ارتش یمن دیروز در اقدامی بیسابقه با چندین پهپاد و 5 موشک، فرودگاه و منطقه صنعتی المصفح در ابوظبی را مورد اصابت قرار داد
سخنگوی انصارالله: ابوظبی یا از اقدامات بیهوده خود در یمن دست برمیدارد یا اینکه با قدرت خدا چیزی سراغش میآید که دستش و دست غیر او قطع میشود
گروه بینالملل: ظهر دیروز پلیس ابوظبی و سپس خبرگزاری رسمی امارات از انفجار در منطقه صنعتی «المصفح» در جنوبغرب ابوظبی و سپس آتشسوزی در بخشی از محوطه فرودگاه بینالمللی امارات خبر دادند. اندکی پس از انتشار این خبر، سرتیپ «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن با انتشار پستی در توئیتر به طور تلویحی مسؤولیت حمله به فرودگاه ابوظبی را بر عهده گرفت. «سریع» اعلام کرد بزودی جزئیات این عملیات موفق علیه «عمق خاک امارات» را منتشر میکند. وی در کنفرانس خبری در این خصوص اعلام کرد ارتش یمن مناطق مختلفی در ابوظبی و دوبی را با چندین پهپاد و 10 موشک هدف قرار داده است. رسانهها اعلام کردند این اقدام در پاسخ به تنش امارات علیه یمن و ادامه محاصره آن صورت گرفته است. در همین حال خبرگزاری رویترز اعلام کرد نشست برنامهریزی شده رئیسجمهور کرهجنوبی و ولیعهد ابوظبی به دلیل آنچه مقامات اماراتی آن را «تحولات فوری و غیرمنتظره» عنوان کردند، لغو شد. ائتلاف سعودی نیز طی بیانیهای اعلام کرد چندین پهپاد را که از فرودگاه صنعا برخاستهاند، رصد کرده است. به نظر میرسد این اطلاعیه ائتلاف سعودی در توجیه «محاصره هوایی اعمال شده بر فرودگاه صنعا» منتشر شده است. بر این اساس احتمال حملات هوایی ائتلاف به صنعا در روزهای آتی وجود دارد.
* حمله با پهپاد صماد۳!
خبرگزاری الجزیره به نقل از پلیس ابوظبی و خبرگزاری امارات اعلام کرد بررسیهای اولیه حاکی از کشف اجسام کوچک پرنده است. همچنین مانیتورینگ اشیایی که ممکن است متعلق به هواپیماهای بدون سرنشین باشد در این دو منطقه رخ داده است. بر اساس اطلاعات منتشر شده از منابع محلی در امارات، این حمله با چند فروند پهپاد انتحاری علیه فرودگاه ابوظبی و منطقه مهم المصفح انجام گرفته است. این در حالی است که منابع پلیس این کشور تایید کردند چند فروند پهپاد با انداختن بمب روی مخزنهای سوخت در این منطقه صنعتی ابوظبی و همچنین فرودگاه بینالمللی این شهر آن را به آتش کشیدند. با این حال اطلاعات دقیقی از تعداد پهپادهای مورد استفاده در این حمله منتشر نشده است. با توجه به پیشینه حملات انصارالله به امارات، به احتمال زیاد در این حمله از پهپادهای صماد ۳ یا «وعید» استفاده شده است. لازم به ذکر است فاصله مواضع انصارالله تا امارات به ۱۳۰۰ کیلومتر میرسد و تنها این پهپادها قابلیت پرواز و عملیات در فرودگاه ابوظبی را دارا هستند.
* تعلیق پروازهای فرودگاه بینالمللی ابوظبی
بر اساس گزارش رسانهها، انفجارها در اطراف مخازن نفتی شرکت دولتی نفتوگاز امارات (ادنوک) در منطقه صنعتی المصفح و در بخشی از قسمتهای در حال احداث فرودگاه بینالمللی ابوظبی رخ داد. در پی وقوع انفجار در بخشی از فرودگاه بینالمللی ابوظبی تمام پروازهای این فرودگاه به حالت تعلیق درآمد. بر اساس گزارش خبرگزاری امارات، در پی این انفجار 3 تانکر سوخت در منطقه صنعتی «ایکاد 3» در «المصفح» ابوظبی آتش گرفت. ۲ انفجار نخست در نزدیکی انبارهای «ادنوک» و انفجار سوم در فرودگاه بینالمللی ابوظبی رخ داده است. خبرگزاری امارات اعلام کرد این انفجارها منجر به کشته شدن 3 نفر و مجروح شدن 6 تن شد.
* المصفح کجاست؟
مصفح یکی از مهمترین مناطق اقتصادی امارات عربی متحده است و با وجود کارخانهها و بندرهای متعدد به عنوان مهمترین منطقه ویژه اقتصادی امارات شناخته میشود و نقش مهمی در جایگاه شهر ابوظبی دارد. شبکه «روسیا الیوم» در گزارشی به اهمیت منطقه صنعتی المصفح در ابوظبی پرداخت و نوشت این منطقه تعداد زیادی شرکت صنعتی و خودروسازی را در خود جا داده است. در ادامه این گزارش آمده، منطقه صنعتی المصفح در جنوب غرب ابوظبی است و از مهمترین مناطق اقتصادی امارات عربی متحده به شمار میرود. بسیاری از شرکتهای صنعتی و خودروسازی به علاوه قدیمیترین بندر امارات در این منطقه قرار دارد و این منطقه شامل املاک تجاری و مسکونی بسیاری است. روسیا الیوم افزود، المصفح به ۵ منطقه صنعتی تقسیم میشود: منطقه ایکاد یک شامل مجتمعهای تخصصی در صنایع مهندسی سنگین، ایکاد ۲ شامل مجتمعهای تخصصی در صنایع سبک و متوسط، ایکاد ۳ شامل صنایع سبک و متوسط و برخی شرکتهای بینالمللی، ایکاد ۴ شامل صنایع تکنولوژی پیشرفته و ایکاد ۵ شامل مجتمعهای تخصصی در صنعت خودرو. در این منطقه همچنین نمایشگاهها و مراکز تعمیر و نگهداری برندهای بینالمللی خودرو از جمله «آئودی»، «بنتلی»، «پورش» و «فولکس واگن» قرار دارند.
* امارات تغییر رفتار ندهد، حملات دردناکتری در انتظارش است
ساعاتی پس از عملیات موفق دیروز صنعا علیه ابوظبی، «محمد البخیتی» عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن در گفتوگو با الجزیره اعلام کرد اگر امارات از تداوم حملات به یمن دست برندارد، حملات دردناکتری در انتظار آن خواهد بود. البخیتی در ادامه گفت ارتش و کمیتههای مردمی یمن در قبال امارات در مقایسه با سعودیها، صبر بیشتری از خود نشان دادهاند و دلیل آن مردم امارات است که مخالف مشارکت سران این کشور در ائتلاف سعودی و تجاوز به یمن هستند و دشمن تاریخی یمن، سعودیها هستند. پیش از تجاوز اخیر به یمن، دشمنیای میان امارات و یمن وجود نداشت. از سوی دیگر امارات اعلام کرده بود از تجاوز به یمن عقبنشینی خواهد کرد، هر چند این عقبنشینی کامل نبود و همچنان در مناطق جنوبی یمن حضور داشت. اکنون نیز شاهد نوعی تقسیم مناطق مختلف در یمن میان امارات و عربستان هستیم. عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله پیشتر نیز با هشدار به امارات عربی متحده گفته بود: «ما به امارات توصیه میکنیم به اقدامات تنشزای خود ادامه ندهد چون اگر این تنش ادامه پیدا کند، یمن مجبور به حمله به عمق خاک این کشور خواهد شد».
* هشداری که ابتدای هفته اعلام شد
شنبه این هفته روزنامه المسیره یمن در مطلبی با اشاره به تحولات اخیر در استان شبوه و استان مأرب در مرکز و جنوب این کشور به امارات درباره اقداماتش در این ۲ استان هشدار داد. روزنامه رسمی دولت نجات ملی یمن (مستقر در صنعا) با تیتر «هشدار پاسخ سخت» نوشت: امارات با ارسال عناصر مزدور و تکفیری تحت امر خود به استان شبوه، وارد بازی خطرناکی شده است. این رسانه یمنی با اشاره به بیانیههای متوالی سرتیپ یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن که در آن از تلفات سنگین متجاوزان خبر داده و به امارات درباره اقداماتش بیانیه هشدارآمیز صادر کرده بود، نوشت: «سرتیپ سریع عامدانه پیام مهم خود را بار دیگر تکرار کرد؛ مبنی بر اینکه نیروهای مسلح یمن آمادگی کامل برای دفاع از کشور، مردم و مقابله با تشدید گسترده حملات دشمن اماراتی تا تحقق پیروزی را دارند». این روزنامه با تیتر «شیشه امارات دور نیست»، نوشته بود: «علاوه بر خسارتها و تلفات مزدوران امارات طی ۳روز گذشته، ناظران تأکید دارند تداوم تشدید حملات این کشور به شکلی گسترده بر ابوظبی به صورت خسارات مادی، انسانی و اقتصادی انعکاس خواهد داشت؛ خسارتهایی که دشمن اماراتی در داخل یمن و عمق جغرافیایی خود که پر از تأسیسات نفتی باز در برابر دستان پرتوان یمن است، متحمل خواهد شد و برجهای شیشهای شکننده دستیافتنی است».
* چرایی عملیات یمن در عمق خاک امارات
پس از تهدیدهای مکرر امارات توسط مقامات نظامی و سیاسی یمن به دلیل مشارکت و مداخله مستقیم طرف اماراتی در جنگ علیه مردم این کشور و ویرانی ناشی از این مداخله، بالاخره صبر راهبردی یمنیها به پایان رسید و آنها در روز روشن فرودگاه بینالمللی ابوظبی را هدف حمله قرار دادند. این حمله هر چند محدود بود و صرفا یک هشدار به سران رژیم امارات به شمار میرود اما میتواند آغازی بر یک تغییر گسترده در تصمیمگیریهای راهبردی مقامات دولت یمن باشد. یمنیها طی روزهای اخیر از طریق طرف عمانی به مقامات اماراتی آخرین هشدارها را دادند و از این کشور خواستند به جنگافروزی علیه مردم این کشور پایان دهد. عبدالباری عطوان، روزنامهنگار سرشناس عرب در توئیتی با اشاره به حمله دیروز به ابوظبی نوشت: «با این حمله جنگ یمن وارد مرحله تشدید جدیدی میشود. این حملات یک پیام هشداردهنده مورد انتظار و بیسابقه است و به همین دلیل خسارات محدود شده و اکنون درها به روی میانجیها باز است». عملیات انصارالله در خاک امارات، در حالی صورت میگیرد که امارات پشتیبانی و تجهیز نیروهای العمالقه در عملیات نظامی در استان شبوه و جنوب مأرب را به عهده داشته است. در واقع عملیات اخیر ائتلاف در یمن که منجر به کشته شدن تعداد زیادی از غیرنظامیان ساکن در استانهای شبوه و مأرب شد، به سفارش شیوخ امارات انجام گرفت، بنابراین اقدام بموقع انصارالله در توقیف کشتی امارات و عملیات پهپادی دیروز در ابوظبی، پاسخی مشروع به جنگافروزی امارات محسوب میشود. همچنین این حمله حاوی پیامی مهم به شیوخ امارات است: اگر به تجاوز و حملات خود به یمن در استانهای شبوه و مأرب ادامه دهید، ابوظبی دیگر مکان امنی برای تجارت بینالمللی نخواهد بود!
همزمان با آغاز تجاوز عربستان به یمن در سال 2015، امارات به ائتلاف نظامی سعودی در یمن پیوست. 30 آوریل 2018 امارات کنترل جزیره سقطری یمن را به دست گرفت و پس از این مرحله بود که روابط امارات و عربستان تیره شد. امارات حضور نظامی خود در یمن را در سال 2019 تا حد زیادی کاهش داده بود اما همچنان از طریق نیروهای یمنی که آنها را مسلح کرده و آموزش داده است، در یمن فعالیت داشت. طی هفتههای اخیر مزدوران تحت امر امارات با پشتیبانی نیروی هوایی این کشور جنایات فجیعی را در استان شبوه رقم زدند و قصد حمله به مواضع انصارالله در مأرب را داشتند. بیش از ۲ هفته است امارات عناصر سلفی- تکفیری موسوم به «العمالقه» را به استان شبوه گسیل داشته است و این نیروها با پوشش هوایی گسترده ائتلاف مشترک سعودی و اماراتی، ۲ شهر از ۳ شهر این استان (عسیلان و بیحان) را از کنترل قبایل مصالحهگر با دولت نجات ملی خارج کردند ولی حملات سنگین این عناصر به همراه دولت مستعفی برای اشغال شهرهای عین و حریب مأرب راه به جایی نبرده است. جمعه هفته گذشته یحیی سریع اعلام کرد در عملیات موشکی - پهپادی شمار زیادی از این عناصر کشته یا زخمی شدهاند. او گفت یمن شبوه و مأرب را به جهنمی برای متجاوزان تبدیل خواهد کرد.
* امارات در تیررس موشکهای یمن
چند روز پیش وبگاه «الخبر الیمنی» در یادداشتی نوشت گویا ابوظبی بار دیگر نیاز به تذکر جدی دولت نجات ملی و نیروهای مسلح یمن دارد. ارتش و کمیتههای مردمی یمن سال ۲۰۱۷ یک بار عمق خاک امارات را هدف یک موشک بالستیک قرار داده بودند که در پی آن «رآکتور هستهای براکه» دچار خساراتی شد. سال ۲۰۱۸ نیز به گفته روزنامه بریتانیایی میدل ایستآی، ۲ میدان نفتی اعلام نشده، از سوی یمنیها مورد هدف قرار گرفت و پس از هدف قرار گرفتن مواضع سعودیها در مرز امارات، حمله به فرودگاه ابوظبی صراحتا اعلام شد. این عملیاتها دارای پیامهایی بود که ابوظبی به خطر آن پی برد؛ بویژه پس از آنکه نیروهای صنعا، ویدئوی لحظه هدف قرار گرفتن فرودگاه ابوظبی را که دولت امارات آن را تکذیب میکرد، منتشر و سپس اعلام کردند دهها هدف در این فرودگاه در تیررس آنهاست و تنها یک حمله هزینه سنگینی را به ابوظبی تحمیل خواهد کرد. علاوه بر این چندی پیش نیز نیروی دریایی ارتش یمن یک کشتی حامل تجهیزات نظامی با پرچم امارات را در دریای سرخ توقیف کرد که در تاریخ 7 ساله جنگ یمن بیسابقه بود. طی هفتههای گذشته نیروهای صنعا پس از نظارت دقیق موفق شده بودند یک کشتی نظامی اماراتی را در سواحل یمن توقیف کنند. کشتی باری نظامی اماراتی «روابی» بدون مجوز و به قصد انجام اقدامات خصمانه در سواحل یمن حضور یافته بود که صنعا را بر آن داشت آن را توقیف کند.
* سخنگوی انصارالله: دست کشورک امارات قطع میشود
سخنگوی انصارالله و رئیس هیأت مذاکرهکننده صنعا، امارات را کشورکی در خدمت آمریکا و رژیم صهیونیستی دانست و هشدار داد اگر ابوظبی به اقدامات خود در یمن پایان ندهد دستش قطع میشود. محمد عبدالسلام دیروز در توئیتی به عملیات تاریخی موشکی- پهپادی یمنیها در مناطقی حساس در ابوظبی واکنش نشان داد و نوشت: «کشور کوچکی (کشورک) در منطقه که در راه خدمت به آمریکا و اسرائیل جانفشانی میکند مدعی شده از یمن فاصله گرفته اما اخیرا خلاف آنچه مدعی شده، ثابت شده است». او سپس هشدار داد ابوظبی یا از اقدامات بیهوده خود در یمن دست برمیدارد یا اینکه با قدرت خدا چیزی سراغش میآید که دستش و دست غیر او قطع میشود.
* هدف قرار گرفتن ابوظبی یک مقدمه است
عبدالمالک العجری، یکی از اعضای هیات مذاکرهکننده ملی یمن، سیاست جدایی از ائتلاف متجاوز سعودی را که از سوی رژیم امارات اعلام شده یک نمایش دروغین برای فریب داخلی و منطقهای دانست. او دیروز به شبکه المسیره، ارگان انصارالله گفت: «امارات خدمتگزار کوچک آمریکاییها و اسرائیلیها است و حتی در سطح منطقه نمیتوان به آنها اعتماد کرد. آمریکاییها پس از نزدیک شدن به آزادسازی مأرب، اماراتیها را برای بازگشت و حرکت در یمن تحت فشار قرار دادند و این نشان میدهد (ابوظبی) ابزاری برای تجاوز واقعی آمریکا و اسرائیل است». عضو دولت نجات ملی یمن(صنعا) با بیان اینکه حرکت اخیر امارات در یمن دوباره دخالت منطقهای این کشور را علنی کرد، افزود: «این کشور نمیتواند در برابر حملات شدیدی مانند حمله عربستان مقاومت کند». العجری با اشاره به اینکه امارات با بازگشت به جنگ یمن در تله آمریکایی- اسرائیلی- سعودی افتاد، خاطرنشان کرد: «روند هدف قرار دادن ابوظبی (توسط ارتش یمن) تنها یک مقدمه است و همچنان شگفتیهای زیادی در کولهپشتی مجاهدان وجود دارد که باعث بازدارندگی امارات میشود».
***
دولت بایدن نگران فروپاشی سریع ائتلاف متحدانش در یمن
ورود علنی به غائله مأرب نشانه ضعف آمریکاست
یک شبکه آمریکایی عرب زبان به طور تلویحی از ورود پنتاگون به جنگ مأرب برای جلوگیری از شکست گروههای تکفیری و مزدوران سعودی در این شهر راهبردی در قلب یمن خبر داد. شبکه الحره به نقل از یکی از مقامات پنتاگون اعلام کرد نیروهای ویژه آمریکا در نبردهای جاری در یمن برای پشتیبانی از ائتلاف متجاوز سعودی مشارکت دارند؛ اقراری علنی که بیشتر از یک پیام دارد و شاید مهمترین این پیامها آن باشد که جهت تحولات میدانی علیه ریاض و ابوظبی، ورود مستقیم واشنگتن به جنگ یمن در کنار متحدانش را تحمیل کرده باشد.
روزنامه لبنانی الاخبار در تحلیلی بر این اعتراف رسانه اقماری وزارت خارجه ایالات متحده نوشت: در زمانی که این جنگ به مرحلهای سرنوشتساز رسیده دولت بایدن تخمین زده که ائتلاف متحدانش و در رأس آنها رژیم سعودی در یمن وارد روند فروپاشی سریع شده است. به نوشته این روزنامه، اگر چه اطلاعات حاکی از استقرار نیروهای آمریکایی در بیش از یک جبهه و منطقه در یمن بویژه پایگاه هوایی «الریان»، شهر «باوزیر» در استان حضرموت، فرودگاه «الغیضه» و بندر «نشطون» در استان «المهره» و نیز رفت و آمد نیروهای اطلاعاتی سیا و موساد به جزیره «میون» در «بابالمندب» و شهر «المخا» است اما خبر شبکه الحره حاکی از اهمیت نبرد مأرب است.
مأرب جزو آن دسته از مناطق یمن است که از منابع طبیعی مثل نفت و گاز برخوردار است و دسترسی به آن به منزله دسترسی به تمام مناطق یمن است. نبرد آزادسازی این استان مهم در جنوب شرق استان صنعا توسط نیروهای انقلابی و ارتش یمن که از سال گذشته آغاز شده در ماههای فوریه و مارس (بهمن و اسفند پارسال) شدت گرفت به طوری که بیشتر مناطق و شهرهای آن به کنترل نیروهای صنعا درآمده است.
روزنامه الاخبار در ادامه گزارش خود نوشت: تعمیق ورود آمریکا به یمن پس از آن صورت گرفت که از نظر آنها، ارتش و کمیتههای مردمی یمن در مأرب تمام خطوط قرمز آمریکایی و غربی را زیر پا گذاشتهاند. البته رژیم صهیونیستی نیز از این برآورد دور نیست به نحوی که پژوهشگاه امنیت داخلی اسرائیل در جدیدترین توصیههای خود اعلام میکند کمکهای اسرائیل به سعودی باید مخفی باشد؛ موضوعی که روزهای آینده حجم آن را فاش خواهد کرد. اما آنچه مسلم است اینکه متشنج شدن وضعیت میدانی نیروهای ائتلاف سعودی، واشنگتن و تلآویو را بر آن داشت برای توقف این تنش وارد عمل شوند و حلوفصل نبرد مأرب را به تأخیر بیندازند. مشارکت نظامی آمریکا در جنگ علیه یمن موضوع بحث نیست بویژه آنکه صنعا از ابتدا اعتقاد داشت این جنگ از آغاز اعلام آن در بهار ۲۰۱۵، یک جنگ با اهداف آمریکایی بود و کسی که تا امروز مانع پایان آن شده، آمریکاست زیرا به نتایج دلخواهش نرسیده است. آمریکا قبل از روی کار آمدن «جو بایدن» اعتراف کرد با حمایتهای لجستیکی، فنی و اطلاعاتی، بهروزرسانی بانک اهداف، سوخترسانی به جنگندهها به علاوه حضور کارشناسان آمریکایی و بریتانیایی در مرزهای سعودی و یمن و نیز اتاق عملیات، در جنگ یمن مشارکت غیرمستقیم دارد.
از نظر سیاسی این اقدام آمریکا نشاندهنده شکست دولت فعلی این کشور مانند دولتهای قبلی در تسلیم اراده مذاکرهکننده یمنی به رغم تمام فشارها در ماههای اخیر است. علاوه بر اینکه آمریکا دیگر نمیتواند موضع و عملکرد خود را با ادعای میانجیگری پوشش دهد یا خود را داعی صلح نشان دهد.