گروه اقتصادی: چند وقت بود حال بازار سرمایه ناخوش بود و سهامداران هر روز که پورتفوی خود را بررسی میکردند با افت ارزش داراییشان روبهرو میشدند. قرمزرنگ شدنهای پیاپی تابلوی بورس تهران، یکی از سیگنالهای سرمایهگذاران به دولت بود که سیاستگذار باید عزمی برای بازگشت اعتماد به بازار سرمایه داشته باشد. سرانجام 30 آذر وزیر اقتصاد برای حل مشکلات بورس اوراق بهادار یک بسته 10 مادهای ارائه کرد. از جمله بندهای این طرح، کاهش ۵ درصدی مالیات شرکتهای تولیدی و اختصاص «۳۰ هزار میلیارد تومان» به صندوق تثبیت بازار سرمایه است. این در حالی است که به دنبال افت شدید سود سهام در ماههای اخیر، بسیاری از سرمایهگذاران در بورس حالا به عنوان مالباخته شناخته میشوند.
به گزارش «وطنامروز»، در هفته گذشته شاخص کل بورس تهران بعد از مدتها توانست رشد بیش از ۳ درصدی را به ثبت برساند. این پدیده کمسابقه در سال ۱۴۰۰ در پی اعلام بسته حمایتی ۱۰بندی وزارت اقتصاد رخ داد. بازار سرمایه در هفتههای اخیر سیر نزولی داشت و شکست حمایت یک میلیون و 300 هزار واحدی شاخص کل بورس موجب شد بسیاری از سهامداران از بازگشت بازار سرمایه به روند صعودی ناامید شوند اما با انتشار اخبار مثبت بودجهای، ارائه برنامههای وزیر اقتصاد به منظور حمایت از تولید و شرکتهای بورسی و اظهارنظرهای معاون اقتصادی رئیسجمهور مبنی بر حمایت از بازار سرمایه، بستر تغییر مسیر شاخص کل فراهم شد.
در صورتی که در هفته پیش رو بازار سرمایه سیر صعودی خود را حفظ کند، میتوان امید داشت مشکل نقدینگی بازار سرمایه نیز با ورود مجدد سهامداران حقیقی به بازار حل شود. در واقع با حمایتهای واقعی دولت و عزم وزارت اقتصاد و سازمان بورس، اعتماد به بازار سرمایه باز خواهد گشت و همین موضوع بستر رشد سهام را فراهم میکند.
در چند هفته گذشته بسیاری از کارشناسان بازار معتقد بودند دولت به وعدههای خود در زمینه بورس عمل نکرده و به عبارتی بازار سرمایه را رها کرده است اما با ارائه مصوبات ستاد اقتصادی دولت درباره بازار سرمایه، به نظر میرسد دولت به دنبال اجرایی کردن برنامههای خود جهت حمایت از بورس است.
* صندوق تثبیت بازار سرمایه در ردیف لایحه بودجه
برای نخستینبار، موضوع صندوق تثبیت بازار سرمایه در ردیف لایحه بودجه در نظر گرفته شد و دولت پیشبینی کرده است که درآمد مالیاتی حاصل از نقل و انتقال سهام را از طریق صندوق تثبیت به این بازار بازمیگرداند.
* محاسبه روزانه صورتهای مالی شرکتها
اعمال نرخ تسعیر ارز بر اساس ٩٠ درصد میانگین نرخ سامانه نیما از دیگر شفافسازیهایی است که در صورتهای مالی برخی گروههای بورسی بویژه بانکیها نشان داده میشود و سهامداران این صنعت تا حدود زیادی میتوانند به صورت بهروز، تاثیرات حاصل از نرخ تسعیر ارز را محاسبه کنند.
* کاهش نرخ مالیات بر درآمد شرکتها از ٢٥ به ٢٠ درصد
کاهش نرخ مالیات بر درآمد شرکتها از ٢٥ درصد به ٢٠درصد که در چند سال گذشته بیسابقه بوده است، نهتنها نشاندهنده حمایت از تولید و بازار سرمایه است، بلکه دولت با این بند بحث حمایت از تولید را نشان داد که این موضوع میتواند با تاثیرگذاری مثبت در شرکتهای بورسی همراه باشد.
* حضور رئیس سازمان بورس در جلسات دولت
یکی از نکات دیگر 10 مصوبه بورسی ستاد اقتصادی، حضور رئیس سازمان بورس در جلسات ستاد اقتصادی دولت است. در واقع این اتفاق نشان میدهد که بازار سرمایه در اقتصاد کشور بیش از گذشته نقش خواهد داشت. تصمیمگیری درباره حضور رئیس سازمان بورس در این جلسات نشاندهنده اهمیت بازار سرمایه برای دولت است.
* بازارگردانی سهام شرکتهای دولتی
یکی از مشکلات اصلی بازار سرمایه در زمان عرضه سهام شرکتهای دولتی در بورس عدم بازارگردانی آن سهام در بازار بود که این امر باعث کاهش نقدشوندگی در بازار، کاهش شدید قیمت این سهام در زمان ایجاد روند اصلاحی بازار و ضرر و زیان سنگین سهامداران خرد در بازار میشد.
اختصاص ١٠ درصد از مبلغ عرضه اولیه به بازارگردانی سهام آن شرکت میتواند تا حدود زیادی برطرفکننده مشکلات مربوط به سهام شرکتها باشد.
* کاهش انتشار اوراق بدهی در سال ١۴٠١
یکی از چالشهایی که بازار سرمایه در نیمه دوم سال جاری و نیمه نخست سال ١۴٠٠ با آن دست و پنجه نرم میکرد بحث انتشار اوراق بدهی بود، انتشار اوراق دولتی باعث افزایش فشار به بازار اولیه و ایجاد اختلال در بازار ثانویه شده بود.
کاهش مبلغ انتشار اوراق بدهی در سال ١۴٠١ نسبت به سال ١۴٠٠ توسط دولت، تا حدودی میتواند یکی از معضلات اصلی بازار سهام را که سهامداران در سالهای گذشته در این بازار با آن روبهرو بودند کاهش دهد.
* جریان خروج پول متوقف میشود؟
روند خروج پول از بورس تهران در یک سال و نیم اخیر بسیار فراتر از عدم ارزندگی بازار بوده است. این آمار بخوبی از عدم اعتماد موجود نسبت به دولت و بازیگران بزرگ بازار حکایت دارد. این روند در هفتههای اخیر نیز همچنان با قدرت پیگیری شده است و عملا حجم پولهایی که از ابتدای سال ۹۹ به بورس آمده و ماندگار شده در حال صفر شدن است. با این وجود در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته، خالص جریان ورودی پول حقیقیها به میزان خروج آن چربید که اگر این اتفاق در هفته پیش رو ادامه یابد، میتوان به تثبیت روند صعودی بازار سرمایه امید داشت.
* بازگشت سبزها
از جمله اتفاقات قابل توجه در آمار معاملات هفته گذشته آن است که روند سبزپوشی در اکثریت بازار سهام جریان داشت و رشد شاخص به صعود تعداد محدودی از نمادها گره نخورده بود. به زبان اعداد در آخرین روز معاملاتی هفته ۶۸۸ نماد از ۸۲۴ نماد کل بازار سهام سبزپوش بودند که میتواند از تغییر یک متغیر سیستماتیک در بازار خبر دهد.
* صنایع برنده هفته آخر آذر
اگر نگاهی به آمارهای بازدهی صنایع مختلف بازار سرمایه بیندازیم، هفته گذشته تنها ۷ صنعت از چشیدن طعم صعود بازماندند و اکثر این صنایع نیز جزو گروههای کوچک و کمتعداد بودند. در مقابل بیشترین رشد، در گروه تک نماد محصولات چرمی رقم خورد که نماد «وملی» در آن حضور دارد. بعد از آن نیز بیشترین رشد نصیب گروه وسایل ارتباطی با حضور ۳ نماد «لپارس»، «لکما» و «لپیام» شد که مشخصا مسؤول رشد شاخص این گروه نماد «لپارس» بود. گروههای بزرگ کالایی نیز عموما رشد ملایم و منطقی را تجربه کردند.