با اتمام بارشهای پاییزی، سامانه بارشی جدید در اولین روز زمستان وارد کشور میشود
* سیدحسین هاشمی، کارشناس آب: حجم بارشهای اخیر برای حوزه کشاورزی مناسب است
اسدالله خسروی: برف و باران پاییزی دیروز 19 استان کشور را دربر گرفت. شدت بارشها در برخی مناطق باعث انسداد راههای مواصلاتی، بالا آمدن آب رودخانهها و محاصره بیش از 120 روستا در برف شد. به گزارش «وطنامروز»، همزمان با واپسین روزهای پاییز، بارش برف سنگین و نیمهسنگین اغلب استانهای کشور را سفیدپوش کرد. نزولات جوی خوشحالی کشاورزان و مردم را به دنبال داشت. به گفته کارشناسان، این حجم بارندگیها چون اغلب به صورت برف بوده است، در صورت تداوم میتواند امیدبخش روزهای خوش افزایش منابع آبی شود. حجم بالای بارندگیها در شبانهروز گذشته نهتنها تردد در جادههای مواصلاتی 19 استان کشور را مختل کرد و موجب امدادرسانی برای نجات مسافران در راه مانده شد بلکه منجر به قطع برق برخی شهرستانها و قطع ارتباط خیلی از روستاهای مناطق کوهستانی همچنین محاصره کامل 120 روستا در منطقه هشترود شد. طبق پیشبینی هواشناسی، بارشها در هفته جاری نیز ادامه دارد. توصیه پلیس به رانندگان این است که از سفرهای غیرضرور در مناطق کوهستانی و سردسیر پرهیز و در صورت مسافرت یا حمل بار از تجهیزات زمستانی و زنجیرچرخ استفاده کنند، چرا که به دلیل افت دمای هوا و رسیدن آن به زیر صفر در خیلی استانها احتمال یخبندان جادهها وجود دارد. رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا اعلام کرد از امروز 28 آذر فعالیت سامانه بارشی در بخشهایی از استانهای اصفهان، یزد، خراسان رضوی، خراسان شمالی و شمال خراسان جنوبی به صورت بارش پراکنده خواهد بود و در استانهای خوزستان، کهگیلویهوبویراحمد و چهارمحالوبختیاری با شدت بیشتر ادامه مییابد. وی اضافه کرد: دوشنبه سامانه بارشی جدید از غرب وارد کشور میشود و بتدریج استانهای واقع در غرب، شمال غرب، جنوب غرب، ارتفاعات و دامنههای البرز و زاگرس مرکزی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. وی در ادامه گفت: سهشنبه، ۳۰ آذر بتدریج از شدت بارش در شمال غرب و غرب کشور کاسته میشود و در جنوب غرب، ارتفاعات و دامنههای جنوبی البرز، ارتفاعات و دامنههای زاگرس مرکزی و نواحی شمال شرق کشور بارش ادامه دارد و از اواخر وقت سهشنبه فعالیت این سامانه به اتمام میرسد. از بعدازظهر روز چهارشنبه، اول دی سامانه بارشی دیگری از شمال غرب وارد کشور میشود. به گفته ضیاییان، طی ۵ روز آینده در نواحی کوهستانی و سردسیر کاهش دید به دلیل رخداد مه و کولاک برف پیشبینی میشود، همچنین در نواحی مستعد بارش تگرگ دور از انتظار نیست. تا سهشنبه ۳۰ آذر غرب خلیجفارس مواج پیشبینی میشود. ضیاییان افزود: یکشنبه (امروز) ۲۸ آذرماه بندرعباس با دمای ۲۶ درجه سانتیگراد گرمترین، تبریز با دمای ۶ و۷ درجه سانتیگراد و شهرکرد با دمای ۶ و ۸ درجه سانتیگراد سردترین مراکز استانهای کشور هستند.
* کوهنوردی ممنوع
طبق پیشبینی سازمان هواشناسی، تا پایان هفته جاری وضعیت جوی ناپایدار و همراه با وزش باد شدید، برف و کولاک در ارتفاعات است، بنابراین توصیه میشود طی این مدت کوهنوردان هیچگونه فعالیت کوهنوردی نداشته باشند. رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا اظهار کرد: در ارتفاعات زاگرس بارش برف، وزش باد و کولاک پیشبینی میشود که این بارشها در ارتفاعات به صورت تجمعی است، بنابراین توصیه اکید ما مبنی بر ممنوعیت کوهنوردی است. وی با اشاره به اینکه امروز در رشته کوههای البرز بارش برف و باران داریم، گفت: بارشها از یکشنبه در البرز از سرگرفته میشود و در روز سهشنبه (۳۰ آذر) تقویت خواهد شد. به هر حال تا پایان هفته جاری وضعیت جوی کوههای کشور ناپایدار و همراه با بارندگیهای شدید است، بنابراین توصیه میکنیم کوهنوردان از کوهپیمایی خودداری کنند.
* 120 روستا در محاصره برف
حجم بالای بارش برف در مناطق کوهستانی و سردسیر دیروز تا جایی بود که مدیرعامل جمعیت هلالاحمر آذربایجان غربی از امدادرسانی امدادگران هلالاحمر به ۹۳ خودروی گرفتار در برف و کولاک در جادههای این استان خبر داد. امیر جعفرزاده اظهار داشت: این امدادرسانی در محورهای اشنویه- ارومیه جاده فرعی دیزج مرگور، ارومیه- سرو و محور چالدران- خوی گردنه قوری گل و گردنه تاسکند انجام شده که به ۲۷۶ نفر از مسافران خودروهای گرفتار در برف امدادرسانی شده و امکانات لازم در اختیار آنها قرار گرفته است. همچنین دیروز فرماندار هشترود گفت: بارش برف و کولاک راه ارتباطی ۱۲۰ روستا را مسدود کرد. امین امینیان اظهار داشت: بارش برف به همراه کولاک که از دیشب (جمعه) در منطقه شروع شده، باعث شد راه ارتباطی ۱۲۰ روستا با مرکز این شهرستان مسدود شود. وی گفت: اگر چه راههای اصلی با تلاش عوامل راهداری باز شد اما تردد در محور هشترود- مراغه با زنجیر چرخ امکانپذیر است. امینیان از رانندگان، مسافران و شهروندان خواست با رعایت کردن نکات ایمنی راه در جادهها تردد کنند و برای تردد باید به زنجیر چرخ، سوخت کافی و لباس گرم مجهز بوده و از سالم بودن خودروی خود اطمینان حاصل کنند. وی خاطرنشان کرد: رانندگان به منظور کاهش خطرات احتمالی در جادهها از تردد غیرضروری خودداری کرده و در صورت ضرورت سفر علاوه بر داشتن تجهیزات زمستانی، قبل از سفر از طریق سامانه ۱۴۱ و شماره تلفنهای ۰۴۱۵۲۶۲۲۲۸۸ و ۰۴۱۵۲۶۲۲۱۲۹ و ۰۴۱۵۲۶۲۶۰۵۵ از وضعیت راهها مطلع شوند.
* بارش باران و بالا آمدن آب رودخانهها در پی تداوم بارشها
بارش باران دیروز در خرمآباد موجب بالا آمدن آب رودخانه «خرمرود» در این شهر شد. بهروز مرادپور، مدیرکل هواشناسی لرستان با اشاره به فعالیت سامانه بارشی در این استان اظهار داشت: این سامانه بارشی تا ظهر سهشنبه به فعالیت خود در استان ادامه خواهد داد. وی عنوان کرد: متوسط بارشها در قالب این سامانه بارشی، بین ۴۰ تا ۶۰ میلیمتر خواهد بود. مدیرکل هواشناسی لرستان افزود: تأثیر این سامانه بارشی بیشتر در مناطقی مانند شرق پلدختر و جنوب شرق لرستان شامل دورود، سپیددشت و «شولآباد» خواهد بود به طوری که در این مناطق بارشهای قابل ملاحظه و به صورت نقطهای تا ۱۰۰ میلیمتر خواهیم داشت. دیروز مناطق غرب و شمال غربی کشور فقط از نعمت باران و برف بهرهمند نشدند، بلکه دامنه این بارشها به سمت جنوب غربی کشور نیز کشیده شد تا جایی که معاون توسعه، پیشبینی و مخاطرات جوی هواشناسی چهارمحالوبختیاری گفت: در منطقه کوهرنگ، گردنههای بروجن، ناغان و گردنههای لردگان بارشها به صورت برف اتفاق افتاده و این در حالی است که اواخر وقت دوشنبه و صبح سهشنبه نیز بارشها در شهرکرد به شکل برف پیشبینی میشود.
* بارش برف و باران در محورهای ۱۹ استان
بارش باران و برف دیروز باعث انسداد برخی جادههای مواصلاتی شد. همچنین برخی محورهای استانهای آذربایجانهای غربی و شرقی، اردبیل، زنجان، کهگیلویهوبویراحمد، چهارمحالوبختیاری، اصفهان، لرستان، همدان، قزوین، البرز، تهران و مازندران دیروز با بارش برف و باران مواجه شدند. رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک راهور ناجا گفت: علاوه بر این استانها، بارش باران در برخی محورهای استانهای خوزستان، ایلام، کرمانشاه، کردستان، مرکزی و قم هم گزارش شده است. وی در ادامه گفت: با عنایت به اعلام هشدار سازمان هواشناسی از روز جمعه 26 آذر تا پایان روز سهشنبه 30 آذر، بارش باران و برف و کاهش دما همراه با وزش باد شدید جادههای استانهای شمالی و مرکزی و نیمه غربی کشور را در بر میگیرد. شیرانی ادامه داد: بر این اساس برودت و بارش برف در جادههای کوهستانی باعث افزایش لغزندگی خواهد شد. در این شرایط رانندگی در این جادهها با همراه داشتن زنجیر چرخ از الزامات سفر خواهد بود. وی با اشاره به تصادفات منجر به فوت در ۲۴ ساعت گذشته گفت: متأسفانه به علت عدم رعایت توصیهها و نکات ایمنی در ایام بارندگی یک فقره تصادف فوتی مربوط به بخش حملونقل عمومی ساعت ۸:۳۵ دقیقه امروز (دیروز) در استان آذربایجان شرقی رخ داد. همچنین یک دستگاه اتوبوس به علت تخطی از سرعت مطمئنه از جاده خارج شد که متأسفانه ۲ نفر در این حادثه جان خود را از دست دادند. شیرانی با اشاره به راههای مسدود شده گفت: از ساعت ۱۱ امروز (دیروز) محور اسالم به خلخال به علت کولاک شدید و نبود ایمنی به صورت موقت مسدود شده است.
* فوت ۲ نفر در حادثه تصادف اتوبوس در بستانآباد
شدت بارش برف و باران در برخی استانها، هشدارهای پلیس راهور و هواشناسی را برای احتیاط در تردد خودروها به دنبال داشته است. متاسفانه در نخستین بارش برف پاییزی در جادههای کشور، ۲ مسافر به دلیل بیاحتیاطی راننده اتوبوس و تخطی از سرعت مجاز فوت کردند.
سرهنگ احمد شیرانی، رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهور در این باره گفت: در محور بستانآباد یک دستگاه اتوبوس مسافری که از تهران به سمت تبریز در حال حرکت بود، به دلیل بیاحتیاطی راننده و تخطی از سرعت مجاز باعث وقوع حادثه شد و ۲ نفر از مسافران فوت کردند. وی افزود: برودت هوا و بارش برف در جادههای کوهستانی باعث افزایش لغزندگی جادههای کوهستانی خواهد شد. در این شرایط رانندگی در این جادهها با همراه داشتن زنجیرچرخ از الزامات سفر خواهد بود. هموطنانی که قصد سفر در این شرایط را دارند باید آمادگی لازم را برای رانندگی در شرایط بارندگی داشته باشند.
***
بارشهای اخیر به منابع آبی کمک میکند
کارشناس آب در گفتوگو با «وطنامروز» در پاسخ به این سوال که بارندگیهای اخیر که اغلب در ارتفاعات به صورت برف بوده، چه اندازه میتواند بر میانگین رشد منابع آبی کشور تاثیرگذار باشد، گفت: بیتردید هر بارشی بویژه به صورت برف به منابع آبی کمک میکند اما از آنجا که طی دورههای گذشته یعنی بیش از 10 سال پیش کمبارشی در کشور بوده است، بنابراین نمیشود گفت این بارشها مشکل کمآبی را حل میکند اما برای حوزه کشاورزی مناسب است.
سیدحسین هاشمی با بیان اینکه طبق پیشبینیها، زمستان امسال از لحاظ میزان بارندگی نرمال پیشبینی شده است، گفت: چنانچه بارندگیها در زمستان و بهار مساعد باشد، اگر چه مشکل کمآبی را تمام و کمال حل نمیکند اما میتواند امیدوارکننده باشد، بنابراین صرفهجویی در مصرف آب در شرایط کمآبی کشور ضرورتی اجتنابناپذیر است.