حادثه نسیمشهر فرونشست نبوده است و مردم نباید از فرونشست بترسند. خطر فرونشست برای یک ماه و یک سال آینده نیست و اقدامات برای مقابله با آن آغاز شده است.
انتشار خبر تخلیه 12 ساختمان مسکونی در نسیمشهر به علت فرونشست زمین موجب بروز نگرانیها در جامعه شد. اما سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران میگوید حادثه نسیمشهر فرونشست نبوده است و مردم نباید از فرونشست بترسند. علی نصیری درباره حادثه نسیمشهر به فارس گفت: فرونشست و فروریزش ۲ مقوله متفاوت هستند. فرونشست یک یا چند منطقه و به عبارتی چندین هکتار را در برابر میگیرد ولی فروریزش محلی و موضعی است. وی افزود: فرونشست قصه دیگری دارد و ماجرای امروز و فردای تهران نیست. فرونشست مسألهای تدریجی و مزمن است که از سمت جنوبغرب در حال ورود به تهران است. البته مردم نباید بترسند، بلکه مدیران باید به فکر باشند. سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران ادامه داد: فرونشست مشکل یک هفته و یک ماه بعد نیست و دغدغه 5 تا 10 سال آینده است. برداشتهای بیرویه آبهای زیرزمینی و موضوعات کلان شهرسازی ازجمله دلایل بروز فرونشست است. نصیری تصریح کرد: همچنین استفاده از موادی که نفوذپذیر نیستند و مانع ورود باران به سفرههای زیرزمینی میشوند و برداشت مجاز و غیرمجاز از سفرههای زیرزمینی از دلایل بروز فرونشست است. وی افزود: در برخی مکانها نباید کشت و زرع شود که این مسأله توسط رئیسجمهور هم مطرح شد. قرار است برخورد جدی با این موضوع در دستور کار باشد.
* چند دستگاه در زمینه فرونشست مسؤولیت دارند
سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران اظهار داشت: درباره موضوع فرونشست در سال 98 جلساتی در مدیریت بحران تشکیل شد و 15-14دستگاه در زمینه موضوع فرونشست مسؤولیت دارند. وظایف هر کدام از این دستگاهها احصا شده و مدیران مرتبط هم مسؤولیتها را پذیرفتهاند. اخیرا در برنامه کاهش خطر ناشی از سوانح که مصوبات آن توسط رئیسجمهور به تایید رسید وظایف دستگاهها به تفکیک مشخص شده است. شهرداری تهران بویژه در زمینه شهرسازی باید توجهات لازم را انجام دهد و بدون تعلل و اغماض پیگیریهای لازم را داشته باشد. وی تأکید کرد: مسأله فرونشست باید جدی گرفته شود؛ این مشکلی است که از مناطق جنوبغربی در حال ورود به تهران است. این مسأله طی چند سال آینده شریانهای حیاتی پایتخت مانند خطوط آب، برق، گاز و فیبرهای نوری و سایر تأسیسات را تحت تأثیر قرار میدهد.
* لولههای پوسیده آب شهری
سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران گفت: تهران شهری است که سالها دارای قنوات زیادی بوده و بافت خاک آن هم پر از خلل و فرج است. همچنین مشکل فرسودگی لولههای آب را داریم و یکسوم لولههای آب شهری پوسیدگی دارد. وقتی که لوله میترکد آب وارد خاک میشود و خاک را میشوید، بنابراین ناگهان وزن زیاد خاک روی لولهها رها میشود. وی به حادثه شهران اشاره کرد و افزود: این حادثه بر اثر پوسیدگی لوله گاز و برخی فعالیتهای عمرانی در حوالی آن رخ داد. ناگفته نماند هر مترمکعب خاک که شسته شود ۲ تن وزن دارد. با این وجود از مردم تقاضا داریم که به هیچ عنوان نگران فرونشست تهران نباشند.
* 16 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است
وی با اشاره به اینکه برای مقابله با فرونشست در حال حاضر 16 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است، گفت: وظیفه شهرداری مستحکم کردن قنوات و صیانت از قنوات شهری در برابر فرونشست است و بزودی کارگاه ویژه فرونشست شهر تهران با حضور دستگاههای مربوطه و متخصصان دانشگاهی برگزار میشود. وی گفت: وزارت نیرو در بحث چاهها، وزارت کشور در زمینه سازوکار قناتها، وزارت علوم در زمینه استفاده از تجارب بینالمللی، هلالاحمر در بخش آموزش و صداوسیما در زمینه تولید محتوا با موضوع مقابله با فرونشست نقش دارند. در کنار آنها برای وزارتخانههای آموزش و پرورش، راهوشهرسازی و کشاورزی هم مسؤولیتهایی تعریف شده است.