بارشها آژیر قرمز را در4 استان به صدا درآورد؛ طغیان رودخانهها، تخلیه اضطراری آب سدها، تخلیه روستاها و جان باختن 5 نفر
بارشهای سیلآسا و سنگین باران و برف که اواخر هفته گذشته در اغلب استانهای کشور شروع شده و همچنان نیز ادامه دارد اگر چه باعث خوشحالی کشاورزان و ذخیره منابع آبی در سراسر کشور شد اما خساراتی را نیز در پی طغیان رودخانهها و جاری شدن سیل به بار آورد به طوری که چندین روستا از بیم سرریز آب سدها در استانهای جنوبی تخلیه شدند و حجم زیاد باران علاوه بر آبگرفتگی معابر به خیلی از منازل نیز نفوذ کرده است؛ بارشهایی که در چند روز اخیر حوادث تلخی چون مرگ دستکم 5 هموطن را رقم زد که ۴ مورد در استان فارس بود و به زیرساختها و معابر شهری و روستایی خسارات فراوانی وارد کرد. شدت این بارشها بویژه در استانهای فارس، هرمزگان و سیستانوبلوچستان موجب انسداد خیلی از راههای مواصلاتی و در پدیدهای کمنظیر موجب ورود آب دریا به شهر بندرعباس شده است. در این شرایط، نیروهای امدادی در حال کمکرسانی به سیلزدگان در شهرهای جنوب و جنوب شرقی کشور هستند. سازمان هواشناسی برای 4 استان فارس ، بوشهر ، هرمزگان و جنوب کرمان وضعیت قرمز اعلام کرد. بارشها در هرمزگان که از 8 دی آغاز شده دیروز به اوج خود رسید به طوری که در برخی مناطق در کمتر از 6 ساعت بیش از 100 میلیمتر باران بارید. بارش شدید باران خسارات و مشکلات فراوانی را به دنبال داشته و شدت بارندگیها موجب سرریز شدن چند سد و بند در نقاط مختلف استان از جمله سد بردول در پارسیان شده است. در میناب نیز سد استقلال در حال پر شدن است و دریچههای تحتانی سد برای خروج گل و لای باز شده و سیلاب در رودخانه بزرگ مرکز شهر میناب جریان یافته است. بر اساس اعلام هواشناسی هرمزگان، در بستک 174 میلیمتر و در قشم 114 میلیمتر باران باریده و به دلیل تمرکز سامانه در مرکز و شرق استان همچنان شاهد ریزش باران هستیم. بندرعباس نیز شاهد 65 میلیمتر باران بوده و در حاجیآباد 102 و در بندرلنگه 100 میلیمتر باران باریده است. بنا بر اعلام رئیس اداره مدیریت راههای اداره کل راهداری و حملونقل جادهای هرمزگان، اکنون جادههای اصلی جاسک به بشاگرد، بندر خمیر به بندرلنگه از آبنما کنخ، بندر چارک به بندر آفتاب، میناب به سهراهی چاه شیرین، بندرعباس به جلابی، جاسک به سیریک و رودان - بندرعباس به کهنوج بسته است و تلاش برای گشودن آنها در جریان است اما شدت سیلاب در محل آبنماها اجازه عبور خودروها را نمیدهد و باید منتظر فروکش کردن سیلاب بود. دیروز بهعلت توفان و بارندگی شدید برق 5 محله در شهرستانهای بندرعباس، پارسیان، قشم، رودان و بستک قطع شد. خیابانهای پارسیان در غرب هرمزگان غرق در آب شد و به گفته رحیمی، معاون فرماندار پارسیان، سرریز شدن سد بردول در این شهرستان دلیل ورود حجم زیادی آب به خیابانهای شهر اعلام شده و آبگرفتگیها در سطح شهر بسیار گسترده است. در بندرعباس اما از یکشنبهشب دریا لبریز شده و طغیان کرده به طوری که آب باران به برخی از خیابانها و بلوار ساحلی وارد شده و تردد در بلوار ساحلی را با اختلال مواجه کرده است. در ساحل غربی شهر بندرعباس یک بارج 40 متری به ساحل برخورد کرده و خسارت دیده است. در این شرایط فعالیت بنادر مسافری هرمزگان از جمله بندر شهید حقانی، بندر هرمز و بندر شهید ذاکری متوقف شده است. از رودان در شرق هرمزگان نیز خبر رسیده که بنا بر اعلام رئیس اداره منابع طبیعی این شهرستان، سازههای آبخیزداری شهرستان رودان به شکل صددرصدی آبگیری شده و 11 میلیون مترمکعب آب در سازههای آبخیزداری ذخیره شده است.
* مرگ 4 نفر بر اثر سیل در فارس
وقوع سیل یکشنبهشب در استان فارس، باعث مرگ 4 نفر شد و همچنین خسارتهای مالی فراوانی به منازل مسکونی و زیربناهای شهری و روستایی وارد ساخت. هنوز آمار دقیقی از تعداد مصدومان سیل در شهرهای مختلف فارس گزارش نشده اما گزارشهای مردمی حاکی از خسارتهای مالی به منازل مسکونی و زیربناهای شهری و روستایی است. طبق گفته مدیرعامل جمعیت هلالاحمر هرمزگان، در پی جاری شدن سیل در برخی نقاط این استان به ۹۶۵ خانوار آسیبدیده از بارندگیهای اخیر امدادرسانی شد. مختار سلحشور افزود: این تعداد خانوار ۴ هزار و ۹۵۴ نفر را شامل میشود که توسط نجاتگران امدادرسانی و از این تعداد ۹۰ خانوار اسکان اضطراری داده شدند.
* امدادرسانی به ۱۴ استان در پی بارش برف و باران
رئیس سازمان امداد و نجات گفت: طی ۵ روز گذشته ۲۸ استان متأثر از برف، کولاک و آبگرفتگی شد که ۲۵۵ تیم عملیاتی هلالاحمر شامل ۱۰۹۷ امدادگر تاکنون در ۵۷ شهرستان به ۶۸۱۳ نفر امدادرسانی کردهاند. مهدی ولیپور افزود: امدادگران در ۱۴ استان شامل آذربایجان غربی، اصفهان، بوشهر، قزوین، فارس، کرمان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحالوبختیاری، زنجان، سیستانوبلوچستان، خوزستان، خراسان جنوبی، هرمزگان و یزد که شامل ٢٧ شهر، ۶۶ روستا، ٩ منطقه عشایری و ۲۴ جاده کوهستانی میشود، ۲۰۳۶ نفر را اسکان اضطراری داده و تا این لحظه ۳ اردوگاه نیز در چابهار با ظرفیت ۵۰۰ نفر و کنارک با ظرفیت ۱۰۶ نفر برپا کردهاند. وی ادامه داد: همچنین علاوه بر انتقال ۶۶ نفر به منطقه امن و یک نفر به مرکز درمانی، ۱۴۱ دستگاه خودرو از برف رهاسازی شده و ۲۶ واحد مسکونی هم از آب تخلیه شده است. شدت بارندگیها در طی چند روز اخیر باعث شد که دیروز میناب با 271 میلیمتر بیشترین میزان را در استان هرمزگان به ثبت رساند. همچنین رودان با 176، بستک 173 و قشم با 148 میلیمتر در رتبههای بعدی قرار گرفتند. علاوهبر این در کرمان نیز 195 میلیمتر بارندگی و در خراسان جنوبی 60 میلیمتر باران بارید. در سیستان و بلوچستان نیز بارندگی ها به 182 میلیمتر رسید.
* تخلیه اضطراری سد میناب
شدت بارشها در استانهای جنوبی موجب تخلیه اضطراری سد میناب شد. مهرداد حسنزاده، مدیرکل بحران استانداری هرمزگان گفت: به علت بارندگیهای شدید و طغیان رودخانهها راه ارتباطی ۶۵ روستا در هرمزگان قطع شد. همچنین برق ۳۷ روستا به دلیل بارندگیهای اخیر قطع شده است. وی با بیان اینکه آب آشامیدنی ۲۵ روستا نیز قطع است، تصریح کرد: آبگرفتگی شدید معابر عمومی در شهرستانهای میناب، بندرعباس، قشم و پارسیان باعث مشکلاتی برای مردم شده است. مدیرکل بحران استانداری هرمزگان افزود: با توجه به اینکه سد استقلال میناب در مرحله آبگیری کامل است، تخلیه اضطراری آن به منظور مدیریت سیلاب انجام شد. حسنزاده با اشاره به اینکه گروههای امدادرسانی به مناطق اعزام شدهاند، اضافه کرد: در شهرستانهای میناب، پارسیان و یک روستای بندرعباس تخلیه اضطراری صورت گرفته است. همچنین علیرضا امریکاظمی، مدیر ژئوپارک جهانی قشم از تعطیلی ژئوسایتهای جزیره در پی بارندگی ۲ روزه تا پایان هفته جاری خبر داد.
* آبگرفتگی 100 منزل مسکونی در رودان
عضو شورای اسلامی شهر رودان در استان هرمزگان خواستار رسیدگی به وضعیت بغرنج این شهر پس از بارندگی شدید صبح دیروز شد. مصیب داوری با بیان اینکه با مشکلات قطعی برق و تلفن مواجه هستیم، تصریح کرد: از ساعت ۵ صبح سیل در محله سنگی شهر رودان جاری شده و بیش از ۱۰۰ منزل مسکونی دچار آبگرفتگی کامل شدهاند. داوری با اشاره به اینکه وسایل منازل همگی زیر آب بوده و امکان استفاده وجود ندارد، خاطرنشان کرد: مردم با مشکل تردد و عدم دسترسی به پخت و پز مواجه هستند. عضو شورای اسلامی شهر رودان با تقدیر از تلاش نیروهای سپاه و هلالاحمر که از همان ساعات ابتدایی پای کار بودهاند، اضافه کرد: زمینهای کشاورزی و باغات این منطقه همگی زیر آب رفته و به طور قطع خسارات زیادی به مردم محله سنگی وارد شده است.
* آخرین وضعیت سدهای هرمزگان
قائممقام شرکت آب منطقهای هرمزگان درباره آخرین وضعیت سدهای استان گفت: سد بردول پارسیان سالم است و به علت حجم زیاد بارندگی دچار سرریز شده است. حسن سالاری با بیان اینکه احتمال بازگشایی دریچههای سد استقلال وجود دارد، افزود: سد خاکی بردول با ظرفیت ۳ میلیون مترمکعب در ۵۰۰ متری شمال شهرستان پارسیان واقع شده است و در پی بارندگیهای اخیر، سرریز شده است. وی با اشاره به اینکه تمام کارکنان آب منطقهای در سراسر هرمزگان در حال ارائه خدمات به مردم هستند، اظهار کرد: براساس برآورد کارشناسان شرکت آب منطقهای هرمزگان، احتمال بازگشایی دریچههای سد استقلال میناب وجود دارد به همین دلیل از تمام مردم شهرستان میناب درخواست میشود از تجمع کنار رودخانهها خودداری کنند.
* دستور تخلیه روستای تُمبِک شهرستان میناب
مجید سلحشور، فرماندار شهرستان میناب گفت: برای اهالی روستای تُمبِک شهرستان میناب دستور تخلیه صادر شده است و به روستاهای دهگانه تَلِنگ هم هشدار داده شده که در صورت ورود سامانه، هر چه سریعتر روستاها را تخلیه کنند. وی افزود: در حال حاضر پل زهوکی هم کامل به زیر آب رفته و رفتوآمد به مرکز شهر متوقف شده است. همچنین از صبح دیروز تخلیه آبهای جمع شده در محلهها به وسیله پمپ آغاز شده است.
* فرمانداری پارسیان زیر آب رفت
پس از بارشهای سیلآسا در استان هرمزگان و با سرریز شدن سد بردول پارسیان، بسیاری از منازل در مسیر سد به زیر آب رفته و مردم در محاصره سیل قرار دارند. به گزارش رسانههای محلی، مجتمعهای زیادی در مسیر سد بردول به زیر آب رفته و ساکنان آن در محاصره بوده و همه شهر در تکاپوی نجات آنها هستند. ادارات بسیاری از جمله فرمانداری پارسیان نیز در این مسیر به زیر آب رفتند.
***
بارش برف و باران ادامه دارد
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا از بارش برف و باران و وزش باد در اکثر نقاط کشور خبر داد. صادق ضیاییان دیروز اظهار کرد: گستره فعالیت سامانه بارشی کل کشور را در بر خواهد گرفت و سبب بارش باران و وزش باد و در مناطق جنوبی گاهی همراه با رگبار و رعدوبرق و وزش باد شدید خواهد بود و در مناطق مستعد رگبار تگرگ و در ارتفاعات و مناطق سردسیر بارش برف پیشبینی میشود. وی افزود: فردا سهشنبه (امروز) وزش باد شدید در جنوب شرق کشور و وزش باد بسیار شدید در شرق استان کرمان رخ میدهد. در شرق هرمزگان، جنوب شرق کرمان، نیمه جنوبی سیستانوبلوچستان، شرق خراسان رضوی و خراسان جنوبی بارش شدت خواهد داشت. رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا ادامه داد: فردا همچنین در نیمه شرقی کشور سامانه بارشی فعال خواهد بود و از بعد از ظهر همین روز با ورود موج دیگری به شمال غرب کشور بارش پراکنده برف و باران در مناطق شمال غرب و برخی مناطق غرب کشور شروع میشود. وی افزود: چهارشنبه (۱۵دیماه) با شمالی شدن جریان روی دریای خزر، بارش سواحل شمالی کشور و شمال شرق کشور را نیز فرا میگیرد و در سایر مناطق نیز جز نوار جنوبی کشور بارش باران و برف، گاهی وزش باد رخ میدهد. در این روز در مازندران بارش شدید خواهد بود. ضیاییان با اشاره به مواج بودن دریای خزر در 3 روز آینده اظهار کرد: پنجشنبه 16 دی در شرق و جنوب شرق کشور بارش باران، گاهی همراه با رعدوبرق و وزش باد شدید پیشبینی میشود. رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا درباره وضعیت جوی امروز تهران اظهار کرد: آسمان تهران در این روز قسمتی ابری و همراه با وزش باد با حداقل دمای یک و حداکثر دمای ۹ درجه سانتیگراد و طی چهارشنبه نیمهابری تا ابری با احتمال بارش پراکنده باران و وزش باد و با حداقل دمای ۲ و حداکثر دمای ۹ درجه سانتیگراد پیشبینی میشود. در کل کشور بویژه مناطق غربی، بارش برف، کولاک و تگرگ گزارش شده است.
***
اعزام نیروهای آتشنشانی تهران برای به مردم سیلزده
پیرو درخواست مسؤولان شهرهای جنوبی مبنی بر امدادرسانی برای تخلیه آب معابر شهری، با دستور شهردار تهران دیروز نیروهای امدادی از آتشنشانی و سازمان پسماند برای کمکرسانی تهران را به مقصد کنارک ترک کردند.
سخنگوی سازمان آتشنشانی شهرداری تهران اعلام کرد: با دستور علیرضا زاکانی، نیروهای آتشنشانی و پسماند شهرداری تهران برای کمک به مردم سیلزده کنارک به شهرهای جنوبی اعزام شدند.
جلال ملکی درباره درخواست کمک از شهرداری تهران برای کمک به مردم مناطق سیلزده جنوب از جمله کنارک گفت: با توجه به بارندگیهای شدید جنوب کشور و وقوع سیل در برخی مناطق از جمله کنارک، به دستور زاکانی، شهردار تهران نیروهای آتشنشانی تهران به همراه نیروهای پسماند به کنارک اعزام شدند. پیرو درخواست مسؤولان این منطقه و با دستور شهردار تهران، روز گذشته نیروهای امدادی از آتشنشانی و سازمان پسماند برای امدادرسانی تهران را به مقصد کنارک ترک کردند. آتشنشانان با یک دستگاه خودروی نورافشان، یک دستگاه جرثقیل، یک دستگاه رولاف، ۲ خودروی کاپرا و یک دستگاه سمند با ۱۷ آتشنشان، همچنین ۲ پمپ فوقسنگین، ۲ دستگاه پمپ نیمهسنگین و ۱۰ دستگاه پمپ سبک و تجهیزات لازم جهت آبکشی و عملیات آبگرفتگی خود را تجهیز و به سمت کنارک حرکت کردند.
بنا بر اعلام سایت شهر، سازمان پسماند هم ۲ دستگاه خودروی کمرشکن و ۲ دستگاه خودروی حرفهای جنتکس با ۸ نیرو به سمت کنارک اعزام کرد. این نیروها پس از رسیدن به کنارک با هماهنگی نیروهای محلی کار امدادرسانی را آغاز میکنند.
***
امدادرسانی هلالاحمر به ۱۰ هزار نفر در حوادث جوی ۵ روز گذشته
بارشهای متراکم چند روز گذشته که به جاری شدن سیل و آبگرفتگی برخی مناطق در شهرهای جنوبی منجر شد، گرفتاریهایی را برای مردم این مناطق ایجاد کرده است اما نیروهای امدادگر به یاری مردم این مناطق شتافتند. رئیس جمعیت هلالاحمر از امدادرسانی هلالاحمر به ۱۰ هزار نفر در حوادث جوی ۵ روز گذشته خبر داد. پیرحسین کولیوند در این باره گفت: در ۵ روز گذشته ۲۸ استان کشور متاثر از برف و کولاک و سیل و آبگرفتگی بودند؛ ۶۱ شهرستان هم در ۱۴ استان آذربایجان غربی، اصفهان، بوشهر، قزوین، فارس، کرمان، کهگیلویهوبویراحمد، چهارمحالوبختیاری، زنجان، سیستانوبلوچستان، خوزستان، خراسان جنوبی، هرمزگان و یزد به خدمات امدادی نیازمند بودند. در این استانها در مجموع به ۱۰ هزار و ۶۳۱ نفر امدادرسانی شده است. وی ادامه داد: ۲۵۵ تیم امدادی شامل ۱۰۹۷ امدادگر و نجاتگر به متأثران از حوادث جوی در ۳۱ شهر، ۶۶ روستا، ۹ منطقه عشایری و ۲۴ محور کوهستانی خدمترسانی کرده و علاوه بر اسکان اضطراری ۲۱۰۶ نفر (برپایی ۳ اردوگاه در چابهار با ظرفیت ٥٠٠ نفر و در کنارک با ظرفیت ١٠٦ نفر)، به یک نفر خدمات درمان سرپایی ارائه کرده، همچنین ۶۶ نفر را به مناطق امن و یک نفر را نیز به مرکز درمانی منتقل کردند. رئیس جمعیت هلالاحمر افزود: در عملیات امدادرسانی به متاثران از حوادث جوی در این مدت، ۲۶ واحد مسکونی تخلیه آب و ۱۴۱ خودرو نیز رهاسازی شد. همچنین ۱۱۰ دستگاه چادر، ۷۱۳ تخته موکت، ۸۹۰ تخته پتو، ۴۴۳۱ کیلوگرم نایلون، ۱۳۶ بسته غذایی، ۲۷۴۰ کیلوگرم برنج، ۴۱ کیلوگرم خرما و ۲۴۱۵ بطری آب معدنی میان حادثهدیدگان توزیع شد. به گفته کولیوند، امدادرسانی در ۳۴ شهرستان در استانهای سیستانوبلوچستان، هرمزگان، کرمان، فارس، بوشهر، خوزستان و خراسان جنوبی ادامه دارد.