کارشناسان معتقدند هلاکت سرکرده داعش ضربه سنگینی به این گروه وارد نمیکند و اگر چه برای مدتی این گروه را سردرگم میکند و باعث متلاشی شدن آن برای یک برهه خواهد شد اما داعش بر پایه اصول و قواعدی که دارد، با تعیین رهبر جدید بار دیگر فعالیتش را از سر خواهد گرفت و احتمال داده میشود استراتژی خود را تغییر داده و مکانهای اختفای عناصر و سرکردهها و همچنین شیوههای ارتباطی خود را تغییر دهد. روزنامه «العربی الجدید» در گزارشی درباره کشته شدن «عبدالله قرداش» معروف به «ابوابراهیم الهاشمی القرشی» سرکرده داعش و سرنوشت این گروه تروریستی پس از هلاکت وی، نوشت: اعلام خبر هلاکت عبدالله قرداش در پی حمله آمریکاییها به خانهای در منطقه «اطمه» در حومه ادلب در شمال غرب سوریه منجر به مطرح شدن سوالات مختلفی درباره سرنوشت داعش و تأثیر این تحولات بر فعالیت آن شده است. اکثر کارشناسان بعید میدانند کشته شدن رهبر داعش ضربه سختی به این سازمان باشد و اینگونه معروف است که سازمانهای افراطی هر بار که رهبرشان کشته میشود، به کار خود ادامه میدهند و میتوانند در چارچوب قوانینی که دارند رهبر جدید خود را تعیین کنند.
* سردرگمی موقت
با این وجود انتظار میرود این اتفاق داعش را مدتی سردرگم کند و منجر به پسرفت استراتژی آن شود که با توجه به اتفاقات عراق و سوریه، به نظر میرسید القرشی به دنبال تداوم آن با راهاندازی یک جنگ چریکی است. همچنین داعش مکان رهبران خود و روشهای ارتباطی خود را تغییر میدهد، چرا که به نظر میرسد ائتلاف بینالمللی به آن راه پیدا کرده است.
* القرشی و بازسازی داعش
القرشی با ایجاد پیوند و ارتباط قوی میان شاخهها و عناصر مختلف داعش تلاش کرد ساختار این گروه تروریستی را بازسازی کند و غنایمی را به دست بیاورد؛ اتفاقات اخیر زندان «غویران» در حسکه سوریه بخوبی بیانگر این مساله است و این اقدامی بود که نیاز به یک تصمیم مرکزی و هماهنگی میان عناصر مختلف دارد. در همین حال، «عباس شریفه» کارشناس مسائل مربوط به گروههای تروریستی و تندرو درباره پیامدهای هلاکت القرشی برای داعش میگوید: نبود القرشی بر فعالیت داعش تأثیر خواهد گذاشت اما این گروه میتواند این چالش را پشت سر بگذارد و بار دیگر فعالیتش را از سر بگیرد. شریفه گفت هلاکت القرشی شکست سنگینی برای داعش است و داعش برای مدتی متلاشی میشود اما بار دیگر فعالیتش را از سر میگیرد. وی ادامه داد: این سازمانها اساسا تحت تأثیر کشته شدن رهبران خود قرار نمیگیرند، اگرچه چنین رویدادهایی میتواند آنها را برای مدتی سردرگم کند، چرا که آنها اصول و قواعدی دارند که میتوانند بر اساس آن خودشان را ترمیم کنند و رهبران جدیدی را در بازههای زمانی کوتاه تعیین کنند. این کارشناس درباره اسامی مطرح برای جانشینی القرشی نیز اظهار کرد کرد: نمیتوان اسامی مشخصی را برای رهبر جدید پیشبینی کرد اما به احتمال زیاد شاخه عراق همچنان کنترل سازمان را در دست خواهد داشت و رهبر جدید آن نیز مانند دفعات قبل از عراق خواهد بود.
* تغییر اماکن و وسایل ارتباطی
«رشید حورانی» کارشناس سوری نیز معتقد است هلاکت القرشی تاثیر چندانی بر فعالیت داعش در مرحله آتی نخواهد داشت و داعش پس از هلاکت ابوبکر البغدادی، سرکرده سابق این گروه، خودش را برای چنین روزی آماده کرده است. حورانی پیشبینی کرد داعش در مدت کوتاهی رهبر جدید خود را اعلام کند و سرنوشت این گروه در گرو تحولات کلی در منطقه است. وی ادامه داد: داعش از روشی در مدیریت داخلی و خارجی تبعیت میکند که این گروه را قادر میسازد حضور خود را در منطقه تحمیل کند. اما «هانس جکوب شیندلر» کارشناس سابق سازمان ملل که در حال حاضر مرکز CEP را اداره میکند، معتقد است کشته شدن القرشی یک شکست بزرگ برای این گروه است. در همین حال، «وائل علوان» کارشناس دیگر معتقد است هلاکت القرشی داعش را تضعیف میکند و تغییرات جدیدی از جمله تغییر مکانها و تغییر روشهای ارتباطی را به آن تحمیل میکند، چرا که ائتلاف بینالمللی در آن نفوذ کرده است.