50 شهر در نقشه کرونایی کشور با شیوع ویروس جهشیافته، قرمز و نارنجی شدند؛ واکسیناسیون تکمیل شود، 2 دوز واکسن 10 درصد ایمنی دارد
بیماری «کووید-19» با شیوع گسترده سویه اُمیکرون طی کمتر از یک هفته 46 شهر کشور را به رنگ قرمز و نارنجی کرونایی درآورد تا پیک ششم این بیماری در کشور رسما آغاز شود. به گزارش «وطنامروز»، اُمیکرون به دلیل برخورداری از قدرت سرایتپذیری بسیار بالا رشد تصاعدی دارد، طوری که فقط طی 24 ساعت حدود 17 هزار نفر از هموطنانمان به این بیماری مبتلا شدهاند؛ بیماریای که تهدیدکننده سلامت جامعه است و افرادی که از تزریق واکسن کرونا خودداری میکنند و همچنین کسانی که واکسیناسیون خود را تکمیل نکردهاند، در کنار افراد مسن و افراد دارای بیماری زمینهای در تیررس این بیماری قرار دارند.
طبق اظهارات مسؤولان بهداشتی، تزریق 2 دوز واکسن کرونا فقط تا 10 درصد میتواند ایمنی در مقابل اُمیکرون ایجاد کند، بنابراین افرادی که تاکنون واکسیناسیون خود را تکمیل نکردهاند باید بیدرنگ برای تزریق دوز سوم اقدام کنند.
از طرفی با توجه به ورود کشور به پیک ششم بیماری «کووید-19» و افزایش میزان بستریها، این احتمال وجود دارد که در صورت بیتوجهی به رعایت پروتکلهای بهداشتی و عدم تکمیل واکسیناسیون تا 2 هفته آینده، موج بیماری سراسر کشور را فرا گیرد و روزهای تلخ کرونایی پاییز بار دیگر تکرار شود؛ سویه غالبی که هر چند نسبت به سویه دلتا خطر مرگ خفیفتری دارد اما با توجه به بازگشایی مدارس، دانشگاهها، تالارها، سینما و مراکز آموزشی و... این احتمال وجود دارد که در صورت شیوع گسترده، آمار مرگومیر ناشی از آن نیز در کشور به سمت ۳ رقمی شدن برود.
* تعداد شهرهای قرمز کرونایی افزایش یافت
تعداد شهرستانهای قرمز و نارنجی در نقشه کرونایی کشور رو به افزایش است. هفته گذشته تنها شهرستان اردکان در استان یزد در وضعیت قرمز کرونایی قرار داشت و حالا با گذشت ۲ روز علاوه بر اردکان، قم، کاشان و 4 شهرستان دیگر هم در وضعیت قرمز و تهران، مشهد، اصفهان، شیراز و ۳۹ شهرستان دیگر در وضعیت نارنجی قرار گرفتند. کاشان (اصفهان)، فردوس (خراسان جنوبی)، قم (قم)، ابرکوه، اردکان، خاتم و مهریز (یزد) در وضعیت قرمز قرار گرفتند. همچنین اصفهان (اصفهان)، بوشهر، تنگستان، دشتستان، گناوه (بوشهر)، پاکدشت، تهران، دماوند، ری، شمیرانات، فیروزکوه، قرچک، ملارد، ورامین (تهران)، سامان (چهارمحالوبختیاری)، بینالود، تربت حیدریه، مشهد (خراسان رضوی)، ایرانشهر (سیستانوبلوچستان)، شیراز، کوار، گراش (فارس)، انار، جیرفت، رفسنجان، زرند، سیرجان، کرمان (کرمان)، لاهیجان (گیلان)، خرمآباد (لرستان)، رامسر، سوادکوه (مازندران)، اراک، ساوه (مرکزی)، بستک، بندر لنگه، بندرعباس، پارسیان، جاسک (هرمزگان)، بهاباد، تفت، میبد و یزد (یزد) در وضعیت نارنجی قرار گرفتند. در حال حاضر، ۲۱۷ شهرستان در وضعیت زرد و ۱۸۱ شهرستان نیز آبیرنگ هستند. با غالب شدن سویه اُمیکرون در کشور و شروع پیک ششم، پیشبینی میشود که روند تغییر رنگ نقشه کرونایی کشور از رنگهای آبی و زرد به نارنجی و قرمز افزایش یابد.
* ۱۶۷۵۷ مبتلا و ۲۳ فوتی جدید
آمار مبتلایان به بیماری «کووید-19» با سویه غالب اُمیکرون روند رو به رشدی دارد به طوری که فقط طی 24 ساعت حدود 17 هزار نفر به این بیماری مبتلا شدند. وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد: در ۲۴ ساعت گذشته ۱۶هزار و ۷۵۷ بیمار مبتلا به «کووید-19» در کشور شناسایی شدند و متاسفانه ۲۳ بیمار نیز به دلیل این بیماری جان خود را از دست دادند. بر این اساس از ظهر روز پنجشنبه تا ظهر روز جمعه، ۱۶ هزار و ۷۵۷ بیمار جدید مبتلا به «کووید-19» در کشور شناسایی و ۹۹۴ نفر از آنها بستری شدند. متاسفانه طی این مدت ۲۳ بیمار «کووید-19» جان خود را از دست دادند تا مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۳۲ هزار و ۳۵۶ نفر برسد. از سویی خوشبختانه تاکنون ۶ میلیون و ۹۵ هزار و ۴۱۴ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. همچنین یکهزار و ۳۲۳ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-19» در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. در حال حاضر ۷ شهرستان در وضعیت قرمز، ۴۳ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۲۱۷ شهرستان در وضعیت زرد و ۱۸۱ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند. همچنین بر اساس اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، در شبانهروز گذشته (جمعه) ۲۹۸ هزار و ۵۹۹ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است. بر اساس این اعلام، تاکنون ۶۰ میلیون و ۶۱۸ هزار و ۶۱۲ نفر دوز اول، ۵۳ میلیون و ۹۱۷ هزار و ۶ نفر دوز دوم و ۱۶ میلیون و ۱۷۵ هزار و ۷۶۸ نفر دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۳۰ میلیون و ۷۱۱ هزار و ۳۸۶ دوز رسیده است.
همچنین رئیس اداره مراقبت مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفت: آمار بیماران کرونا حکایت از ورود به فاز افزایشی دارد. ابراهیم قادری با عنوان این مطلب که اکنون در فاز تصاعدی بیماری «کووید-۱۹» قرار گرفتهایم، ادامه داد: البته در ابتدای این فاز هستیم و در طول هفتههای آینده احتمالا تعداد بسیار زیادی از افراد بیمار خواهند شد و به سمت پیک دیگری از بیماری میرویم؛ اکنون در فاز تصاعدی پیک ششم هستیم. وی افزود: زمانی که تعداد شناسایی بیماران سرپایی افزایش یابد، پس از یک تا ۲ هفته آمار بیماران بستری نیز بالا میرود و متأسفانه بعد از آن شاهد افزایش آمار فوتیها خواهیم بود. چون تعداد موارد سرپایی بیشتر شده است، نباید این ویروس را دستکم گرفت. رئیس اداره مراقبت مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفت: افراد میانسال و کسانی که بیماریهای مزمن زمینهای دارند، در معرض این بیماری قرار دارند. وی افزود: مردم باید بیشتر مراقبت کرده و بدانند تزریق دوز سوم واکسن و استفاده از داروهایی که پزشکان تجویز میکنند ضروری است، حتی اگر داروهای سادهای باشند.
* امکانات دارویی و بیمارستانی فراهم شود
از آنجایی که سویه جدید بیماری «کووید-19» با نام اُمیکرون اکنون سویه غالب در کشور است، بنابراین مردم و مسؤولان برای عبور از موج جدید این بیماری اقدامات لازم را در راستای توجه به خودمراقبتی و رعایت پروتکلهای بهداشتی بهکار گیرند. دبیر بورد ریه اطفال کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به وضعیت این بیماری در کشور گفت: با توجه به شکلگیری پیک ششم با سویه اُمیکرون، اتخاذ سیاستهایی برای تامین دارو و تخت در بیمارستانها اهمیت زیادی دارد. دکتر سیداحمد طباطبایی درباره تزریق واکسن کرونا به کودکان زیر ۱۲ سال گفت: تایید این موضوع از سوی کمیته علمی حدود ۳ هفته قبل صورت گرفت و به وزارت بهداشت اعلام کردیم انجام واکسیناسیون در این گروه سنی خوب است. پیشنهاد تزریق واکسن به این گروه سنی قویا توسط کمیته علمی تایید شده است. وی افزود: این تایید با استناد به واکسیناسیون سایر کشورها که کار را با تزریق واکسنهای غیر MRNA آغاز کردهاند صورت گرفته است. آنچه برای واکسیناسیون این گروه از سوی سازمان جهانی بهداشت مورد تایید است، واکسنهای MRNA است ولی چون ما به این نوع واکسنها دسترسی نداریم باید براساس مطالعه و شواهد سایر کشورها اقدام کنیم که مشخص شد واکسنهای سوبرانا (پاستوکووک) و سینوفارم موثر هستند. معمولا خانوادهها نگران عوارض واکسنها هستند که به نظر نمیرسد عوارضی داشته باشند. در مقایسه با وضعیت ابتلای کودکان به کرونا، تزریق واکسن جای نگرانی ندارد و توانایی پیشگیری داشته و میتواند میزان مرگومیر و عوارض شدید را کنترل کند. طباطبایی ادامه داد: با توجه به تصمیمگیری برای از سرگیری و راهاندازی فعالیتهای اجتماعی از جمله شرکت در مدارس و مجامع باید شرایط ایمنی برای افراد ایجاد شود. شاید کودکان مبتلا به «کووید-19» علائم شدیدی تجربه نکنند اما میتوانند به عنوان ناقلان فعال در جامعه حضور داشته باشند و کانونهایی برای انتقال بیماری به بزرگسالان باشند.
وی با اشاره به اینکه طی روزهای آتی، شیوع بیماری بیشتر خواهد شد، اظهار کرد: دستورالعملهای کشوری حاکی از بازگشایی مدارس است و... اما مطابق دستورالعملها، زیرساختهای لازم فراهم نشده است. طباطبایی افزود: بیماری اُمیکرون در کودکان مقداری بیشتر است، زیرا بزرگسالان به دلیل انجام واکسیناسیون یا به بیماری مبتلا نمیشوند یا حالتی خفیف از آن را تجربه میکنند. وی با اشاره به ورود به پیک ششم کرونا تصریح کرد: سویه غالب اکنون اُمیکرون است که بیماری شدیدی نخواهد داشت اما چون تعداد بیماران زیاد است ممکن است با مسائلی مانند کمبود دارو مواجه شویم که لازم است مراکز درمانی، دانشگاهها و بیمارستانها ملزومات مورد نیاز را تامین کنند.
***
وزیر بهداشت: وارد ششم شدیم
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پیامی توئیتری با اشاره به افزایش موارد بستری و سرپایی، از ورود کشور به پیک ششم کرونا خبر داد. بهرام عیناللهی نوشت: متاسفانه با افزایش موارد بستری و سرپایی باید اعلام کنیم عملا وارد پیک ششم شدهایم. وی اضافه کرد: توصیه اکید و حتی خواهش ما رعایت همان راهکارهای ساده اما مهم و حیاتی است؛ استفاده صحیح از ماسک، رعایت شیوهنامههای بهداشتی و تزریق واکسن بویژه دوز سوم.
***
۲ دوز واکسن فقط ۱۰ درصد ایمنی در مقابل اُمیکرون ایجاد میکند
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: با توجه به گسترش سویه اُمیکرون، نگرانی از افزایش موارد بستری و ایجاد پیک جدید در هفتههای آینده وجود دارد.
سعید کریمی با اشاره به اینکه پیک سویه اُمیکرون در حال افزایش است، افزود: سرایت این سویه شدید بوده و بیمارستانهای کشور ضمن آمادگی کامل، باید دستگاههای اکسیژن، (ونتیلاتور) و همچنین دارو به میزان کافی در دسترس داشته باشند.
وی تصریح کرد: تنها نگرانی ما رعایت نشدن دستورالعملهای بهداشتی توسط مردم است و اگر شرایط بدون رعایت پروتکلهای بهداشتی بدین منوال ادامه یابد در هفتههای آتی شاهد افزایش آمار بستری و مرگومیرها خواهیم بود.
کریمی بر لزوم اهتمام مردم به واکسیناسیون تأکید کرد و ادامه داد: مقاومت در برابر اُمیکرون با تزریق دوز اول و دوم فقط ۱۰ درصد است اما دوز سوم سبب میشود تا مقاومت در برابر این سویه به ۸۰ درصد برسد.
***
تغییر وضعیت بیمارستانها با شیوع اُمیکرون
مشاور اجرایی معاون درمان وزارت بهداشت، بر ضرورت آمادگی سیستم درمانی کشور برای مقابله با گسترش سویه اُمیکرون تاکید کرد. محمدمهدی فروزانفر با اشاره به اینکه در سویه اُمیکرون بیشتر مراجعات به صورت سرپایی است، گفت: با توجه به ذات این سویه و سرایتپذیری بالا، ممکن است با افزایش تعداد مبتلایان، تعداد موارد منجر به بستری نیز افزایش یابد لذا سیستم درمانی کشور باید در مقابله با گسترش این سویه آمادگی کامل داشته باشد. وی افزود: با توجه به روند ابتلای بیماران به سویه اُمیکرون در جهان، لازم است ظرفیت و امکان پذیرش بیماران در سرویسهای سرپایی از جمله درمانگاهها، کلینیکها و اورژانس که احتمالا با افزایش تعداد بیماران مواجه خواهند شد، توسعه یابد. فروزانفر افزود: اُمیکرون برای گروههای آسیبپذیر و افرادی که واکسن نزدهاند بسیار خطرناک است از این رو شیوهنامههای بهداشتی در این گروهها باید بشدت رعایت شود. وی درپایان اظهار کرد: گسترش اُمیکرون احتمالا منجر به ابتلای کودکان خواهد شد. بخشهای اطفال در مراکز درمانی نیز باید آمادگی کامل جهت پذیرش کودکان مبتلا را داشته باشند.