز پرستار، با تشکر از ایشان برای برگزاری این جلسه، با ارائه گزارشی از اقدامات وزارت بهداشت گفت: در مقابله با کرونا در این ۲۲ ماه، مردم عزیز ما مانند دیگر کشورهای جهان، تجربه‌های تلخی را از سر گذرانده‌اند که بسیاری از آنها بی‌سابقه بوده است اما در میانه میدان کارزار با بیماری کرونا، نشانه‌هایی وجود داشت که جوانه‌های امید را در دل درمانگران می‌کاشت و خستگی را از تن آنان می‌زدود؛ رئیس‌جمهور کم‌ادعا ولی پر تلاش در مقام مدیریت جهادی، راهبرد تولید، تامین و واردات وسیع و فوری واکسن را در دستور کار خویش قرار داد. عین‌اللهی در ادامه گفت: ایران عزیز ما در شرایطی با ویروس کرونا جنگید که ظالمانه‌ترین تحریم‌های تاریخ را از سوی بی‌رحم‌ترین مستکبران تحمل می‌کرد و از تامین نیازهای بهداشتی و درمانی خود منع می‌شد. وی در ادامه اظهار داشت: سیاست افزایش جمعیت و حمایت از خانواده، یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خواهد بود، زیرا ادامه مسیر کنونی هرم جمعیت را یک خسارت بزرگ تمدنی و تاریخی در حق کشور می‌دانیم. وزیر بهداشت افزود: احیای طرح‌های مهمی همچون پزشک خانواده و نظام ارجاع، ارتقای کیفیت آموزش علوم پزشکی و تحقیقات در مرز دانش، تقویت مرجعیت علمی در حوزه دانش پزشکی، حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، خودکفایی در تولید داروهای حیاتی و ضروری و تجهیزات پزشکی، تقویت فضای اخلاقی و معنوی در دانشگاه‌ها و بیمارستان‌ها، حفظ کرامت و تکریم مخاطبان و ذی‌نفعان، مبارزه با فساد، رانت، ویژه‌خواری و تعارض منافع و توسعه گردشگری سلامت، برخی از اولویت‌های دیگر وزارت بهداشت است.

Page Generated in 0/0161 sec