رئیسجمهور اختیار اعمال برخی محدودیتها را به رؤسای استانی ستاد ملی مقابله با کرونا سپرد
کرونا با سویه جدید اُمیکرون درحالی با سرعت سرایتپذیری بالا در حال پیشرفت است که طبق بررسیها و مستندات علمی، این سویه برخلاف تصور مبنی بر خفیف بودنش اما میزان بستری و حتی مرگومیر بیشتری نسبت به سویه دلتا دارد. به گزارش «وطنامروز»، پیک ششم بیماری «کووید-19» با سویه غالب اُمیکرون چند روزی است در کشور آغاز شده است؛ بیماریای که علاوه بر قدرت انتقال بالا از میزان ماندگاری بیشتری نسبت به سویههای قبلی برخوردار است. این بیماری که قاتل افراد واکسن گریز است، همچنین تهدیدکننده جان افراد مسن و کسانی است که بیماری زمینهای دارند. توصیه کارشناسان بهداشت علاوه بر رعایت بیش از پیش پروتکلها که این روزها متاسفانه کمتر به آن توجه میشود، تکمیل واکسیناسیون برای عبور از پیک جدید این بیماری است.
ضرورت توجه به خودمراقبتی برای پیشگیری از شیوع گسترده اُمیکرون و عبور از پیک ششم در حالی است که رئیسجمهور دیروز در ستاد ملی مقابله با کرونا تاکید کرد: ستادهای استانی این اختیار را دارند که در شرایط خاص محدودیتها را اعمال کنند. طبق گزارش های موجود روند بستری مبتلایان به کرونا با سویه جدید اُمیکرون در 27 استان صعودی شده است.
روابط عمومی وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد: در شبانهروز گذشته ۱۱هزار و ۷۳۱ بیمار جدید مبتلا به کرونا در کشور شناسایی شدند و متاسفانه ۲۴ بیمار نیز جان خود را از دست دادند. بر این اساس از ظهر روز جمعه تا ظهر روز شنبه، ۱۱ هزار و ۷۳۱ بیمار جدید مبتلا به «کووید-19» در کشور شناسایی شدند که ۷۵۴ نفر از آنها بستری شدند. متاسفانه در این مدت، ۲۴ بیمار «کووید-19» هم جان خود را از دست دادند تا مجموع جانباختگان این بیماری در کشور به ۱۳۲ هزار و ۳۸۰ نفر برسد. خوشبختانه تاکنون ۶ میلیون و ۹۸ هزار و ۶۷۵ نفر از بیماران کرونایی بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. یکهزار و ۳۶۲ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-19» هم در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت نظر قرار دارند. گفتنی است در حال حاضر ۷ شهرستان در وضعیت قرمز، ۴۳ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۲۱۷ شهرستان در وضعیت زرد و ۱۸۱ شهرستان در وضعیت آبی بیماری «کووید-19» قرار دارند. از طرفی آمارهای وزارت بهداشت نشان میدهد تاکنون ۱۶ میلیون و ۴۴۱ هزار نفر در کشور موفق به دریافت ۳ دوز واکسن کرونا شدهاند. همچنین تاکنون ۶۰ میلیون و ۶۴۰ هزار و ۴۹۸ نفر دوز اول، ۵۳ میلیون و ۹۶۱ هزار و ۹۹۸ نفر دوز دوم و ۱۶ میلیون و ۴۴۱ هزار و ۹۸۱ نفر دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند. بر اساس این گزارش، مجموع واکسنهای تزریقشده در کشور به ۱۳۱ میلیون و ۴۴ هزار و ۴۷۷ دوز رسید.
* بیم از اُمیکرون
برخلاف تصور جهانی مبنی بر خفیف بودن سویه اُمیکرون اما اکنون بر اساس مستندات علمی اعلام شده است بستری و مرگ ناشی از اُمیکرون در برخی کشورها حتی بیش از سویه دلتا گزارش شده است. موج اُمیکرون در آمریکا عدد مرگ روزانه را به ۳۸۹۵ رساند در حالی که بیشترین مرگ ثبتشده آمریکا در شیوع دلتا ۳۴۱۸ نفر بود. بر اساس برآوردها، قله مرگ ناشی از اُمیکرون در آمریکا بلندتر از دلتا بوده و همچنان در حال افزایش است. همچنین قله بستری اُمیکرون در آمریکا 1.5 برابر بستری دلتا برآورد شده است. همچنین قله مرگ روزانه اُمیکرون در دانمارک و ایتالیا ۸ برابر بلندتر از دلتا است. در عین حال قله بستری اُمیکرون در دانمارک 6.5 برابر دلتا و در حال افزایش بوده و در ایتالیا نیز 4.5 برابر دلتا و در حال افزایش است. علاوه بر این در کانادا، سوییس و فرانسه قله مرگ اُمیکرون ۴ برابر دلتا برآورد شده است. قله بستری اُمیکرون نیز نسبت به بستری دلتا به ترتیب در کانادا 4.5 برابر، در سوییس2.2 برابر و در فرانسه 2.6 برابر دلتا و در حال افزایش است. در استرالیا نیز قله مرگ روزانه اُمیکرون 3.3 برابر و در سوئد نیز ۲ برابر دلتا گزارش شده است. همچنین قله بستری اُمیکرون در استرالیا 3.5 برابر بستری دلتا و در سوئد ۵ برابر دلتا و در حال افزایش است.
* روند صعودی بستریهای کرونا در اغلب استانهای کشور
صدویکمین هفته همهگیری کرونا در کشور با شروع پیک ششم با سویه اُمیکرون آغاز شد و موجب شد 7 شهر کشور در وضعیت قرمز قرار گیرند؛ حالا در ابتدای این پیک، دیگر از ثبت استانهای بدون فوتی خبری نیست و افزایش مشهود موارد بستری هم در برخی استانهای کشور گزارش شده است؛ افزایشی که میتواند پیامآور روند صعودی آمار مرگهای کرونایی هم باشد. این بیماری طی روزهای اخیر به سرعت ۷ شهر کشور را در وضعیت قرمز، ۴۳ شهر را در وضعیت نارنجی و ۲۱۷ شهر را در وضعیت زرد کرونایی قرار داد. این در حالی است که طبق آخرین آمار وزارت بهداشت نزدیک به ۶ میلیون نفر از افراد واجد شرایط، برای تزریق واکسن مراجعه نکردهاند. همچنین نزدیک به 6.5 تا ۷ میلیون نفر هم نوبت اول را تزریق کردهاند اما برای تزریق نوبت دوم در موعد مقرر مراجعه نکردهاند. بنابراین تاخیر در تزریق واکسن نیز میتواند به افزایش شیوع کرونا کمک کند.
* سویهای بدتر از اُمیکرون کمین کرده است
اگرچه برخی کارشناسان بهداشت تئوریهایی مطرح کردند مبنی بر اینکه سویه اُمیکرون چشماندازی برای پایان همهگیری است اما مقامات سازمان جهانی بهداشت (WHO) به طور علنی گفتهاند که انتظار دارند سویهای جدید بعد از اُمیکرون ظاهر شود که قدرت انتقال بیشتری نسبت به سویههای قبلی دارد.
* تا ۸۰ درصد موارد اُمیکرون بدون علامت است
عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا گفت: اُمیکرون تا ۸۰ درصد موارد بدون علامت و علائم آن شبیه سرماخوردگی است. پیام طبرسی اظهار داشت: از اول هفته گذشته سیر صعودی آغاز شد به طوری که شنبه را با ۵ هزار نفر شروع کردیم و پنجشنبه به ۱۶ هزار و ۷۰۰ نفر مبتلا رسیدیم. طبرسی با عنوان این مطلب که این آمار همچنان افزایش خواهد یافت، افزود: اُمیکرون تا ۸۰ درصد ممکن است بدون علامت باشد. وی افزود: این تعداد افرادی که شناسایی شدهاند، کسانی هستند که تست دادهاند.
***
لغو سفرهای استانی برای جلوگیری از شیوع سویه جدید کرونا
رئیسجمهور با تاکید بر ضرورت رعایت دقیقتر دستورالعملهای بهداشتی در شرایط کنونی خاطرنشان کرد: در راستای عمل به این دستورالعملها و لزوم صیانت از جان شهروندان، تا اطلاع بعدی و بهبود شرایط کنونی به لحاظ شیوع سویه جدید کرونا، سفرهای استانی دولت موقتا انجام نخواهد شد. سیدابراهیم رئیسی دیروز در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا با تشکر از همه افرادی که به هر نحو در زمینه پیشگیری و درمان کرونا در حال تلاش هستند، گفت: با توجه به افزایش دوباره شیوع بیماری کرونا لازم است نسبت به رعایت شیوهنامههای بهداشتی و بویژه استفاده از ماسک حساسیت بیشتری شود. همچنین ضرورت تزریق دوز سوم واکسن کرونا برای مردم به شکل گستردهتری تبیین شود تا آمار واکسیناسیون دوز مراقبتی نیز به آمار تزریق دوزهای اول و دوم واکسیناسیون سراسری برسد. دستگاههای مسؤول از جمله وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان برنامه و بودجه پیگیر تامین منابع لازم برای تجهیز مراکز درمانی و رفع هر گونه کمبود و کاستی در زمینه تجهیزات و داروهای لازم برای درمان کرونا باشند. رئیسجمهور اظهار داشت: هماهنگیهای لازم با دستگاههایی مثل هلالاحمر و بخشهای مختلف نیروهای مسلح انجام شود تا در صورت لزوم بتوان از ظرفیتهای این نهادها از جمله امکانات پزشکی و درمانی آنها برای مواجهه با وضعیت شرایط خاص استفاده کرد. رئیسی تصریح کرد: ستادهای استانی مقابله با کرونا این اختیار را دارند تا در شرایط خاص و بنا به ضرورت محلی در چارچوب برنامههای کلی ستاد ملی، نسبت به اعمال محدودیت در بخشها و شهرستانهای هر استان تصمیم بگیرند و آن را اجرا کنند. تصمیمگیری درباره شاخص رنگبندی و اعمال محدودیت و تعطیلی مراکز و اصناف در کشور باید بر اساس شرایط جدید باشد و بهروزرسانی شود. رئیسی تاکید کرد: تعطیلی سراسری مدارس و دانشگاهها به شکل سابق و شاخصهای قبلی نباید تکرار شود، چرا که سبب زیانهای فراوان از جمله افت تحصیلی بسیار بالا شده است. ستادهای استانی مقابله با کرونا فقط حسب ضرورت میتوانند مدارس هر بخش یا شهرستان را برای مدتی که لازم است تعطیل کنند. در جلسه دیروز ستاد ملی مقابله با کرونا مصوب شد که با توجه به افزایش شیوع کرونا، بازی تیمهای ملی فوتبال ایران و امارات بدون حضور تماشاگران برگزار شود. همچنین اعضا تصمیم گرفتند شاخصهای تعیین رنگبندی شهرها و نیز محدودیتها و آثار مترتب بر این رنگبندیها در جلسات کمیتههای تخصصی ستاد ملی مقابله با کرونا بهروز و سپس در جلسه ستاد ملی کرونا تصویب شود.