printlogo


کد خبر: 242586تاریخ: 1400/10/20 00:00
رئیس‌جمهور در دیدار فرستاده ویژه رئیس‌جمهور و وزیر خارجه ترکمنستان بر توسعه همکاری‌های اقتصادی، تجاری و ترانزیتی 2 کشور تأکید کرد
تهران- عشق‌آباد روی نوار همکاری

گروه سیاسی: رئیس‌جمهور در دیدار «سردار بردی محمداف» فرستاده ویژه رئیس‌جمهور و «رشید مردوف» وزیر خارجه ترکمنستان گفت: همکاری‌های اقتصادی، تجاری و ترانزیتی تهران - عشق‌آباد در مسیر توسعه قرار گرفته است. 
حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور در این دیدار اظهار داشت: مصمم هستیم گام‌های موثر و مفیدی در روابط و مناسبات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی به نفع ملت‌های خود برداریم. رئیسی دیدار دوجانبه با رئیس‌جمهور ترکمنستان در عشق‌آباد و تماس‌های تلفنی طرفین را آغاز فصل جدیدی در توسعه روابط ۲ کشور دانست و بیان داشت: در این گفت‌وگوها با اتخاذ تصمیمات مناسب موانع موجود در توسعه همکاری‌ها از جمله در بخش حمل‌و‌نقل و انرژی رفع شده و زمینه گسترش و تعمیق روابط ۲ کشور تسهیل شده است. وی خاطرنشان کرد: تهران از پیشنهادهای طرف مقابل در زمینه تحکیم و ارتقای همکاری‌ها در بخش‌های مختلف بویژه در حوزه انرژی، تجارت و بازرگانی استقبال می‌کند و هیچ مانع و محدودیتی در این زمینه وجود ندارد. رئیس‌جمهور با بیان اینکه تهران برای توسعه روابط با کشورهای همسایه اهمیت ویژه‌ای قائل است، گفت: ایران و ترکمنستان فقط ۲ کشور همسایه نیستند، بلکه رابطه خویشاوندی با یکدیگر دارند و ۲ ملت از ارتباط ریشه‌دار و عمیق فرهنگی و تاریخی برخوردارند. 
«سردار بردی محمداف» فرستاده ویژه رئیس‌جمهور ترکمنستان نیز در این دیدار پس از تقدیم پیام کتبی «قربانقلی بردی محمد‌اف» و قدردانی از تلاش دولت ایران در چند ماه گذشته برای گسترش و تحکیم روابط با ترکمنستان، اظهارداشت: مصمم هستیم سطح روابط خود را با جمهوری اسلامی ایران در حوزه‌های مختلف بویژه گاز، حمل‌ونقل،‌ اقتصاد، بازرگانی و امور فرهنگی بیش از پیش افزایش دهیم. وی خاطرنشان کرد: ترکمنستان به دنبال گشودن صفحه جدید تاریخی در روابط با جمهوری اسلامی ایران است و پیشنهادات متعدد و مختلفی برای توسعه همکاری‌های همه‌جانبه بویژه افزایش و تسهیل تجارت و ترانزیت در پایانه‌های مرزی آماده شده است تا در سفر رئیس‌جمهور ترکمنستان به ایران امضا و عملیاتی کنیم. 
 
* ایران و ترکمنستان می‌توانند در زمینه ترانزیت مکمل یکدیگر باشند
معاون اول رئیس‌جمهور نیز در دیدار «سردار بردی محمداف» با اشاره به اینکه با روی کار آمدن دولت سیزدهم نقطه عطف و فصل جدیدی در مناسبات بین جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان به وجود آمده است، افزود: باید روابط و مناسبات ۲ کشور در همه ابعاد بویژه در زمینه‌های نفت، انرژی، حمل‌و‌نقل ریلی، دریایی و زمینی، صادرات خدمات مهندسی و همچنین تسهیل صادرات و واردات در پایانه‌های مرزی بیش از گذشته گسترش یابد. محمد مخبر بر عزم و اراده جدی جمهوری اسلامی ایران برای شناسایی ظرفیت‌ها، نیازها و امکانات ۲ کشور تاکید و تصریح کرد: با وجود گسترش روابط ۲ کشور در مقطع حاضر، حجم مبادلات کنونی پذیرفتنی نیست و باید با توسعه این روابط، ۲ کشور تبدیل به الگویی از روابط تجاری، اقتصادی و فرهنگی برای سایر کشورهای منطقه شوند. وی با اشاره به اشتراکات فرهنگی و تاریخی بین ۲ ملت، گفت: ایران و ترکمنستان می‌توانند در زمینه ترانزیت و حمل‌و‌نقل منطقه‌ای به عنوان مکمل همدیگر عمل کنند و همان‌طور که مقام معظم رهبری از روابط ایران و ترکمنستان به عنوان روابط خویشاوندی یاد کرده‌اند باید زمینه‌های همکاری فیمابین تقویت شود. مخبر همچنین خاطرنشان کرد: روابط خوب سیاسی جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان باید زمینه‌ساز و تضمین‌کننده روابط اقتصادی ۲ کشور شود. 
 
* چشم‌انداز گسترش همکاری‌ها
آذرماه امسال بود که رئیس‌جمهور در دومین سفر خارجی خود که برای شرکت در اجلاس سران سازمان اکو راهی پایتخت ترکمنستان شده بود با امضای قرارداد همکاری سه‌جانبه سوآپ (انتقال) سالانه 5/1 تا ۲ میلیارد مترمکعب گاز از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان، گامی جدی برای گسترش همکاری با 2 همسایه شمالی کشورمان برداشت. 
بر اساس این توافق سه‌جانبه، ترکمنستان روزانه ۵ تا ۶ میلیون مترمکعب گاز به جمهوری آذربایجان می‌فروشد. این گاز از مسیر ایران به جمهوری آذربایجان ترانزیت (سوآپ) خواهد شد و ایران گاز مصرفی مورد نیاز خود در 5 استان کشور را از حق انتقال این گاز برداشت خواهد کرد. در سالیان گذشته، اختلافات با ترکمنستان و قطع جریان انتقال گاز به ایران از سوی این کشور، تامین گاز استان‌‌های شمالی در فصل سرما را به یکی از دغدغه‌‌های کشور تبدیل کرده بود. آورده‌‌های ژئواکونومیک این قرارداد که از روز 11 دی‌ماه عملیاتی شد، در بلندمدت شانس ایران را در قرارگیری به عنوان هاب کریدورهای تجاری شرق به غرب (علاوه بر شمال به جنوب) افزایش خواهد داد.  با این اوصاف افزایش گفت‌وگوها و ارتباطات دیپلماتیک میان تهران و عشق‌آباد در دولت سیزدهم را می‌توان یکی از ظرفیت‌های بالقوه برای گسترش مناسبات منطقه‌ای ایران دانست که نشانه‌هایی از موفقیت آن عیان شده است. 
***
    امکان افزایش همکاری‌های ایران و تاجیکستان وجود دارد     
رئیس‌جمهور همچنین در پیامی به امامعلی رحمان، همتای تاجیکستانی خود ضمن تبریک سی‌امین سالگرد روابط دیپلماتیک ایران و تاجیکستان نوشت: در این راستا با توجه به نتایج نخستین دیدار رسمی اینجانب از کشور زیبای تاجیکستان، ۲ طرف توافق کردند زمینه‌های لازم برای ارتقای سطح همکاری‌های اقتصادی در صدر برنامه‌های کاری مسؤولان ذی‌ربط قرار گیرد و فصل جدیدی از روابط همه‌جانبه با پشتوانه اعتماد سیاسی شکل گیرد. در ادامه پیام رئیسی آمده است: امیدواریم با توجه به عزم و اراده سیاسی موجود و در سایه تلاش مشترک، شاهد توسعه همه‌جانبه روابط در راستای تأمین منافع متقابل ۲ ملت ایران و تاجیکستان باشیم.

Page Generated in 0/0067 sec