بررسی دلایل حذف سرخابیها از لیگ قهرمانان آسیا نشان میدهد اصلیترین مشکل این ۲ باشگاه که باعث صادر نشدن مجوز حرفهای آنها شد، مالکیت مشترک بوده است.
صبح دیروز کنفدراسیون فوتبال آسیا با انتشار بیانیهای رسما اعلام کرد باشگاههای استقلال، پرسپولیس و گلگهر سیرجان از لیگ قهرمانان آسیا حذف شدهاند، چرا که نتوانستند مجوزهای لازم را اخذ کنند. این در حالی است که در ماههای اخیر مسؤولان کمیته بدوی صدور مجوز حرفهای و همینطور کمیته استیناف صدور مجوز حرفهای که در داخل ایران مدارک باشگاهها را بررسی میکردند، بارها از حل مشکل باشگاههای ایرانی سخن گفته بودند اما در نهایت AFC اعلام کرد امضای اعضای این کمیتهها را قبول ندارد و پرسپولیس و استقلال حق حضور در لیگ قهرمانان آسیا را ندارند. اما مشکل سرخابیهای پایتخت برای حضور در آسیا چه بود؟
بررسی اشکالات و ایراداتی که AFC به باشگاههای ایرانی وارد و برای آنها طی نامهای ارسال کرده بود، نشان میدهد استقلال و پرسپولیس در برخی موارد مشکلات مشترکی دارند. یکی از همین ایرادات که AFC اصرار به حل آن داشت، مربوط به مباحث زیرساختی است که به ورزشگاه آزادی مربوط میشود. بر همین اساس نداشتن تیر دروازه ذخیره، استاندارد نبودن ورودیها و خروجیها که در صورت بروز حادثه افراد بتوانند به سرعت ورزشگاه را تخلیه کنند، نداشتن ۱۱ دوش در رختکن تیمها (در حال حاضر ۴ دوش فعال وجود دارد) و همینطور استاندارد نبودن سرویسهای بهداشتی از ایرادات مطرح شده از سوی AFC است.
اما در این میان یکی از اصلیترین مشکلات استقلال و پرسپولیس که AFC را مجاب کرد مجوز حرفهای این ۲ باشگاه را باطل کند، مالکیت مشترک سرخابیهاست. در سالهای اخیر کنفدراسیون فوتبال آسیا بارها تذکر داده بود بر اساس قوانین، یک فرد یا یک شرکت یا یک نهاد نمیتواند مالکیت مشترک ۲ باشگاه را در یک لیگ داشته باشد اما مسؤولان ورزش ایران در سالهای گذشته هیچوقت این ایراد را جدی نگرفتند. البته در هفتههای اخیر وزارت ورزش اداره باشگاه پرسپولیس را به وزارت دارایی و استقلال را به وزارت صمت واگذر کرد اما به نظر میرسد این اقدام دیگر دیر انجام شده بود و AFC را متقاعد نکرد این مشکل را حل شده قلمداد کند. از دیگر مشکلات پرسپولیس بحث پرداخت مطالبات گابریل کالدرون بود. بر اساس قوانین صدور مجوز حرفهای در سال ۲۰۲۱، باشگاهها تا اول سپتامبر ۲۰۲۱ (۱۰ شهریور) فرصت داشتند تمام بدهیهای خود را پرداخت و مدارک آن را آپلود کنند. از آنجا که دادگاه CAS ۱۸ خرداد ۱۴۰۰ رسما حکم کمیته وضعیت فیفا درباره پرونده کالدرون را تایید کرد، از آن تاریخ رسما رأی این پرونده قطعی بوده و باید پرداخت میشد که تا ۱۰ شهریور (مربوط به دوره مدیریت جعفر سمیعی) پرداخت نشد. البته این بدهی چند ماه بعد پرداخت شد اما پرداخت نشدن در موعد مقرر (۱۰ شهریور) ایراد غیرقابل پذیرش از سوی AFC بوده است. درباره بدهیها، بررسی پرونده استقلال نشان میدهد این باشگاه پیش از تاریخ ۱۰ شهریور بدهی قطعی نداشته و تمام مشکل این باشگاه به مالکیت مشترک و ایرادات ورزشگاه آزادی بازمیگردد.
* غایبان بزرگ لیگ قهرمانان آسیا از ژاپن و چین
در حالی که 3 نماینده از کشورمان مجوز لازم برای حضور در لیگ قهرمانان آسیا را به دست نیاوردند، تمام نمایندههای کشورهای عربستان، قطر، عراق و استرالیا در این رقابت حضور خواهند داشت. در تاریخ اول دیماه، کنفدراسیون فوتبال آسیا 5 روز به 3 باشگاه ایرانی مهلت داد مدارک خود را برای کسب مجوز حرفهای ارائه دهند اما با وجود این اقدام مدارک جدید مورد تایید قرار نگرفت و به این ترتیب فولاد و سپاهان تنها نمایندههای کشورمان در لیگ قهرمانان آسیای سال 2022 خواهند بود. البته این موضوع برای دیگر کشورها نیز رخ داده و برخی تیمهای بزرگ نتوانستند در این رقابت حاضر شوند. طبق گزارش سایت کنفدراسیون فوتبال آسیا، 50 تیم از کشور ژاپن نتوانستند مجوز و لایسنس خود را به ثبت برسانند که از مهمترین آنها میتوان به باشگاه ویسل کوبه، کاشیما آنتلرز، یوکوهوما مارینوس، ناگویا گرامپوس و اوراواردز اشاره کرد. این در حالی است که از 6 تیم اول لیگ ژاپن در فصل گذشته تنها کاوازاکی فرونتال توانسته راهی لیگ قهرمانان آسیا شود و طبق گزارش AFC، هاوکایدو، گامبا اوساکا و ناگاساکی توانستند مجوز لازم را دریافت کنند. تمام باشگاههای چین نیز طبق گزارش کنفدراسیون فوتبال آسیا نتوانستند مجوز لازم را دریافت کنند و این تیم نمایندهای در حال حاضر در این رقابتها ندارد. امارات نیز نتوانست مجوز حضور الجزیره (قهرمان فصل گذشته لیگ امارات) را کسب کند و این تیم نیز در لیگ قهرمانان آسیای 2022 حضور نخواهد داشت. از این 3 کشور اگر عبور کنیم، دیگر کشورهای بزرگ آسیا توانستند مجوز تیمهای خود را برای لیگ قهرمانان آسیا دریافت کنند. همه نمایندههای استرالیا، عربستان، قطر و عراق در این رقابتها حضور خواهند داشت. در کرهجنوبی نیز از 18 تیم، 15 تیم توانستند مجوز لازم و لایسنس اصلی را دریافت کنند. آن 3 تیم باقیمانده که مجوز نگرفتند، در لیست تیمهای راهیافته به لیگ قهرمانان آسیا
نبودند.
* جرایم AFC در انتظار فوتبال ایران
کنفدراسیون فوتبال آسیا اقدام به حذف استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان ۲۰۲۲ کرد و حالا باید منتظر جرایم دیگری برای آنها بود. شاید خبر حذف به اندازه کافی برای هواداران استقلال و پرسپولیس ناراحتکننده باشد اما فقط همین خبر نمیتواند پایان ماجرا باشد. فدراسیون فوتبال در شرایطی اقدام به صدور مجوز حرفهای برای استقلال، پرسپولیس و همچنین گلگهر کرد که هیچکدام از این ۳ باشگاه شرایط دریافت این مجوز را نداشتند. فدراسیون فوتبال ۲ سال پیش در کمیته انضباطی AFC بابت صدور مجوز حرفهای غیر واقعی 120 هزار دلار جریمه شد که پرداخت 40 هزار دلار آن الزامی و 80 هزار دلار آن برای ۲ سال تعلیقی بود. حالا ۲ سال به پایان نرسیده که فدراسیون فوتبال بار دیگر مرتکب تخلفی مشابه شد و این بار برای ۳ باشگاه مجوز حرفهای صادر کرد، در حالی که هیچکدام از آنها صلاحیت دریافت مجوز را نداشتند. پرونده صدور مجوز حرفهای استقلال، پرسپولیس و گلگهر از سوی فدراسیون فوتبال به دبیرخانه کمیته انضباطی و اخلاق AFC ارسال شده است. نقش این کمیته بسیار تعیینکننده خواهد بود که میتوان جریمه مجدد فدراسیون فوتبال و حتی سنگینتر را با توجه به تکرار تخلف، قطعی دانست و باید دید در قبال ۳ باشگاه چه اتفاقی رخ خواهد داد. در صورتی که مشخص شود استقلال، پرسپولیس و گلگهر با ارائه اسناد خلاف واقع قصد داشتهاند فدراسیون فوتبال و AFC را برای دریافت مجوز حرفهای خود فریب دهند، مسلما باید منتظر تبعات آن هم باشند؛ تبعاتی که میتواند از جریمه نقدی که حداقل محکومیت است آغاز شود و تا محرومیت از حضور در لیگ قهرمانان آسیا که محکومیتی سنگین خواهد بود، ادامه پیدا کند. این محرومیت احتمالی هم فراتر از لیگ قهرمانان 2022 خواهد بود که این تیمها فرصت حضور ندارند و میتواند منجر به محرومیت آنها از حضور در فصلهای آینده شود. وزارت ورزش و جوانان به عنوان متولی ۲ باشگاه استقلال و پرسپولیس و فدراسیون فوتبال به عنوان متولی فوتبال کشور و مسؤول نظارت، بررسی و صدور مجوز حرفهای، اکنون وظیفه دارند وضعیت را برای سالهای آینده آماده کنند. حتی در صورت محرومیت استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان سال 2023 یا بیشتر از آن، باید شرایطی فراهم شود که هواداران ۲ تیم بار دیگر سرخورده نشوند و این بار ریسمانشان حتی به مو هم نرسد، چه رسد بخواهد پاره شود.
***
2 نماینده برای ایران باقی ماند
با اعلام AFC استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان آسیا حذف شدند تا ایران تنها ۲ نماینده در این مسابقات داشته باشد. این اتفاق با تغییر در چیدمان جدول لیگ قهرمانان آسیا همراه شد و با این شرایط سپاهان و فولاد ۲ نماینده ایران هستند و ایران دیگر نمایندهای در مرحله پلیآف ندارد. سپاهان به عنوان دومین نماینده ایران به صورت مستقیم راهی مرحله گروهی میشود و در کنار فولاد خوزستان قرار میگیرد.
جدول مرحله پلیآف لیگ قهرمانان آسیا به این شرح خواهد بود:
الغرافه قطر - الجیش سوریه
التعاون عربستان – نسفقارشی ازبکستان
بنییاس امارات - الشرطه عراق
الشارجه امارات - الزورا عراق
برندگان این دیدارها راهی مرحله گروهی میشوند.