رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران و مخاطرات وضع هوا: همه استانهای کشور طی 5 روز آینده با بارش شدید برف و باران مواجه خواهند شد
به دنبال بارشهای سیلآسای روزهای گذشته در بیشتر استانهای کشور که به طغیان رودخانهها، آبگرفتگی معابر، مسدود شدن برخی راههای مواصلاتی و ورود جریان آب به برخی منازل در شهرهای جنوبی منجر شده است، سازمان هواشناسی هشدار داد بارندگیها همچنان ادمه دارد و تقریبا تمام استانهای کشور در روزهای آینده با بارش شدید برف و باران مواجه خواهند شد. تا جایی که میزان بارشها در برخی مناطق جنوبی از جمله بوشهر، 150 تا 200 میلیمتر پیشبینی شده است. به گزارش «وطنامروز»، سازمان هواشناسی دیروز با صدور هشدار« قرمز» به تشدید و تداوم فعالیت سامانه بارشی در روزهای آینده، تاکید و اعلام کرد اغلب استانهای کشور این هفته با بارش شدید نزولات جوی روبهرو میشوند و احتمال جاری شدن سیل در برخی مناطق و از بین رفتن مزارع و... دور از ذهن نیست. البته شدت بارشها در 3-2 روز اخیر در استانهای جنوب و جنوب شرقی موجب شد تا در برخی مناطق چون چابهار 250 میلیمتر بارش ثبت و رکورد 40 ساله بارندگی شکسته شود. به زیر آب رفتن منازل در بخشی از مناطق شهرستان کنارک و بارش برف تا حدود نیم متر در استانهای چهارمحالوبختیاری و کهگیلویهوبویراحمد، مرگ دلخراش کودک 8ساله بر اثر بارشهای سیلآسا در هرمزگان، مسدود شدن راههای ارتباطی در مناطق کوهستانی، طغیان رودخانهها، جاری شدن سیلاب و گرفتار شدن دهها دستگاه خودرو در جادهها و قطع برق 30 روستا در هرمزگان بخشی از حوادثی است که به دلیل شدت بارشها در چند روز اخیر در کشور گزارش شده است.
* آسمان همه استانها از امروز بارانی میشود
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا از بارندگی در اکثر نقاط کشور در هفته جاری خبر داد و درباره پیشبینی هواشناسی طی ۵ روز آینده اظهار کرد: بارشها از دیروز ۱۱ دی در برخی استانها چون هرمزگان، بوشهر، فارس، کرمان و سیستانوبلوچستان شروع شده و ادامه دارد. صادق ضیاییان افزود: امروز یکشنبه نیز گستره بارش بتدریج کل کشور جز نوار شمالی که بارش پراکنده دارد را فرا میگیرد. وی با اشاره به بارشهای پراکنده در شمال غرب کشور گفت: دوشنبه (۱۳دیماه) بارش در سطح کشور، جز شمال غرب که بارش پراکنده دارد، ادامه خواهد داشت. ضیاییان در ادامه اظهار کرد: سهشنبه (۱۴دیماه) عمده بارشها در جنوب شرق کشور، شامل شرق هرمزگان و جنوب استانهای کرمان و سیستانوبلوچستان پیشبینی میشود و در برخی نقاط شمال غرب، غرب، جنوب غرب، مرکز و شرق کشور و سواحل مرکزی و غربی دریای خزر نیز بارش پراکنده رخ میدهد. وی افزود: چهارشنبه (۱۵ دیماه) نیز در برخی مناطق واقع در شرق، جنوب شرق و سواحل مرکزی دریای خزر بارش پراکنده رخ میدهد. طی این ۵ روز بارشها در مناطق سردسیر و مرتفع استانهای یاد شده به شکل برف خواهد بود. به گفته ضیاییان تا دوشنبه ۱۳ دی بارشها در برخی مناطق استانهای واقع در نیمه جنوبی کشور بویژه در بوشهر، کهگیلویهوبویراحمد، فارس، هرمزگان، کرمان، خراسان جنوبی و جنوب اصفهان سنگین و با رعدوبرق و وزش باد شدید و احتمال ریزش تگرگ همراه خواهد بود. رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا در ادامه اظهار کرد: دیروز یکشنبه و دوشنبه در مناطقی از سیستانوبلوچستان و کرمان وزش باد خیلی شدید با احتمال گرد و خاک رخ میدهد. وی افزود: طی ۵ روز آینده خلیجفارس، تنگه هرمز و دریای عمان به تناوب مواج و توفانی است و یکشنبه 12 درجه دمای هوا در استانهای ساحلی دریای خزر افزایش مییابد و از دوشنبه با نفوذ جریانات شمالی، به طور محسوسی کاهش خواهد یافت. رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا درباره وضعیت جوی تهران طی ۲ روز آینده اظهار کرد: آسمان تهران یکشنبه کمی ابری تا نیمهابری همراه با غبار محلی و گاهی وزش باد و اواخر وقت بارش پراکنده با حداقل دمای ۳ و حداکثر دمای۱۰ درجه سانتیگراد و طی دوشنبه نیمهابری تا ابری و در بعضی ساعتها همراه با بارش باران و وزش باد با حداقل دمای ۳ و حداکثر دمای ۹ درجه سانتیگراد پیشبینی میشود. ضیاییان افزود: ۱۲ دی (امروز) بندرعباس با دمای ۲۳ و ۲۱ درجه سانتیگراد گرمترین و تبریز با دمای ۱- و یک درجه سانتیگراد سردترین مراکز استان کشور خواهد بود.
* هشدار «قرمز» هواشناسی درباره بارش شدید باران و احتمال وقوع «سیل»
سازمان هواشناسی نسبت به بارش شدید باران در استانهای جنوب کشور و سیلابی شدن مسیلها و طغیان رودخانهها هشدار داد. سازمان هواشناسی با صدور هشدار قرمز با اشاره به تشدید و تداوم فعالیت سامانه بارشی آورده است: یکشنبه ۱۲ دی بارش شدید باران و تداوم آن همراه با وقوع رعد و برق و ریزش تگرگ و وزش باد شدید در استانهای بوشهر، هرمزگان، جنوب کرمان و فارس پیشبینی میشود. از مخاطرات حاکمیت این شرایط جوی به سیلابی شدن مسیلها و طغیان رودخانهها، آبگرفتگی گسترده معابر شهری، امکان آبگرفتگی منازل در مناطق مستعد، جاری شدن روانآب، اختلال در تردد، لغزندگی و کاهش دید در جادهها، احتمال تخریب پل و مسدود شدن جادهها و وارد شدن خسارت به محصولات کشاورزی میتوان اشاره کرد. سامان هواشناسی نسبت به اجتناب از توقف، تردد و جمعآوری تجهیزات در حاشیه رودخانهها و مسیلها، اجتناب از سفر و تردد در جادهها، عدم تردد در خیابانهای واقع در مسیلها، پاکسازی کانالها و آبراههها، بازگشایی دهانه پلها، پاکسازی آبروهای منازل، عدم جابجایی عشایر کوچرو، جمعآوری دامها از حاشیه رودخانهها و مسیلها، آمادگی راهداریها، فرمانداریها و سایر دستگاههای امدادی برای مقابله با رخداد خسارات احتمالی سیل و آبگرفتگی توصیه میکند. سازمان هواشناسی با صدور هشدار قرمز رنگ دیگری با اشاره به احتمال وارد شدن خسارت به محصولات و ادوات کشاورزی آورده است: به صاحبان مزارع و باغات پاکسازی انهار در مزارع و باغات، بویژه سبزی و صیفیجات که در مرحله داشت هستند در استانهای بوشهر، هرمزگان و سیستانوبلوچستان، تسریع در برداشت ذرت سیلویی و دانهای در استان هرمزگان و پنبه شهرستان حاجیآباد، تسریع در برداشت صیفیجات و گوجه فرنگی در جنوب استان فارس، تسریع در برداشت مرکبات، ذرت و پنبه استان فارس، در نظر گرفتن تمهیدات لازم در مزارع سیب زمینی و پیاز استان کرمان جهت جلوگیری از آبگرفتگی، بویژه در شهرستان ارزوئیه و تسریع در انتقال محصولات برداشت شده به انبارها مانند ذرت در استان سیستانوبلوچستان توصیه میکند. صاحبان سالنهای پرورش قارچ، گلخانه و انبار کنترل رطوبت انبارها با توجه به افزایش رطوبت، جهت جلوگیری از خسارت بیماریهای قارچی و بسته نگهداشتن دریچههای گلخانهها و سالنها، صاحبان سالنهای مرغداری و دامداری جلوگیری از نفوذ روانآب به داخل سالنها و انتقال علوفه دامداریها به مکان مسقف را مد نظر قرار دهند. سازمان هواشناسی به صاحبان استخرهای پرورش ماهی کنترل دریچههای ورودی و خروجی آب استخرها و تنظیم ارتفاع آب، خودداری از انجام عملیات صید ماهی به دلیل گلآلود بودن مسیر استخرها و به عشایر و زنبورداران تغذیه کمکی کلونیها جهت زمستانگذرانی، عدم تردد دامها در ارتفاعات و انتقال آنها به مکان مسقف و به صاحبان ماشینآلات و ادوات کشاورزی انتقال همه ماشینآلات کشاورزی به مکان مناسب و عدم تردد در مزارع را توصیه میکند.
به گزارش ایسنا، هشدار قرمز رنگ بالاترین سطح هشدار است که در آن پیشبینی میشود یک پدیده جوی خسارتهای وسیعی به دنبال داشته باشد. از اینرو سازمان هواشناسی با صدور هشدار قرمز به دستگاههای مختلف اعلام میکند وارد عمل شوند و اقداماتی را برای کاهش خسارات وقوع پدیدههای جوی انجام دهند.
* فوت کودک ۸ ساله بر اثر بارشهای سیلآسا در هرمزگان
بارشهای اخیر علاوه بر خسارت به منازل و مزارع، باعث مرگ یک کودک 8 ساله در استان هرمزگان شد. مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان از جان باختن یک کودک به دلیل غرق شدن در سیلاب خبر داد. مهرداد حسنزاده اظهار داشت: متاسفانه در بارندگیهای جمعه دهم دی یک کودک ۸ ساله به دلیل غرق شدن جان خود را در بخش مرکزی بندرعباس از دست داد. وی در ادامه افزود: بارندگی و تگرگ خسارات بسیاری به مزارع بخشهای شمیل، تخت و مرکزی بندرعباس وارد کرده است که هماکنون در حال ارزیابی خسارات هستیم. مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان تصریح کرد: بارندگی منجر به قطعی برق ۳۰ روستا در استان شده بود که با تلاش پرسنل اداره برق، برق آنها نیز وصل شده است. وی اضافه کرد: هماکنون به دلیل طغیان رودخانههای فصلی، راه بشاگرد به جاسک و بشاگرد به میناب مسدود شده است که منتظر فروکش کردن آب در این مناطق هستیم تا راه ارتباطی بازگشایی شود. حسنزاده اظهار کرد: سامانه قوی بارشی که چند روزی است هشدارهای آن داده میشود از غرب استان و شهرستان پارسیان وارد هرمزگان خواهد شد و کل استان را در برخواهد گرفت؛ سامانه قبلی هم که وارد استان شده است همچنان به کار خود ادامه میدهد، بنابراین لازم است مردم توجه بیشتری به هشدارها داشته باشند.
* بارندگی چابهار رکورد ۴۰ ساله را شکست
شدت بارش ها در برخی از مناطق کشور رکورد شکست. مقدار بارش شهر تیس تا به امروز ۱۴۰ میلیمتر بوده و این در حالی است که بیشترین بارش باران در این شهر با ۸۸ میلیمتر مربوط به ۱۵ بهمن ۱۳۹۷ است. مدیرکل هواشناسی سیستانوبلوچستان با اشاره به بارشهای سنگین چند روز اخیر در جنوب استان گفت: چابهار رکورد بیشترین مقدار بارش خود را طی ۴۰ سال اخیر با 8/144میلیمتر شکست. محسن حیدری دیروز اظهار داشت: در حالی که شهر چابهار از سال ۱۳۶۱ تاکنون حداکثر بارش خود را در تاریخ ۱۶ دیماه ۱۳۸۶ با 14/107 میلیمتر در یک روز تجربه کرده اما این مقدار در چند روز اخیر با افزایش ۳۵ درصدی به 8/144میلیمتر رسیده است. مدیرکل هواشناسی سیستانوبلوچستان ضمن ارائه آمار بارش شهر تیس نیز افزود: شهر تیس، سومین شهر پربارش استان از این قاعده مستثنا نیست و رکورد بارشی خود را طی ۱۸ سال گذشته با افزایش ۵۹ درصدی بارش شکسته است. حیدری در پایان افزود: امیدواریم بارشهای اخیر و پیش رو در هفته آینده، باعث کاهش اثرات خشکسالی و تقویت منابع آبی استان شود.
***
امدادرسانی به بیش از ۳۰۰۰ نفر در حوادث جوی
شدت بارش برف و باران طی 3-2 روز اخیر به مسدود شدن برخی محورهای مواصلاتی در مناطق کوهستانی، آبگرفتگی تعدادی از منازل در برخی شهرهای جنوبی، همچنین مشکل تردد در جادهای مناطق کوهستانی منجر شد. در این باره رئیس سازمان امدادونجات جمعیت هلالاحمر از امدادرسانی به بیش از ۳۰۰۰ نفر در حوادث ناشی از آبگرفتگی و برف و کولاک در ۸ استان کشور خبر داد. مهدی ولیپور گفت: طی 3-2 روز اخیر ۱۲ استان خوزستان، بوشهر، هرمزگان، کرمان، سیستانوبلوچستان، فارس، کهگیلویهوبویراحمد، خراسانهای جنوبی و رضوی، اصفهان، یزد و چهارمحالوبختیاری درگیر برف و کولاک و نیز آبگرفتگی بودند که از بین این استانها در ۳۳ شهرستان، ۱۶ شهر، ۳۰ روستا، ۳ منطقه عشایری و ۱۶ محور کوهستانی در ۸ استان عملیات امدادونجات انجام شد. وی با بیان اینکه ۴۴۳ نفر در قالب ۱۱۰ تیم در این عملیاتها مشارکت داشتند، گفت: در مجموع طی این مدت امدادگران به ۳۴۰۰ نفر امدادرسانی کردند که از این تعداد ۱۲۶۴ نفر اسکان اضطراری داده شدند و ۴۸ نفر نیز به مناطق امن منتقل شدند. ولیپور گفت: ۱۰۳ دستگاه خودرو نیز از برف و کولاک رهاسازی شده و از ۱۳ واحد خانه نیز تخلیه آب انجام شد. به گفته رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر، در این مدت ۳۵ چادر، ۵۴۶ تخته موکت، یکهزار و ۵۲۲ کیلوگرم نایلون، ۱۲۱ بسته غذایی، ۲ هزار و ۱۲۵ کیلوگرم برنج و یکهزار و ۸۰۰ بسته غذایی در میان آسیبدیدگان و متأثران از سیل توزیع شد. ولیپور گفت: امدادرسانی در ۱۵ شهرستان در استانهای سیستانوبلوچستان، هرمزگان، کرمان، فارس و کهگیلویهوبویراحمد همچنان ادامه دارد و در چابهار نیز اردوگاه اضطراری جمعیت هلالاحمر در حاشیه شهرستان برپا شده است.