printlogo


کد خبر: 244473تاریخ: 1400/11/12 00:00
مقام‌های آمریکایی اعلام کردند «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا و «شیخ تمیم بن حمد آل‌ثانی» امیر قطر درباره موضوع ایران در کاخ سفید دیدار و گفت‌وگو ‌می‌کنند
بایدن چه تصمیمی می‌گیرد؟

گروه سیاسی: در ادامه رایزنی‌های برجامی پس از تنفس دور هشتم مذاکرات، مقام‌های آمریکایی اعلام کردند «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا و «شیخ تمیم بن حمد آل‌ثانی» امیر قطر قصد دارند درباره موضوع ایران و طیفی از مسائل گوناگون در کاخ سفید دیدار و گفت‌وگو کنند. 
به گزارش «وطن‌امروز»، خبرگزاری رویترز در این باره گزارش کرد مقام‌های آمریکایی همچنین اعلام کردند دستور کار بایدن برای این نشست در دفتر ریاست‌‌جمهوری آمریکا شامل برنامه هسته‌ای ایران می‌شود. 
طبق این گزارش، تمیم همچنین قصد دارد به طور جداگانه با «آلیاندرو مایورکا» وزیر امنیت داخلی ایالات‌متحده درباره فروش تسلیحات و با «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا درباره دیگر موضوعات نظامی دیدار و گفت‌وگو کند. 
پیش از این «جن ساکی» سخنگوی کاخ سفید اعلام کرده بود بایدن 31 ژانویه در کاخ سفید میزبان امیر قطر خواهد بود و تصریح کرده بود 2 طرف قصد دارند در ارتباط با امنیت در غرب آسیا گفت‌وگو کنند و «از ثبات فرآورده‌های انرژی جهان اطمینان حاصل کنند». 
پیش از این یک مقام مطلع قطری به خبرگزاری فرانسه گفته بود «تمیم بن حمد آل‌ثانی» امیر قطر در سفر چند روز آتی خود به آمریکا قرار است با «جو بایدن» درباره مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین به گفت‌و‌گو بنشیند. 
رفت‌‌وآمدهای دیپلماتیک در حالی شکل می‌گیرد که «محمد بن‌ عبدالرحمن آل‌ثانی» معاون نخست‌وزیر و وزیر خارجه قطر هفته گذشته- هفتم بهمن- با سفر به ایران با «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه و نیز حجت‌الاسلام والمسلمین رئیسی، رئیس‌جمهوری گفت‌وگو کرده بود. پس از این سفر، رسانه‌ها گمانه‌زنی‌هایی را درباره میانجیگری دوحه میان تهران و واشنگتن و ردوبدل شدن پیام‌هایی در این خصوص را مطرح کردند. 
دور هشتم مذاکرات کمیسیون مشترک برجام در هتل «کوبورگ» وین که طولانی‌ترین دور این گفت‌و‌گوها را نیز به نام خود ثبت کرده است با وقفه‌ای چند روزه مواجه شده است؛ وقفه‌ای که طرف‌های مذاکراتی آن را فرصتی برای اخذ یک تصمیم سیاسی عنوان کردند. ۳ کشور اروپایی تلاش کرده‌اند این امر را گردن کشورمان بیندازند اما تهران به طور شفاف اعلام کرده طرفی که باید تصمیم بگیرد، ایالات متحده است که یک بار از توافق خارج شده و تعهدات خود را زیر پا گذاشته است. ایران شرایط خود را مبنی بر لغو عملی تحریم‌ها به همراه راستی‌آزمایی و تضامینی که ایران باید از دولت بایدن اخذ کند به وضوح اعلام کرده است. تحولات داخلی آمریکا طی روزهای گذشته از جمله نامه سناتورهای جمهوری‌خواه به بایدن درباره افزایش صادرات نفت ایران و همچنین شکاف در تیم مذاکراتی این کشور در وین، نشان می‌دهد این دولت جو بایدن است که باید تصمیم بگیرد. 
با این حال در ادامه ترافیک دیپلماتیک روزهای اخیر در تهران، دفتر ریاست‌جمهوری فرانسه هم روز یکشنبه اعلام کرد امانوئل مکرون به صورت تلفنی با رئیس‌جمهور ایران گفت‌وگو کرده است. مکرون در این تماس بر نیاز به تسریع تلاش‌ها برای دستیابی به پیشرفت در مذاکرات وین تاکید کرده است. دفتر ریاست‌جمهوری فرانسه در بیانیه‌ای اعلام کرد: رئیس‌جمهور بر اعتقاد خود مبنی بر امکان‌پذیر و ضروری بودن راه‌حل دیپلماتیک تاکید کرد و گفت هرگونه توافق مستلزم تعهد روشن و کافی از سوی همه طرف‌هاست. 
رئیسی نیز در این گفت‌وگوی تلفنی با اشاره به اعتراف آمریکا به شکست سیاست فشار حداکثری، تأکید کرد جمهوری اسلامی در فرآیند مذاکرات، اراده و جدیت خود را برای حصول توافق اثبات کرده و هر تلاشی از طرف مقابل در این رابطه باید شامل لغو تحریم‌ها، راستی‌آزمایی و ضمانت معتبر باشد. رئیس‌جمهور فرانسه در پاسخ تأکید کرد جمهوری اسلامی ایران حق دارد به آمریکا بی‌اعتماد باشد، چرا که این ایالات‌متحده بوده که باعث ایجاد بحران شده است. 
 
* خطیب‌زاده: منتظر تصمیم سیاسی در واشنگتن هستیم
سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود با اصحاب رسانه درباره اینکه آیا فرصت زمانی مشخص‌شده‌ای برای اتخاذ تصمیم نهایی درباره مذاکرات وین تعیین شده است، گفت: ما از این تنفس‌ها چند باری داشتیم، البته مذاکرات در 3 هفته گذشته پیشرفت‌های بسیار قابل توجهی در هر 4 حوزه رفع تحریم‌ها، تعهدات هسته‌ای، راستی‌آزمایی و اخذ تضامین داشته که در برخی از این حوزه‌ها پیشرفت‌ها قابل توجه‌تر و سرعت بهتر بوده و در برخی به خاطر بی‌عملی‌های طرف مقابل و عدم اخذ تصمیم‌های لازم در طرف‌های مقابل یا عدم ابتکار و خلاقیت لازم در طرف‌های مقابل با کندی‌هایی روبه‌رو بوده که توصیه می‌کنیم بعد از بازگشت از پایتخت‌های‌شان با تصمیمات لازم بازگردند که بتوانیم آنچه امروز در پیش‌نویس‌ها آماده کرده‌ایم را به‌سرعت جمع‌بندی کنیم. 
 سعید خطیب‌زاده همچنین تاکید کرد: اگر طرف غربی بویژه آمریکا وقتی به وین برمی‌گردد تصمیمات خود را اخذ کرده باشد و به مطالبات بحق ایران صحه بگذارد و چیزی بیشتر از برجام مطالبه نکند و کمتر از برجام هم ما قبول نخواهیم کرد، مطمئن باشید به‌سرعت می‌توان به یک توافق پایدار و قابل اتکا و خوب رسید. دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا توافق نزدیک است نیز خاطرنشان کرد: طرف‌های مقابل موارد اختلافی را به صورت روشن می‌دانند و تصمیمات سیاسی باید اتخاذ کنند، بویژه در واشنگتن. خطیب‌زاده گفت: ‌ما منتظر این هستیم که تصمیمات سیاسی در واشنگتن در بازگشت هیأت آمریکایی به ۱+۴ اعلام شود. 
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت:‌ در حوزه رفع تحریم‌ها همچنان موضوعات مهم و قابل توجهی باقی مانده که توافق را تا امروز ممکن نکرده است. در حوزه راستی‌آزمایی و اخذ تضمین‌ها- تضمین‌هایی که مطمئن باشیم مجددا آمریکا حقوق بین‌الملل را به سخره نخواهد گرفت و مجددا کمپانی‌های بین‌المللی را هدف تحریم‌های فراسرزمینی خود قرار نمی‌دهد و مجددا اتباع ما را به بهانه‌های واهی دور زدن همین تحریم‌ها به گروگان نمی‌گیرد- حتما باید پیشرفت‌ها به صورت کاملا قابل قبول انجام شود که بتوانیم پرونده را در حوزه اخذ تضامین ببندیم. خطیب‌زاده ادامه داد: در حوزه راستی‌آزمایی، سابقه‌ای که از اجرای برجام از سوی آمریکا و برخی کشورهای اروپایی داریم سابقه خوبی نیست. مشکلات بیان شده و در حوزه راستی‌آزمایی به صورت مشخص همه ایده‌ها مکتوب شده است و منتظر پاسخ طرف‌های مقابل هستیم. 
خطیب‌زاده تصریح کرد: دولت سیزدهم موازی با آنچه بخشی از وزارت امور خارجه در حوزه رفع تحریم‌ها انجام می‌دهد، در حوزه خنثی‌سازی تحریم‌ها و ایجاد ساز وکارهای منطقی تجارت در حوزه بین‌الملل، پیشرفت‌های بسیار قابل توجهی داشته است و ما همه چیز را به آنچه در وین اتفاق می‌افتد گره نزده‌ایم و روزی که حتما بشود جزئیات را گفت، این روزها و دستاوردهای آن برای ملت ایران بیان خواهد شد. 

Page Generated in 0/0094 sec