همه نهادها و دستگاههای دولتی، حاکمیتی و امدادرسان برای بازگشت زندگی مردم مناطق سیلزده به شرایط عادی بسیج شدهاند
معاون اول رئیسجمهور: اینکه طی یک سال در یک منطقه هم خشکسالی و هم سیل رخ داده است، جای تأمل دارد
بارشهای هفته گذشته بسیاری از استانهای کشور را تحت تاثیر قرار داد و در برخی استانها از جمله هرمزگان، سیستانوبلوچستان، کرمان، فارس و بوشهر شاهد خسارتهای سنگین ناشی از وقوع سیل بودیم. نکته قابل توجه در این میان این است که در برخی مناطق سیلزده، پیش از این هشدار خشکسالی داده میشد!
به گزارش «وطنامروز»، چند روز از بارشهای سیلآسا و کمنظیر در کشور میگذرد و بهرغم امدادرسانی همهجانبه به سیلزدگان، شرایط در برخی استانها بویژه سیستانوبلوچستان هنوز به حالت عادی بازنگشته، راههای ارتباطی تعدادی از روستاها همچنان مسدود است و همچنین آبگرفتگی برخی مناطق مسکونی به طور کامل رفع نشده و عملیات نیروهای امدادرسان در آنها همچنان ادامه دارد.
* حضور وزیر کشور در مناطق سیلزده
پس از آنکه احمد وحیدی، وزیر کشور به استانداران سیستانوبلوچستان، کرمان، فارس و هرمزگان دستور داد هر چه سریعتر به وضعیت هموطنانی که در حادثه سیل اخیر دچار گرفتاری شدهاند، رسیدگی شود، همه امکانات برای اجرای این دستور بسیج شد و تیمهای فنی و بازرسی برای ارزیابی میزان خسارتهای وارده به استانهای سیلزده اعزام شدند. وزیر کشور البته پس از صدور این دستور عازم مناطق سیلزده شد تا از نزدیک در جریان میزان خسارتها و روند امدادرسانی قرار گیرد. در این سفرها مقامات استانی گزارشهایی از خسارتهای وارد شده بر اثر سیلاب ارائه کردند و همچنین راهکارهای جلوگیری از بروز خسارتهای سنگین در سیلابهای آتی بررسی شد. وزیر کشور در سفر به کرمان گفت: دولت با حمایتهای خود نهایت مساعدت و تلاش خود را برای تسکین آلام مردم سیلزده جنوب کرمان به کار بسته است. وحیدی افزود: اکنون ما مشکل آبگرفتگی در این منطقه نداریم اما خسارتهایی به دامها، کشاورزی، اموال و منازل مسکونی مردم وارد شده است. وزیر کشور گفت: همه دستگاهها از جمله فرمانداری، شهرداری، سپاه پاسداران و جمعیت هلالاحمر در امدادرسانی پس از حادثه پای کار بودند و فعالیتهای خوبی در رودبار جنوب کرمان صورت گرفته است. وحیدی درباره ضرورت پیشگیری از بروز خسارتهای مشابه در آینده اظهار داشت: طی برنامهای طولانیمدت، دیواربندیهای رودخانههای رودبار جنوب باید تقویت شود که در شرایط سیلابها مقاومت بیشتری داشته باشد تا در آینده شاهد این حجم از خسارتها نباشیم. وزیر کشور همچنین راهی مناطق سیلزده هرمزگان در شرق این استان شد تا از نزدیک وضعیت مناطق شهری و روستایی را که بر اثر سیل آسیب شدیدی دیدهاند بررسی کرده و در این زمینه مساعدتهای لازم را به عمل آورد. وحیدی سپس به منظور بررسی آخرین وضعیت سیلزدگان در شهرهای جنوبی فارس وارد فرودگاه لامرد شد.
* سفر وزیر نیرو به کنارک
امدادرسانی همهجانبه به سیلزدگان در نقاط مختلف کشور از جمله سیستانوبلوچستان همچنان ادامه دارد و البته هنوز مشکلات مردم در مناطق سیلزده به طور کامل رفع نشده است. وزیر نیرو که برای بررسی وضعیت امدادرسانی به مردم کنارک به این شهرستان سفر کرده بود، گفت: با همکاری گروههای جهادی، تلاش کارکنان آبفا و دیگر اقدامات انجام شده، خوشبختانه بخش قابل توجهی از کار امدادرسانی انجام شده است. علیاکبر محرابیان تاکید کرد: باید تا انتهای مشکلات در کنار مردم باشیم تا همه مشکلاتی که بر اثر این سیل به وجود آمده برطرف شود. وی افزود: اکنون باید به فکر پاکسازی شهر بود و مراحل نهایی امدادرسانی و شروع عملیات بازسازی را در دستور کار داشت.
* خسارت صدها میلیارد تومانی به کشاورزان چابهار و قصرقند
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان چابهار اظهار کرد: برآوردهای پس از وقوع سیل، حکایت از خسارت سنگین به بخش کشاورزی شهرستان چابهار دارد. نورالدین میرلاشاری به ایسنا گفت: پس از کاهش بارندگیها، کارشناسان جهاد کشاورزی به مناطق آسیبدیده شهرستان اعزام و در حال بررسی آخرین وضعیت خسارت وارده به کشاورزان هستند. وی تصریح کرد: متاسفانه راه دسترسی به بسیاری از مزارع و باغات همچنان مسدود است و نمیتوان برآورد دقیقی از حجم خسارات وارده داشت اما برآورد ریالی حجم خسارات بالغ بر صدها میلیارد تومان است. مدیر جهاد کشاورزی شهرستان قصرقند نیز اظهار کرد: در برآورد اولیه خسارت در بخش کشاورزی به ۸۵ هکتار از اراضی زراعی این شهرستان خسارت وارد شده است. عبدالناصر رئیسی افزود: میزان برآورد اولیه خسارت وارده به کشاورزان بیش از ٧٠ میلیارد ریال بوده است. همچنین فریدالدین سلیمی طبس، معاون بهبود برنامهریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی استان سیستانوبلوچستان گفت: براساس برآوردهای اولیه کارشناسان سازمان جهادکشاورزی در شهرستانهای جنوبی استان تاکنون خسارات عمدهای به حدود ١٣ هزار هکتار اراضی زراعی زیر کشت محصولات جالیزی و سبزی و صیفی، ۶٢٢ هکتار باغ، ۵۶٠ دامداری روستایی و عشایری، ٢٨ باب گلخانه، ١١۵ کلنی زنبور عسل، ٢٨٠ حلقه چاه و ٩٨ رشته قنات، ١۵٢ کیلومتر جاده دسترسی به مزارع، ٢١٢ هکتار سیستم نوین آبیاری، ١٨٩ کیلومتر انتقال آب با کانال و لوله، ۴۵٧ بند و سازه آبخیزداری و ۵۴ استخر پرورش ماهی وارد شده است. وی افزود: برآورد اولیه میزان خسارت اعلام شده تاکنون به بیش از ٢ هزار و ۵١٨ میلیارد ریال رسیده است و شهرستانهای چابهار، دلگان، زرآباد و کنارک، خسارت بیشتری را متحمل شدهاند.
* امدادرسانی به ۹ هزار آسیبدیده در سیستانوبلوچستان
مدیرعامل جمعیت هلالاحمر سیستانوبلوچستان گفت: ۲۶۳ تیم امدادی متشکل از ۱۲۸۲ نجاتگر و پرسنل خدمات لازم را به ۹۵۸۰ نفر آسیبدیده ارائه کردهاند. علیرضا میربهاءالدین افزود: در پی بارندگیهای روزهای گذشته خساراتی به ۱۰۱ روستا از توابع شهرستانهای چابهار، کنارک، دلگان، سرباز، سراوان، فنوج، سیب و سوران، خاش، مهرستان، نیکشهر، ایرانشهر، زابل، زاهدان، زهک، نیمروز و هیرمند وارد شد. وی اظهار کرد: همه نیروهای امدادی در آمادهباش کامل برای رخدادهای احتمالی در هفته جاری هستند و البته امدادرسانی به آسیبدیدگان همچنان ادامه دارد. مدیرعامل جمعیت هلالاحمر سیستانوبلوچستان همچنین از ارسال محموله 120 تنی جمعیت هلالاحمر به شهرستان چابهار خبر داد و گفت: محموله ارسالی شامل اقلام امدادی و زیستی است که در حال توزیع بین آسیبدیدگان سیل است. وی ادامه داد: 13 شهرستان و 55 روستا در سطح استان دچار سیل و آبگرفتگی شدند و جمعیت هلالاحمر با تمام توان خود در کنار آسیبدیدگان بوده است و خدمات امدادرسانی ما همچنان ادامه خواهد داشت.
* حجم ذخیره سدهای هرمزگان به 91 درصد رسید
استان هرمزگان پیش از بارندگیهای اخیر شرایط مناسبی از نظر وضعیت منابع آبی نداشت اما در حال حاضر حجم ذخیره سدهای این استان به 91 درصد رسیده است. سیل ویرانگر هفته گذشته تمام مناطق هرمزگان را در برگرفت و خسارتهای فراوانی به زیرساختها شامل آب، برق، مخابرات، راه، پلها، واحدهای مسکونی و زمینهای کشاورزی وارد کرد. بر اساس اعلام هواشناسی هرمزگان، میناب با ۲۷۲ و رودان با ۱۷۶ میلیمتر بیشترین بارشها را داشتند که آسیب بسیاری هم متحمل شدند. این بارشها موجب آبگرفتگی و جاری شدن سیلاب در برخی مناطق شهری و روستایی و خسارت به زیرساختهای عمومی شد. با توجه به وسعت آبگرفتگی بویژه در منطقه شهری میناب، تیمهای مدیریت بحران استانداری و گروههای امدادی جمعیت هلالاحمر هرمزگان از ساعتهای اولیه وقوع سیل در منطقه حضور یافتند و خدماترسانی همچنان ادامه دارد. بر اساس اعلام مقامات محلی، بیش از یکهزار منزل در ۳۰ محله شهرستان میناب در جریان بارندگی هفته اخیر دچار آبگرفتگی شد. نکته قابل توجه این است که در پی بارندگیهای چند روز اخیر، حجم ذخیره آب سدهای استان هرمزگان که خالی و رو به پایان بود، به بیش از ۹۱ درصد رسیده و در حال حاضر ۱۰۰ درصد آبگیری کامل شده است. جالبتر اینکه حجم مخزن سد استقلال جوابگوی میزان بارشها نبود. تمام دریچههای اضطراری سد استقلال میناب پس از بارندگیها و پر شدن حجم آن باز شد و البته نسبت به تخلیه روستاهای پایین دست اقدام شده بود.
* خسارت 1300 میلیارد تومانی به تأسیسات زیربنایی فارس
فرمانداران شهرستانهای چهارگانه جنوب فارس شامل لارستان، خنج، گراش و اوز به همراه نمایندگان مردم این شهرستانها در مجلس شورای اسلامی در نشست شورای مدیریت بحران حضور یافتند و گزارش آخرین وضعیت سیلزدگان این مناطق را به وزیر کشور ارائه دادند. همچنین اسماعیل محبیپور، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس در جلسه با وزیر کشور آخرین جمعبندی و گزارش نهایی از میزان خسارات وارد شده به شهرهای جنوبی و شرقی فارس را در بخشهای گوناگون به وزیر کشور ارائه داد. مطابق این گزارشها، سیل روزهای ۱۲ و ۱۳ دیماه بیش از ۱۳۰۰ میلیارد تومان به زیرساختها و تاسیسات زیربنایی در استان فارس خسارت زده وارد کرده است.
* خسارت 505 میلیارد تومانی به کشاورزان جنوب کرمان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان از برآورد اولیه خسارت ۵۰۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومانی سیلاب به بخش کشاورزی این منطقه خبر داد. سعید برخوری به ایرنا گفت: سیلاب اخیر ۴۲ میلیارد تومان به زیرساختهای مختلف شهرستان فاریاب و 140میلیارد تومان به بخش کشاورزی رودبار جنوب خسارت وارد کرد. همچنین باید به خسارت ۲۲۰ میلیارد تومانی در منوجان و خسارت ۶۲ میلیارد تومانی در قلعه گنج در حوزه کشاورزی اشاره کرد. این خسارتها در جیرفت 33 میلیارد تومان برآورد شده است.
* تداوم امدادرسانی به سیستانوبلوچستان
شرایط زندگی برای مردم در مناطق سیلزده استان سیستانوبلوچستان همچنان حالت عادی و مناسبی ندارد و تیمهای امدادی همچنان مشغول فعالیت و خدمترسانی هستند. راههای ارتباطی بیش از 40 روستا در این استان همچنان مسدود است و مشکل آبگرفتگی در برخی مناطق رفع نشده است. رئیس جمعیت هلالاحمر از بهکارگیری نیروهای پشتیبان سایر استانها برای تخلیه هر چه سریعتر آب از منازل شهروندان خبر داد.
همچنین جانشین فرمانده انتظامی استان نیز در بازدید میدانی از مناطق سیلزده جنوب استان با اشاره به تداوم روند امدادرسانی به سیلزدگان گفت: امنیت و آرامش در مناطق سیلزده استان برقرار است. سرهنگ مرتضی جوکار افزود: پس از تلاشهای شبانه روزی پلیس و سایر نیروهای امدادی و همکاری خوب مردم، حجم آب در بسیاری از مناطق سیلزده کاهش یافته و روند کمکرسانی سرعت بیشتری گرفته است.
همچنین نخستین محموله از 15 هزار بسته معیشتی بنیاد مستضعفان برای مناطق سیلزده جنوب و شرق کشور اعزام شد. ارزش هر بسته 500 هزار تومان است.
* ورود سامانه بارشی جدید به کشور از دوشنبه
سازمان هواشناسی با اشاره به ورود سامانه بارشی جدید به کشور از دوشنبه هفته جاری از تداوم بارشها در استانهای گیلان، مازندران و گلستان خبر داد. رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا از ورود سامانه بارشی جدید به کشور از بعدازظهر روز دوشنبه، ۲۰ دیماه خبر داد و گفت بر این اساس در روزهای دوشنبه و سهشنبه استانهای واقع در غرب، شمال غرب، جنوب غرب و دامنههای البرز مرکزی بارانی خواهد بود. صادق ضیاییان دیروز با بیان اینکه از امروز جمعه (۱۷ دیماه) تا دوشنبه (۲۰ دیماه) در اکثر نقاط کشور جوی پایدار پیشبینی میشود، اظهار کرد: این روند در شهرهای صنعتی و پرجمعیت با افزایش غلظت آلایندهها همراه خواهد بود. وی افزود: بعدازظهر شنبه (۱۸ دیماه) و طی روز یکشنبه (۱۹ دیماه) در استانهای گیلان، مازندران و گلستان بارش پراکنده باران پیشبینی میشود. وی همچنین ضمن اعلام اینکه از بعدازظهر دوشنبه سامانه بارشی جدیدی وارد کشور میشود، گفت: طی روزهای دوشنبه و سهشنبه در استانهای واقع در غرب، شمال غرب، جنوب غرب و دامنههای البرز مرکزی بارش باران پیشبینی میشود.