printlogo


کد خبر: 244594تاریخ: 1400/11/16 00:00
قاتل شهید علی‌اکبر رنجبر در کمتر از 48 ساعت پس از ارتکاب جنایت دستگیر شد
شمر‌اشرار
حادثه شهادت سرهنگ ناجا در شیراز ضرورت احیای اقتدار پلیس را بار دیگر گوشزد کرد

مهدی جابری: یک مامور وظیفه‌شناس دیگر قربانی رفتارهای خشن و غیرانسانی اراذل و اوباشی شد که با سلاح‌ سرد به جان ماموران نیروی انتظامی می‌افتند و با سوءاستفاده از خلأهای قانونی در حمایت از ماموران پلیس، قاتل انسان‌های شریف می‌شوند و افکار عمومی را جریحه‌دار می‌کنند. 
به گزارش «وطن‌امروز»، چهارشنبه ۱۳ بهمن‌ماه ساعت 19 و 45 دقیقه در 20 کیلومتری شیراز حادثه‌ای تلخ و تاسف‌بار برای مامور نیروی انتظامی رخ داد. زمانی که خودروی پلیس برای تامین شام پاسگاه روستای بیدزرد به یک رستوران مراجعه می‌کند، سرباز وظیفه و مامور ناجا با حمله ناگهانی مجرمانی مواجه می‌شوند که گویا از قبل در کمین پلیس بودند. 
بنا به اعلام افشین محمدی، معاون دادستان شیراز، طبق فیلم‌های موجود یک خودروی پراید در محل منتظر بوده است که به محض رسیدن خودروی انتظامی، مجرمان با یک سلاح سرد بزرگ از خودرو پیاده می‌شوند و پس از باز کردن در عقب خودروی انتظامی، سرباز وظیفه را مجروح می‌کنند. سرباز به دلیل مسلح نبودن به سمت رستوران حرکت می‌کند تا وسیله‌ای برای دفاع بیابد. وی افزود: در این بین یکی از مجرمان چند ضربه با سلاح سرد به سرهنگ دوم علی‌اکبر رنجبر، جانشین پاسگاه بیدزرد وارد می‌کند.  مأمور برای مسلح کردن سلاح کمری خود اقدام و یک تیر هوایی شلیک می‌کند که بنا بر گمانه‌زنی‌ها تیر هوایی شلیک نشده است. 
محمدی ادامه داد: ضارب در نهایت، مأمور مجروح نیروی انتظامی را با قساوت تمام به شهادت می‌رساند و از محل متواری می‌شود. معاون دادستان شیراز تاکید کرد: به این پرونده با سرعت و قاطعیت رسیدگی خواهد شد و اشد مجازات در انتظار عوامل شهادت این پلیس وظیفه‌شناس است. 
 
* روایت فرمانده انتظامی استان فارس
فرمانده انتظامی استان فارس روز گذشته در تشریح جزئیات این حادثه، به پایبندی شهید رنجبر به حفظ جان مردم و قوانین موجود اشاره داشت. سرتیپ پاسدار رهام‌بخش حبیبی اظهار داشت: شهید رنجبر ابتدا اسلحه خود را مسلح کرده و بدون آنکه شلیک کند، در راستای حفظ جان مردم و همچنین به خاطر «قوانین موجود»، به مجرم هشدار می‌دهد. سپس به سمت ضارب رفته و با او درگیر می‌شود. در نهایت فرد مهاجم با قمه به جانشین پاسگاه ضربه ‌زده و هنگامی که وی روی زمین می‌افتد، ضربه‌ای نیز به گلوی او وارد می‌کند و از صحنه می‌گریزد. 
 
* دستور دادستان‌ کل کشور برای بازنگری قوانین
بلافاصله پس از حادثه بیدزرد، دادستان کل کشور طی دستوری به دادستان‌های سراسر کشور تاکید کرد مساعدت و حمایت از ماموران حافظ امنیت جامعه را با اقتدار و قاطعیت مدنظر داشته باشند. در بخشی از متن دستور حجت‌الاسلام‌والمسلمین منتظری، دادستان کل کشور آمده است: «حوادث هرازچندگاه مقابله ماموران انتظامی و امنیتی با تعدادی از اراذل و اوباش...، مسؤولان محترم اطلاعاتی، امنیتی، انتظامی، تقنینی و قضایی را بر آن می‌دارد که نسبت به این امر مهم بازنگری در قوانین، مقررات، آیین‌نامه‌ها، آرا و احکام را مورد توجه قرار دهند. به دادستان‌ محترم استان و دادستان‌های سراسر کشور تاکید می‌کنم ضمن مساعدت و حمایت از ماموران حافظ امنیت جامعه...، با همکاری نیروهای اطلاعاتی و امنیتی، عامل و عاملین اینگونه حوادث را شناسایی نمایند...». 
 
* دستگیری سریع قاتل
فیلم مربوط به چگونگی شهادت جانشین پاسگاه بیدزرد به طور گسترده در فضای مجازی منتشر و منعکس شد تا با اثبات مظلومیت مامور ناجا، مطالبه افکار عمومی برای برخورد قاطع و سریع با قاتل وحشی را به دنبال داشته باشد. 
با گذشت کمتر از 48 ساعت از وقوع این حادثه، دیروز رئیس کل دادگستری فارس از دستگیری قاتل سرهنگ دوم شهید رنجبر در شیراز خبر داد.  حجت‌الاسلام سیدکاظم موسوی گفت: فردی که شامگاه چهارشنبه سرهنگ دوم علی‌اکبر رنجبر را با سلاح سرد مورد هجمه قرار داد و وی را به شهادت رساند، امروز (دیروز جمعه) دستگیر شد. 
وی افزود: پس از متواری شدن قاتل، تحقیقات به صورت شبانه‌روزی در دستور کار قرار گرفت و با تلاش و اقدامات عملیاتی پلیس انتظامی استان فارس و همکاری اطلاعاتی سربازان گمنام امام زمان(عج)، محل اختفای متهم در شهرستان شیراز شناسایی و قاتل دستگیر شد. همچنین مراسم تشییع پیکر پاک و مطهر این شهید والامقام دیروز پس از اقامه نماز جمعه در حرم مطهر شاهچراغ(ع) در شیراز  برگزار شد. در این آیین که با حضور استاندار فارس و معاون نیروی انسانی ناجا و اقشار مختلف مردم و همرزمان شهید برگزار شد، نمازگزاران بدرقه باشکوهی از شهید مدافع نظم داشتند.
 
* درخواست نمایندگان مجلس برای اصلاح قوانین
تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در صفحات اجتماعی خود یا در مصاحبه با رسانه‌ها به حادثه شهادت مامور ناجا واکنش نشان دادند و بر ضرورت اصلاح قوانین تاکید کردند. 
روح‌الله نجابت، نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی نوشت: «پس از شهادت شهید علی‌اکبر رنجبر، ضمن پیگیری از معاونت حقوقی و امور مجلس فرماندهی انتظامی کل کشور، از کارشناسان توانمند مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی درخواست کردم پیش‌نویس اصلاح قانون نحوه استفاده از سلاح را تهیه کنند».
ابراهیم عزیزی، نایب‌رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و نماینده مردم شیراز در مجلس هم گفت: آنچه که مسلم است باید قانون حمل سلاح برای نیرو‌های انتظامی و پلیس در مواقع ناامنی و مقابله با حوادث تقویت شود. دولت و پلیس می‌توانند لوایحی در جهت برگرداندن اقتدار نیروی انتظامی و جبران نواقص قوانین قبلی برای استفاده از سلاح را به مجلس و کمیسیون امنیت ملی ارائه کنند. قطعا بعد از بازگشایی مجلس شورای اسلامی این موضوع در کمیسیون امنیت ملی مجلس مطرح خواهد شد. 
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس نیز در این زمینه نوشت: «امنیت جامعه و آسایش مردم جز با فراهم کردن زمینه‌های اعمال اقتدار و قاطعیت پلیس تأمین نخواهد شد. ستاد کل نیروهای مسلح و نیروی انتظامی، در اسرع وقت اصلاحات مورد نیاز «قانون استفاده از سلاح» برای مأموران شجاع و جان بر کف نیروی انتظامی را به مجلس ارائه کنند تا خارج از نوبت در دستور رسیدگی و تصویب قرار گیرد».
 
* نماینده شیراز: اراذل نباید احساس امنیت داشته باشند
یکی از عواملی که زمینه انجام رفتارهای خشن و مرگبار علیه پلیس را فراهم می‌کند احساس امنیت اشرار و اراذل و اوباش است چون آنها تصور می‌کنند قانون برای حمایت از ماموران پلیس به اندازه کافی قوی نیست!
جعفر قادری، نماینده مردم شیراز در مجلس به «وطن‌امروز» می‌گوید: باید احساس امنیت را از همه جانی‌ها، اشرار و اراذل بگیریم. متاسفانه این افراد دچار این تصور و توهم شده‌اند که قانون نمی‌تواند از ماموران خودش دفاع کند! بنابراین نیروی انتظامی و ستاد کل نیروهای مسلح باید برای ارائه پیشنهاد در زمینه اصلاح قوانین به منظور تامین امنیت ماموران اقدام کنند.  وی تصریح می‌کند: البته نظر شخصی من این است که در حادثه تلخ اخیر که منجر به شهادت مامور ناجا در استان فارس شد، خلأ قانونی برای دفاع پلیس از خودش وجود نداشت. در قانون به صراحت اشاره شده است که مامور می‌تواند با استفاده از اسلحه و شلیک به نقاطی از بدن، از خودش دفاع کند. احتمالا در این حادثه، اسلحه برای شلیک دچار مشکل شده باشد. قادری ادامه می‌دهد: ماموران پلیس باید اصول دفاع شخصی را آموزش ببینند و این تبدیل به قوانین آموزشی شود. یعنی پلیس باید بتواند بدون اسلحه نیز از خودش دفاع کند. همچنین استفاده ماموران از سلاح سرد در کنار اسلحه باید در قوانین گنجانده شود. 
نماینده مردم شیراز در مجلس در پاسخ به این سوال که چه بخشی از قوانین موجود نیاز به اصلاح دارد، اظهار کرد: این موضوعی است که باید در جلسات و مباحث کارشناسی و تخصصی درباره آن بحث و تصمیم‌گیری شود. 
 
* قرائی‌مقدم: جانی‌ها از خلأهای قانونی سوءاستفاده می‌کنند
دکتر امان‌الله قرائی‌مقدم، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه به «وطن‌امروز» می‌گوید: این قاتل وحشی دل مردم ایران را به درد آورد و مظلومیت مامور ناجا را نشان داد. چرا باید این جانی بتواند به این سادگی یک خانواده را از نعمت و فرصت حضور پدرشان محروم کند؟ من با شنیدن این خبر و دیدن تصاویر حادثه، ساعت‌ها برای مامور شهید و خانواده او گریستم. وی می‌افزاید: وجود فضا و شرایط مهیا برای بروز خشونت، مهم‌ترین عاملی است که این اتفاقات را رقم می‌زند. همچنین عوامل خانوادگی، تربیتی، جمع دوستان و شرایط زندگی در این زمینه تاثیرات خاص خود را دارند. قرائی‌مقدم ادامه می‌دهد: این پسر احمق جانی قطعا در یک محیط و فضای جنگ و جدل و نزاع پرورش یافته و اطرافیان او انسان‌هایی با رفتار و افکار صحیح و انسانی نبوده‌اند. این جامعه‌شناس تاکید می‌کند: از سوی دیگر امثال این قاتل احساس امنیت قانونی ندارد! به این معنا که به ضعف قوانین موجود برای دفاع از ماموران پلیس پی برده‌اند. به نظر من باید در قوانین بازنگری شود تا شاهد تقویت قدرت قانونی پلیس برای دفاع از خودش باشیم.
***
حادثه شهادت سرهنگ ناجا در شیراز 
ضرورت احیای اقتدار پلیس را بار دیگر گوشزد کرد
گروه سیاسی: حادثه تلخ شهادت یکی از نیروهای خدوم نیروی انتظامی در درگیری با یکی از اشرار در شیراز و متعاقبا پخش تصاویر این حادثه، افکار عمومی را در شوکی بزرگ فرو برد. شبح میدان‌داری اشراری که در سال‌های اخیر روز به روز مسلح‌تر شده و حاشیه امن بیشتری را برای خود احساس می‌کنند در کنار تبدیل شدن خبر شهادت نیروهای انتظامی، نظامی و امنیتی در درگیری با اراذل و اوباش به امری روزمره باعث شده افکار عمومی دغدغه امنیت شهری و مواجهه با زورگیران را نیز در کنار دیگر دغدغه‌های این روزهای خود احساس کند. اولویت یافتن حل بحران‌های اقتصادی در 10 سال گذشته و موضوعیت پیدا کردن اقتصاد در صدر تمام سیاست‌گذاری‌ها و تصمیم‌گیری‌ها باعث شد به‌تدریج امنیت به عنوان حیاتی‌ترین اهرم حیات اجتماعی مردم مورد تعدی قرار گیرد. به گونه‌ای که در سال‌های اخیر شاهد زورآزمایی‌های مختلفی از سوی اشرار بودیم. در این میان رواج خرید و فروش سلاح گرم و مسلح شدن اراذل و اوباش به این سلاح‌ها باعث شده عملا  کنترل آنها نیز سخت‌تر از گذشته شود. از همین جهت نمی‌توان چشم بر این واقعیت بست که از اولویت خارج شدن امنیت در میان تصمیم‌گیری‌ها و سیاست‌گذاری‌ها شهر را تبدیل به محل امن اشراری کرده که از زورگیری و اذیت و آزار رهگذران گرفته تا زورآزمایی‌های میدانی و دسته‌جمعی خود احساس امنیت دارند. در این میان آنچه کمتر مورد توجه قرار گرفت این واقعیت بود که با از دست رفتن امنیت عملا هیچ چیزی باقی نخواهد ماند، تا آنجا که حتی بهبود فرضی شرایط اقتصادی کشور، بدون تثبیت و بازگشت امنیت با مانع بزرگی روبه‌رو خواهد شد. 
قدرت گرفتن اشرار در سال‌های اخیر اما مساله‌ای بی‌مقدمه نبود و می‌توان اقتدارزدایی از پلیس و دیگر نیروهای امنیتی را به عنوان بستر جولان دادن اراذل و اوباش دانست. از همین جهت حفظ مصالح عمومی و صیانت از جان و مال مردم نیازمند یک تجدیدنظر حاکمیتی گسترده برای احیای «اقتدار پلیس» است. شهادت سریالی افسران و امنیت‌آفرینان گمنام نیروی انتظامی در ماه‌های اخیر بخوبی این واقعیت را برای همگان نمایان ساخت که در نبود چنین اقتداری، هنجارگریزان رویه هجومی و عامدانه‌ای را برای وارد کردن ضربه به نیروهای امنیتی در پیش خواهند گرفت. 
 
* امنیت، ابزار سیاسی و تبلیغاتی نیست
یکی از هزینه‌آفرین‌ترین بدعت‌های سیاسی در سال‌های اخیر را می‌توان تبدیل کردن امنیت به سوژه و ابزاری سیاسی و تبلیغاتی دانست به گونه‌ای که بسیاری اوقات جریان‌های سیاسی و حتی دستگاه‌های حاکمیتی همراه با موج‌های کاذبی که از سوی خارج کشور تقویت می‌شود، خارج کردن امنیت از اولویت‌های کشور را برای پیشبرد اهداف خود در افکار عمومی پیگیری کرده‌اند. حادثه تلخ محله پاسداران (30بهمن سال 96) و میدان‌داری اشرار مسلح در مقابل نیروهای امنیتی و انتظامی که به شهادت تعدادی از ماموران پلیس و بسیج نیز منتهی شد سیمای نمادینی از نتایج سهل‌انگاری در عرصه امنیت بود. در کنار این سهل‌انگاری، افزایش دسترسی اشرار به سلاح‌ گرم عملا میدان را برای اراذل و اوباشی که حالا براحتی با سلاح گرم و سرد به ماموران قانون حمله می‌کنند، باز گذاشته است. 
باید پذیرفت هیچ اولویتی بالاتر از امنیت نیست و بر همین مبنا نباید از سهل‌انگاری‌های سیاسی و تبلیغاتی در برابر اشرار و هر نیروی مخل امنیت عمومی چشم‌پوشی کرد. 
 
* القای امنیت، پیش‌شرط مهار اشرار
تصویر و پیش‌فرض برقراری امنیت در بسیاری از مناطق عمومی و شهری در سال‌های گذشته ترک برداشته است و در سایه مخدوش شدن این امر، اراذل و اوباش بیش از هر گروه دیگری فضا را برای ترک‌تازی‌های خود مساعد دیده‌اند. از همین رو القای برقراری امنیت و بازآفرینی نقش مقتدرانه پلیس و نیروهای امنیتی پیش‌‌شرطی است که در گام اول باید به آن توجه داشت. 
پلیس دست‌بسته و نیروی امنیتی فاقد اختیار محسوس، ایده‌آل ‌زورگیران، دزدها و همه گروه‌های بزهکاری برای پیاده کردن نقشه‌های‌شان در فضای شهری و عمومی است. در این مورد میدان‌داری اشرار را نباید به موارد سنگینی همچون به شهادت رساندن کادرهای امنیتی محدود کرد. افزایش زورگیری در میادین عمومی و از بین رفتن حس امنیت در محلات شهری باعث شده انگیزه اشرار نیز افزایش پیدا کند، اشراری که حالا از عدم دستگیری خود یا بازداشت‌های کوتاه‌مدت در صورت دستگیری اطمینان دارند هزینه اقدامات خود را حداقلی‌تر از آن می‌دانند که احساس خطر کنند. 
القای امنیت به شهر در سایه برخورد مقتدرانه و بازدارنده با بزهکاران و افرادی که امنیت عمومی را به مخاطره می‌اندازند پیش‌فرض ذهنی اشرار را نیز دگرگون خواهد کرد. از همین جهت بیراه نخواهد بود اگر بخش بزرگی از علل بحران‌های فعلی را ناشی از اهمال در برخورد با اشرار به بهانه‌های مختلف بدانیم. 
 
* پلیس مقتدر، یک ضرورت و مطالبه عمومی
بر مبنای آنچه شرح داده شد، پلیس مقتدر باید در صدر تصمیم‌گیری‌های سیاست‌گذاران کشور باشد. در این میان البته زمزمه‌هایی مبنی بر اصلاح قوانین و افزایش دامنه تصمیمات نیروهای انتظامی در روزهای اخیر مطرح شده است که در جای خود مهم و واجد اهمیت است اما نمی‌توان همه علل را به فقدان قوانین مناسب تقلیل داد و چشم بر واقعیت‌هایی که باعث اقتدارزدایی از پلیس شده، بست. 
امروز احیای جایگاه مقتدر نیروی انتظامی و اعطای دامنه قدرت حداکثری به این نیرو برای برقراری امنیت مطالبه‌ای عمومی است که باید همه بایسته‌های آن رعایت شود. آنچه کام ملت را در پایان هفته گذشته تلخ کرد تنها مشتی از نمونه خرواری بود که مردم در زندگی روزمره خود با آن مواجه می‌شوند و ضرورت اقتدار نیروهای امنیتی را بیش از پیش ایجاب می‌کند. در این میان رسیدگی به شرایط معیشتی کادر نیروی انتظامی و تقویت جایگاه این نیرو در فضای عمومی امری حیاتی است که باید مورد توجه تمام دستگاه‌ها قرار گیرد.

Page Generated in 0/0080 sec