پیک جدید بیماری «کووید-19» با بازگشت رنگ قرمز به نقشه کرونایی کشور در قالب ویروس جهشیافته آغاز شد
عضو کمیته علمی کشوری کرونا در گفتوگو با «وطن امروز»: خطر مرگ برای واکسنگریزان، افراد مسن و بیماران زمینهای مبتلا به اُمیکرون بالاست
اسدالله خسروی: با پدیدار شدن رنگ قرمز در نقشه کرونایی کشور، زنگ خطر آغاز پیک ششم بیماری «کووید-19» با سویه غالب اُمیکرون به صدا درآمد؛ ویروسی که از قدرت سرایتپذیری بسیار بالایی برخوردار است و اگر چه نسبت به نوع دلتا میزان کشندگی کمتری دارد اما تهدیدکننده جدی سلامت افراد جامعه است و سالمندان، بیماران زمینهای و آن دسته کسانی را که واکسیناسیون خود را تکمیل نکردهاند، با احتمال خطر مرگ مواجه میکند. به گزارش «وطنامروز»، طبق گفته کارشناسان بهداشت، چنانچه اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از شیوع گسترده این بیماری از سوی مسؤولان در نظر گرفته نشود و از طرفی مردم نیز نسبت به رعایت سفت و سخت پروتکلهای بهداشتی بیش از پیش کمتوجه شوند، بیتردید در هفتههای آتی شاهد گسترش بیماری «کووید-19» با سویه غالب اُمیکرون در سراسر کشور خواهیم بود. از طرفی رشد تصاعدی و روزافزون ابتلا به این ویروس در چند روز اخیر نگرانیهای زیادی را برای کادر درمان ایجاد کرده که مبادا در آینده نزدیک مراکز درمانی و بیمارستانهای کشور دوباره به روزهای سخت کرونایی دچار شوند. چرا که فقط طی یک شبانه روز نزدیک به 12 هزار بیمار به «کووید-19» مبتلا شدهاند.
* آغاز پیک ششم کرونا و بازگشت رنگ «قرمز» به نقشه کشور
به دنبال روند صعودی شیوع کرونای اُمیکرون و آغاز خیز ششم «کووید-19» در کشور، شهرستان اردکان یزد، نخستین شهری است که در وضعیت قرمز کرونایی قرار گرفت. علاوه بر آن، شهرستانهای کاشان (اصفهان)، فردوس (خراسان جنوبی)، تربت حیدریه (خراسان رضوی)، بستک (هرمزگان)، ابرکوه، خاتم، مهریز و میبد (یزد) هم در وضعیت نارنجی قرار گرفتند. هماکنون ۱۱۴ شهرستان در وضعیت زرد کرونا هستند. مرکز استانهایی که از وضعیت آبی خارج و در وضعیت زرد قرار گرفتهاند عبارتند از تبریز، ارومیه، اصفهان، کرج، بوشهر، تهران، بیرجند، مشهد، زنجان، سمنان، شیراز، قم، کرمان، رشت، خرمآباد، ساری، اراک، بندرعباس و یزد. بنا بر اعلام کانال تلگرامی وزارت بهداشت، با آغاز خیز ششم کرونا و در پی افزایش سریع موارد ابتلا، رنگبندی کرونایی کشور در فواصل زمانی کوتاهتری منتشر خواهد شد. آخرین آمار رنگبندی شهرستانها به این ترتیب است؛ یک شهر قرمز، 8 شهر نارنجی، ۱۱۴ شهر زرد و ۳۲۵ شهر آبی.
* کشور در شاخه بالارونده موج «اُمیکرون»
هر چند آمار مرگومیر ناشی از بیماری «کووید-19» در کشور کاهشی است اما این احتمال وجود دارد که با شیوع گسترده این بیماری شمار جانباختگان کشور دوباره افزایشی شود. دبیر کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کشوری مقابله با «کووید-19» با هشدار نسبت به روند افزایشی ابتلا به کرونا در کشور و شدت گرفتن آن در چند روز اخیر گفت: فعلا در شاخه بالا رونده موج اُمیکرون قرار داریم و بروز مجدد مرگهای ۳ رقمی کرونایی دور از انتظار نیست. دکتر مسعود یونسیان با اشاره به غلبه سویه اُمیکرون کرونا در کشور، قرار گرفتن در شاخه بالا رونده موج این سویه و خطر افزایش بستری و مرگومیر ناشی از آن، گفت: در حال حاضر بیش از ۵۰ درصد موارد کرونایی که در کشور در حال گردش است، از سویه اُمیکرون بوده و میتوان گفت اُمیکرون در کشور غالب شده است. در عین حال در کل دنیا ۷۲ درصد موارد ابتلا به کرونا که بررسی شده، از نوع اُمیکرون بوده و طبیعی است که کشور ما هم مستثنا نباشد. بنابراین اُمیکرون در دنیا غالب شده و در کشور ما هم طبیعتا به ویروس غالب بدل شده است. وی با بیان اینکه طی 2 هفته گذشته یعنی از نیمه دیماه روزانه افزایش موارد جدید کرونا را داشتیم که حدودا روزی ۱۰ تا ۱۲ درصد افزایش نسبت به روز قبل را شاهد بودیم، درباره معیارهای رنگبندی کرونایی شهرها گفت: تصمیمگیری درباره تغییر معیار رنگبندی کرونایی شهرها در سطح وزارت بهداشت اتخاذ میشود. البته باید تغییراتی در معیارهای رنگبندی شهرها انجام شود. یونسیان ادامه داد: ایرادی که شاخص رنگبندی کرونایی شهرها دارد، این است که ممکن است دیر به ما هشدار دهد اما نکته مثبتش این است هشداری که میدهد، کاذب نیست. وی در ادامه با تاکید بر لزوم تکمیل واکسیناسیون علیه کرونا در کشور گفت: یکی از واجبات ما در کشور تزریق 2 دوز واکسن علیه کروناست. تمام مردم این حق و وظیفه را دارند که نسبت به تزریق ۲ دوز واکسن کرونا اقدام کنند. در حال حاضر باید برای یافتن و متقاعد کردن افردی که هنوز از تزریق واکسن امتناع میکنند، اقدام کنیم. در عین حال باید سراغ هستههایی رفت که سمپاشی علیه واکسیناسیون را در فضای عمومی ترویج میکنند تا با آنها برخورد قانونی شود. این حقی است که آحاد جامعه دارند.
* تنها ۶۴ درصد بالای ۱۲ سالهها ۲ دوز واکسن زدهاند
یونسیان با بیان اینکه وضعیت انجام 2 دوز واکسیناسیون در کشور مناسب نیست، گفت: هنوز تمام افراد واجد شرایط تزریق واکسن، واکسن کرونا تزریق نکردهاند. البته ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرده است جمعیت زیر ۱۲ سال هم میتوانند واکسن کرونا تزریق کنند اما تا زمانی که این جمعیت به واکسن دسترسی یابند و دوز اول و سپس دوز دوم را تزریق کنند و بعد ۲ هفته از آن بگذرد، زمانبر است. در مجموع تنها ۶۴ درصد بالای ۱۲ سالهها ۲ دوز واکسن را زدهاند. وی گفت: واقعیت این است که از جمعیت ۸۴ میلیون نفری ما که انتظار داشتیم همه آنها واکسن تزریق کنند، فقط ۶۴ درصد ۲ دوز واکسن را تزریق کردهاند. البته درک میکنم که حدود ۱۷ میلیون نفر اصلا واجد شرایط واکسیناسیون نبودند و بتازگی واجد شرایط دریافت واکسن شدهاند. با این حال باید سراغ افراد واجد شرایط برویم. تزریق ۲ دوز واکسن کرونا در افراد بالای ۱۲ سال نیز هنوز به ۸۰ درصد نرسیده است.
* کیتهای ایرانی توان تشخیص اُمیکرون را دارند
براساس نتایج ارزیابی آزمایشگاهی، کیتهای تولید داخل کشور توانایی تشخیص واریانت اُمیکرون را به همان خوبی واریانت دلتا دارند. سیامک سمیعی، مدیرکل آزمایشگاههای مرجع سلامت وزارت بهداشت گفت: کیتهای تولید داخل براساس نتایج ارزیابی آزمایشگاهی و گزارش آزمایشگاه مرجع کشوری در انستیتو پاستور ایران، توانایی تشخیص واریانت اُمیکرون را به همان خوبی واریانت دلتا دارند. وی افزود: کیتهای تولید داخل کشور که در آزمایشگاههای دانشگاهی شبکه «کووید-19» کشور و سایر آزمایشگاههای پزشکی مجاز برای تشخیص و غربالگری «کووید-19» مورد استفاده قرار میگیرند، براساس نتایج ارزیابی آزمایشگاهی و گزارش آزمایشگاه مرجع کشوری در انستیتو پاستور ایران، توانایی تشخیص واریانت اُمیکرون را به همان خوبی واریانت دلتا دارند. سمیعی بیان داشت: بنابراین آزمایش تشخیص مولکولی و تشخیص سریع با نتایج منفی بویژه وقتی درباره افرادی که علائم بالینی دارند ولی نتیجه آزمایش اول آنها منفی میشود، برای بار دوم تکرار میشود که میتواند ملاک تشخیص قطعی قرار گیرد. وی افزود: البته در صورتی که بیمار در سیر بیماری بیش از حد زود یا دیر مراجعه کند ممکن است نتیجه آزمایش منفی شود. این احتمال درباره همه عوامل بیماریزای میکروبی وجود دارد و پزشک معالج در روند تشخیص بالینی و تعیین تکلیف بیمار به آن توجه میکند.
***
ضرورت بازنگری در بازگشاییها و توجه به رعایت پروتکلها
عضو کمیته علمی کشوری «کووید-۱۹» گفت: اُمیکرون تهدیدکننده جان افرادی است که واکسن نزدهاند یا بیماری زمینهای دارند؛ علاوه بر این، این بیماری میتواند افراد مسن و ضعیف را از پا درآورد. پیام طبرسی در گفتوگو با «وطنامروز» ضمن اشاره به آغاز پی ششم کرونا در کشور درباره علل رشد جهشی ویروس اُمیکرون گفت: این ویروس توان بالایی در سرایتپذیری دارد و در صورت عدم پیشگیری، طی چند هفته میتواند کل کشور را فرا گیرد. البته اُمیکرون هماکنون با شیب تندی در کشور فعال بوده و باعث ایجاد موج ششم بیماری «کووید-۱۹» در کشور شده است. وی خاطرنشان کرد: هر چند اُمیکرون اکنون با رشدی تصاعدی تهدیدکننده سلامت جامعه شده است بنابراین قبل از وقوع شیوع گسترده و خطرآفرینی جدی این بیماری، مسؤولان باید نسبت به بازگشاییها تجدیدنظر کنند. طبرسی گفت: بازگشایی مدارس به دلیل تراکم و بسته بودن فضا باید با مدیریت و حساسیت باشد و در صورت امکان از آموزش غیرحضوری استفاده شود یا اینکه حداقل شیفتبندیها طوری باشد که دانشآموزان با تعداد حداقلی سر کلاس درس حاضر شوند. عضو کمیته علمی کشوری «کووید-۱۹» در ادامه اظهار داشت: اگر چه اُمیکرون به نسبت دلتا خیلی نمیتواند منجر به مرگ شود اما افراد مسن و افرادی که هنوز واکسن نزدهاند یا افرادی که بیماری زمینهای دارند در تیررس این بیماری قرار دارند. به گفته طبرسی، رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاریهای اجتماعی برای حفظ جان خود و دیگران ضروری است و از طرفی آن دسته از کسانی که تاکنون واکسن نزدهاند یا در تزریق دوز سوم سهلانگارند ضروری است در نخستین فرصت برای تزریق واکسن اقدام کنند.
***
واکسیناسیون ۸ میلیون کودک زیر ۱۲ سال
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت از واکسیناسیون ۸ میلیون نفر از جمعیت زیر ۱۲ سال کشور خبر داد و گفت: در نوبت اول گروه سنی ۹ تا ۱۲ سال واکسینه میشوند. محمدمهدی گویا گفت: تمام افراد ۹ تا ۱۲ سال کشور میتوانند به همراه والدین خود با مراجعه به مراکز واکسیناسیون واکسن «کووید-۱۹» را دریافت کنند. وی افزود: پس از انجام واکسیناسیون این گروه سنی، افراد گروه سنی پایینتر نیز فراخوان شده و واکسن خود را دریافت خواهند کرد. گویا ادامه داد: مطالعه برای واکسیناسیون افراد زیر ۱۲ سال جامعه از ۶ ماه پیش توسط یک تیم فوقتخصصی از برجستهترین اساتید کشور آغاز شد و چگونگی واکسیناسیون، انتخاب نوع واکسن و بازه زمانی واکسیناسیون مورد مطالعه قرار گرفت. رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت بیان کرد: پس از تصویب پروتکل مربوطه در کمیته ملی واکسن، کمیته علمی «کووید-۱۹» وزارت بهداشت و در نهایت ستاد ملی کرونا، برنامه واکسیناسیون این گروه سنی آغاز شد. بنا بر اعلام روابط عمومی وزارت بهداشت، گویا تصریح کرد: انتظار داریم والدین کمک کنند تا هر چه سریعتر فرزندانشان واکسینه شده و با خیال راحت در مدارس حاضر شوند. وی تاکید کرد: بیشک برنامه واکسیناسیون افراد زیر ۱۲ سال و ادامه تحصیل آنان به صورت حضوری در ارتقای سطح تحصیلی دانشآموزان تاثیر بسزایی خواهد داشت.
***
مرگ ۲۹ نفر و شناسایی ۱۱۸۵۱ بیمار مبتلا به کرونا
روابط عمومی وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد: طی ۲۴ ساعت گذشته ۱۱ هزار و ۸۵۱ مبتلا به کرونا در کشور شناسایی شدند و متاسفانه ۲۹ تن نیز جان خود را به دلیل این بیماری از دست دادند.
بر این اساس از ظهر روز سهشنبه تا ظهر روز چهارشنبه ۱۱ هزار و ۸۵۱ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی و ۶۹۷ نفر از آنها بستری شدند. متاسفانه طی این مدت ۲۹ بیمار «کووید-۱۹» جان خود را از دست دادند تا مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۳۲ هزار و ۳۰۳ نفر برسد. از سویی خوشبختانه تاکنون ۶ میلیون و ۸۸ هزار و ۳۶۷ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. همچنین یکهزار و ۲۶۷ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-۱۹» در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. در حال حاضر یک شهرستان در وضعیت قرمز، ۸ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۱۱۴ شهرستان در وضعیت زرد و ۳۲۵ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
بنا بر اعلام وزارت بهداشت، تاکنون ۶۰ میلیون و ۵۶۸ هزار و ۵۶۶ نفر دوز اول، ۵۳ میلیون و ۷۹۶ هزار و ۲۰۳ نفر دوز دوم و ۱۵ میلیون و ۵۴۸ هزار و ۴۱۷ نفر دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریقشده در کشور به ۱۲۹ میلیون و ۹۱۳ هزار و ۱۸۶ دوز رسیده است.