گروه اقتصادی: عصر دیروز در جلسه کمیسیون برنامه و بودجه، اعضای این کمیسیون، کلیات بودجه 1401 را تصویب کردند. کمیسیون برنامه و بودجه بر اساس قانون جدید آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی باید گزارشی درباره کلیات لایحه بودجه سال آینده تدوین و به منظور قرائت در جلسه علنی به هیاترئیسه ارائه کند. کمیسیون تلفیق نیز در نشست عصر دیروز خود بعد از بحث و بررسی و اظهارات ۴ مخالف و ۴ موافق درباره کلیات لایحه بودجه سال آینده، به آن رای مثبت داد. گزارش کمیسیون تلفیق برای قرائت در صحن علنی مجلس و اعلام رای نمایندگان ارائه خواهد شد و کمیسیون تلفیق بعد از تصویب کلیات بودجه سال ۱۴۰۱ در جلسه علنی وارد بررسی جزئیات میشود.
مجلس اخیرا آییننامه داخلی درباره روند بررسی بودجه را اصلاح کرد؛ طبق ماده ۱۸۲ آییننامه، لایحه بودجه به همراه پیوستها و جداول به کمیسیون تلفیق ارجاع میشود. کمیسیون تلفیق موظف است حداکثر ظرف ۵ روز از زمان وصول لایحه، گزارش خود را درباره کلیات منتشر کند. گزارش کمیسیون تلفیق مطابق آییننامه داخلی در نخستین جلسه علنی مجلس مورد رسیدگی قرار میگیرد. در جلسه رسیدگی به کلیات، بعد از گزارش کمیسیون تلفیق، گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات نیز به مدت ۱۰ دقیقه استماع میشود، سپس مطابق بند ج ماده ۱۸۲ قانون آییننامه داخلی درباره کلیات لایحه بودجه دولت رأیگیری به عمل میآید، چنانچه کلیات به تصویب مجلس برسد، نمایندگان میتوانند حداکثر ظرف مدت ۱۰ روز پیشنهادهای خود را به کمیسیونهای تخصصی تقدیم کنند. پس از انتشار گزارش شور دوم نیز کمیسیونهای تخصصی و نمایندگان ۱۰ روز فرصت دارند تا پیشنهادهای خود را ثبت کنند، در صورتی که کلیات لایحه بودجه به تصویب مجلس نرسد، مراتب به دولت اعلام میشود تا حداکثر ظرف ۱۵ روز لایحه را اصلاح و به مجلس ارائه کند تا در صورت تصویب کلیات در مجلس، رسیدگی به جزئیات مطابق فرآیند این ماده انجام شود. این مدت با موافقت هیات رئیسه حداکثر تا مدت ۱۰ روز قابل تمدید است.
به گزارش «وطنامروز»، پیش از این جلساتی با حضور رئیس سازمان برنامه و بودجه و وزرای نفت و اقتصاد درباره شاخصهای ارزی و هدفمندی یارانهها در کمیسیون تلفیق برگزار و توضیحاتی درباره کلیات ارائه شده بود. پس از این جلسات، در جلسه نهایی عصر دیروز در نشستی که برای رأیگیری کلیات بود، رئیس سازمان بودجه 20 دقیقه، مسؤولان دیوان محاسبات و مرکز پژوهشها هر کدام 10 دقیقه و نمایندگانی از اتاق بازرگانی، تعاونی و اصناف نیز صحبتهای خود را بیان کردند. در ادامه این نشست، 4 نماینده مخالف و 4 نماینده موافق نظرات خود را بیان کرده و در آخر 20 دقیقه دیگر نیز به رئیس سازمان برنامه و بودجه اختصاص یافت و سپس درباره کلیات لایحه بودجه 1401 رأیگیری شد.
* تغییر سن بازنشستگی نیازمند قانون دائمی است
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور با بیان اینکه بررسی جزئیات لایحه بودجه در مجلس حدود 3 هفته طول میکشد، گفت: با توجه به تغییراتی که در بودجه داشتهایم، اعم از حذف ارز ترجیحی و تغییر یارانهها و همچنین تغییر ماهیت شکلی ردیفهای بودجه صندوق پیشرفت و عدالت استانی باید به دقت جزئیات را بررسی کنیم تا تصمیمات به نفع مردم باشد.
رحیم زارع در ادامه درباره حذف سن بازنشستگی از لایحه بودجه عنوان کرد: دولت این نظر را دارد که باید در این باره مانند دنیا باشیم و 60 سالگی کف سن بازنشستگی باشد و افراد بیشتر خدمت کنند که البته نمایندگان باید در این باره تصمیم بگیرند. وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا این اقدام با قانون منع بهکارگیری بازنشستگان تعارض ندارد، اظهار داشت: این سن بازنشستگی برای کسانی است که هنوز بازنشسته نشدهاند.
زارع در ادامه تأکید کرد: نکته قابل توجه این است که این تصمیمگیری در لایحه بودجه انجام شده و صرفا برای یک سال است و دردی از دولت دوا نمیکند از این رو باید یک قانون دائمی تدوین شود یا در برنامه توسعه این موضوع را مطرح کند تا قانون از جامعیت و شفافیت لازم برخوردار باشد.
زارع با اشاره به طرح مباحثی درباره تورم و پایه پولی و سهم نفت افزود: ۴۰ درصد از سهم نفت برای صندوق توسعه است که دولت ۲۰ درصد آن را استقراض میکند، 5/14 درصد هم وزارت نفت و سهم دولت 5/45 درصد است. همچنین با توجه به اینکه تورم امسال بیش از ۴۹ درصد بود، نمایندگان دولت به ارائه توضیحاتی درباره راهکارهای کاهش تورم در سال آینده پرداختند.