در یک هفته اخیر دلار ریزشی 1500 تومانی را تجربه کرده و از 29 هزار و 800 تومان به 28 هزار و 300 تومان رسیده است
گروه اقتصادی: سهشنبه هفته گذشته دلار در بازار آزاد پس از هفتهها کانال 29 هزار تومان را از دست داد و روند نزولی قدرتمندی را آغاز کرد. روز گذشته در ادامه این روند نزولی، نرخ دلار در بازار آزاد به 28 هزار و 300 تومان رسید. انتشار اخبار مثبت از مذاکرات وین و گمانهزنیها از احتمال آزادسازی منابع ارزی بلوکه، از مهمترین دلایل ریزش قیمت ارز است. در روزهای اخیر اخباری مبنی بر سفر معاون وزیر خارجه کرهجنوبی به وین مطرح شد و برخی این سفر را در رابطه با احتمال آزادسازی منابع مسدودی ایران در این کشور قلمداد کردند. از طرف دیگر اخبار امیدوارکنندهای نیز از تسهیل روابط مالی ایران با عراق و پاکستان منتشر شد که بر نرخ دلار تاثیرگذار بود. همچنین مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفته است فروش نفت و میعانات گازی ایران افزایش خوبی داشته است و پول نفت صادراتی نیز وصول میشود. در نهایت، سیاستهای بانک مرکزی در نظارت بر بازار ارز و بازارسازی متناسب با شرایط، از جمله عوامل موثر بر کاهش قیمت دلار است.
به گزارش «وطنامروز»، قیمت دلار از 27 مهر سال گذشته که به 32 هزار تومان رسید و بالاترین بهای دلار در ایران را ثبت کرد، وارد روند نزولی شد تا آنجا که 15 اردیبهشت سال جاری به 20 هزار و 600 تومان رسید؛ پس از این تاریخ بود که دلار به روند نزولی خود پایان داد و دوباره موج صعودی خود را آغاز کرد. این موج صعودی در آذرماه با رسیدن قیمت دلار به 31 هزار تومان به بیشترین میزان در یک سال اخیر رسید. روز گذشته نرخ دلار در صرافیهای بانکی با ۱۰۱ تومان کاهش نسبت به روز کاری ما قبل (چهارشنبه ۱۵ دیماه) ۲۶ هزار و ۸۸۹ تومان معامله شد. آخرین بار خردادماه امسال دلار در کانال ۲۶ هزار تومان قرار داشت. همچنین در صرافیهای بانکی قیمت خرید هر دلار دیروز ۲۶ هزار و ۳۵۶ تومان و نرخ خرید هر یورو نیز ۲۹ هزار و ۹۷۰ تومان اعلام شد. علاوه بر این، بهای خرید دلار در بازار متشکل ارزی ۲۵ هزار و ۹۳۶ تومان و نرخ فروش آن ۲۶ هزار و ۱۷۲ تومان بود. این در حالی است که نرخ خرید یورو در این بازار ۲۹ هزار و ۲۸۹ تومان و نرخ فروش آن نیز ۲۹ هزار و ۵۵۵ تومان اعلام شد. همچنین در سامانه نیما در معاملات دیروز، حواله یورو به قیمت ۲۸ هزار و ۱۵۱ تومان و حواله دلار به بهای ۲۴ هزار و ۹۲۸ تومان معامله شد.
* احتمال آزادسازی 5 میلیارد دلار از منابع بلوکه کشور
در همین رابطه یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی گفت: طی چند ماه اخیر فروش منابع نفتی افزایش یافته و درآمدهای نفتی ما بیشتر شده است، حدود 5 میلیارد دلار از منابع بلوکه هم آزاد شده که بخش عمدهای از آن وارد کشور و مابقی نیز تبدیل به خط اعتباری شده است.
احمد امیرآبادیفراهانی همچنین با تاکید بر ارتباطات خوب ایران با عراق اظهار داشت: با پاکستان نیز ارتباطات مالی بخوبی پیش رفته و تبدیل به مبادلههای تهاتری شده است، این مسائل موجب میشود تا در موضوع روابط خارجی و تنگناهای اقتصادی گشایشهایی به وجود بیاید.
وی افزود: دولت در کنار مذاکرههای وین، در حال گفتوگو و رایزنی با کشورهای همسایه نیز است و اقدامهای بسیار سازندهای در این باره انجام شده از جمله اینکه با عربستان گفتوگوهایی آغاز شده و در سطح خوبی قرار دارد، همچنین بزودی امیر قطر به ایران سفر میکند و از سوی دیگر رئیسجمهور قرارداد گازیای را با ترکمنستان منعقد کرده که بسیار مهم است، زیرا وزیر نفت در دولت قبل موجب قطع ارتباط و بروز مشکلهایی میان ۲ کشور شده بود.
* کرهجنوبی موظف به آزادسازی پولهای بلوکه ایران است
کرهجنوبی کشوری است که به بهانههای غیرقابل قبول از پرداخت بدهی 8 میلیارد دلاری خود به ایران سر باز زده است، این بدهی مربوط به خرید فرآوردههای نفتی ایران پیش و پس از آغاز تحریمهای ظالمانه آمریکاست که طی سالهای گذشته مقامات کشورمان بارها آن را مطالبه کردهاند. راهکارهای متعددی توسط مقامات و سیاستمداران ایران برای بازگشت بدهیها به کرهجنوبی پیشنهاد شده تا حقوق پایمال شده ۸۴ میلیون ایرانی جبران شود اما در عمل اقدامی صورت نگرفته است. اینکه کرهجنوبی و بانکهای این کشور نمیخواهند باعث رنجش متحدان آمریکایی خود شوند مساله و مشکل ایران نیست، جمهوری اسلامی به دنبال حقوق و داراییهایی ملی کشور است و در این زمینه تسلیم نخواهد شد.
در این زمینه آنطور که خبر رسیده «چوی جانگ کان» معاون وزیر خارجه کرهجنوبی اخیرا به وین سفر کرد و درخواست دیدار با علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران را داد که در این دیدار بار دیگر وعدههای کشورش را مبنی بر تلاش برای بازپرداخت بدهی خود به ایران تکرار کرد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه نیز تأکید کرد که فارغ از نتایج گفتوگوها در وین، دولت کرهجنوبی موظف به آزادسازی پولهای بلوکه ایران است و تحریمهای یکجانبه آمریکا نمیتواند توجیهی برای عدم پرداخت بدهیها به ایران باشد. خودداری غیرقانونی و غیرقابل توجیه کرهجنوبی از بازپرداخت بدهیهای خود به ایران، نقطهای تیره در تاریخ روابط 2 کشور خواهد بود و سئول باید هرچه سریعتر نسبت به آزادسازی منابع ایران اقدام کند. ایران برای آنکه بتواند به داراییهای خود دست یابد، طیف متنوعی از پیشنهادها را در مقابل کرهایها قرار داده است. در مقابل مقامات کرهجنوبی سالهاست که وعدههای بیعمل میدهند و حتی بیشرمی را به حدی رساندند که برای نگهداری میلیاردها دلار پول ایران درخواست کارمزد کردند. این کشور که از متحدان آمریکا در شرق آسیا به شمار میرود، پیش از خروج آمریکا از برجام در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ و اعمال تحریم و «فشار حداکثری» شکستخورده علیه ایران، جزو 5 کشور اصلی خریدار فرآوردههای نفتی ایران بود.
***
بازگشت ظرفیت تولید نفت به قبل از تحریم تا پایان 1400
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: فروش نفت و میعانات گازی ایران افزایش خوبی داشته و پول نفت صادراتی وصول میشود. برنامه داریم ظرفیت تولید نفت را تا پایان سال 1400 به عدد قبل از تحریمها بازگردانیم. محسن خجستهمهر با اشاره به برنامه این شرکت برای افزایش ظرفیت تولید نفت ایران گفت: یکی از برنامههای جدی شرکت ملی نفت ایران بازگرداندن ظرفیت تولید نفت خام به دوران قبل از تحریمها تا پایان سال 1400 است. ظرفیت تولید نفت کشور در دولت گذشته کاهش یافت. وی ادامه داد: البته وقتی ما از ظرفیت تولید صحبت میکنیم، منظورمان فقط توان تولید از چاه نیست، بلکه باید مجموعهای از عوامل تاثیرگذار شامل ظرفیت خطوط لوله جریانی، واحدهای فرآورشی، خطوط انتقال نفت به مبادی مصرف و حتی نیروی انسانی در نظر گرفته شود. در نتیجه برای بازگرداندن ظرفیت تولید نفت به قبل از تحریم باید پروژههای متعددی تعریف و اجرا شود. خجستهمهر افزود: یعنی ممکن است یکی از چاههای ما بتواند رقم بالایی را تولید کند ولی واحد فرآورشی برای آن موجود نباشد، در این صورت نمیتوان گفت ظرفیت تولید افزایش یافته است، زیرا تمام بستههای تعریف شده برای افزایش ظرفیت محقق نشده است. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اظهار داشت: متاسفانه ما یک بخشی از ظرفیت تولید نفت خود را در سالهای گذشته از دست دادهایم و رقم ظرفیت تولید کاهش پیدا کرده بود. وی افزود: ضمنا به تفاوت معانی «ظرفیت تولید» و «میزان تولید» نیز دقت نظر داشته باشید. رساندن ظرفیت تولید به عدد قبل از تحریم بدین معناست که متناسب با نیاز داخلی و بازار بینالمللی حتی پس از تحریم آماده تولید نفت هستیم. خجستهمهر گفت: در این مدت با تلاشهایی که شده، تقریبا ظرفیت تولید به رقم قبل از تحریمها نزدیک شده است و انشاءالله تا پایان اسفندماه این هدف محقق خواهد شد. مدیرعامل شرکت ملی نفت گفت: در دولت سیزدهم هم صادرات نفت خام و هم صادرات میعانات گازی افزایش خوبی داشته است. از گفتن اعداد و ارقام صادرات معذورم، فقط در همین حد میتوانم توضیح دهم که وضعیت بهتر شده است. گزارشات ماهانه از صادرات نفت و میعانات گازی ایران به مقامات ارشد کشور ارسال میشود و آنها در جریان جزئیات قرار دارند. وی تاکید کرد: درآمدهای حاصل از صادرات نفت هم به کشور بازمیگردد یعنی وصول مطالبات انجام میشود. ما در شرکت ملی نفت ایران وظیفه داریم نفت را بفروشیم و پولش را تحویل بانک مرکزی دهیم. این بانک مرکزی است که تصمیم میگیرد از این پول چه استفادهای کرده و چه اجناسی را وارد کند. آنچه وظیفه شرکت ملی نفت است بدرستی در حال انجام است، چون پول حاصل از فروش نفت را دریافت میکنیم. خجستهمهر گفت: آنچه از درآمدهای نفتی ایران که بعضا در بانکهای خارجی بلوکه شده مربوط به فروش نفت ایران قبل از دولت سیزدهم است. از موقع روی کار آمدن دولت سیزدهم که بنده در جزئیات کار هستم، پول نفت دریافت میشود.