عباس اسماعیلگل: طی ۲ سالی که از شهادت سپهبد حاجقاسم سلیمانی میگذرد، فیلمهای مستند بسیاری در وصف این شهید بزرگوار به تولید رسیده است؛ مستندهایی که هر کدام به زوایای مختلف عمر بابرکت حاجقاسم پرداختهاند که اگر بخواهیم دستهبندی دقیقتری از موضوعات مستندهای تولیدی برای شهید سلیمانی ارائه دهیم، باید به 3 بخش اصلی اشاره کنیم. بخش نخست این مستندها به دستاوردهای نظامی و منطقهای مهم سپهبد شهید سلیمانی برای کشورمان مربوط میشود که این نوع مستندها به لحاظ ارائه اطلاعات بکر و دست اول از جذابیتهای خاصی برای مخاطبان برخوردار است اما بخش دوم از مستندها مربوط به ویژگیهای بارز شخصیتی حاجقاسم است؛ خصوصیاتی که موجب شده است ایشان به چهرهای ملی و محبوب در تاریخ کشور بدل شود و طی این ۲ سال از ایشان بدرستی از سوی اقشار مختلف مردم به عنوان قهرمان ملی یاد میشود که از این میان میتوان به ابعاد مختلفی چون نحوه مواجهه و رفتار حاجقاسم با فرزندان شهدای مدافع حرم و سخنان این شهید درباره اهمیت وحدت میان اقشار مختلف جامعه اشاره کرد که مستندسازان معمولا به این ابعاد بیشتر از سایر مسائل شخصیتی حاجقاسم پرداختهاند.
در نهایت بخش سوم به مستندهایی که در وصف حاجقاسم ساخته شده است مربوط میشود؛ به روایتهای مردمی از شهید سلیمانی که بخش عمدهای از این مستندها به حال و هوای مردم در مراسمهای تشییع و بزرگداشت حاجقاسم پرداختهاند.
به هر حال با گذشت 2 سال از شهادت حاجقاسم سلیمانی هنوز مستندسازان دست از کار برای این شهید بزرگوار نکشیدهاند و سعی میکنند از زاویه ای جدید به ابعاد شخصیتی این شهید بپردازند. در جدیدترین این آثار، شاهد روایت سبک زندگی پنهان «حاجقاسم» در «پرواز یک و بیست دقیقه» به کارگردانی مهدی نقویان هستیم که در ادامه گزارشی از نشست خبری این مستند که با حضور کارگردان و حسین جودوی، پژوهشگر این اثر در محل موسسه مکتب حاجقاسم برگزار شد، از نظرتان میگذرد.
نشست خبری مستند «پرواز یک و بیست دقیقه» به کارگردانی مهدی نقویان با حضور این کارگردان و حسین جودوی، پژوهشگر این اثر در محل موسسه مکتب حاجقاسم برگزار شد.
در ابتدای این نشست، مهدی نقویان، کارگردان این مستند گفت: تولید مستند «پرواز یک و بیست دقیقه» در چند ماه گذشته انجام شد اما استارت اولیه آن از نخستین سالگرد شهادت حاج قاسم زده شد. در این مستند برای نخستین بار خانواده شهید جلوی دوربین آمدهاند و همچنین دیگر دوستان وی برای نخستینبار روایتهای ناگفته از شهید و زندگی وی ارائه میکنند.
وی با اشاره به اینکه این مستند در ۷۵ دقیقه ساخته شده است، بیان کرد: بحث عظمت شهید و وجوه شخصیتی وی در این مستند روایت میشود و برای نخستینبار عکسها و تصاویر دیده نشده حاجقاسم به نمایش گذاشته میشود.
نقویان در پاسخ به این پرسش که چه برنامهای برای بینالمللی شدن این مستند در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری دارد، توضیح داد: بحث بینالملل را میتوان از ابعاد مختلف مورد توجه قرار داد، این فیلم به بعد شخصیتی شهید میپردازد که یک مساله مهم است، چرا که خصوصیات اخلاقی حاجقاسم میتواند جنبهای کاملا بینالمللی داشته باشد.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود بیان کرد: اسم فیلم از لحظه شهادت حاجقاسم گرفته شده است. هر چند پرواز کلمه کلیشهای است اما نشاندهنده پرواز ابدی این شهید است. همچنین باید بگویم برخی از نامههای حاجقاسم برای نخستینبار در این مستند نمایش داده میشود؛ این نامهها شامل نامههایی است که شهید به همسر و یکی از دخترانش نوشته است.
این کارگردان همچنین توضیح داد: کار اصلی حاجقاسم، نظامی و امنیتی بوده و یکسری از دوستان وی برای امنیت خود باید ناشناس باقی بمانند و ما نیز در این زمینه دقت کردیم تا چهره یا نام برخی افراد که در مصاحبه حضور دارند مشخص نشود.
نقویان گفت: نخستین نمایش این مستند روز پنجشنبه ۱۶ دیماه ساعت ۱۵ از شبکه یک و پخش بعدی آن جمعه ۱۷ دیماه ساعت ۱۳ از شبکه ۳ خواهد بود.
در ادامه نشست، دکتر حسین جودوی، پژوهشگر این پروژه توضیح داد: پیش از هر چیز باید خبر از راهاندازی مرکز اسناد و تاریخ شفاهی مکتب حاجقاسم بدهم، البته این مرکز ۳ ماه است که کار خود را آغاز کرده و اسناد و مدارک و مصاحبههای مختلفی را در راستای ابعاد مختلف شخصیتی حاجقاسم سلیمانی آماده کرده است. در بخش تاریخ شفاهی حاجقاسم نیز باید بگویم که زندگی وی از قبل از انقلاب تا زمان شهادت بسیار قابل توجه است و تمام این ابعاد و مراحل شناسایی شده و افرادی که میتوانند درباره دورههای مختلف زندگی حاجقاسم حرف بزنند شناسایی شدهاند، مستند «پرواز یک و بیست دقیقه» نیز در راستای ثبت و ضبط خاطرات از شهید سلیمانی تولید شده است.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود تاکید کرد: دشمن در خارج از کشور تمام تلاش خود را میکند تا از حاجقاسم شخصیت ترسناکی بسازد اما این مستند سبک زندگی پنهان شهید در خانواده را نشان میدهد و از این جهت بسیار تاثیرگذار است و مصاحبههایی که در این مستند آمده است باعث شناخت بهتر وی در داخل و خارج از کشور میشود، به همین دلیل این احتمال هم وجود دارد که بزودی مستند مورد نظر به زبانهای مختلف ترجمه شود. جودوی در پایان توضیح داد: افراد بسیاری هستند که میتوانند درباره شهید حاجقاسم سلیمانی صحبت کنند. ما تمام این مصاحبهها را به صورت مستند، کتاب و ویژهنامه آماده کردهایم و تا سال آینده بخش عمدهای از آنها آماده استفاده میشود.
***
عنقا و زرگرنژاد نخستین سریال مربوط به «حاجقاسم» را میسازند
همزمان با دومین سالگرد شهادت سردار قاسم سلیمانی، موسسه فرهنگی- هنری اندیشه شهید آوینی نخستین سریال ویژه سردار را کلید میزند.
به گزارش «وطنامروز»، موسسه شهید آوینی از آغاز تولید نخستین سریال تلویزیونی با محوریت اهمیت قدرت منطقهای سردار سلیمانی خبر داد.
این سریال که «ترور» نام دارد و به تهیهکنندگی حامد عنقا و کارگردانی حمید زرگرنژاد تولید خواهد شد، نخستین اثر درباره اهمیت حاجقاسم درباره تامین امنیت منطقه محسوب میشود. بر اساس گزارش سایت مکتب حاجقاسم (Soleimani.ir)، این سریال به کارگردانی حمید زرگرنژاد کارگردان فیلم تحسین شده «ماهورا» به همت موسسه فرهنگی- هنری اندیشه شهید آوینی ساخته میشود.
بنا به فرموده رهبر حکیم انقلاب اسلامی، «حاجقاسم 100 بار در معرض شهادت قرار گرفته بود؛ این بار اول نبود ولی در راه خدا و انجام وظیفه و جهاد فیسبیلالله از هیچ چیز پروا نداشت؛ نه از دشمن پروا داشت، نه از حرف این و آن پروا داشت، نه از تحمل زحمت پروا داشت».
«ترور» با محور قرار دادن همین توصیف رهبر معظم انقلاب، همزمان با ایام دومین سالگرد شهادت سردار سلیمانی درباره جایگاه منطقهای و بینالمللی ایشان و تلاش چند باره دشمنان برای به شهادت رساندنشان از جمله ترور کرمان، با حضور عوامل و بازیگران مطرح ایرانی و بینالمللی در ایران و چند کشور منطقه جلوی دوربین میرود.
این طور اعلام شده که بزودی جزئیات بیشتری درباره داستان و عوامل سازنده توسط روابط عمومی سریال منتشر خواهد شد.