سخنگوی ریاستجمهوری روسیه: اقدامات مربوط به سفر رئیسجمهور ایران به مسکو در حال انجام است
گروه سیاسی: قطار دیپلماسی ایران طی روزهای آینده روزهای شلوغی در مسیر پکن و مسکو خواهد داشت. به دعوت رسمی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه قرار است رئیسجمهور ایران به این کشور سفر کند و از طرفی حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه پس از تور منطقهای خود در غرب آسیا و رایزنی با همسایگان، عازم چین خواهد شد.
به گزارش «وطنامروز»، در شرایطی که کارشناسان و اندیشمندان سیاست جهانی حال حاضر را دوران گذار در نظام بینالملل ارزیابی میکنند، اتحاد تهران، مسکو و پکن به عنوان بازیگران منطقهای و جهانی، اهمیت بیشتری در موازنهسازی برابر واشنگتن پیدا کرده است. بر این اساس پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم و در دستور کار قرار گرفتن مجدد راهبرد «نگاه به شرق» در دستگاه سیاست خارجی کشور، هماهنگی میان این ۳ کشور در طیفی از موضوعات مختلف در مسیر همواری قرار گرفته است.
در این راستا «دمیتری پسکوف» سخنگوی ریاستجمهوری روسیه روز گذشته گفت اقدامات مربوط به سفر آیتالله «سیدابراهیم رئیسی» رئیسجمهور ایران به مسکو در حال انجام است. به گزارش خبرگزاری تاس، پسکوف در جمع خبرنگاران گفت: «حقیقت دارد که در حال تلاش درباره انجام این سفر احتمالی هستیم».
هفته گذشته شبکه خبری «تیآرتی» گزارش داد انتظار میرود در سفر رئیسجمهور ایران به مسکو، روسیه یک توافق ۲۰ ساله برای همکاریهای نظامی و دفاعی به ارزش ۱۰ میلیارد دلار را با ایران به امضا برساند. این قرارداد ممکن است خرید ماهواره را نیز پوشش دهد. در این گزارش ادعایی آمده است روسیه دستکم ۲۴ فروند جنگنده «سوخو ۳۵» به ایران میفروشد. این جنگندهها ابتدا قرار بود به مصر فروخته شوند اما آمریکا، مصر را تهدید به تحریم کرد. بنابراین ۱۵ فروند از این نوع جنگندهها که اینک آماده شده ممکن است تا اوایل سال آینده میلادی بر اساس قرارداد دوجانبه تحویل ایران شوند.
همچنین «وانگ ونبین» سخنگوی وزارت خارجه چین در کنفرانس خبری روز سهشنبه خود گفت پکن آماده است شراکت راهبردی با ایران را بیش از پیش تعمیق کند. به گفته وی، وزیر خارجه چین قرار است روز جمعه (۱۴ ژانویه) میزبان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران باشد. دیپلمات چینی در پاسخ به سوالی درباره جزئیات سفر وزیر امور خارجه ایران به چین و انتظارات پکن از این سفر و همچنین روابط ۲ کشور گفت: وانگ یی، مشاور دولتی و وزیر خارجه با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران دیدار و گفتوگو خواهد کرد. وی افزود: چین و ایران از دوستی دیرینه و عمیقی برخوردارند. تحت هدایت سران ۲ کشور، روابط در سالهای اخیر پیشرفت چشمگیری داشته است. ما قاطعانه از یکدیگر درباره مسائل مربوط به منافع اصلی خود حمایت میکنیم، همکاری عملی را به طور کلی به شیوهای ثابت ارتقا میدهیم و ارتباطات و هماهنگی نزدیک خود را در امور بینالمللی و منطقهای حفظ میکنیم. سخنگوی وزارت خارجه چین در ادامه گفت: در مواجهه با تأثیر کرونا، چین و ایران با کمک به یکدیگر در مواقع ضروری، بر استحکام روابط عمیق تأکید کردند. سال ۲۰۲۱، دو کشور به طور مشترک پنجاهمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک را جشن گرفتند و فصل جدیدی را در دوستی ما گشودند. وی سپس تاکید کرد: چین با قرار گرفتن در یک نقطه شروع تاریخی جدید، آماده همکاری با ایران برای تعمیق بیشتر شراکت راهبردی جامع به نفع ۲ کشور و ۲ ملت است.
در همین حال خبرگزاری رویترز درباره سفر قریبالوقوع وزرای امور خارجه کشورهای منطقه به چین نوشت: وزارت خارجه چین اعلام کرده است وزرای امور خارجه کشورهای حاشیه خلیجفارس، ایران و ترکیه قرار است این هفته به طور جداگانه برای مذاکرات رسمی به چین سفر کنند؛ این در حالی است که دور هشتم مذاکرات احیای توافق هستهای نیز در وین در جریان است.
رویترز ادامه داد: طبق اعلام وزارت خارجه چین، وزرای خارجه عربستان سعودی، کویت، عمان، بحرین و دبیرکل شورای همکاری خلیجفارس نیز قرار است از دوشنبه تا جمعه به چین سفر کنند. وزیر خارجه ترکیه نیز طبق برنامه چهارشنبه (دیروز) و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران جمعه (فردا) عازم چین شده و میشوند.
در گزارش این خبرگزاری درباره سفر وزرای خارجه منطقه به چین آمده است: وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین روز سهشنبه در یک کنفرانس خبری گفت: چین و ایران در حمایت از یکدیگر در زمینه مسائل راهبردی مصمم هستند. این خبرگزاری ادامه میدهد: وزارت امور خارجه ایران گفته است امیرعبداللهیان قرار است درباره قرارداد همکاری ۲۵ ساله میان ۲ کشور[چین و ایران] صحبت کند. چین پس از خروج آمریکا از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸، تبدیل به رگ حیات اقتصاد ایران شد.
به نوشته رویترز، بر اساس بیانیه وزارت خارجه چین، وانگ یی، وزیر خارجه این کشور دوشنبه و سهشنبه این هفته با همتایان سعودی و بحرینیاش دیدار کرده و درباره مسائل مربوط به مذاکرات وین تبادل نظر کردهاند. کشورهای حاشیه خلیجفارس از جمله عربستان سعودی اگر چه عضو توافق هستهای نیستند اما درباره آنچه«بلندپروازیهای هستهای» ایران، برنامه موشکی آن و نیروهای نیابتیاش در منطقه میخوانند، ابراز نگرانی کردهاند.