کرونا هر چند این روزها به سختی در ایران نفس میکشد و توان افزایش آمار فوتیها را ندارد اما اگر مراقب نباشیم و غفلت کنیم، دوباره در دام این ویروس مرگبار گرفتار خواهیم شد.
به گزارش «وطنامروز»، اعلام آمار مبتلایان و فوتیهای کرونا در نزدیک به ۲ سال گذشته تبدیل به یکی از تلخترین خبرهای تکراری کشور شده است اما آنچه اکنون برای جامعه ایران جای امیدواری دارد، حذف رنگهای قرمز و نارنجی از نقشه کرونایی کشور، کاهش آمار فوتیها و ثبت 17 استان به عنوان مناطق بدون فوت بیمار کرونایی است.
بر اساس آمار وزارت بهداشت، دیروز آمار مبتلایان بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، هزار و 361 نفر طی یک شبانهروز اعلام شد که 243 نفر از آنها بستری شدند. بر این اساس، مجموع بیماران «کووید-19» در کشور به 6 میلیون و 169 هزار و 11 نفر رسید.
همچنین متاسفانه در این زمان 24 ساعته، 41 بیمار «کووید-19» جان خود را از دست دادند تا مجموع جانباختگان این بیماری به 131 هزار و 33 نفر برسد.
بیشترین مرگومیر بیماران کرونایی در مدت یادشده مربوط به تهران با 6 نفر و استانهای آذربایجان غربی، فارس و خراسان شمالی با 5 نفر بوده است و 27 استان کشور مرگومیر کمتر از 5 نفر داشتهاند که در 17 استان، هیچ موردی از فوت بیماران کرونایی ثبت نشده است.
از سویی خوشبختانه تاکنون 5 میلیون و 999 هزار و 860 نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. همچنین ۲ هزار و 909 نفر از بیماران مبتلا به کرونا در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.
در حال حاضر، 53 شهر در وضعیت زرد و 395 شهر در وضعیت آبی قرار دارند. خبر خوب این است که فعلا هیچ شهری با رنگ قرمز و نارنجی در نقشه کشور وجود ندارد.
* مراقب باشیم
واقعیت این است که کاهش آمار مبتلایان و فوتیهای کرونا نباید موجب فریب یا غفلت ما شود، بویژه با توجه به اینکه اُمیکرون به عنوان سویه جدید کرونا موجب نگرانی کشورهای دیگر از جمله اروپاییها شده است، رعایت پروتکلهای بهداشتی از جمله فاصلهگذاری اجتماعی، استفاده از ماسک و شستوشوی دستها باید جزو مهمترین برنامههای فردی و اجتماعی ایرانیان باشد. مطابق اطلاعات و آماری که درباره سویه جدید کرونا منتشر شده است، حتی افرادی که ۲ یا ۳ دوز واکسن دریافت کردهاند، در صورت بیتوجهی به پروتکلها گرفتار این ویروس خواهند شد، بنابراین تنها راه مقابله افراد و خانوادهها با کرونا، رعایت احتیاط کامل و دستورالعملهای بهداشتی است، چون مطابق همین اطلاعات، سویه جدید کرونا تشابه فراوانی با شرایط ۲ سال قبل یعنی هنگام تولد این ویروس منحوس دارد تا ۳ اصل «ماسک، فاصلهگذاری و شستوشوی دست» دوباره به عنوان مهمترین راهکارهای مقابله با کرونا مطرح شود.
از سوی دیگر با توجه به حضور دانشآموزان در مدرسه، حتما خانوادهها حساسیت کافی و لازم را برای ارائه آموزشهای بهداشتی به فرزندانشان به کار گیرند تا خدایناکرده راه جدیدی برای ورود کرونا به کانون خانواده باز نشود.
* مشاهدات میدانی خبرنگار
بررسیهای میدانی خبرنگار «وطنامروز» نشان میدهد تعداد قابل توجهی از مردم در اماکن عمومی از جمله مترو و اتوبوس، استفاده از ماسک را در این روزها جدی نمیگیرند.
البته رعایت کامل فاصله اجتماعی در وسایل حملونقل عمومی جز موارد اندک، چندان امکانپذیر نیست اما استفاده از ماسک به شکل مناسب و توجه به نوع ایستادن و شرایط قرار گرفتن در وسایل حملونقل عمومی میتواند تاثیر بسزایی در کاهش خطر ابتلا به کرونا داشته باشد.
نکته دیگر اینکه سختگیریهای ماموران مترو در تذکر به افراد بدون ماسک بسیار کاهش یافته و حتی در برخی ایستگاهها به صفر رسیده است! پیشتر شاهد برخورد محترمانه ماموران با افراد بدون ماسک بودیم تا جایی که این شهروندان با تهیه ماسک به دیگران احترام میگذاشتند یا اینکه ایستگاه را ترک میکردند.
با این حال، آنچه اکنون جای نگرانی دارد، حذف ماسک از صورت برخی شهروندان در اماکن عمومی است. احتمالا تصورشان این است که با کاهش آمار فوت و ابتلا، هیچ خطری در کمین آنها نیست اما کسی چه میداند. شاید همین تعداد اندک فوتیها و مبتلایان مربوط به افرادی است که ماسک نمیزنند و فاصله اجتماعی را رعایت نمیکنند.
***
آمار آزمایش و واکسیناسیون
یکی از مهمترین برنامههای روزانه در نظام سلامت کشور، انجام آزمایشهای تشخیصی به منظور کنترل هر چه بیشتر کروناست. مطابق آمار، تاکنون 40 میلیون و 671 هزار و 57 آزمایش تشخیص «کووید-19» در کشور انجام شده است.
در زمینه برنامه تزریق واکسن هم باید گفت در مدت یادشده 223 هزار و 356 دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است. بنابراین تاکنون 59 میلیون و 62 هزار و 256 نفر دوز اول، 50 میلیون و 190 هزار و 634 نفر دوز دوم و ۳ میلیون و 567 هزار و 37 نفر دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند. بر این اساس، مجموع واکسنهای تزریقشده در کشور به 112 میلیون و 819 هزار و 927 دوز رسیده است.