گروه بینالملل: کسی که تا یک سال پیش سکان رهبری ایالات متحده را در دست داشت، معتقد است آمریکا سوژه خنده جهان شده است. دونالد ترامپ در یک سخنرانی یک ساعت و 20 دقیقهای در شهر کانرو در ایالت تگزاس خطاب به هوادارانش بار دیگر مساله تقلب در انتخابات 2020 را پیش کشید و گفت اگر دموکراتها تقلب نمیکردند، حالا چهلوپنجمین رئیسجمهور آمریکا هنوز در کاخ سفید بود، نه یک رئیسجمهور فاقد صلاحیت مثل جو بایدن که آمریکا را اینگونه در جهان مضحکه کند. اگرچه مضمون کلی حرفهای ترامپ در تور تگزاس که در چارچوب تبلیغات در میان رایدهندگان حزب جمهوریخواه پیش از انتخابات میاندورهای کنگره انجام شد، همان تعریف و تمجیدهای همیشگی از عملکرد دولتش و ادعاهایی مثل انعقاد یک توافق آنچنانی با ایران به نفع آمریکا بود- ادعایی که در 4 سال ریاستجمهوریاش در عمل از انجام آن عاجز ماند – با این حال او مثل همیشه ناگفتههایی از افول هژمونی آمریکا را در لابهلای حرفهایش بر زبان آورد.
ترامپ پس از آنکه به هواداران جمهوریخواه خود اطمینان داد او و حزبش بزودی اکثریت کرسیهای خانه نمایندگان و سنا را در انتخابات میاندورهای 2022 کنگره پس گرفته و سپس خانواده مجرم بایدن را در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ از کاخ سفید بیرون میکنند، بار دیگر علیه چین موضعگیری کرد.
او از ویروس کرونا گرفته تا موضوع اختلافات در دریای چین جنوبی و تایوان به چینیها اتهام زد و دست آخر یک پیشبینی عامیانه را تکرار کرد: «بعد از برگزاری مسابقات المپیک زمستانی پکن، چین به تایوان حمله میکند». جالب اینکه چند روز جلوتر جو بایدن، رئیسجمهور سالخورده مدعی شده بود بعد از المپیک زمستانی پکن، روسیه به اوکراین حمله میکند! همین پیشبینیهای متناقض رئیسجمهور آمریکا و مهمترین رقیب او درباره اوضاع جهان میتواند تاییدی بر حرف ترامپ باشد که آمریکا سوژه خنده جهان شده است.
ترامپ یک روز جلوتر نیز به بحران اوکراین و تنشها میان آمریکا با روسیه نیز پرداخته و با انتقاد از بایدن گفته بود رئیسجمهور فعلی به جای اعزام نیرو برای حفظ امنیت مرز اوکراین، باید از مرزهای آمریکا حفاظت کند.
رئیسجمهوری پیشین آمریکا در گفتوگو با «گلن بک» مجری محافظهکار رادیو مرکوری همچنین گفت بحران میان اوکراین و روسیه مسالهای مربوط به اروپا و بیارتباط با آمریکاست. البته او مدعی شد اگر رئیسجمهور میماند، پوتین هرگز نیروهایش را به سمت اوکراین نمیبرد. او سپس مدعی شد روسیه با خط لوله گاز «نورد استریم ۲» بر آلمان تسلط مییابد.
ترامپ این خط لوله انتقال گاز طبیعی از روسیه به آلمان را فاجعهبار خواند و یادآوری کرد در دوره ریاستجمهوریاش تحریمهایی را علیه شرکتهای همکار در ساخت «نورد استریم ۲» تصویب کرده بود که بایدن بهار گذشته آنها را تعلیق کرد. او گفت: «برلین به علت وابستگی به گاز روسیه، تحت تسلط مسکو قرار میگیرد. من تنها فردی بودم که هنگامی که کسی از آن آگاهی نداشت، این موضوع را مطرح کرد. در حالی که همیشه در این باره سخن میگفتم، [مخالفان و منتقدان] مرا به ضعف در برابر روسیه متهم میکردند. این من بودم که عملیات ساخت آن را متوقف کردم».
رئیسجمهور سابق ایالات متحده، این طرح را یکی از احمقانهترین اقداماتی توصیف کرد که تاکنون دیده و و ادعا کرد در صورت آغاز به کار آن، آلمان برای ۷۰ درصد انرژی خود به روسیه وابسته خواهد شد و علت اینکه آلمان نمیخواهد در شرق اروپا با روسیه درگیر شود، همین مساله انرژی است.
* آب پاکی ناتو روی دست اوکراین: نیرو نمیفرستیم!
دبیرکل دانمارکی ناتو اعلام کرد حتی در صورت حمله روسیه به اوکراین، سازمان پیمان امنیتی آتلانتیک شمالی برنامهای برای استقرار نیروی نظامی رزمی در این کشور ندارد. «ینس استولتنبرگ» دیروز در پاسخ به سؤال خبرنگار شبکه «بیبیسی» در این باره گفت: «ما هیچ برنامهای برای استقرار نیروهای نظامی در اوکراین نداریم... تمرکز ما بر ارائه پشتیبانی است. بین عضو ناتو بودن و یک شریک قدرتمند و بسیار ارزشمند بودن مثل اوکراین تفاوت است. هیچ تردیدی در این نیست».
با آنکه ۲ کشور پیشاهنگ ناتو یعنی ایالات متحده و انگلیس در هفتههای اخیر تحرکات خود را برای تحت فشار قرار دادن روسیه به بهانه بحران ساختگی در اوکراین تشدید کردهاند اما رئیسجمهور این کشور هفته گذشته تبلیغات آنگلوساکسونها درباره وخامت اوضاع را دروغین خواند. «ولودیمیر زلنسکی» پس از گفتوگوی تلفنی اخیر با همتای آمریکاییاش، از انتقاد خود به جو بایدن به خاطر متعادل نبودن اطلاعات ارائه شده از سوی دولت و رسانههای آمریکا درباره احتمال قریبالوقوع جنگ در اوکراین دفاع کرد. زلنسکی با متهم کردن آمریکاییها به اینکه عمدا درباره بحران اوکراین اغراق میکنند، از آنها خواست اطلاعاتشان درباره وضعیت میدانی این کشور را از طریق کییف بهروز کنند، چرا که بر خلاف ادعای واشنگتن و لندن، در خیابانهای شهرهای اوکراین خبری از تانک نیست. او اخبار تنشآلود رسانههای غربی درباره حتمی بودن اشغال کشورش توسط همسایه شرقیاش (روسیه) را عامل تضعیف باور شهروندان اوکراینی به دولت و ایجاد جنون اقتصادی در سراسر کشور دانست.
طبق تحلیل پولیتیکو، واکنش رئیسجمهور اوکراین در عین واقعگرایانه بودن، ناهماهنگی و شکاف میان کییف و واشنگتن را در برخورد با روسیه نشان میدهد.
البته حرفهای زلنسکی از جهت دیگری هم قابل تامل است؛ او مواضعش نسبت به احتمال حمله روسیه را در همین روزهای اخیر و زمانی تعدیل کرده که متوجه شده امیدش برای اعزام نیروهای رزمی یا تجهیزات نظامی و کمکهای اقتصادی آنچنانی از سوی آمریکا، انگلیس و آلمان به عنوان مهمترین اعضای ناتو، بیهوده بوده است.
پس از آنکه واشنگتن و لندن، به رغم ارسال تجهیزات محدود و گروهی مستشار نظامی، علنا از زیر بار درگیر شدن با خرس سیبری در استپهای شرق اروپا فرار کردند و درخواستهای ملتمسانه کییف را بیپاسخ گذاشتند، حالا جواب سربالای ناتو نیز به معنای تنها گذاشتن اوکراین در مقابل یک قدرت شرقی است.
استولتنبرگ ماه گذشته نیز تصریح کرده بود حتی در صورت حمله احتمالی روسیه علیه اوکراین، از آنجا که این کشور عضو ناتو نیست، این سازمان هیچ برنامهای برای استقرار نیروهای نظامی در اوکراین ندارد و تمرکز آن فقط بر ارائه پشتیبانی است.
اوج تحقیر اوکراین توسط اعضای ناتو زمانی بود که برلین پس از اصرارهای فراوان کییف برای ارسال تجهیزات نظامی، اقدام به ایجاد بیمارستان صحرایی و ارسال 5 هزار کلاهخود به این کشور کرد!
تحقیرآمیزتر آنکه بایدن، رئیسجمهور آمریکا اعلام کرده بزودی 8 هزار و ۵۰۰ نظامی را به شرق اروپا اعزام میکند اما نه به اوکراین در معرض خطر.
دیروز هم دفتر بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس اعلام کرد این کشور احتمالا نیروهای نظامی خود را در استونی - در مرزهای شمال غرب روسیه - ۲ برابر میکند!