همزمان با تحریم نشست پارلمان از سوی جریان صدر، «هادی العامری» بر کنار نگذاشتن «نوری المالکی» از چارچوب هماهنگی تأکید کرد
گروه بینالملل: «هادی العامری» رئیس ائتلاف الفتح در پارلمان عراق دیروز به آخرین تحولات مربوط به انتخاب رئیسجمهور جدید و تشکیل دولت آینده در پی اعلام تحریم نشست آتی پارلمان از سوی جریان صدر واکنش نشان داد. به نوشته پایگاه خبری «ناس»، العامری در حاشیه حضور در مراسم روز شهید در پاسخ به سوال یک خبرنگار درباره امکان ائتلاف با جریان صدر و تشکیل یک دولت قدرتمند، تصریح کرد: گفتوگوهای سیاسی هنوز به توافق نهایی نرسیده و ما عراقیها به دستیابی به راهحل در دقایق پایانی عادت کردهایم. وی درباره ائتلاف با جریان صدر افزود: توافقات سیاسی مورد انتظار و بسیار نزدیک وجود دارد و همه به دنبال اتحاد و تلاش برای رسیدن به خواستههای مردم عراق هستند. العامری درباره دور نگه داشتن «نوری المالکی» رئیس ائتلاف «دوله القانون» از دولت آتی با اشاره به اینکه چارچوب هماهنگی (الاطار التنسیقی) به دنبال تشکیل دولت اکثریت سیاسی حقیقی است و دور کردن هیچ طرفی را نمیپذیرد، بر تصمیم چارچوب هماهنگی مبنی بر مشارکت کلی یا تحریم کلی تاکید کرد و گفت: در چارچوب هماهنگی، یا همگی مشارکت خواهیم داشت یا همگی تحریم خواهیم کرد. این در حالی است که «حسین العذاری» رئیس فراکسیون پارلمانی صدر، با حضور در نشست خبری اعلام کرد به دستور رهبر جریان صدر همه مذاکرات با فراکسیونهای پارلمانی برای تشکیل دولت آتی به حالت تعلیق درآمده است. وی افزود: همچنین تصمیم گرفته شد هیچیک از نمایندگان جریان صدر - به استثنای نایب رئیس اول پارلمان - در نشست روز دوشنبه پارلمان برای انتخاب رئیسجمهور حضور نیابند.
* چرایی تعلیق مذاکرات تشکیل دولت از سوی جریان صدر
رهبر جریان صدر عراق جمعه شب مذاکرات با فراکسیونهای سیاسی را به حالت تعلیق درآورد و از نمایندگان فراکسیون خود خواست در جلسه انتخاب رئیسجمهور حاضر نشوند.
مقتدا صدر جمعه شب بعد از انتقادها از نامزدی هوشیار زیباری، نامزد حزب دموکرات کردستان عراق برای ریاستجمهوری طی توئیتی نوشت: «اگر نامزد متحد ما، حزب دموکرات برای [تصدی گزینه] ریاستجمهوری - یا هر نامزدی- شرایط لازم برای این سمت را نداشت، من از نمایندگان اصلاحات (ائتلاف صدر) میخواهم به او رأی ندهند».
از سوی دیگر، قوه قضائیه عراق اعلام کرد اتهام زیباری مبنی بر پرداخت غیرقانونی وجوه را بررسی میکند. این قوه از دادگاه فدرال خواسته در این پرونده ورود کند.
* نظر گروههای سیاسی درباره تحریم نشست پارلمان از طرف صدریها
حزب دموکرات کردستان عراق (به رهبری مسعود بارزانی) در نخستین واکنش به این تصمیم فراکسیون صدر گفت این تصمیم آنها را غافلگیر کرده و از این مساله اطلاعی نداشتند.
دولت قانون به ریاست نوری المالکی نیز در واکنش به این تصمیم گفت تعلیق رایزنیها و گفتوگوها درباره تشکیل دولت از سوی نمایندگان صدری، آغاز پایان دولت اکثریت است که جریان صدر این مدت شعار آن را میداد.
* تأثیر تحریم نشست پارلمان بر انتخابات رئیسجمهور
«علی الفتلاوی» یکی از اعضای کمیته هماهنگی شیعیان موسوم به «الاطار التنسیقی» (چارچوب هماهنگی) در واکنش به این اقدام جریان صدر تأکید کرد تصمیم فراکسیون صدر برای تحریم جلسه آتی پارلمان «بر انتخاب رئیسجمهور تأثیری نخواهد گذاشت». الفتلاوی به پایگاه خبری شفقنیوز گفت: «تحریم جلسه پارلمان توسط فراکسیون صدر برای رأیگیری درباره [انتخاب] رئیسجمهور جدید، بر روند کاری جلسه تأثیری نخواهد گذاشت و جلسه با حضور بیش از 250 نماینده که غیر از فراکسیون صدر هستند نیز برگزار خواهد شد». وی تأکید کرد: مذاکرات گروههای سیاسی شاید به توافقهای جدیدی بین این گروهها ختم شود و این توافقات به دور از فراکسیون صدر حاصل خواهد شد. به همین دلیل، به احتمال بسیار زیاد رئیسجمهور روز دوشنبه آینده انتخاب خواهد شد. این نماینده عراقی با اشاره تلویحی به اینکه تحریم این جلسه توسط جریان صدر، هیچ تأثیری در روند انتخاب رئیسجمهور نخواهد داشت، خاطرنشان کرد: حاضر نبودن 75 نماینده از مجموع 329 نماینده، تأثیری روی حد نصاب جلسه نخواهد داشت ولی با این وجود، این مساله در گرو توافقات سیاسی است.
قرار است فردا 18 بهمن (۷ فوریه) نشست پارلمان جدید عراق برای انتخاب رئیسجمهور این کشور برگزار شود. پارلمان عراق اسامی ۲۵ نامزد تایید صلاحیت شده برای ریاستجمهوری را رسما اعلام کرده که به نظر میرسد رقابت اصلی برای تصدی این پست میان «برهم صالح» رئیسجمهور کنونی به نمایندگی از حزب اتحادیه میهنی کردستان و «هوشیار زیباری» وزیر دارایی برکنار شده در دوره نخستوزیری «حیدر العبادی» به اتهام فساد باشد.
* تأکید چارچوب هماهنگی شیعیان عراق بر گزینه «دولت توافقی»
چارچوب هماهنگی شیعیان عراق در بیانیهای بار دیگر بر خواسته اعضای این چارچوب برای تشکیل دولت توافقی تاکید کرد. به نوشته روزنامه العربی الجدید، چارچوب هماهنگی شیعیان عراق در بیانیهای بر انتخاب نخستوزیر جدید عراق با توافق میان احزاب سیاسی این کشور تاکید کرد. در این بیانیه آمده است: اعضای چارچوب هماهنگی با هیأتی از اتحادیه میهنی کردستان عراق به ریاست «بافل طالبانی» در بغداد دیدار کردند. در این دیدار آخرین تحولات سیاسی و امنیتی عراق مورد بررسی قرار گرفت و درباره روند گفتوگوها برای تشکیل دولت جدید گفتوگو شد. در این بیانیه به نقل از نوری المالکی، رهبر ائتلاف «دولت قانون» آمده است: چارچوب هماهنگی بر توافق با احزاب دیگر برای تسریع در روند تشکیل دولت جدید طبق چارچوبهای قانونی تاکید دارد. العامری نیز گفت: طرحی که ما مطرح میکنیم، کاملا واضح است و به آن متعهد هستیم؛ طرح ما توافق درباره نخستوزیر است. هادی العامری، رئیس ائتلاف «الفتح» نیز در جریان این دیدار گفت درهای چارچوب هماهنگی به روی احزاب سیاسی عراقی جهت تقویت زبان گفتوگو به منظور رسیدن به راهحل برای بحرانهای کنونی گشوده است. در همین حال «عمار الحکیم» رهبر جریان حکمت ملی عراق نیز در سخنانی تمام طرفها را به خویشتنداری و سعهصدر و همچنین استفاده از ابزارهای قانونی برای حلوفصل اختلافات و مشکلات موجود فراخواند. وی تاکید کرد: حاکمیت ملی تحت هر شرایطی اولویت نخست باقی خواهد ماند. وی ادامه داد: یک اکثریت ملی محدود یا گسترده بدون ایجاد یک دولت خدمتگزار موفق که مسؤولیت انجام اولویتهای واقعی با سقف زمانی مشخص را بر دوش خود نبیند، معنایی ندارد. حکیم همچنین از احزاب کرد خواست برای نجات کشور از چنگال فتنه، تفرقه و اختلاف تلاش کنند.
***
کمیته هماهنگی مقاومت عراق: پاسخ به امارات دفاع از شرافت و وطن است
کمیته هماهنگی مقاومت عراق به برخی انتقادها در داخل این کشور علیه عملیات نظامی گروهی عراقی در پاسخ به دخالتهای امارات در امور داخلی عراق و یمن واکنش نشان داد. به گزارش المیادین، این کمیته گفت: ما ضربات جهادی علیه رژیم تروریست امارات را تبریک میگوییم. در این بیانیه آمده است: عدالت و استقلال با دفاع از ریزکشوری که قاتل کودکان و بیگناهان است، هرگز حاصل نمیشود. کمیته هماهنگی مقاومت عراق تاکید کرد: آیا دفاع آزاده از شرافت و وطن علیه ریزکشور صهیونیست و تروریست ورود به جنگ منطقهای است؟
گروهی ناشناس موسوم به «الویه الوعد الحق» سهشنبه گذشته در بیانیهای اعلام کرد در حمایت از یمن، با 4 پهپاد «چند تأسیسات حیاتی» را در امارات هدف قرار داده است. «محمدعلی الحوثی» عضو شورای عالی سیاسی یمن پنجشنبه گذشته در پیامی اشاره کرد گروه یادشده، یک گروه عراقی است.
رهبر جریان صدر روز پنجشنبه در بیانیهای در واکنش به این حمله گفت: «پس از خشونت فزاینده در عراق علیه منافع ملت و فراکسیونهای سیاسی از سوی برخی گروههای تروریستی مسلح، بعضی تروریستهای نقضکننده قانون با حمله به یکی از کشورهای [حاشیه] خلیج[فارس] به بهانه عادیسازی روابط یا به بهانه جنگ یمن یا هر چیزی از این قبیل، شتابان به سوی وارد کردن عراق به جنگ منطقهای خطرناک رفتند». مقتدا صدر اضافه کرد: به هر حال، من قاطعانه کشاندن عراق به چنین جنگهایی را مردود میدانم... و صدایم در کنار افرادی قرار میگیرد که خواهان توقف جنگ علیه یمن و توقف عادیسازی روابط با دشمن صهیونیستی هستند». پس از هشدارهای مکرر صنعا به ابوظبی درباره مداخله در امور داخلی یمن و تلاش برای تنشزایی در این کشور، نیروهای مسلح یمن 3 عملیات را در 3 هفته علیه مواضع حیاتی امارات انجام دادند.